Славяни ли са българите?

Съвременните фалшификатори стигнаха дотам, че посегнаха и на историята на Паисий Хилендарски – тя не била славянобългарска, а славнобългарска… Това какво е написал Паисий собственоръчно на първата страница въобще не ги интересува.

Извинявам се за абсурдния въпрос, и то точно на днешния ден – празникът на славянската писменост и българската просвета и култура, но няма как. Просто както винаги този свят български празник се превърна в дежурния повод на куцо, кьораво и сакато да се упражнява по въпроса за неславянската принадлежност на нашия народ, който бил тракийски, арийски, ирански, афганистански и всякакъв друг, само не и славянски. В една дискусия с представител на това закърмено от модерната псевдоисторическа интернет-проза илитератско съсловие последният ме „съкруши“ с уникалния довод, че всеки, който твърдял, че ние българите сме славяни, бил русофил и следвал политиката на Путин.

Ето защо реших да се разровя малко назад в историческите извори и открих няколко впечатляващи примера за това колко дълбоко в нашата история са заровени русофилията и путинизма. Да започнем с отявления русофил Черноризец Храбър, автор на „За буквите“. Още в първото изречение той казва: „Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.“ Срамота! Не говори за славяни, а за българи, при това славяни (и производните на тази дума) се споменават 12 пъти, докато българи се споменават само веднъж (в титлата на българския княз Борис). Русофилията на Черноризец Храбър е наистина брутална, защото той пише съчинението си вероятно около 893 г., а Киевска Рус е създадена през 882 г. Значи държавата им едва що се е появила на белия свят и хоп, в България вече има русофили. Но да продължим с друг путинист, автора на „Апокрифен български летопис“ от XI в. Той навсякъде пише за българи в своето произведение, само че за първи български цар той посочва цар Слав. Ужас! Вероятно и автора се е ужасил от написаното от себе си, и то дотолкова, че не си е написал името, и затова летописът е апокрифен и анонимен. Върхът на русофилията и путинизма обаче е достигнат от Паисий Хилендарски, който дръзва да нарече книгата си „История славянобългарска“. Наистина нямам думи! Не тракобългарска, не иранобългарска, а славянобългарска!

Сега обаче, ще ме извините, спирам с иронията, защото колкото и да се опитвам да се шегувам, ситуацията въобще не е смешна. Да, славяни сме, нещо повече – България е създател на една от 12-те цивилизации в историята на човечеството, славяно-византийската (наричана още и славяно-православна). Отричането на славянския произход на български народ на практика отрича самият български народ като такъв, отрича културата ни (която е преимуществено славянска), езикът ни (който е преимуществено славянски), историята ни (България е най-старата държава в Европа и първата славянска държава). Целта на този текст не е да доказва очевидното, затова ще си позволя да цитирам само още едно изречение от „Сказание за Сивила“, средновизантийски сборник с „пророчества“ за бъдещето на различни народи и държави: „Славяните, сиреч българите, са добри, гостоприемни, истинни, беззлобливи, любящи чужденеца и християнството. Те ще запазят и предадат при Второто пришествие правата вяра на Господа.“ А що се отнася до отричащите собствения си произход и хулещите собствената си история, мога само да им кажа едно – „О, неразумний юроде…“

п.п. абсурдното заглавие, колкото и да не е за вярване, е заглавие на книга, издадена от покойния български „историк“ Пламен Цветков. В нея той се опита, но така и не успя (естествено), да докаже как българите нямат нищо общо със славяните. А причината за отричането на славянския ни произход, и преди, и сега, макар и леко поприкрита с уж „патриотични“ одежди, е само една – да разграничи максимално българския народ от руския, да откъсне, отреже и унищожи всички дълбоки връзки, свързващи България със славянския свят. При условие, че славянската цивилизация е създадена от българския народ, при условие, че половината славянски държави и култури са дъщерни на българската (включително и руската), това представлява ни повече, ни по-малко висша форма на национално предателство.

Ето как изглежда почеркът на Паисий в неговата чернова на „История славянобългарска“. Отчетливо се вижда и заглавието, с което започва и текста от първа страница.

 

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

74 коментара на “Славяни ли са българите?”

 1. Посоченият от вас документ не е текст написан от Паисиев, а препис от средата на XIX на „История славяноболгарская“.
  Проверявайте си източниците, моля.

  1. Костадин

   Държал съм в ръцете си черновата и беловата на историята, отделно от това притежавам и пълния фототип от 1998 г. Нарочно пуснах тази снимка, защото заглавието е украсено и се чете добре. Паисий не е калиграф и не е украсявал страниците си. Ако пусна първата страница от черновата с първото изречение, което на практика е и заглавието, с какво ще променя съдържанието? Или да направя жива видео-връзка от Зографския манастир, за да се види какво пише от първата страница?

   1. Така е, чете се добре, но е препис от 19 век.В оригинала и първият препис, например, няма такава формулировка – „История славянобългарска“. Но тях не желаете да ги покажете, защото не отговарят на идеята на статията ви.А и ако действително сте държали „черновата и беловата“, щяхте да сте наясно че, в първите пише „История СЛАВНОбългарска“, а не славяно.

    1. Костадин

     Вие сте лъжец. Сега, специално за вас и другите подобни на вас лъжци и измамници, ще пусна в текста снимка на черновата на историята, с първия ред, написан собственоръчно от Паисий Хилендарски. А вие повече не пишете тук, гнус ме е вашата долна еничарска и безродна сган.

    2. Божидар

     Значи цял живот четем в учебниците за славянобългарска, ама добре, че беше някакъв от коментарите да ми даде разум и оп, вече се чувствам славнооболгарская,лееелеееее. Ще ви ……. на всичките тука и Вашите глупости. Давайте нашата история на македонци, а оттам и на други народи. Имахме поне история, ама ние мнооого хубаво се скастрихме, нали така?

 2. Петата буква от втората дума ясно показва че, думата трябва да се чете ‘СЛАВНО’.А НЕ СЛАВЯНО ИЛИ СЛАВЕНО. Както ви се иска.

  1. Костадин

   Извинете, но вие или имате очен проблем, или психически, или двата едновременно:) Буквата е „двойно е“, известна още и като ятова гласна, защото се чете и като я, и като е. Айде марш от тук и отивайте да си пиете хапчетата, като след това прочетете историята, неразумний юроде. Колко болен народ броди из интернет, просто не мога да повярвам…

 3. Пак със панславистката пропаганда.
  Славяните винаги са били номадско племе без култура и разум.
  Българите са дошли и са дали културата си на каквито славяни е имало тук.

  1. Костадин

   О, неразумний уроде… другото си го прочети сам в книгата на Паисий, за такива като теб е писана. 250 години по-късно още не можем да се отървем от еничарската отцеругателска мърша.

 4. Всички генетични и ДНК-а изследвания показват че Българите са от смесен произход – Тракиици, Пра-Българи и Славяни, като Тракииците са мнозинството. Също така, все повече генетични и исторически излседвания показват че Славяните не са етническа група, а езикото семеиство, тоест език говорен от много етнически групи.

  1. Костадин

   Единственото вярно е, че сме от смесен произход. Славяните са мнозинство и това показва цялата ни култура, език, фолклор, традиции, манталитет и обичаи. Траките са почти напълно изчезнал народ през 7 век, а последното ви изречение издава пълната липса на каквато и да е историческа, етнографска или филологическа култура.

  2. Михаил

   Зората на т. нар. популационна генетика бе отбелязана преди години от откритието, че днешните македонци са преки наследници на Александър Македонски. После се оказа, че някой бил платил на „учените“ по-висока цена от гърците и този някой бил личност от свръхвисоко наднационален мащаб. Правете си изводи за фундаментите на тази „наука“.

 5. Петя Евстатиева

  Добре, де, има славяни, ама в смисъла, който е вложен в това название и до днес сме такива, защото славяни означава роби. Да, Пламен Пасков го доказа, не е историк, аяно говори с доказателства и с логика, която при много историци липсва.
  Склавини от гръцкото σκλάβος, коетво и в Гугъл транслейт и до ден днешен означава роб.
  И от турски рая означава безправни хора, роби. Ама крайно време е да си заслужим другите имена, да станем пак човекоядците – както му е казал някой си Йоан на Константин – Кирил Философ, и той се бил уплашил, спр. в неговото житие- или пък вулгарус, както гърците все още понякога ни наричат. Имам предвид дойде време пак да се уплашат от нас!

  1. Михаил

   Крайно време е г-жо Евстатиева е да си прочетете житията на много тачените в БПЦ православни светии: св. св. Кирил и Методий и св. Климент Охридски. Там, пък и изобщо в църковната литературна традиция връзката славяни – българи е категорично и безспорно засвидетелствана. При това в ръкописи от ХІ и ХІІ век. То май затова църквата ни постоянно бива нарочвана за пета колона на Москва.

 6. И двете са валидни.

  И двете са верни.

  Славяните са славени(българи). И „славян“ и „славен“ са валидни. Съществителното е прилагателно. Също както Bvlgar и bvlgar. Инак, slav идвало едва ли не от slave. Но гърците поради безпределната си обич към българите са му сложили отрицателен знак – вулгар. Но никой не твърди, че the Vulgate Old Testament значи „вулгарен“ нали.

  Хората си плетат кошница.

 7. Капитан Кук

  Не мога да разбера едно: ако не сме славяни, защо сме взели азбуката, създадена от св. св. Кирил и Методий и предназначена за славяните по нареждане на византийския император?

  1. Because EasternROmanEmpire doesn’t caure for who is who,Bulgarian and Slavs comes to balkan peninsula almost at same time.E.R.E. Just give religion and some places and take peace or some days allie army.I think slavs and Bulgarian ar not the same nations but the are very close

 8. Абе ти си прост като цяло Константине, не знам кои те е пуснал да пишеш, но как така славяните създали първата българска държава :Д, При положение че дунавска България е разширение на Велика България от към север… Българска държава несъмнено поради много източници и сведения е имало и в Иран, а там няма славяни, какво значи трябва да са ирански българи, а тук славянски българи, не просто българите са се разселвали по различни части на света и са образували държава. Какъв е тоя идиотизъм да смесваш българите със славяните. Може да имаме повече сходства с тях до някаква степен от колкото със западняците, но това не ни прави чисти славяни. Това е ограничено и елементарно мислене, нямащо сериозно основа за да бъде твърдяно по подобен начин със статий от 20 реда глупости. На генетическата карта например, ясно си личи че в полша има най – много славянски гени, а в българия са 15- 20 % тоест на равно със маркера които предобладава във западна Европа, тоест трябва по твоята логика да се смятаме и за западно европейци, но истината е че основно сме си средиземноморски тип гени и се приближаваме най – вече до италианци гърци … От друга страна в Русия има около 20 – 30 % от генетическия маркер, които преобладава в нашата страна, но като цяло там основното население е славвянско, аз наричам славянско това население със жълтия маркер, които преобладава във славянските държави- Словакия, Словения, Полша и т.н. По имената дори си личи….

  1. Костадин

   Като оставя настрана написаните глупости, все пак да питам – кой е тоя Константин, към когото се обръщате?

  2. Гого Знае Много

   Прост, по – прост, най – прост, „симеон“.
   Глупав, по – глупав, най – глупав, „симеон“.
   „симеоне“, говедо еврейско, кой те гъз изсра тук ?
   Тук не е предвидено тъпи еврейски тролове да копират съчиненията на евреите от улица Козяк и тези от „америка за България“ !
   Ясно ли ти е говедо ! Да не съм те ни чул ни видял, защото светлия ти соросоиден ден ще ти се стъжни преждевременно. Преставяш ли си какво ще стане с тебе, когато дойде Видовия ден, а ?

 9. Всъщност смятам че славено българская идва от СЛАВЕН ,а не от СЛАВЯН…. тъй като би използвам я вместо е както при българская… Също така, понятието траки и българи на вярно е по – древно поради някои извори в които се ползва предимно траки и българи за местния народ, вместо славяни. Чел съм и че славяни е определено са група хора от определени тракийски племена. Просто траки и българи са по – ранни названия, защо изобщо се стараеш да ги заменяш изцяло с новодошлото и обобщаващо цели народи название – славяни. Все едно да кажа на западните европейци, западно европейдци, но всъщност са различни, траки и българи са по – ясно обособени понятия.

  1. Костадин

   Няма да е лошо да почетете малко повече, преди да пишете по този въпрос. Или поне да четете историческа литература, а не свободни съчинения.

 10. Костадин

  Нашият външен вид е по-различен поради простата причина, че сме асимилирали много племена и народи, които са станали част от нашия генофонд, а сред тях няма носители на северните гени. Ще ви дам пример с узи, кумани, печенеги, авари и други по-малки отломки от Великото преселение на народите. Така че това е простото обяснение.

 11. Костадине, прочел ли си за това генетично изследване, направено в италианска лаборатория с сравняване на митохондриалното ДНК? Всичко друго са теории, а науката е студена и неколеблива в истината си. Дано ви бъде статията от полза по интелектуалния в друм.

  http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100728915/nosim-genite-na-traki-i-prabalgari-i-ne-sme-slavani

  1. Костадин

   Да, и не само това, но и други подобни измишльотини. Сериозната науки се нарича археология, история и етнология. Първата разкрива масовото избиване на местното балканско население през VI – VII в. и пълното запустяване на 95% от тогавашните градове и села, втората разказва това с историите на стотици историци и очевидци на събитията, третата показва чрез елементарно сравнение с фолклора и обичаите на другите славянски народи как нашият народ е типичен славянски народ. Съветвам ви да се запознаете, дори и в резюме, с достоянията на тези науки, и де не обръщате внимание на подобни лъженаучни изследвания.

 12. Ментето си е менте. Независимо

  Съвременната т. нар. „Наука“ може да бъде изключително добре аргументирано „менте“. Малко хора ще го разберат.

 13. Димитров

  Вече има достатъчно точно проучване на българския геном от 2015 – потърсете в Гугъл. Нямаме много общо нито с руснаците нито с турците. Най-близки сме до Хървати, Унгарци и Италианци. Стига руска пропаганда, стига манипулации. Историята може да манипулирате, генома не.

  1. Костадин

   Сигурни ли сте? А не ви ли минава през ума, че това е плоска пропаганда, целяща да ни изкара всякакви други, само не и славяни? Т. нар. генетични проучвания са най-голямата модерна фалшификация, която се прави в историята ни. С лъженаучни и псевдонаучни методи се правят опити да се подмени цялата ни култура и история. Е, няма да стане.

   1. Михаил

    Напълно подкрепям мнението по отношение на генетиката. Не на цялата генетика, а на генетични изследвания по темата за произхода на народите и расите. Никой сериозен учен в областта на генетиката не участва в тези идиотски „изследвания“ на хаплогрупата, т. нар. популационна генетика.

 14. И как да го каже Черноризец Храбър това: „Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.“ когато думата СЛАВЯНИ е измислена от хърватите едва през 16-ти век? Мавро Орбини е написал „Царството на славяните“ през 1601г, а Паисий е преписвал от руския й превод който е с още много измислици, тъй като не е знаел латински. Вие като историк тези неща не ги ли знете или са забравили да ви ги кажат в университета? Или сте по-зле от куцо, кьораво и сакато?

  1. Костадин

   Сега пък хърватите били измислили славяните:) Не бяха ли гадните руснаци:) Но както и да е, да ви питам друго – тъй като през цялото средновековие самоназванието на нашия народ е блъгари бихте ли ми казали кога и от кого е измислено името българи и следва ли, според вашата логика, че както славяни и словени нямат нищо общо, така и блъгари и българи също нямат нищо общо? И ако да, то кой е изобретил българския народ – хърватите, руснаците, рептилите, марсианците или някой друг?

 15. Българин

  На този свят никой не е безгрешен. Като започнем от обикновения човек и стигнем до хората с няколко титли. Никой не е застрахован от залитане в една, или друга посока. Това е напълно естествено и не би съществувал никакъв проблем, ако тези, които са направили неверни твърдения кажат, че не са прави. Всеки достоен човек би трябвало да е в състояние да преодолее егото си и да поднесе своите извинения. Такива неща се случват, но за жалост се случват твърде рядко.
  Поради срам, страх, или други причини някои учени поддържат теории, които де факто не са доказани, но са приети. Излиза вярна максимата, че историята не е нищо друго освен съвкупност от лъжи, с които всеки се е съгласил. Тъжно е, че това е реалност и то реалност, която влияе нашето ежедневие. Навлязохме в ХХI век, но в мислите си определена група хора се намира още във времето на Инвизицията. Това е недопустимо, не може в ерата на светлината сянката на лъжите да доминира живота ни.
  Не бива да се примиряваме, че общоприетото е верно, най-вече когато виждаме, че то е изградено от заблуди, които ощетяват нашата история. Редно е хората поддържали старите догми да поискат прошка от българския народ защото всеки интелигентен човек осъзнава, че господствалите дълго време в науката тези не са изградени по научен път, пише в своя блог sparotok.blogspot.com Павел Серафимов.

  Няма нищо научно в методиката, по която бе определено, че старите българи са тюрки. Погледнете сами, убедете в несъстоятелността на тюркската теза:
  1.Не съществува нито един древен извор, в който да е казано, че дедите ни са тюрки, но за сметка на това в продължение на 1100 години старите българи са отъждествявани с тракийския народ мизи, който обитава земи на север и на юг от Дунава.
  2.Няма нито едно антропологично изследване, определящо ни като тюркски народ, за сметка на това няколко изследвания показаха, че ние българите сме от същия антропологичен тип както народа наречен в древността с името траки, а по-късно българи.
  3.Старобългарските имена Кроват, Аспарух, Тервел, Телериг, Сабин, Гостун, Винех, Крум и др. нямат обяснение на тюрски език, нито пък се употребяват от тюрките. За сметка на това голяма част от старобългарските имена се срещат в древни епиграфски паметници от Южните Балкани от времето на Бронзовата епоха.
  4. Старобългарските руни се различават от орхоно-енисейските руни на тюрките, но пък имат над 40 успоредици с писменост използвана на Балканите по време на Бронзовата епоха.
  5. В старобългарския език няма тюркски субстрат, двадесетината тюрски думи не са нищо повече от заемки, а заемки има също в латински, германски и гръцки. Освен това в българския език се наблюдават фонетични явления и диалектни особености, които са типични за тракийския език. Това е признато от световно известни лингвисти.
  6. Тюрките не познават строежа с квадри, нито пък градят полуземлянки като дедите ни. Траките работят с квадри от дълбока древност, а и полуземлянката е типично жилище на тракийското селско население.
  7. Тюрките не съхраняват житото си в ями както правят старите българи, но пък траките, наречени по-късно българи, ползват житни ями поне от най-дълбока древност.
  8. Няма нито едно свидетелство на гръцки, или римски автор по отношение на това, че българите имат култ към Тангра. Теофилакт Охридски твърди, че дедите ни почитат слънцето, луната и звездите, т.е. няма свидетелство за монотеизъм. В именната ни система няма тюркски теоними, но тракийските са над двадесет.
  9. Старите българи са конен народ, но в ездаческата ни терминология няма нито една тюрска дума. Седло, стреме, юзда, повод, оглавник, подкова, ездач, езда, грива не са от тюркски произход.
  10. В българския фолклор няма тюркски елементи, но пък тракийските изобилстват и това кара етнолога Евгений Теодоров да каже, че ние българите имаме пълното право да се считаме за наследници на траките.
  Де факто няма абсолютно никаква причина на старите българи да се гледа като на тюрки, но няколко поколения български студенти учеха, че дедите ни са тюрко- алтайци. Дори и понастоящем когато генетическите проучвания убедително доказаха, че ние нямаме нищо общо с тюрките, поддръжниците на заблудите все още не са поднесли извиненията си. Наука ли е това?

  За жалост азиатският произход на старите българи не е единствената наложена заблуда. На нашите студенти по история и лингвистика се преподава, че езикът на микенците познат от документите с Линеар Б е древна форма на гръцки. Премълчани са планини от неудобни факти:
  1. Хората „разшифровали“ микенската писменост представят само 300 документа, а де факто съществуват около 4000, т.е. на читателя се представя само около 8% от словесното богатство на микенците.
  2. От тези 8% около половината е съставена от лични имена и топоними. Нито един от микенските топоними Коринт, Закинт, Микена, Тилисос и т.н. няма обяснение на гръцки език. Джон Чадуик признава това най-откровено, но не посочва на чий език микенските топоними могат да се разтълкуват, а има доста данни за това.
  Присъстващата в микенските местни имена наставка –инт е типична за тракийския език. През Късната Античност тя се развива в –енте, която пък е идентична на старобългарската –енте, срещаща се във воленте, жребенте, осленте. Този факт е останал неизвестен за широката публика. Защо ли?
  3. От микенските лични имена около половината не са гръцки, това също се признава от учените твърдящи, че микенския език е гръцки. Те не са притеснени ни най-малко, че правят сериозни твърдения въз основа на около 4% от микенското словесно богатство. Фрапиращото е, че Чадук признава, че сред микенските имена отсъства напълно типичното за гърците оформяне на имена с наставки –идес, – адес.

  За сметка на това в микенските документи се срещат имена типични за нас българите Арей, Бато, Ботийо, Бото, Бузо, Видул, Гета, Дако, Дайко, Дале, Данко, Даро, Дедил, Дуна, Дунийо, Дуто, Кайо, Косо, Котел, Коти, Куйо, Муко, Перко, Перкон, Пирин, Рая, Руман, Руси, Тато.
  В документите от Бронзовата епоха се среща и друга група имена, която е по-малка, но по-интересна и доста по-важна: Дуло, Вокил, Ерма, Ермесио, Крум, Винайо, Кубир, Исевер, Кармесийо, Токей. Първите три – Дуло, Вокил и Ерми са названия на старобългарски родове. Останалите отговарят на имената на старобългарските владетели Крум, Винех, Кубер, Севар, Кормесий, Токт. Този факт също е останал неизвестен за нас.
  4. От останалите 4% микенско словесно богатство доста думи или изобщо не са гръцки, или чрез манипулации са изкарани гръцки. Ето един пример, микенската дума за числото четири е кеторо (четоро), тя отговаря най-добре на стблг. Четворъ в докато гръцките tessares, tettares, pissures – четири са доста по различни. Тази важна подробност не стряска специалистите изобщо.
  Чадуик тълкува микенската дума аkelо като angelos-ангел, пратеник, но това е напълно невъзможно. Думата angelos-ангел, пратеник е заемка в гръцкия, тя идва от персийската anakhara-пратеник, конник носещ послание. Хубаво, но персийската дума възниква около 700 години след споменаването на акело в микенските документи, просто няма как да е древна заемка, но това не е пречка за Джон Чадуик, или пък учените разпространили виждането му. Можем ли да наречем такива действия наука?
  5. Микенските титли за благородници ванакатело и лавагета нямат обяснение на гръцки. Езиковеди като Фриск, Мюлер, Ван Виндекенс и др. считат ванакатело и лавагета за заемки в гръцкия език, но и това не притеснява Чадуик и хората решили да изкарат микенците гърци. Учените не са смутени от факта, че микенските титли се срещат в почти непроменена форма при траките – ванакт, лавагета, докато по това време -VIII век преди Христа няма гръцки владетел с такава титла. Няма притеснение и от факта, че най-ранното споменаване на титлата ванакатело-цар е за човек с тракийското име Одрис. За “учените” фактите нямат значение, важно е повтарянето на определени внушения, това обаче не е научен метод.

  Кауно Одурувийо Ванакатело – кана на Одрис царя
  6. Чадуик и неговите последователи премълчават и други изключително важни факти. Те просто няма как да не знаят за свидетелството на Страбон, че Пелопонес (там където е Микена) е получил името си от фригиеца Пелопс, който населил полуострова с хората си.
  В работа на Софокъл също се казва, че Пелопс е варварин фригиец. Приемем ли, че микенците са де факто фригийски колонисти, става ясно защо фриги, а не гърци ползват през VIII век преди Христа микенските титли ванакт и лавагета.
  7. Чадуик не се притеснява ни най-малко от факта, че не гърците, а траките издигат куполни гробници катомикенците. Отново не гърците, а траките жертват кон при погребение на благородник. Пак не гърците, а траките носят панталони като микенците. Да не забравяме, че по време на Класическия период гърците считат панталоните за варварско облекло. Как може някой да счита облеклото на дедите си за варварско?
  8. Чадуик анализира Линеар А и Линеар Б, би трябвало да е изследвал и още доста писмености, но по някакъв начин е пропуснал глаголицата, която предлага 22 успоредици във форма и звукова стойност с микенския Линеар Б, а като цяло паралелите във форма са над тридесет. При старобългарските руни и Линеар Б паралелите са над 40, но в този случай Чадуик и хората му имат извинение. През 50-те години на ХХ век се знаеше твърде малко за руните на дедите ни. Понастоящем обаче има данни, какво е извинението на днешните учени в такъв случай?

  9. Чадуик не е притеснен, че особеностите на микенските диалекти не се срещат в нито един от гръцките диалекти от историческия период. В микенския език се среща екане и якане, същата особеност се среща в тракийския, т.е. древнобългарския език. В различни документи срещаме вариантите пияла – пийела – фиала. Тази важна подробност е пропусната.

  10. В Линеар Б не присъстват изобщо знаци отговарящи на гръцките букви Φ, Ψ, Ω, Θ, а без тях документирането на гръцката реч е невъзможно.
  Като имаме предвид тези неща, смятате ли, че може да се твърди, че в микенските документи е съхранена гръцка реч? Микенският език е по-скоро древен тракийски диалект. Както езиковите особености, така същоред културни белези и исторически извори свидетелстват за това, но уви, неудобната истина е хитро пропусната.
  Поредното залитане на учените, което е прието за истина засяга езика на траките, наречени в по-късни времена българи. Иначе способният лингвист Кирил Влахов споменава учуден в своя работа, че в българския не може да се намери тракийски субстрат. Това ще рече, че в българския език няма архаични думи, които да не притежават българска етимология.
  В този случай най-логичното е да се приеме, че причината за това е факта, че езикът, който говорим не е нищо друго, а само развита форма на речта на Орфей и Залмоксис. Друго обяснение няма.
  Ако дедите ни бяха завоеватели и различен народ от траките, то субстрат задължително щеше да присъства. Във френския има галски субстрат, в английския има уелски и гаелски субстрат, в гръцкия има тракийски/пеласгийски субстрат, в латинския има етруски субстрат, дори в древния санскрит има дравидски субстрат. Как така траки и българи ще са различни хора и няма да има тракийски субстрат в нашата реч?
  Просто под влияние на чужденци някои хора решават да си затворят очите за планини от важни данни. От IV до XVвек старите българи са отъждествявани с мизите – най-ранно споменатия тракийски народ. За столиците ни Плиска и Преслав няколко летописци твърдят, че са построени по времето на Константин Велики. Строежът с квадри използван при изграждането на Плиска и Преслав е познат на траките наречени по-късно българи поне от IV преди Христа, ако и хилядолетие по-рано.
  Стопанските методи на траките, техните жилища, дрехи, обичаи, погребални обреди, земеделски сечива и пастирски атрибути не изчезват след времето на Аспарух, а продължават да си съществуват. Българският фолклор е базиран на тракийската култура и религия, ние дори пазим в именната си система над двадесет названия на тракийски богове. Неотдавна генетическите проучвания доказаха, че народът наречен траки никога не е изчезвал, а само в по-ново време е познат под различно име – българи.
  Това е нещо напълно нормално, в далечното минало гърците са наричани данайци, дедите на испанците носят името ибери, а при иранците срещаме голям брой алтернативни имена – перси, артеи, кефени, хорсари. Каква е пречката хората назовавани траки да са същият народ познат като българи? Няма никаква пречка.
  Проблемът се състои в това, че на определена група хора истината не отърва. Тези индивиди подемат кампания за очерването на името ни, за скриване на нашия принос към европейската култура, а и за промиването на съзнанието на лековерните наши сънародници. Действията на чужденците са разбираеми, но какво би оправдало някои наши учени. До 1989 година те можеха да се оправдаят с натиск от Москва. Хубаво, но какво попречи след падането на тоталитаризма да се каже истината?
  Тази истина е в полза на българския народ. Чалгата и униженията бликащи от различни медии смачкаха душата и съзнанието на много от нас. Стигна се до там, че някои приеха бедността за нормално състояние. Това е печално, страшно, потресаващо е, примирението е последната врата, зад която стои пълното заличаване на личността.
  Смачкан народ се управлява лесно, но след време винаги се появява съпротива. Не всеки се предава и този, който е успял да запази себе си, ще изпълни сърцето си с гняв, а дори и омраза. Озлобеният човек е способен на ужасни неща, но вината за това не е негова. Отговорни са тези, които са го довели до състояние на скот и са му отнели и последната капчица достойнство.

  Без самочувствие и национална гордост никой народ не може да оцелее. Това се знае от разумните политици, винаги се е знаело от държавниците дори и тези от древността. Те са се грижели поданиците им да ходят с високо вдигната глава. Поради тази причина гърците позаемат от преданията на дедите ни и ги вплитат в своите митове. Римляните си приписват троянски произход, а в по-късни времена германците са правят на арийци без да са такива.
  Ние няма нужда да лъжем, няма нужда да се правим на това, което не сме. Достатъчно е само да знаем истината за миналото си. Достатъчно е да знаем, че във вените ни тече кръвта на Залмоксис и Орфей, на мъдрият цар Ситалк и смелия Спартак. Достатъчно е да знаем, че дарбите на предците ни са закодирани в нашите гени и само чакат удобен момент да бъдат отключени, а ключът е националната гордост.
  Когато някой расте със съзнанието, че предците му са първите благородници, той ще се държи като благородник защото благородството задължава. Такъв човек ще страни от пороците и вместо да падне в плен на слабостите, непрекъснато ще се стреми да се усъвършенства, да стане силен, почтен, добър и смел като хората преди него. Такъв човек е здраво звено от верига, която няма късане. Такъв човек е истински Българин.

  1. Костадин

   Няма нищо по-долно и нечистоплътно от човек, който фалшифицира собствената си история и подменя самосъзнанието на народа си. Това го направиха вече с българите в Македония, от които се опитаха да създадат македонци, с българите в Сърбия, от които се опитаха да създадат шопи, с българите в Косово, от които се опитаха да създадат горанци, с българите в Банат, от които се опитаха да създадат палчени, с българите в Западна Тракия (Гърция), от които се опитаха да създадат помаци. Сега долни и нечистоплътни изверги, получаващи заплащане от американски фондации, се опитват да унищогат напълно самата основа на българската народност – славянския произход на българите. Нещо от написаното от вас не е вярно, в него няма дори и една вярна дума и е толкова долно и гнусно, че се задушавам от възмущение дори само като го чета. Еничари като тези, пишещи и тиражиращи подобни текстове, заслужават най-тежко наказание, презрение и пълна забрава от нас българите.

 16. Владимир

  г-н Костадин, съгласен съм с част от написаното от вас, но имате малки пропуски например Славяните са Траки.
  От средновековните летописци разбираме че Българите са Славяни(а те пък в древността са наричани с имената Траки, Скити, Сармати).

  Например ето думи на късно-античният римски историк Теофилакт Симоката относно Славяните:

  „Когато римляните се доближиха до Гетите, сиреч Славяните(това им беше старото име на тези варвари), загубиха смелост за борба“
  Източник: История, стр.246, книга 7, 2 т.5

  „А Гетите, сиреч пълчищата на Славяните опустошаваха земите на Тракия“
  Източник: История, стр.246, книга 7, 2т.5

  „Без да отвърне на дръзкият им тон, той (Приск) каза, че ще тръгне са се бие със Славяните, поради съюза и съглашението им с Аварите, войната срещу Гетите(сиреч Славяните) все още не беше свършила“
  Източник: История, стр.233, книга 6, 6 т.,14

  В Полската хроника „Chronicae Polonarum“ пише следното:
  „Igitur terra Sclauonica as aquilonem hiis regionibus suis partialiter divisivis sive
  constitutivis existens, a Sarmaticis, qui et Gete vocantur.“

  „Следователно, земята Славяния, и териториите на север от нея, част от Сарматите,
  коите още наричат Гети“

  В Дукляновия летопис пише: „Caeperuntque se utrique populi valde inter se eiligere, id est Gethi, qui et Sclavi, et
  Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus.“

  „Двата народа много се заобичаха един другиго, т.е Гетите, те са Славяни, и Българите,
  а най вече за това, че и двата народа били езичници и имали еднакъв език.“

  Гетите са Тракийско племе.

  В „Монемвасийска хроника“ пък пише относно Аварите „Те били по произход хунски и български народ“ и малко по-нататък че Аварите са Славянско племе.

  Херодот и Св. Йероним пък говорят за група от 7 племена живеещи в сегашна северна България – които, те назовават „Седем Гетски племена“, докато Теофан пък ги нарича „Седем Славянски племена“

  Стефан Византийски пък пише:
  „Скитите са Траки“

  Страбон пише: „Гетите са от един произход с Мизите и говорят един и същи език“

  Йоан Зонара пише: „Пеонците са Българи“, същото пише и Йоан Цецес

  Gilo Tusculanus пише:

  „Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent
  monumenta priorum“

  „Оттук те поели път през земите на Българите, които се наричат Траки, според
  предишните паметници“

  Михаил Аталиат пише: „мизите със сигурност са българите, които по-късно получиха новото си име“
  Източник: История, стр.9, 29, 37

  Димитър Хоматиян в „Кратко житие на Св.Климент Охридски“ пише:
  „Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските
  мизи, които народът обикновено знае и като българи“

  Йоан Скилица и Георги Кедрин пишат:
  „НЕ БЪЛГАРИНЪТ, А МИЗИЕЦЪТ Симеон разгроми войската на Римляните със характерното за него
  СКИТСКО безумие“

  Прокопий Кесарийски пише в „История на войните“ – III-II-2
  „В старо време хуните, които тогава наричаха кимерийци, живяха там(отвъд Азовското море)
  и всички се подчиняваха на един цар“

  Кимерийци(тракийски народ)

  Има още много други източници, но е ненужно да ги цитирам.
  Става ясно че Славяни,Траки,Скити,Кимерийци,Арийци са просто различни имена на една и съща
  група от народи.

  1. Костадин

   Напротив, стана ясно, че старите автори обичат да архаизират. Никита Хониат нарича българите през 13 век „власи“, Патриарх Евтимий и Григорий Цамблак наричат турците през 14 век „перси“, византийските автори наричат през 10 век унгарците „западни турци“, през 11 век Михаил Псел нарича италианците „франки“ и т. н. Примери мога да ви дам още стотици, но няма нужда. Освен това някои от цитираните от вас източници не са такива, а са фалшифицирани. Подозирам например, че не сте чел Монемвасийската хроника. Аз не просто съм я чел, а я издадох за първи път на български. В нея не пише нищо от цитираното от вас. Предполагам, че просто се копирал нещо от някъде, но не се предоверявайте, бъдете критичен. Славяните са отделна общност и имат толкова общо с траките, колкото с англичаните, персите, индийците и всички други индоевропейски народи. Прочетете повече и ще се уверите сам.

   1. Владимир

    Всъщност случая с Турците и Персите е напълно разбираем. Селдукските Тюрки говорят на Персийски, използват Персийски титули като Падишах, Везир и много други.

    И това не е случай на архаизация, по вашата Туркофилска-Гъркоманска логика и използването на имената Гърци и Тюрки би трябвало да са архаизация.

    Славяните са Траки, това е факт. Тракийския език е просто прото-Славянски. Как ще си обясните че толкова много летописци от различни епохи и държави твърдят буквално едно и също че Българите са Траки, не твърдят че са Илири, Епироти, Гърци.
    Османците някой нарекъл ли ги е Лидийци, Хети, Фригийци.

    Тракийския произход на Славянските народи е добре упоменат в Римски хроники и в „Палеолитната хипотеза“.

    1. Костадин

     Никой историк, никога и никъде, на нито едно място, не е споменавал, че българите са траки. Тук-там се споменава за мизи, но само от автори, живеещи столетия след като мизите вече са изчезнали като народ. И това е. Никой не използва името траки, нито на което и да друго тракийско племе – очевидно не сте чел нито един извор от епохата. Нещо повече – има византийски автори, наричащи сърбите трибали, защото живеят по земите на старите трибали. Това прави ли ги трибали, според вас? Хайде да не спорим, очевидно е, че нямате понятие от темата. Дори и само факта, че написахте, че селджукските турци говорели персийски и показателен – те говорят тюркски, който не само че няма нищо общо с иранския фарси, но дори не е индоевропейски език. Трудно е да се спори с илитерати, затова ако искате да продължим спора прочетете поне една книга, за предпочитане на хартия, а не в резюме в интернет:)

     1. Владимир

      г-н Костадин
      „Дори и само факта, че написахте, че селджукските турци говорели персийски и показателен – те говорят тюркски“
      Селджуките са били силно персизирани, държавния език в държавата им е бил персийски, докато само семейството на султана, отделни кланове и армията е говорила на тюркски език. Този факт можете да прочетете във всяка енциклопедия.

      Дори ДНК проучванията показват че Българи = Славяни = Траки.

     2. Костадин

      1. Държавният език е бил персийски, но говоримият език е бил тюркски. Категоричен факт. Дори и в не дотам обективната Уикипедия това е всеизвестен факт:)
      2. Прабългарите, славяните и траките са различни народи, това също е всеизвестен факт. Такова нещо като тези генетични проучвания, за които вие говорите, не съществува. Има най-различни псевдонаучни публикации, които нямат нищо общо с академичната норма и правилата на съвременната наука.

    2. Georgi Lozanov

     Владимир, на колко Поморийска сте? Ааа.Рамазан байрам бре! Ракия йок,харам бре! Анадън му?

     1. Владимир

      Георги Лозанов, не знам аз на колко съм, ама вие сте се напили много. 🙂

 17. Nikolay Bakalov

  Азбуката и писменосτта са душата и сърцето за развитието на всяка култура и цивилизация и без тях не може да се развие и да съществува абсолютно никаква култура и цивилизация. Πоследните 20 години старателно говорят за тракийската култура и цивилизация като умишлено бъркат вратовръзките с гащите а искам да кажа че един народ за да развие култура и цивилизация трябва да има собствена азбука и писмен език.

  Траките не са притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и писменост, а това се оказало доста неблагопрятно за тракйиския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Така че израза „тракийската култура и цивилизация“ е подвеждаща и фалшива понеже всичко в действителност води до гръцката култура. А този факт става много добре ясен от всичките паметници и монети върху който пише на гръцки език дори и на повечето римски поради превъзходството на гръцката култура. Освен ако си мислите че върху българските например монети и банкноти може да пише на гръцки и обратно или по-училищата в България децата ще могат да учат на гръцки, а не на български или на паметника на Апостола на свободата може да пише на гръцки език!

  Мястото на България в история e определено от самите исторически процеси и всеки опит България да усвои чужда култура е най-малко смехотворно и смешно като се има предвид че от 7-и век след христа от както са дошли славяните и прабългарските племена в балканския полуостров до 9-ти век са нямали азбука и писменост. И поради тази причина за Българските Възрожденски Интелектуалци гръцкият език е бил културно есперанто и са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430) а не тракйиският който просто е изчезнал поради липсата на азбука и писменост. А като говорим днеска за българска култура, българска литература и българщина, говорим защото водещата сила на тази култура са българскaта азбука и писменост.

  1. Костадин

   Виждам, че сте грък, пишещ под българско име. Да, ние българите сме наследници на траките, и да, има тракийска цивилизация и култура. Това обаче не означава, че ние българите сме траки. Все пак обаче ние българите имаме много повече основания да претендираме за тракийското наследство, отколкото днешните „гърци“ за наследството на античните елини, които са отдавна изчезнал народ. Вижте по този повод изследванията на Якоб Фалмерайер и Макс Фасмер. И няма нужда от фалшиви цитати на Шишманов, ние българите достатъчно добре знаем кой и какво точно е писал.

 18. Дарин от Тракия

  Алемани, шваби, немци, германци… Дойчланд!

  1.
  Дори към днешна дата, съседите им, а и останалите по света, ги назовават с различни имена. Но това не ги прави различен народ, нито другите твърдят подобно нещо.
  – А, какво очаквате за народ с култура над 2000г.?

  2.
  – Народ втори по численост след индусите! (византийски хроник, така бе описал някъде населяващите Тракия, Мизия и техните братя на север от Дунав).

  След подобни думи, всякакви теории за асимилация на един народ от друг са просто смешни. Незнам как си вярвате сами? След 500г. турско иго сме съхранили джинса си, а чета как траките били претопени от славяни, пък те на свой ред от българите. И това за има няма 1000г.

  Абе, хора! Света не почва и не свършва с нас!
  – Истината е друга!
  А повтарянето на една лъжа – не я прави истина. Нито в спора ще я откриете. Защото истината е безспорна!
  -„Разделяй и владей“
  Като за начало спрете да слогувате на Рим – не търсете различията, а обединяващите по между ни! Едва тогава, истината ще ни се разкрие!

  1. Костадин

   Какво искате да кажете? Бихте ли пояснили, пишете леко несвързано.

   1. Михаил

    Несвързани са, защото преписва буквално от Ганчо Ценов, който е „историк“, в чиито „изследвания“ всяко изречение опровергава предишното. Говорим за пионера на българския автохтонизъм, не вярвам да не сте го чували. Не може поне преди време Пламен Пасков да не Ви е надул главата с тези щуротии. От доста време е замлъкнал по тези теми, дано да се е осъзнал.

 19. Емил Павлов

  Славяни ли са руснаците ? Защо няма такива статии? Как едни скандинавоазиатци като руснаците стават славяни а ние придобиваме тюрко алтайски или ирански пройзход ?

  1. Костадин

   Руснаците са славяни, не са скандинавоазиатци, най-малкото защото не съществува и такова понятие. Що се отнася до края на вашия въпрос, за целта би следвало да се запознаете с българската история, която очевидно не познавате. Купете си някой и книга и се ограмотете. Повтарям – книга, а не клипче от 5 минути в ютуб. Приятно четене.

 20. Ангел Георгиев

  Костадине, спри се! Само за секунда си задай въпроса „Ами ако не съм прав?“ Какво тогава? Не може така категорично да отхвърляш други мнения, само защото не отговарят на твоето. Не бива! Това не бива да е поведението на един бъдещ БЪЛГАРСКИ държавник. Моля, помисли.

  1. Костадин

   Вижте, тук не говорим за друго мнение, а за факти. Историята е точна наука и борави с факти. Когато насреща нямаш факти, а само несвързано говорене като на македонски историчар, как да толерирам подобно поведение?

 21. Николай

  Предлагам да спрем със свободните съчинения по темата, а всеки да вземе да си направи ДНК тест и да си види произхода. Кой какво прочел, на какво му приличало, какво видял, чул и т.н Съвременната наука дава много точно генната ви структура, откъде сме дошли, от кога, какви сме о т.н. Мойта Генна структура няма нищо славянско, нищо руско, нищо турско, ясно дава информация че съм пряк наследник на траки и ПРАБЪЛГАРИ. Когато фактите говорят и боговете мълчат!

  1. Костадин

   Значи казвате да си загърбим културата, езика и цялото исторически наследство от последните 1400 години, за да си правим псевдо „изследвания“, за да разберем кои сме? Вие сериозен ли сте? И как въобще разбрахте, че сте тракиец и прабългарин? С кой жив тракиец и прабългарин сравнихте вашето ДНК? Наясно ли сте въобще за каква псевдонаука става въпрос? И ако, по дяволите, не се смятате за славянин, защо тогава, по дяволите, пишете на нашия славянски език? Пишете на вашия език, моля, не ползвайте нашия български език.

   1. Няма да е все така!

    Великият българският историк Проф д-р Ганчо Ценов след многогодишни проучвания в западни документохранилища,на първо място в тайния архив на Ватикана и след нов прочит в оригинал на старите историци(д-р Ценов владееше староеврейски,старогръцки,латински,руски и няколко западни езика) установи несъстоятелността на Иречековата „История на българите“ и написа през 1910 г. знаменития си труд „ Произходът на българите и образуването на българската държава и църкна“
    С него той доказа ,че:
    Българите са траки,стари поселници на Балканския полуостров!
    Българите са създали една от най-древните цивилизаций,далеч преди елинската!
    Българите са първите християни в Европа, покръстени от апостолите Павел и Андрей и през 864 год. няма покръстване, а само отказване от българското еретичество и приемаме на официалната християнска догматика!
    Св.Св.Кирил и Методий са българи.Те не са съставили глаголицата, която е много по-стара азбука.Тя е прадревна и е тракийска,а солунските братя са я адаптирали към тогавашните условия и я въвеждат в по-широка употреба. Същото важи и за кирилицата, създадена от Климент и наречена на неговия учител Кирил, но тя също е на основата на българската писменост. С нея свещените християнски книги са преведени не на славянски,такъв език няма ,а на български!

    Венец на неговите усилия бяха „Кроватова България“ и „Покръстването на българите“,излязла през 1937г.и „Народността на старите македонци „от 1938г ,с която установи,че те не са елини, а траки,което означава българи!

    Извършените архелогически разкопки след 50-те години на миналия век ,особено тези на Петър Детев,както и тази на доцент Георги Китов в Долината на царете ,на проф.Ал.Овчаров в Перперикон,всички те доказаха правотата на д-р ГанчоЦенов!
    Потвърди го по-езиков път и академик Владимир Георгиев, който доказа,че траийският и българският езици са изградени върху една и съща основа – еднаква морфология,фонетика и словообразуване!
    Проф Веселин Бешевлиев с труда си „Проучвания върху личните имена на траките“установи,че формирането на личните имена на българите и траките е едно и също!
    Проф Евгени Тодоров със своето „Древнотракийско наследство в българския фолклор“доказа ,че душевността ,традицийте и обичайте на траки и българи и досега са едни и същи!
    Вижда се от труда на Владимир Василев „Медицината на траките“,че медицината на траките и българската народна медицина са поразително еднакви!

    1. Костадин

     Това са пълни глупости, а цитираните в края автори никъде и по никакъв повод не твърдят подобни неща. Защо лъжете?

  2. Михаил

   А Вие, г-н Николай, сигурен ли сте, че знаете какви са ФАКТИТЕ относно Вашия ДНК тест? Каква е спектрофотометричната оценка на Вашето ДНК; какви са резултатите от секвенирането на контролния регион, от PCR-RELP анализът на маркерите в кодиращия регион на мтДНК; какви са резултатите от денатуиращата високо изпълнителна течна хроматография и от генотипирането на Y хромозомата; какви са резултатите от анализа на микросателитната изменчивост. Наясно ли сте освен това, че съществува понятие „генетична изменчивост на Y хромозомата“, което възпрепятства определянето на родства през повече от едно поколение, тоест чрез ДНК анализ на практика не може да бъде доказано, че сте внук на дядо си. Това са ФАКТИТЕ г-н Николай. Останалото е интерпретация на резултати от ДНК тестове, която обикновено е тенденциозна.

 22. Манас Атмановски

  Г-н Костадинов, езикът ни е славянски (явно е, че славяните са били голямо мнозинство щом се е наложил техният език, а не онзи на който са говорили древните българи – каквито и да са били те по език и расов тип). Но ние не сме потомци само на славяните. Ако прабългарите са били поне 100 000 човека, това означава, че във вените на много днешни българи тече от кръвта на хората на Аспарух и Кубер. Прабългарите са били по – малко, но достатъчно силни, за да наложат името си за име на народа и на неговия език. Прабългарите са българизирали славяните, които преди да станат част от българската държава са си имали различни племенни имена, но в течение на времето започват да се наричат българи.
  Не казвам, че Вие отричате прабългарския елемент. Не. Има голямо основание да казваме „ние сме славяни“. Но дали не е още по – сериозно основанието просто да казваме, че сме българи, но сме част от славянската езикова група (за разлика от древните българи)? Божидар Димитров е казвал, че при формирането на съвременната българска народност са участвали представители на цели 53 етнически групи.
  Понякога като задълбая в тези въпроси и ми става някак объркано. Ако се приема само като славянин, излиза че не би следвало да се отъждествявам с хората, които са дошли с Аспарух по тези земи, че не би следвало да се приемам за техен потомък, а само за потомък на славянските племена.
  Етносът е въпрос главно на самосъзнание. Интересното е, че макар да сме главно славяни ние се възприемаме като българи. В същото време се твърди, че българите визуално и езиково са били различни от славяните. Възприемаме се като потомци на Аспарух, Кубрат (ако не изцяло, то поне в много по – сериозна степен се отъждествяваме с прабългарите, а в същото време сме в много по – голяма степен потомци на славяните). Не казвам, че това е добро или лошо, но е интересно явление. Някои българи се дразнят като им се каже, че сме славяни, защото възприемат славяните като нещо по – изостанало и най – вече, защото приемат заявлението „ние сме славяни“ като отрицание или най – малкото силно омаловажаване на прабългарския принос (прабългарите би трябвало да са били нещо много повече от една 10-12 000 чергарска орда). Хем знам, че може и да не съм потомък на прабългарите, а само на славяните, хем ми е много по – лесно да се идентифицирам с Аспаруховите българи и като чета за тях да ги приемам за мои предци. Чувал съм израз от сорта на „ние българите сме се смесили със славяните“, а реално казващите това може въобще да не са потомци на прабългарите. Просто разсъждавам. Както казах – етносът е главно въпрос на себевъзприятие.

  С уважение: Манас Атмановски.

  1. Костадин

   Съвременните българи произлизаме от смесването на прабългари, славяни и траки, което се е осъществило в периода 7-9 век. Това е отлично известен факт, преподава се още в първи клас. Всичко останало е лишено от всякаква логика – нашият народ е абсолютно сходен с френския, сега ще ви обясня защо. Французите произлизат от смесването на местно келтско население (като нашите траки), придошли римски колонисти (като нашите славяни) и германските завоеватели франките (като нашите прабългари). Първите дават някои елементи от културата, вторите оформят почти на 100% културата и езика на населението, а третите създават държавата и дават името си на новия народ. Сега си представете как някой дебил започне да обяснява как французите не говорят на романски език, а на келтски, как самите франки са келти, как въобще всички германци са келти, а Римската империя не е съществувала и никога не е имало римски колонисти в Галия. Ето това представлява налудничавото поведение на днешните тракомани и затова са толкова опасни за нашия народ – защото убиват нашето национално самосъзнание и целят да ни превърнат в нещо друго, каквото и да е, но само да не е българско. Това е, замислете се и ще видите, че съм прав.

   1. Коце ти сам си противоречиш.

    „Съвременните българи произлизаме от смесването на прабългари, славяни и траки“

    А в текста казваш „Да, славяни сме, нещо повече – България е създател на една от 12-те цивилизации в историята на човечеството, славяно-византийската (наричана още и славяно-православна).“

    Ми не, не сме славяни, на територията на България живее народ произлязал от, както ти сам казваш прабългари, славяни и траки. Нещото, което ни различава от руснаци, поляци, чехи и т.н., които няма в генотипа си прабългари, нямат в генотипа си траки.

 23. Александър

  Освен траки, славяни и ( пра ) българи, в образуването на българската народност участват и готи. Историческите извори и артефактите от археологическите разкопки, ( Садовец, Нове и др. ), подвърждават тяхното трайно присъствие по нашите земи. Така например тук е живял и проповядвал епископ Вулфила ( Улфила ), епископ, който създава готска азбука и превежда Библията на готски език ( Библия Готика ).
  Всички тези събития са се случили в далечното историческо минало и нямат пряко отношение към по-късните времена. Българската народност се е образувала след създаването на българската държава, тук на Балканите; народностното самосъзнание се оформя някъде през IX в. В страните от Западна Европа народите са се оформили по-късно. В това отношение българската нация е една от най-старите на континента.
  Но на въпроса славяни ли сме, траки ли сме, какви сме, бих отговорил – ние сме Българи.

  1. Костадин

   Ние сме славяни, както французите са романци, англичаните са германци, унгарците са угри, а естонците са фини. Надявам се правите разлика между етнос и езиково семейство?

   1. Александър

    Правя разбира се и въобще не поставям под съмнение нашия произход. Просто исках да кажа, че в късната античност по нашите земи е имало и готи, които са оставило някакви следи. Това няма нищо общо с българското самосъзнание, още по-малко с днешната геополитика.

 24. Николай

  Какъв е шансът някой да докаже по безспорен начин какво е процентното разпределение на прабългари , славяни,траки,готи и други по-малки етноси при създаването на Българската държава ?
  Древните народи , както и ние днес, са взаимствали думи,букви , обичаи , знания едни от други . Кой е бил основоположник трудно днес ще се докаже – кой е дал на другите – траки,египтяни,финикийци,гърци,славяни – в кое хилядолетие , появяват се все нови открития всяко претендиращо да е по-старо . Всяка теория има основание да съществува , а ние да я тълкуваме и търсим логика , преследвайки вечната Истина . Не съм ничий съдник . Моля за повече аргументирани логики колко точно сме … и колко не сме … Иначе си оставаме Българи и само техни наследници .

 25. Василъ Д.

  Благодаря Ви за отличната статия! Само бих добавил, че съществува възглед, според който древните българи също са били славяни. Той е застъпен от академични историци като Димитрий Иловайски, Юрий Венелин, Гаврил Кръстевич, от значими български личности като св. Паисий Хилендарски, както и от цялото българско общество до около 1910 г. Главни доводи са:
  1. Липсата на сигурно засвидетелстван „прабългарски“ език;
  2. Чисто славянската същност на старобългарския език, както и приемането на свещените книги на този език и липсата на тюркски или някакъв друг превод;
  3. Напълно еднородния днешен славянски български народ, който би влизал в противоречие с източниците за многочислеността на древните, предполагаемо неславянски, българи;
  4. Славянски имена на владетели и градове: Кубрат, Бат Боян/Безмер, Тервел/Тривелий, Кормесий, Кормисош, Телец, Маламир, Звиница, Боян-Енравота, Пресиян, Борис, Онгъл, Плиска, Преслав, Варна, 9 града с името Бѣлград и пр.
  За жалост този възглед е забравен, поради становищата на чуждите историци, които българската „интелигенция“ сляпо подкрепи.

 26. Ние българите не сме славяни по приозход, макар и да говорим език близък до славянските езици, но определено, нямаме славянска кръв в себе си. Най – кратко казано, ние сменаследници на прабългарите (скити и сармати), който са основали Стара Велика България и след преселението на прабългарите, тук заварваме местни южни славянски племена, които прабългарите асимилират и те стават част от изградената българска нация, като въприемаме само езика им, нищо повече. Все едно турците, които говорят тюркски език, да са потомци на тюрките или американците, които говорят на английски език, да са само потомци на един народ – англичани. Нелепо е!

  Това, че Паисий е написал своя труд и го е озглавил „История Славяноболгарская“ , не означава, че е бил започнат с антропологията на българите и е бил осведомен за прозихода ни. 🙂

  1. Костадин

   Все бях чел еничарски коментари, но като този не бях чел. Надминахте всички еничари преди вас, затова ще ви похваля на вашия език – евала!

 27. Славянин

  Да бе Димитре, ти си по-запознат от Паисий – та видиш ли, няколко десетки прабългари успешно асимилирали няколкото милиона славяни, заселвайки се в земите, обитавани от тези славяни…

  Ако трябва да бъдем точни – славяните са асимилирали прабългарите, но прабългарите са им направили първо държавата.

  Извинявам се за ненаучното изказване.
  На някои хора много им се иска да нямат нищо общо със славяните, други пък смятат че 100%-овите българи са създали цивилизацията.

  Е стига толкова, че заприличахме на българите от Западна България, която сега наричат Северна Македония.

 28. Прочие, да довърша коментара си, който бях започнал малко по – горе по отношение на славяните и дали ние българите сме славяни или не. Тъй, като не може да се докаже, какви по произход са българите, едно е сигурно – българите произлизат от смесването на траки, славяни и прабългарски племена. Траките са били най – многобройният народ според древногръцките историци, като Херодот, който ги е описал в трактатите си. Така, че няма как траките да са били претопени от южните славяни, които са били малко на брой за историческите събития описани от гърците. 🙂

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *