Съдебна реформа на цената на един референдум

Referendum-zaedno-s-mestnite-izboriШироко пропагандираният от президента референдум за изборното законодателство се провали. Референдумът за изборните правила тази есен ще бъде само с един въпрос – дали да се въведе електронно гласуване. Депутатите отхвърлиха другите два въпроса, предложени от държавния глава.

Държавният глава предлагаше референдумът да бъде по три въпроса „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно“; „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми“; „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“.

Преди обсъждането на предложението му от парламента Плевнелиев се обърна към парламентаристите от трибуната с призив да подкрепят питанията му.

Различно оформени между отделните политически сили мнозинства обаче на практика бламираха държавния глава и оставиха от трите предлагани от него въпроса само единия, при това най-безобидния – за електронното гласуване.

Едва ли има някой, който да не е наясно какво се случи. Миналата седмица ДПС дадоха своите гласове за т. нар. съдебна реформа, без които тя нямаше как да мине. Тази седмица от ГЕРБ и присъдружните РБ, ПФ и АБВ им върнаха жеста, като направиха реверанс към турската партия, за която въпросите на референдума бяха сериозна заплаха за почти пълният и монопол в една трета от държавата. Сложните многопартийни комбинации между отделните гласувания не успяха да скрият елементарната договорка на страстно преплетените и вече почти неотличими една от друга партии от управляващото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ПФ, РБ и АБВ.

Изводите са няколко:

1. Вече имаме ново управляващо мнозинство – конституционно. Водещите в него партии са две – ГЕРБ и ДПС.

2. ДПС хем успяха да осакатят съдебната реформа, хем да окастрят и референдума.

3. Втора седмица вече ГЕРБ се държат като младши партньор на ДПС.

4. Между честта и опозицията от една страна, и унижението и властта от друга, РБ избраха второто.

5. Т. нар. Патриотичен фронт окончателно се трансформира в Паричен фонд, подвластен на ДС. Т. е. на ДПС, грешка на клавиатурата.

6. АБВ и БСП показаха, че дали са в управлението, или в опозиция – все тая.

7. Единствено Атака защитаваше една и съща позиция от началото до края на дебата.

В крайна сметка се оказа, че както всичко в нашата територия, известна още и като Реублика България, така и съдебната реформа може да се купи, съответно и да се продаде. При това евтино – само на цената на един референдум.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

1 коментар на “Съдебна реформа на цената на един референдум”

  1. Много точен анализ!
    Но за неуспеха на гласуването сигурно от значение беше и това, че въпросите ги внася президентът. Неговият авторитет е толкова нисък, хората толкова не го обичат и презират, че не вярват нещо предложено от него да е добро. Изглежда, че така вече мислят и много от депутатите.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *