Скандалната политическа симбиоза между „турските“ и „патриотичните“ партии

В България винаги, когато управляващите подготвят някакво сериозно и непопулярно решение, се организира вдигането на съвсем преднамерен шум по страничен и не толкова сериозен проблем, но пък за сметка на това притежаващ потенциала да „грабне“ общественото мнение. На 8 юни 2017 г. беше приет (след като беше върнат за преразглеждане от президента Радев) Законът за концесиите, с който на практика се узакониха т. нар. вечни концесии и се бетонира нищожната концесионна такса от 1,5 % от размера на печалбата. Скандалният антибългарски закон е приет с гласовете на управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти, както и с гласовете на ДПС. Това далеч не е първият път, когато „патриотите“ и ДПС гласуват заедно, но е безспорно сред най-скандалните. Само че в разгара на пренията в събранието българското общество е насочило своето внимание към… Благой Рагин, председател на невзрачната Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, заради неговата реплика, че трябва да се внимава с реакцията по повод на шведа, нападнал брутално българска камериерка, защото можело шведите да се обидят и да спрат да посещават нашата страна. Един анализ на медийната среда в периода 6-10 юни показва, че за случая с камериерката има повече от 100 публикации, и то в сериозни национални и регионални медии, докато Законът за концесиите е „уважен“ от едва 30 публикации.

Същото нещо се случи и днес. От няколко месеца се подготвяха и днес бяха гледани на първо четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност, с които се ограничава размера на плащанията в брой от 10 000 лв на 5 000 лв. Те бяха приети отново с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС. Само че странно, това фундаментално (и скандално) за нашите икономика и бизнес решение не беше коментирано почти никъде. Вместо това в един от сутрешните блокове се развихри театрален спор между представители на ВМРО-БНД и ДОСТ на тема „трябва ли да се признае турско малцинство у нас“. От ДОСТ умело повдигнаха топката още преди няколко дни, когато се обявиха за това България официално да признае турците за малцинство, а от другата милиционерска партия веднага върнаха сервиса, като призоваха главния прокурор да провери финансирането на партията на Лютви Местан. Отстрани погледнато обаче разлика между двете партии няма – и двете се ръководят от агенти на ДС (агент Павел – Лютви Местан и агент Иван – Красимир Каракачанов), и двете са продукт на задкулисието и обслужват олигархични интереси, и двете имат съмнителни източници на финансиране (макар че по документи вероятно са изрядни). В този ред на мисли няма разлика и между тези две партии и ДПС. Но пушилката е вече вдигната – турските „агенти“ от ДОСТ искат да се признае „турско“ малцинство, българските „патриоти“ от ВМРО-БНД геройски бранят родината, а в патриотично-милиционерския калабалък ВМРО и ДПС дружно гласуват закон, с който се облагодетелстват допълнително банките и се ограничават правата на българските граждани. Оказва се, че между „патриотите“ и „турските“ партии у нас има такава силна политическа симбиоза, че могат спокойно да си направят коалиция ВМРО-БНДОСТ, или ВМРО-БНДПС.

Пошлият сценарий не се разиграва за първи път. Когато ВМРО-БНД беше на път да се разцепи през 2009 г., в „подкрепа“ на несменяемия лидер Красимир Каракачанов се появиха неизвестните дотогава братя Юзеирови, които вдигнаха „паметник“ на незнайния османски воин в родното си поповско село Славяново. Тогава цялата страна съсредоточи вниманието си върху селото, а силно разклатеният след поредния изборен крах Каракачанов започна да къса геройски ризи по медиите в защита на застрашената държавност, като отчасти с това успя да запази лидерския пост на конгреса на партията  си, макар и с цената на разцеплението ѝ на две.

Впрочем само преди две седмици Шуменският районен съд започна дело срещу братя Юзеирови заради опита им да учредят партия ОТОМАН. Явно скоро предстои те отново да се завърнат в българския политически зверилник, за да изиграят удобната роля на боксова круша за „патриотите“. А помните ли Адем Кенан и неговата Турска демократическа партия? И той редовно призоваваше за признаване на турско национално малцинство у нас, макар че странно защо неговата партия така и не успя да се регистрира в съда, т. е. не успя да събере минимално изискуемите по закон 2500 гласа. Но пък беше отразявана все едно управлява държавата, само за да може после „патриотите“ да се упражняват на неграмотния му трактористки гръб. Ами другите медийни хулигани, алкохолиците от ОМО „Илинден“? Колчем ВМРО-БНД позаспиваше и спираше да проявява  активност извън традиционната (ядене на агнешки главички, разливане на овчи курбани и пеене на македонски песни на фона на силни алкохолни изпарения), и омовците веднага излизаха с някаква бомбастична простотия, която на свой ред беше подемана от медиите, за да може накрая Каракачанов да направи опреснителен патриотичен тур по телевизиите (за да не го забравят как изглежда). В тази връзка прави впечатление как ОМО някак тихо и кротко изчезна от екраните. След като ВМРО-БНД успешно започна да паразитира на гърба на силни политически партньори (първо тандема Бареков-Цветан Василев, после НФСБ, а сега и Атака), вече нямаше нужда от смехотворните спаринг-партньори от мелнишките кръчми, и те неусетно се разтвориха в небитието.

Няма спор, че ДОСТ са вредни за държавата – също както ВМРО-БНД, ДПС и всички  останали метастази на милиционерокрацията у нас. Въпросът е докога българите ще търпят с тях да се отнасят като към дебили, както се изрази един депутат от БСП тези дни?

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

4 коментара на “Скандалната политическа симбиоза между „турските“ и „патриотичните“ партии”

 1. Николай

  Толгова години след „промените“, държавата ни все още се движи в коловоза, предначертан от стратезите на компартията, още от времето, когато Пенчо Кубадински е създал легендата на млади родолюбци и завел агентите „Иван“ и „Гоце“ на Пиротска 5.
  Време ни е вече да сринем замисъла на тези, които в таз робска ни люлка люлеят.
  Време ни е за ВЪЗРАЖДАНЕ!

  1. Даниел Савчев

   Николай,как точно ще стане според теб….имам в предвид Възраждането?

 2. Антония Димитрова

  Гласуването на закона за концесиите беше огромно предателство от страна на „Атака“. В плана „Сидеров“ пише съвсем други неща за концесионните такси като източник на приходи за държавата. Виждам, че въпросния план, който беше програмен документ на партията, вече е изчезнал от нейния сайт. Явно вече не им е удобен.

 3. Как ше стане Възраждане?

  Като се събудим по единично. Така ше стане. Tо е заразно. Че инак, българина е от тия дето нямат спиране, ама пусто са е родил уморен!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *