Референдумът срещу приемането на еврото в България уплаши българския „елит“

Според министър-председателя Бойко Борисов и съветникът на президента Борислав Цеков България е длъжна да въведе еврото. Според страницата на Европейската комисия това не е така и дори няма посочена дата за евентуално въвеждане на еврото. Кой лъже?

Началото на подписката на Възраждане за свикване на национален референдум срещу приемането на еврото като официална валута в България определено свари неподготвен т. нар. български политически елит. Свикнал на пълна и безметежна хармония по темите, свързани с членството на страната ни в международни организации, и разполагащ със стотици необезпокоявани от нищо пропагандни канали, управляващият режим не очакваше, че някой ще се осмели да хвърли ръкавица буквално в лицето на охранените блюстители на статуквото у нас. Въпреки това само седмица след началото на инициативата на Възраждане се появиха и първите опорни точки срещу нея.

Тук няма да коментирам елементарните форумни глупости на тема русофили, путинисти и прочие несвързани приказки. За нашите противници е ясно, че това няма как да отблъсне хората да се подписват, дори напротив – ще ги мотивира още повече да излязат в защита на българския лев. Ето защо основната опорна точка на управляващите беше изведена на дневен ред от самия министър-председател, който броени дни след началото на подписката заяви, България е длъжна да въведе еврото, защото е поела такъв ангажимент с подписването на договора си за членство в Европейския съюз. Тъй като изказът на Борисов традиционно се разбира трудно, заради езикови дефекти, диалектни изрази и липса на дълбочина на мисълта, неговата опорка беше поета от други, не толкова известни, но безспорно далеч по-интелигентни пропагандисти. Един от тях, Борислав Цеков, който е и съветник на президента Радев, обясни, че инициативата била „удар във въздуха“, защото „съгласно действащото законодателство, тези подписки за референдум са невалидни. Чл. 9, ал. 4 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местото самоуправление гласи: „Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.“ Според Цеков, повтарящ малко по-интелигентно Борисов, въпросът за еврото вече бил „решен в ратифицирания договор за присъединяване към ЕС.“

Цеков е прав за едно – законът наистина не разрешава референдуми по въпроси, уредени с влезли в сила международни договори, по които България е страна. Дали обаче въпросът за еврото е такъв? Нека погледнем Договора за присъединяване на България и Румъния в Европейския съюз. Никъде в него не става и дума за ангажименти, които двете страни поемат за бъдещото си членство в еврозоната и приемането на еврото. Договорът е 371 страници, изключително е интересен, защото показва с цифри и факти как България буквално продаде националния си интерес, за да влезе в ЕС, но това е друга тема. Важното е, че в него няма и ред, даже дума, за задължение на България да приеме еврото.

Стенограма на Европейския парламент от 2014 г. е запазила отговор на бившия еврокомисар Щефан Фюле, който отвръща на питане от евродепутат по темата така: „In accordance with Article 119 of the Treaty on the Functioning of the EU, new Member States are committed to adopting the euro once they meet the necessary conditions. The Treaty also defines a set of criteria which need to be met before a Member State can eventually adopt the euro. Until then, the new Member States participate in the Economic and Monetary Union as a Member State with a derogation from the use of the euro and shall treat their exchange rates as a matter of common concern.“ Преводът на български, извършен от лицензиран преводач, звучи така: „В съответствие с член 119 от Договора за функционирането на ЕС, новите държави-членки са поели ангажимент да приемат еврото, след като изпълнят необходимите условия. Договорът също дефинира набор от критерии, които трябва да бъдат изпълнени преди дадена държава-членка евентуално да приеме еврото. Дотогава, новите държави-членки участват в Икономическия и паричен съюз като държава-членка, с дерогация от използването на еврото, и третират своите обменни курсове като въпрос от общо значение.“

Отговорът на Фюле е пределно ясен. Държавите се задължават да приемат еврото само след като изпълнят задължителните критерии за членство в еврозоната, но не се задължават да приемат еврото по принцип. Кратко и ясно. Така че нещата стоят по следния начин – ратифициран е договорът за присъединяване към ЕС. Той обаче не поражда задължения за България за членство в еврозоната. Влизането в нея ще се случи с нов договор с редица условия и клаузи, който ще трябва да бъде ратифициран от Народното събрание, така че към днешна дата конституцията и законите на България позволяват референдум по въпроса.

На финала буди интерес факта, че уж непримиримите една към друга институции на министерския съвет и президентството говорят в пълна хармония по темата за еврото. Като оставим настрана публичните заяждания и дребните забележки, очевидно по всички важни за България въпроси екипите на Борисов и Радев мислят еднакво, както и всички останали представители на т.нар. български елит, разбира се. Сплотяват ги както винаги основно две неща – чуждите им господари и страхът от проглеждането на собствения им народ. А с появата на Възраждане е налице и трети елемент – страхът от една свободна и неконтролирана организация, която постепенно се превръща в изразител на мислите и настроенията на голямото мълчаливо мнозинство от българи, на които им е дошло до гуша да бъдат лъгани, тъпкани и унижавани от чужди господари и българските им слуги.

п. п. пълният текст на Договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз може да бъде свален и тук Договор за присъединяване към ЕС

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

5 коментара на “Референдумът срещу приемането на еврото в България уплаши българския „елит“”

 1. Дано хората са разумни и да не обръщат внимание на популистки и националистични партии управлявани от Кремъл. Много дивотии има в текста, освен маргинали и политически късогледци няма кой да се съобрази.

  1. Костадин

   Крадеца вика дръжте крадеца. Бихте ли посочили някоя конкретна „дивотия“ в текста? Или поне един неверен факт?

  2. Георго, звучиш като амеба без произход, образование и мислене – поне така гледат на теб сериозните страни в първите места на индекса на стандарт и човешко развитие без евро – Дания, Швеция, Швейцария, Норвегия…..

 2. Надежда Иванова

  Защо за най богатите държави във ЕС не е задължително Еврото, а за държавата със най ниски доходи,със унищожена промишленост ,западащо селско стопанство и най висока корупция девизът е СЕГА И ВЕДНАГА?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *