Църквата архонтяса и се оля окончателно

„За да не се създава съблазън и смущение в обществото“ и „в светлината на светата православна традиция“ Светият синод на Светата българска православна църква узакони титлата „архонт“. До вчера тази титла, ако въобще можем да я наречем така, не фигурираше в списъка с награди, постове и отличия, които БПЦ раздава за особени заслуги към православното християнство у нас. От днес обаче тя вече е факт и предстои да се направи и специален регламент за даването на това „отличие“.

Сега е редно да си зададем няколко въпроса. Първо, след като досега такова нещо в нашата църква нямаше, на какво основание владици от синода архонтисаха Слави Бинев, Мелик Пашаев и Петър Манджуков (последният буквално преди дни)? Второ, след като досега е нямало регламент за раздаването на архонтските титли ще ги върнат ли настоящите носители? Трето, тъй като с решение от 2007 г. Светия синод обяви титлата за незаконна, раздаването и от Галактион Старозагорски, и от Николай Пловдивски не е ли нарушение на църковния канон, сиреч престъпление? Четвърто, ще пише ли в регламента колко точно струва титлата, или иначе казано, колко пари трябва да се дадат в дарение на църквата, за да архонтяса поредният оръжеен бос или сводник? Манджуков, както разбрахме, дарил 1 млн лв, но дали това е долна граница, може ли да се даде по-малко и колко точно, не стана ясно.

Нещо друго. Едва ли има много хора, които си дават сметка за това, но тази титла е изключително унизителна за нашата църква. Тя е гръцка, още по-точно фанариотска и най-паче византийска. Може би владиците, улисани в ежедневните грижи и курбани са забравили чий паметник стои пред синода в София, но ще напомня, че там на една плоча са тримата първоборци за българската църковна независимост, извоювана именно от Вселенската фанариотска партиаршия. Ако стане от гроба Иларион Макариополски, известен със своя лют нрав, балканджийска избухливост и непримирима българщина, от сградата срещу катедралата „Александър Невски“ ще хвърчат раса на парцали и митрополитски бради на фандъци. 140 години след като църквата ни стана независима днешните гъркомани в нея лека-полека я тласкат отново към Фенер с цялата му архонтска, деспотска, краторска и прочие мухлясала гръко-византийска измет.

Архонтясването на църквата е само последният щрих от картината на общия упадък на тази институция, призвана да ръководи и наставлява духовно и национално българският народ. С узаконяването на симонията владиците се оляха окончателно и безвъзвратно. Щом църквата вече не е народа, а на дебелооки, дебеловрати и дебелогуши владици и архонти явно е настъпило време за нова църковно-народна борба.

Сподели поста:

Свързани статии

1 коментар на “Църквата архонтяса и се оля окончателно”

 1. Ами добре … ще се опитам да коментирам .Днес ,колкото и да си мислех ,че наш’та църква е порочна ,корумпирана и ялова намерих нещо хубаво .
  Оказва се ,че к’вато и да е ,тази църква е серщу гей парада – ами само това е за /to be commended/ .Яаа’к ,излизат нее’кви педерасти и искат да възразят – а
  а не могат .’Щото им е доста трудно да говорят .Не знам /предполагам ,имам развито въобръжение/ защо .
  Говорят за погазване на човешките права – самото им изказване /на говорителя им/ е точно това – трижди /да не използвам силни думи/ проклето погазване на правата .
  Това е закона за забрана на тутуннопушенето – не мо’а да пия един тутун ,’щото некой-си забранил .
  Браво .’Жъ сменъ страната /не съм собственик на заведение ,инжинер съм/ ,ама мене ме търсят да работя от няколко чуждестранни компамии .Аз съм един от хората /много/ ,дето наливат свежа валута в този бюдет .
  Та кой направи закон за тютюнопушенето – хомото .
  Нормално е да си различен – всеки човек е уникален и заради това /а не въпреки /се защтава човешкия живот /презумпция ,виж Магна Харта/ .
  Обаче кой закон позволява на малцинства да налагат закони ,правила на мнозинство -това вече е сбъркано и неправилно.
  Колко от гражданите на РБ са наясно със последствията от АСТА – подобните закони -ам’че те ги приеха вече /6 страници в Държавен Вестник/ .
  К’во казал Хр. Ботев – „Това не е народ ,а мърша – това ще кажа и ще свърша“ .
  Не го приемай лично – просто нещата изглеждат така /без да засягам медиите ,ако човек гледа рекламите ,ще реши ,че основния проблем на тзи държава е месечния цикъл ,кариеса или пърхута/ .

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *