Републик оф Булгариа

  Няма друга страна в света, която да изписва името си на своя официален правителствен самолет на чужд език, при това доброволно.

Днес ходих да избирам мартеници за децата и докато избирах, попаднах на една със сърчице и в него изписана думата „love“. Реших да пита продавачката какво пише и тя ме погледна недоумяващо – „вие не знаете ли какво пише“? Ми викам не, не знам, ако знаех щях ли да питам? Тя пак – „ма това не е сериозно, всички знаят“. Аз обаче упорито си повторих въпроса, като и казах, че не е на български и затова не го разбирам. Тогава тя намусено ми каза, че значело любов на английски. Добре де, след като е на английски, за англичани и американци ли е предназначена мартеницата, питам аз, пък тя ми отговаря, че никой чужденец не си купувал, обаче тези с английски надписи вървяли много добре, защото българите харесвали да им се пише на английски.

Нещо изненадващо за някой? От времето на „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников, писана преди повече от век и половина, нищо ново под слънцето за нашия мил народ. Дали ще си изкилиферчва езика по французки, или ще се прави на грък, сърбин, румънец или турчин, сред нашите сънародници винаги ще има хора, умиращи да бъдат всякакви други, само не и българи. По принцип в това няма нищо странно – всяко стадо си има и мърша. При нас обаче това да бъдеш мърша се приема като признак за модерност, а да защитаваш българщината е проява на изостаналост и ретроградност. Вчера по Нова тв започна предаване, носещо името „хелс китчън“. Авторите на продукцията дори не са си направили труда да преведат английското название. Но съдейки по поведението на участниците в него, то няма и смисъл. Още като влязоха в студиото, някои от тях почнаха да възклицават „уау“, а после, като ги похвалеше нещо водещия, викаха „йес“. Значи, ако има нещо, което ме дразни изключително много, това е идиотското повтаряне на възклицанията от американските филми.  Но пък трябва да се проявява разбиране – когато си дебел, може да отслабнеш, но когато си дебил, си е за цял живот. Водещият главен готвач, странно защо наричан „шеф“, беше нахакал речта си с фрази  като тайминг, ингредиенти, фюжън и най-вече любимата ми фраза „дай котлетите бе, мен“. Навремето в моя квартал във Варна, където съм израснал, всички цигани се правеха на турци и умираха да приказват на турски, без много-много да го разбират. Съседите ни турци умираха от смях, като ги слушаха как дрънкат, защото езика им беше смесица от български, турски и цигански фрази и изрази. Е, кажете ми, къде е разликата между мангалите от моето детство и участниците в днешните идиотски „риалита“? Аз поне не виждам да има.

Лошото е, че цялата ни държава е такава. Няма българско официално учреждение, като почнем от министерския съвет и стигнем до селските кметства, на което да няма курдисана табела с надпис на английски. Най-интересното е, че тези двуезични табели са напълно незаконни, защото официалният език в страната ни е само един и това е българският. Утре например кмета на Джебел може да реши да сложи табела на български и турски пред общината и никой копче няма да може да му каже, защото цялата ни държава е нацвъкана с англоезични табели под път и над път. А статутът и на турския, и на английския, и на камбоджанския в България е един и същ – това са чужди езици без никаква официална роля у нас. Само че какво говоря – погледнете си личните карти. На тях освен на български, пише и на английски, което е в пряко нарушение с конституцията на страната. Но на кой, освен мен, му пука? През 2009 г. заведох дело във Върховния административен съд за това нарушение и естествено го загубих. Мотивът на върховните съдии беше, че така трябвало заради членството ни в Европейския съюз. Само че в ЕС българският език е официален и никой не ни задължава да правим подобно нещо. Достатъчно щеше да е просто да се изписват (транслитерират) българските думи на латиница и толкова. Е да, но не и за нашите англомани.

Вчера излезе новината, че президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев подписал указ за постепенното изоставяне на кирилицата в страната и преминаване към латиницата, като процесът трябва да приключи до 2022 г. Мотивът – за да не били изоставали от западния свят. Леко е успокоително – ето, има и по-големи малоумници от нас. Обаче какво ни топли това? Ние сме родината на кирилицата и без да сме се отказали официално от нея, която е най-големият ни цивилизационен принос към световната цивилизация, на практика сме и били дузпата от всякъде. Не само – на път сме да се откажем и от собствения си език. Та дори на официалния самолет на българското правителство стои гордия надпис „Републик оф Булгариа“, и го изписвам нарочно така, за да се види колко е грозно и жалко. Проверих и се удивих, когато разбрах, че нашата държава е единствената в света, която не използва своя език за обозначаване на официалния си правителствен самолет. Единствената! Даже и бившите африкански колонии си ползват местните езици, стига да ги имат по конституция, ние обаче не го правим. Но, както казах, май на никой не му прави впечатление. Дори и такива елементарни неща като имената на страниците на официалните ни ведомства в интернет са на английски. Справка – официалната страница на българското правителство government.bg. Правилата на интернет вече разрешават тези имена да се изписват и на кирилица, но явно още много има да чакаме, докато видим страница с името правителство.бг.

Та тъй. Преди „хелс китчън“ имаше друга подобна кретения, „мюзик айдъл“. Там поне идиотщината имаше някакво оправдание, защото всички участници в телевизионния бардак пееха само англоезични песни, като особено момичетата умираха да имитират гласовите умения на най-различни американски негърки от дълбокия американски юг. Но какво да се прави – разни хора, разни идеали. Друго подобно нещо пък беше кръстено „фермата“, сигурно защото нашите дядовци и прадядовци са били само фермери и са отглеждали мустанги в своите ферми, докато са си пеели традиционните български кънтри-песни. Но можеше и да е по-зле, примерно да се казва „ранчото“, ама айде да не давам идеи, че на телевизионните продуцентоиди току виж им се сторило интересно.

В крайна сметка да говориш с чуждици в езика си е като да си хвърляш боклука през терасата – може, но означава, че си пълен кретен. Ако държим на езика и културата си, трябва да направим така, че говоренето по този начин да бъде посрещано само с насмешка и презрение. Сторим ли това, един ден ще се смеем на сегашните „герои“ така, както се смеем на образите в „Криворазбраната цивилизация“. Просто е време да направим българското модерно отново!

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

66 коментара на “Републик оф Булгариа”

 1. Приятел на България

  Знаеш ли разликата между транслитерация и транскрипция?

 2. Well, what can I say… For me and most people the knowledge of English(and any other languages) is a privilege.
  По-добре ли е да сме байганьовци?

  1. Костадин

   Благодара ви за този коментар:) Статията е написана специално заради хора като вас.

   1. валентин

    Да, авторът е напълно прав .За съжаление България е загубила своята независимост на всякакво ниво . Преди 1989 та бяхме на подчинение на Москва , сега сме англо-саксонски и протурски ориентирани 🙁

  2. LadyLovelace

   Veronique, тоест, да разбираме, че всички хора, използващи възклицания като „йес“ , „мен“ , „wtf“, „omg“, „тайминг“ , „принт-аут“, „евалуейтва“, „риспонсва“ и тем подобни, владеят английски в истинския смисъл на думата?

 3. Умикална идея- да дойде чужденец и да няма грам идея как да се оправи като няма табели на английски или всички му говорят на български. Много са интересни продавачките, които викат на клиенти чужденци мислейки, че ще ги разберат хахаха
  Едно е да обичаш и почиташ родината, съвсем друго е да си мислиш, че сме най-велики на света и виждаш ли не трябва да се съобразяваме с никой и нищо.
  П.С. за самолета и прекаленото използване на чуждици има резон

  1. Костадин

   И колко чужденци влизат в нашите учреждения? И колко табели на английски има пред сродните институции в чуждите държави? Замислете се и не бъркайте.

   1. Славист филолог

    Всъщност ще се смаете колко много са. Да не говорим, че все пак нашата азбука е нечетима от всеки чужденец, който не е източен славянин, за разлика от латинската, която позволява да четеш и да схванеш поне малко от написаното, без значение дали е на френски, португалски, чешки или немски.
    Ама в крайна сметка на кого му пука, нали? Щом са дошли в нашата държава да научат български, нали?
    Ограничени, ограничени, назадничави размисли и страсти от Ваша страна 🙂

    1. Костадин

     Съдейки по написаното от вас, вие не сте филолог. Защото ако бяхте, щяхте да знаете първата лекция по фонетика, която учи, че кирилицата е най-съвършената графична система в света, отразяваща до 90% от съществуващите звуци. За сравнение латиницата отразява едва 60%. Така че се уточнете – славист, филолог или обикновен трол сте:) И не забравяйте, че освен това кирилицата и латиницата имат съвпадение на графемите на 70%. На фона на това да твърдите как не можело да я четат чужденците е леко, как да кажа, малоумно:) И все пак ви благодаря за коментара – той показва колко актуална и навременна е статията ми, защото деградацията в обществото ни е взела огромни размери.

    2. Да бъде написано и на английски има резон,но защо в чужбина не го пишат и на български. Нали е официален език в ЕС?Защо ние трябва да знаем френски, немски, италиански,английски и т.н.? Трябва нашите „управници“ да го изискат.

  2. Ивайло

   Таня, и като има табела на английски на входа и някой влезе в институция или учреждение според Вас може ли да се оправи там? Няма подпомагащи текстове на чужд език, да не говорим, че всичките лелки по гишетата ще го гледат чужденеца като извънземен. Може би ще има някой млад служител, който ще се опита да му обясни нещо, но това ще е по-скоро изключение. За табелите съм съгласен, че няма нужда да са и на английски. От друга страна, за всеки чужденец е полезно и приятно да свърши работа на място където не са шовинисти спрямо езика си от чиста практична гледна точка. Нима на някой би било приятно да отиде в страна на почивка или кратковременна работа и да трябва 6 месеца преди това да учи местния език? Не мисля. Но да се дава предимство на чужд език в ежедневието само за да си по-голям гъзар е липса на ценности

   1. А българите в чужбина, да не би навсякъде да ги посрещат на собствения им език???

  3. Умопомрачени баронеси, аман!

   Танче, гостите на родината ни си остават гости. Ти ако прескочиш до Токио, Будапеща или Виена, от местните ли чакаш да научат български и да си преначукат табелите заради тебе или ти сядаш и научаваш техния език и нрави?

  1. Костадин

   Глупости. Думата е стопанство, а за фермер е земеделец. Виждате ли как забравяме собствения си език?

  1. Костадин

   Правилно виждате, а от другата седмица ще се активира и другото заглавие. И предполагам ще ви олекне:)

 4. Владимир Марков

  https://www.jetphotos.com/photo/8765278
  Официалната страна на самолета, от която се качват и слизат пътниците, и от която се посрещат официалните лица, е лявата. А там надписът „Република България“ е на кирилица.

  1. Костадин

   Каква радост! Все пак има и надпис на български – какъв жест към нашия народ от страна на управляващите територията ни:)

  2. Винаги се държи на лявата страна на корпуса. Там официалния надпис е на български, а авторът е провинциален селяк.

   1. Костадин

    Я колко много хора се захванаха за надписа на самолета:) Поне прочетете цялата статия, освен текста под снимката, тролчета нещастни:) И ако аз съм провинциален селяк, какви ли са президентите на Франция, Германия, Русия, Китай и т. н., на чиито официални самолети има надписи само на техните езици. Сигурно са най-задръстените провинциалисти в света:) Не знам кой плаща на малоумните тролове тук, но си хвърля парите на вятъра:)

    1. Изписването на надписите по самолетите е регламентирано от ICAO и се спазва от всички регистрирани в цивилните регистри самолети.
     Правейки изключение за Гражданската Авиация.
     Съм съгласен с автора, в България основен език е БЪЛГАРСКИЯ и надписите трябва да са на БЪЛГАРСКИ. Включително и търговски марки като Кока-Кола и МакДоналдс. Апропо произвежданата по „Соц“ време кока кола беше на Кирилица.
     С Уважение

 5. За чистотата на езика съм напълно съгласен.
  Но отричането на двуезичните табели олекоти прекрасната писаница.
  Английският език в личните карти също е нужен, щом пътуваме с тях из Европа. Те са един вид паспорт (документ за пътуване) в рамките на ЕС, и един унгарски полицай не е длъжен да знае Български, както и обратното.
  Доколкото знам в държавите от ЕС са въведени (официално или не) двуезични табели за улесняване на чужденците.
  Ако в Нидерлания, Дания, Швеция или Унгария няма двуезични табели как бихме се оправяли ние Българите в тези държави? А как те биха се оправили в България?

  1. Костадин

   Да почнем отзад напред – никъде в споменатите от вас държави няма двуезични табели. Проверете. Второ, не бъркайте двуезични (на български и английски) с двуазбучни (на кирилица и латиница). Хората масово ги бъркат, а не бива. И за личните карти също грешите. Половината от държавите в ЕС ползват само родния си език. Ние сме в другата половина. Това харесва ли ви? Да се откажете доброволно от собствения си език, за да може да ри прочете картата шведския полицай? Не е сериозно, замислете се.

   1. Габриела

    “Половината от държавите в ЕС ИЗползват собствения си език”??? Това абсолютно не е вярно. Като човек, работил на летището ни, срещнала съм се с доста чужденци ( не само от ЕС ). Няма нито един паспорт, лична карта, в която данните да не са написани И НА латиница. Доброволно отказване – дори не може да става дума за това! Пишете и се държите ужасно надменно! “Кон с капаци”. Никой не Ви е длъжен , също така, да ви чете и Вашата лична карта/паспорт на български зад граница! Айдеее де!

    1. Костадин

     Твърдите, че сте работила на летище, а не правите разлика между АЗБУКА и ЕЗИК. Веднага ще ви дам пример – латиницата е азбука, а латинския е език:) Правите ли разлика? На едно място в статията съм написал един ред за транслитерацията. Знам, че не знаете какво означава тази дума, но вижте в речника – ще се изненадате за какво става въпрос:) И още нещо – не се излагайте, научете се да пишете правилно на български език:) Неграмотността не е признак за напредничавост, напротив:) А за последното написано нещо да ви напомня, че българският език е официален в ЕС и нашите лични карти в него могат спокойно да бъдат само на български. Така, както испанските лични карти са само на испански. Виж, ако говорим за страните извън ЕС, с някои изключения за тях трябва международен паспорт, който естествено ще бъде и на друг чужд език. А вие очевидно не правите разлика между двата документа:) Може би защото сте работила на летище, уж:)))

   2. Разбира се, че има двуезични табели, че даже и само на Английски (https://goo.gl/RGwhPN – Амстердам)
    Пътни табели с имена на градове не се нуждаят от Английски, защото написани на латиница са разбираеми от всеки.
    Но Кирилица не всеки европеец може да чете. Затова в България и други страни ползващи Кирилица и йероглифи се ползват табели и на латински (не го бъркам с Английски)
    За личните карти е същото – написани на латински те са разбираеми от всички полицай, но няма да е така ако са написани само на Български.
    И тук ще си позволя да отправя една препоръка; националната идея в политиката се харесва на хората, но тя не бива да се изнасилва до положение да стане нелицеприятна и плашеща за хората.
    Волен Сидеров не можа да усети тънката граница между чаровната идея и изнасилената, разчекната между 6% твърди поддръжници проститутка.
    Бъдете по-умерени, вложете повече любов отколкото критика и омраза в политиката си.
    Правете малки компромиси, те показват мекота и сговорчивост, и натиснете там където не може да отстъпите, за да ви уважават поддръжниците и противниците.
    Вслушвайте се в хората.

    1. Костадин

     Вие май нe разбирате, че повтаряте това, което съм написал в статията:) Очевидно не сте я прочел въобще. Направете го и после пак коментирайте.

     1. Хаха 😀
      Обичам да те чета и всичко по-горе го прочетох, но май ти не ме разбираш.
      Не можем да ползваме Български език с латински букви освен за пътни табели с имена на градове и местности.
      И това дори зависи от обстоятелствата. Слънчев Бряг е известен сред чуждите туристи като Sunny Beach и ако напишем Slanchev Briag, ще е тъпо и безполезно. Или Letishte Sofia 😀
      Налага се да ползваме Английски език дори и в личните си карти, защото на един датски полицай нищо няма да му говори „презиме СИСОЕВ – prezime SISOEV“
      На сградите също се налага да изпишем на Английски, че това е сградата на еди какво си учреждение или организация. Това е нормална практика в държавите, които не са англоезични. (https://goo.gl/SwCZ73 и https://goo.gl/rCyUbK)
      Та, разбрах те, ама дай да се разберем 😉

     2. Костадин

      Сакън бре! Как ли се оправят горките туристи в Испания, като отидат в Коста дел Сол. Живи да ги оплачеш. Там не съм слушал да има табели на английски. Стига вече! Как се оправят датските полицаи с испанските лични карти, които са само на испански, а? Или в Дания испанския е втори език? Както написах, водих дело за личните карти и съм запознат с практиката в целия ЕС. Трябва ли да прилагам цялата съдебна документация?

     3. Испанските лични карти имат чип, който съдържа информацията на всички езици в ЕС.
      Но не това е на което аз се опитвам да обърна вниманието.
      Както и да е.
      Остани си със здраве.
      Пак ще гласуваме за Възраждане в ЮАР и дано да е по-скоро 😉

     4. Костадин

      Ами те и нашите нови лични карти носят със себе си тази информация:) Но както и да е, благодаря за подкрепата!

 6. Европа

  Защо домейна ти е на латиница ? Защо пропагандираш изосталост от света ? Защо изливаш омраза по такъв грозен начин ? Отговора но тези и много други въпроси е лесен…рублички.

  1. Костадин

   Името на страницата е от 2010 г., а след 8 дни ще имам и име на кирилица, защото те се появиха само преди 2 месеца. Но да питам и аз – защо ай пи адреса ви е от Турция? Не използвайте името Европа, а Анадола, по-коректно е:) Малоумни турски тролове, не се научихте да ползвате други мрежи и адреси:)

 7. Николай

  Поздравления за статията. Ужасно дразнещо е да контактуваш с хора, които зле владеят майчиния си език, а парадират с чужд и смятат това за „ноо куул“.

 8. Иво Иванов

  Сериозно се замислям българския народ дали има право да оцелее исторически.
  Днес в детската градина на сина ми видях изумително табло със снимки и картини от Руско – турската ОСВОБОДИТЕЛНА война.
  Снимки на опълченци участници в боевете на Шипка и снимки на самия паметник, които не бях виждал до сега.
  На излизане от сградата се спрях и с няколко думи се опитах да разясня на сина ми за това, кои срещу кои са се сражавали и най вече за какво.
  За малкото време, което прекарахме пред таблото, хората и децата минаваха покрай нас и никой не се спря поне да погледне лицата на опълченците, поне от любопитство…
  За кого се биха тия хора? За кого проливаха кръвта си? Вярвали ли са, че ще дойде ден, когато обикновения българин ще е безразличен към подвига им…
  Кръщаваме децата си с имена Дейвид, Шанел, Майкъл, Даная, Патрик, Джеймс, Рио и т.н. и това за съжаление не е най-страшното.
  Успяха да ни пречупят, мамицата им. Скършиха духа ни и като се замисли човек, за по-малко от 30 години. Нямаме идеали, дори нямаме истински стълбове на които да се крепим. А като се замислим, какво бъдеще са ни предвиждали всички чуждестранни кореспонденти в началото на 20-ти век. За това се чудя – народ като нашия, заслужава ли дядовци и бащи каквито сме имали, при условие, че сами сме си виновни за положението в което се намираме.

  За

 9. Виолета Харизанова

  А как звучи shcolo.bg?!
  Tова са електронните дневници на училищата 🙂

 10. Никол Илиева

  За написването на тази „задълбочена“ статия авторът дори не си е направил труда да направи едно елементарно търсене в Google и сам да установи, че правителствения самолет има надпис и на български език. Да не говорим, че по-голямата част от света използва латиница и в името на добра комуникация и ориентация се налагат табели на латинеца. Уважавам патриотизма, но тази статия, ако въобще мога да я нарека така, е недомислена и лъха на болна идеология. Чудя се кога ли хората в световен мащаб ще се обединят и ще спрат да се делят и ограничават поради произхода си. Нека никой не забравя историята си и от къде е тръгнал, но няма нищо по-хубаво от това да си гражданин на света. Аз лично знам три езика и това по никакъв начин не ме е направило по-малко горда българка или пък е довело до това да забравя историята на предците си. Смисълът в ровене на такива теми с абсолютно никаква важност е напълно излишен. Ако авторът реши да отговари на коментара ми, нека го направи без обиди, както интелигентният човек, за когото се смята, би направил. Ако има група от хора, която ще затрие държавата, то това ще са тези, които не могат да приемат критика и първосигналто настъпват с обиди.

  1. Костадин

   Няма нищо по-хубаво да си гражданин на света, твърдите вие?!? Ами откажете се от българското си гражданство тогава и поискайте такова на ООН:) Написаното от вас е манифест на националния нихилизъм. Със съжаление виждам за пореден път колко съм прав за написаното от мен.

  2. Сега все още не се усеща, но ако продължаваме така,след 100 години никой няма да използва вече кирилица!!!

  3. при строежа на вавилонската кула всички са имали един език и Бог ги е наказал

 11. За съжаление, авторът сам не осъзнава колко думи, използвани в статията му, всъщност са чуждици, които са навлезли в езика ни много по-рано и днес звучат като български. Трябва и много внимателно да се прави разграничение между чуждица и заемка. В текста има освен това граматически грешки и пунктуационни неточности. Но това е друг въпрос.
  Езикът се развива като жив организъм и чужди влияния винаги е имало и винаги ще има. Това НЕ може да бъде спряно по изкуствен начин, а и не е непременно вредно. Според мен текстът е тенденциозен, а авторът очевидно не е запознат дори с основни явления в лингвистиката и социолингвистиката.

  1. Костадин

   Поредният нихилист:) Кажете, ханъм, с кои основни явления в лингвистиката и социолингвистиката не съм запознат? Къде са ми граматическите грешки, а и дори да има такива, с какво променят смисъла на казаното от мен? Най-вече, не ви ли е срам от написаното от вас и как въобще имате куража да пишете такива коментари, от които лъха претенциозно българомразие и липса на елементарна обща култура?

 12. Ние живеем в България където официалният език е българският и всичко друго е чуждопоклонничество!!!

 13. Костадине, на входа на Джебел, на входната табела „Добре дошли“ със сигурност е написан и на турски(мисля, че и на английски, но не съм сигурен). Иначе по темата – аман от чуждици в нашия език. Повръща ми се вече от тях! За потенциалните тролове – да знам английски, даже съм завършил и британски университет. И ако питате какъв е толкова проблемът – ми прочетете „Политиката и английският език“ на Оруел и може би ще ви стане ясно. Със здраве

 14. Павлин

  Този нормален ли е?!? 😂😂😂 Правителствения самолет е написан и на български и на английски, просто трябва малко да се поинтересуваш преди да пишеи глупости! Заминавай си в Россия и си живей там! Явно жалиш за комунизъм. Хайде вземете се в ръце малко живеем в 21век и сме страна членка на EU! Английският език е световен език, по-срамното е, че България е единствената страна, в която на чужденец би ву било трудно да се разбере, тъй като българите не говорят английски…

  1. Костадин

   Абе, нямаше да е лошо да прочетете и цялата статия, а не само текста под снимката:) Ако го бяхте направили, щяхте да осъзнаете какви глупости пишете:) Хич не е добре положението в страната, щом и нивото на троловете стана толкова ниско. Много прости станаха напоследък, много:)

 15. Слушай (или по-скоро чети) сега Костадинчо много внимателно и се опитай да разбереш смисъла на написаното.
  Светът се глобализира. Това е естествен процес на икономическо, политическо и най-вече на КУЛТУРНО сливане. Значението на националните фактори като език, религия, традиции, история и т.н. започва да загубват водещото си значение при оформяне на възгледите и светогледа на един модерен човек. Това е нормално, тъй като човек осъзнава безсмислието на националната разделеност на човечеството и разбира, че нацията е поредната ненужна абстракция в човешката история (както преди е било разделено на родове, после възникват родови съюзи (племена), после народи и накрая нации). Забелязва се тенденцията как човечеството върви към световно обединение и това е благодарение на развитието на информационните технологии. В един глобализиращ се свят е нужно всички да говорим един език, за да можем да се развиваме пълноценно. По обективни причини английският език е най-разпространеният език в света. Това означава, че най-прагматичното решение е това да стане своеобразен световен език и всички да се стремят да го научат, за да могат да се адаптират към новото време. Националната принадлежност загубва значението си. Нации, народи и езици са се появявали и изчезвали, но както виждаш светът не е свършил. Няма никакво значение дали ще кажеш „обич“ или „love“ тъй като смисълът е един и същ. Жалките опити на националистически партии като твоята възраждане няма да спрат мултикултуризма, глобализацията и човешкото обединяване в едно, освободено от национална, религиозна, езикова и друга принадлежност, бъдещо общество. Космополитизмът е истинската човешка идеология.

  1. Костадин

   Да бях търсил този коментар, нямаше да го намеря:) Манифест на безродничеството и родоотстъпничеството в чист вид. Вие сте уникален еничарин, наистина. Направо единица мярка за национален предател:)

   1. Как пък ме изкарахте еничарин при положение, че разбрахте, че смятам националната принадлежност за безсмислена независимо дали е българска, турска и т.н.? Уникална логика.

    Не съм родоотстъпник или национален предател. Смятам просто, че общочовешките ценности са по-важни от националните. Не виждам смисъл да се гордея с националната си принадлежност при положение, че това е някаква даденост от природата, която аз не съм избирал. Това е една съвкупност от географски, икономически и политически фактори, които съвсем случайно са се случили. Всички войни са се случили, за да се задоволят интересите на тесен кръг лица (феодали, боляри, и т.н.). Наричай ме както искаш, но не можеш да оспориш аргументите ми. Сега можеш да печелиш политически дивиденти с национализма и русофилството, но това е защото българското общество е неграмотно. Това ще се промени рано или късно.

 16. Бучински

  Как пък ме изкарахте еничарин при положение, че разбрахте, че смятам националната принадлежност за безсмислена независимо дали е българска, турска

  Още по лошо, дърво без корени.
  Човек без история
  Накратко,нищо

 17. Карастоянов

  Изключително некомпетентна и нескопосана статия, жалък опит да се избият комплекси под формата на национализъм.

  1. Костадин

   И какви комплекси избиваме? Нещо конкретно да посочите като пример? Дори да е само едно?

 18. Който и да съм

  Аз съм от хората, които също няма да поискат сметка от народи, подигравали се с търпението на българите. Но знаете ли – от първо лице, т.е. от прабаба ми знам, че интересът на тези наши поробители е бил по-скоро насочен доста отвъд нашите предели и това явно е било така откакто свят светува. Естествено, нашите сведения за тези взаимоотношения е предимно от фолклора, а както всички знаем той навсякъде е изграден на базата на хиперболи, метафори и символика. Глупаво е да се оправдаваме с тежката си история и да се обиждаме на християни и мюсюлмани. Дори, героите, паднали в боеве за България са искали, ние, българите да бъдем част от цивилизования свят. Погледнете реално и ще видите, че светът се върти в една посока и Земята от Космоса не разделена с граници. Радвам се поне, че новите поколения не страдат от толкова предразсъдъци.

 19. Тя тая статия (и като цяло партията) е насочена към индивиди с по-тесен и ограничен светоглед и техните представи като цяло са изградени върху предрасъдъци.
  Авторът много добре знае как стоят нещата, ама нали прави политическа кариера и трябва да се хареса на тия индивиди, които за съжаление са доста.
  Жалко, че само си пишем коментари. Ако бяхме на публичен дебат щях да го съсипя.

  1. Костадин

   И как ще ме съсипете, анонимен коментаторе, след като нямате един довод по същество, а „коментарите“ ви са задавени от омраза и злъч срещу родината и народът ви? Всъщност не съм сигурен за последното. По-скоро не приличате на българин. Което пак не оправдава ограничения ви интелект.

 20. Георги

  Скъпи Костадин, с доста голям интерес прочетох Вашата статия. Разбирам гледната Ви точка. Също така, с оглед на нея, дълбоко уважавам старанието Ви да пишете на правилен и ясен български език, но… уви! Дори това не оправдава средностатистическото Ви ограничено мислене, което за съжаление се оказва печелившо за Вас. Разбирам, че имате за идоли хора като Хитлер, Мусолини и т.н. , но искам само да знаете, че дори и те не са били толкова ограничени, нито пък са лъгали хората с псевдопатриотизма си. Вие и Вашата партия просто прахосвате парите на българския данакоплатец. Наречете ме българин или еничар, или какъвто искате ( защото явно само така можете да оборите повечето коментари), но моля Ви не наричайте себе си патриот. Направете услуга на всички гласували за вас и дарете средствата им за благотворителност, за да не са били напразно гласовете им. Защото Вие сте празното или поне такъв образ градите пред хората с цел да се изтъкнете като наследник на българския революзионизъм. Моля обърнете се към господин Волен Сидеров ( заедно с него ще пожънете по-голям успех). Също така Ви моля да не си правите илюзии, че народът е неграмотен и повече от 2% от него могат да Ви повярват. И последното нещо за което Ви моля е да спрете да черпите патриотичните си идеи от пейките пред блоковете във Варна, а да започнете да четете историческите учебници докрай, а не просто така както ви е изгодно. Лек ден и дано наистина направите услуга на себе си и гласувалите за Вас, като спрете да пилеете парите им.

  1. Костадин

   Скъпи Георги, благодарение на дарените от субсидията пари от Възраждане на фонда ин-витро и „Искам бебе“ за една година се родиха 25 бебета. Това е най-значимото от свършеното от нас за последните 12 месеца, но има и още много. Като например дарените от нас хиляди бройки от учебника по родинознание. Вие, разбира се, знаете за това, но като всеки трол няма как да го кажете. Все пак за разлика от другите ви колеги, вашият изказ поне е граматически издържан:) Така че кажете на началника си, че съм ви похвалил:) Е, това не ви прави по-малко противен от другите тролове, но поне от раз разбирам опорните ви точки. При неграмотните ви колеги това не е толкова лесно:)

   1. Георги

    Скъпи Костадин, надявам се, че наистина има хора, които вярват, че Вие сте един съвременен Паисий Хилендарски и дарявате учебници (писания) под път и над път. Благодаря, че оценявате граматическите ми способности. Шефът ми е много щастлив и също се чувства оценен. Все пак искрено се надявам поне сам да си вярвате и с нетърпение очаквам в отговор поне един линк, който ще докаже Вашите твърдения, че сте “дарител”. Единственото нещо, което мога да Ви призная е, че се осмелихте да ми споделите коментара във Вашата скромна страница на пропагандата. Дълбоко вярвам, че и този отговор ще споделите и тръпна да видя линк с доказателствата за дарените от Вас пари. Лек ден и не забравяйте да четете учебниците по история докрай. 🙂

    1. Костадин

     Драги ми Тролчо, линк на български означава връзка. Връзките, които търсите, са на страницата на Сметната палата, през която публично ние се отчитаме всяка година. Потърсете си ги сам, все пак заплата вземате за това, което вършите тук:) Но честно казано очаквах нещо по-сериозно като отговор, някое разкритие, някоя гнусна плювня или тъпа тролска псувня. Явно сте в отпуск и работите в режим „овъртайм“, както биха казали вашите собственици, извинете, работодатели. Все пак не се отпускайте, това може да ви коства работното място:)

 21. Винаги се питам по летищата, защо не е написано нищо и на кирилица. Щом е приета официално в ЕС, защо нашите управници не изискат да се изписва и на кирилица навсякъде в Европа? Защо ние,нашите родители трябва да знаем всякакви други езици, за да можем спокойно да пътуваме?Това е толкова унизително. В Германия, например неможе да се регистрираш с лична карта,защото постоянния адрес е изписан само на български. Казах,това е официален език и трябва да го приемете, отговориха, не разбирам какво пише…
  Говоря 2 езика, но ми е обидно, че моя език го елиминират, ние ди го елиминираме. Защо ще ми говорят в полет от и за България на всякакъв друг език, не и на български

 22. Георги

  Не мога да разбера за българският език ли говорим тука, за кирилицата или за българската култура. Може бе за всички тези неща като цяло, само че не виждам къде ни е културата. Това за което всички имаме толкова много претенции. Дори и автора си позволява да обижда хората в този форум, което не му прави никаква чест. Може би трябва да тръгнем първо от там, и да се уважаваме взаимно и да уважаваме мнението един на друг. И тогава вече да говорим за патриотизъм и култура и писменост. Защото честно казано ако това сме българите, хора които не се уважават, хора които мислят другия за прост и тъп и по низш от тях, хора които са егоисти и не ги интересува нищо друга освен тяхната полза. Е тогава аз предпочитам да не съм българин. Но надявам се това просто да не е така

  1. Костадин

   Колко елитарно:) Значи ако някой ви обиди вие ще се откажете от българския си произход, така ли? За първи път чувам подобно нещо, признавам си:)

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *