Търговията с българските паспорти

0733924001380569016_412121_600x458Преди месец ми се наложи да отида до Молдова за участие в една конференция. Заради мудното и тромаво преминаване на румънско-молдовската граница закъснях с графика и трябваше да остана да преспя в Кагул, най-големият град на Южна Молдова. Когато видя моя български паспорт, рецепционистката се засмя и каза, че тя имала баба-българка, и също имала български паспорт. Зарадвах се и аз, че и съм попаднал на сънародничка, но момичето, продължавайки да се усмихва, ми каза, че тя е молдованка, а не българка. Баба и била българка, но тя самата не се смятала за такава. Не случайно и целият разговор се водеше на руски език, защото девойката не знаеше български.

Дина, както се казваше рецепционистката, е само един от хилядите подобни примери. През последните години десетки хиляди чужди поданици взеха българско гражданство, декларирайки български произход. За съжаление част от тях, незнайно колко като процент от общия дял, получиха български паспорти без действително да притежават българско самосъзнание. При поредица от проверки на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) през 2014 г. бе установено, че ведомството масово е издавало удостоверения за български произход предимно на македонски граждани, които обаче не притежавали нужните документи за това. Негативната практика в ДАБЧ бе потвърдена и от Административната прокуратура. Нарушенията по установяване на произхода на кандидатстващите за български паспорти станаха причина за двойното намаляване на предоставянето на гражданство на чужденци в периода 2013-2014 г. Това предизвика бурното недоволство на сънародниците ни зад граница, които станаха изкупителна жертва на корупцията в българската администрация.

В опит да решат този проблем група депутати внесоха поправки в Закона за българите, живеещи извън страната, които Парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина прие. Заради изключително дилетантският подход на вносителите от т. нар. Патриотичен фронт обаче тези поправки вместо да решат проблемите на българите зад граница, ще създадат опасна възможност за търговия с български паспорти за чужденци. Тази възможност беше посочена в отрицателното становище на Държавна агенция „Национална сигурност“, според, което, ако управляващите успеят да прокарат идеите си и през пленарната зала, то има голяма вероятност българско гражданство занапред да получават и чужденци, които нямат дори български произход. Това е така, защото според новите текстове всяко лице, което живее в чужбина и владее говоримо български език или диалектните му форми, ще се смята за българин. Службите се опасяват, че с експресни тримесечни езикови курсове по български език, почти всеки жител на държава от Западните Балкани или Близкия изток, ще може да претендира за издаване на удостоверение за български произход, а оттам да получи с лекота и български паспорт.

Има и още нещо. В Турция живеят близо 300 000 турци, български граждани, чиято единствена връзка с България е техният паспорт. Чрез бракове и размножаване тази бройка усилено расте. Никой не може да бъде сигурен колко точно турски ислямисти вече притежават българско гражданство, просто защото дори ДАНС няма статистика за тях. При това те получават паспортите си административен ред, нямащ нищо общо със закона. За тях дори и изискването за владеене на български език не стои. Реално, с оглед на бурния демографски ръст в Турция, може да се окаже така, че след няколко десетилетия в Анадола ще има повече български граждани, отколкото в самата България, която на свой ред изживява демографска катастрофа.

Но от засилени курсове може да се окаже, че въобще няма смисъл, с оглед на утвърдената корупционна практика в ДАБЧ. Не е ясно как ще се преценява степента на владеене на езика, кой ще го прави, на базата на какви изпити ще става, а и няма нужда. Този, който иска да се снабди с български паспорт, никога няма да има проблеми с това. Помните ли аферата Куйович? Чистокръвен черногорски сърбин, известен мафиот, обаче се оказа с българско гражданство. И досега не е ясно как точно го е придобил. Е, за партньорите ни от Европейския съюз и НАТО сигурно е ясно, след като осма година след влизането ни в ЕС и десета след влизането ни в НАТО още не ни приемат в Шенген. България е изпълнила всички формални изисквания за членство в общото гранично пространство, но техниката за контрол на границата няма никакво значение, щом всеки нелегален емигрант може безпрепятствено да се озове от другата страна на границата и в кратки срокове да има български паспорт в джоба. Стига да има пари, разбира се.

А в Близкия изток има една нова държава, която определено разполага с пари. Ислямска държава може и да не е призната от никоя друга страна, но е геополитически факт, разполагащ с войници, финанси, идеология и стратегия за използването им. България е слабото звено на Европейския съюз, а и се намира на най-краткия път от Изтока към Западна Европа. Въпрос на време е този път да започне да се използва и от ислямистите. Особено, когато самата българска държава им отваря гостоприемно границите си. Нужно е само да знаят български език…

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

1 коментар на “Търговията с българските паспорти”

  1. Митре Турунжов

    Уважаеми Костадинов, спoред мойте виждания „учреждението“ ДАБЧ би трябвало да бъде закрито отдавна, то се оказа крайхо корупционо и анти българско учреждение, независимо кой стой на неговото управляващо кормило. То усилено работи за опазване на коминтерновското статукво за гарантираното опазване на така наречената „македонска нация“ и искореняването на българската нация. Според мен българско гражданство би трябвало да получава всеки гражданин от близката и по далечна“чужбина“ който се определят и се чъстват българи по происход, като задължително условие да декларира писмено че се чуства и принадлежи на българския етнос. Да се търсят документи за български происход от тези много пострадали наши сънародници е тoтална глупост, понеже такива документи са историческа рядкост, те са били грижливо унищожени от нашите „цивилизовани съседи“ усърдно през последните сто години, за притежаването на такива български документи са били налагани глоби, побоища, затвор и даже много често исмърти наказания. При нашите съседи гърци, сърби, турци и румъни достатъчно исловие е да приндлежиш че принадлежиш към тяхната религия и да се чустваш че принадлежиш към тяхната нация и одма получаваш техното гражданство.
    Оглушихмв света с демогравкия срив в която нашата държава е испаднала, и още тъпсиме начини да задълбичиме тази пагубна пропаст в услуга на нашите недоброжелатели и потисници, а за да се противопоставим на техните намерения трябва да приобщим нашите братя по кръв, живеещи в близката т далечна „чужбина“ с даване на българско гражданство.
    България над всико и над всички!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *