За кого са детските надбавки?

Детските надбавки да се увеличат с 10 лв. от 1 юли т.г. и от 35 лв. на дете сега да станат 45 лв., е едно от новите предложения в социалния пакет за ръст на доходите. През тази година е предвидено месечни помощи да получават 878 хил. деца., като бюджетът е осигурил за това 350,26 млн. лв. Ако детските се увеличат с 10 лв., допълнителната сума, която трябва да бъде осигурена от бюджета, е 52,680 млн. лв. Има две особено тревожни неща в наглед разумното предложение. От къде ще дойдат парите и къде ще отидат? Според КНСБ, инициатор на предложението, финансовия ресурс може да бъде осигурен от продажба на остатъчни миноритарни дялове от българската промишленост, както и от събиране на дължими пари за осигуровки. Това обаче са еднократни мерки, след които хазната ще се опразни, а пари все така ще трябват. От друга страна без каквото и да е съмнение можем да бъдем сигурни, че увеличените надбавки вместо да стимулират българската раждаемост ще доведат до нов цигански демографски взрив.

За всички у нас е ясно, че циганската общност е превърнала правенето на деца в бизнес. Този срамен бизнес трябва да бъде прекратен, но за да се случи това, е нужна изцяло нова философия на социалния модел у нас. Пари на ръка просто не трябва да се дават – нека предвидените детски добавки да отиват като директни персонални субсидии в детските кухни, ясли и градини, както и в училищата (за учебници). Ако детето посещава детско заведение, разходите ще се поемат от държавата. Така или иначе към момента детските са почти равни на месечните такси в градините и яслите. Ако не посещава, държавата не плаща нищо. Като че ли забравихме, че тези пари се дават за детето, а не на родителя. Що се отнася до размера на детските, нека не забравяме, че самотните майки ги получават в двоен размер, въпреки че е честа практика те да живеят с бащите на децата си без брак. Социалните служби обаче очевадно не си вършат работата в този сектор и позволяват източването на милиони от хазната.

Детски се полагат при месечен доход на член от семейството под 350 лв. Трудно е да се каже колко точно от получаващите ги у нас са българи и колко цигани, но е ясно, че циганите са повече. Без цялостна преоценка на социалния ни модел всяка нова социална придобивка всъщност ще пълни джобовете на циганите с пари, излезли от джоба на българите. Не знам за другите, но на мен ми писна да храня циганите. Както и да отглеждам децата им.

Предложенията ще бъдат гледани през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъждат от всички социални партньори.

20 Коментара

 1. Илия Илиев's Gravatar Илия Илиев
  04.04.2011    

  Нямам представа , коя от институциите се грижи за това да се следи как се отглеждат децата в гетата, но тя явно не работи. Моето мнение е , че децата трябва да се отнемат и да се настаняват в домове , в които да живеят през седмицата, като се прибират при родителите само за събота и неделя. Трябва да се създадът домове в обезлюдените села може да се ползват изоставените училища. Там дълече от средата на гетото по-големите деца могат да се ангажират със земеделска работа. Ако от малки се научат на труд ,едва ли ще ползват многодетния бизнес занапред.
  Помощите и детските ще отиват в домовете. Сигурно това ще навлече големи проблеми на някоя институция , която се е превърнала в гише даващо надбавки без контрол, но………….затова им плащаме.
  Ницше казва :
  “ Проклет да е този , който полива пустинята !“

 2. R13's Gravatar R13
  07.04.2011    

  Питам вас, защото аз немога да преценя: какво може да се купи на дете за 35лв. ??? Преди време взимах детски надбавки. Оставях ги да се трупат и ги теглех септември, за да си подготвя ученика ( банкомата на по-голяма сума взима луда такса……но пак са някаква помощ). Започнах работа ……. взех 13 -та заплата …….за Великден се отпусна работодателя……. чудесно ще си кажете. Да, ама не! Заради това ми спряха детските! Спряха и бонусите ако мога така да ги нарека. Занесох им Анекс към трудовият договор за намаляне на основната заплата с 10%, но тъй като се взима дохода за 1г. вече, не съм ставала. А на опашката, циганка до циганка. СРАМОТА!
  За кого са детските надбавки?
  Подкрепям мнението на Илия Илиев. Толкова земи пустеят в провинцията. Да се хваща мотиката! Здрав контрол и квота на вноса на храни! Не може внос да е по-евтин от българското производство – това е смешно. Има ли храна – има и деца.
  Знаете ли защо, във време на ик. криза се навъдиха в БГ толкова чужестранни хипермаркети – при условие че на българина е по-ниска заплатата и едвам свързва двата края? Защото българина плаща по-скъпо за тези стоки от колкото навън ще дадат. Пак смешно.
  Мога да продължа да пиша и влизам от тема в тема. Но спирам да се оплаквам. Вече и новини не гледам – в тях най-демонстративно ни казват „вижте как ви лъжем“. Доволна съм, че имам работа – а не че парите не стигат за нищо.

 3. elenaivanova441's Gravatar elenaivanova441
  07.04.2011    

  vsi4ko e vqrno i e bezobrazie v semeystvoto na ziganina -detskite da sa za rakiq i zigari -tova e bezobrazie -i zqloto semeystvo da se hrani i poi ot tezi pari -dali 6te imat tolkova deza ,ako znaqt 4e nqma da im dadat i lev -ne znam ,no pone nqma da har4at parite na dezata si

 4. Ели's Gravatar Ели
  07.04.2011    

  Докога ние ще храним циганите,а нашите деца кой ще храни???????????
  Защо взимат брутната заплата да не би да ги получаваме ние тези пари???
  За всяко едно дете триабва да има пари!!!

 5. Илия Илиев's Gravatar Илия Илиев
  07.04.2011    

  Банкомата (на ЦКБ в случая) взема два лева на проверка на сметка, когато искаш да провериш дали най-после са ти привели 35 лева. Темата за хипермаркетите е същата , като за банките. Примера с лихвите в Германия и България е подтискащ – 10.97 % тук и 5.5 в Германия 4.57 в Австрия. Как да има растеж при тези условия ? И другото е жесток данък за пустееща земя !
  Неможе земята ни да буренясва, а хората да чакат да дойдат англичани да я купят за много пари .

 6. Стоян Ангелов's Gravatar Стоян Ангелов
  14.04.2011    

  Е аман де пак ли! То не бяха поклони на циганорите не бе чудо. Детско надбавки – не на никого. Да на децата в училище или детска градина закуска, учебници и други такива.

 7. Andrey358's Gravatar Andrey358
  18.04.2011    

  Tук съм съгласен с тебе. Ако изобщо има детски надбавки, те наиситна трябва да се отпускат по съвсем различна схема, а не с пари в брой. Камо ли пък да се увеличават.

 8. Милена Витанова's Gravatar Милена Витанова
  17.08.2011    

  Аз съм българка,многодетна майка и имам четири деца.Взимам за тях 140 лева,които направо са нищо.Нямам нищо против парите за децата да отиват
  направо в училищата и детските градини,макар че съм сигурна,че пак няма да се усвояват от децата и отново ще потъват неизвестно къде и в кой дълбок
  джоб…

 9. huli's Gravatar huli
  11.09.2011    

  koga ste ima uvelicenie na deckite nadbavki, sas tezi 35 lv. na dete ne mojes daje i edin paket panpers da kupes

 10. huli's Gravatar huli
  11.09.2011    

  andrey 358 ne sam saglasna s teb, kak taka ne tryabva da ima uvelicenie, kakvo sa 35lv. -polovin paket panpers.Nareklisa go DECKI NADBAVKI za da moje da se podpomogne na vsyako dete,za da poluci tova dete nesto ot koeto ima nujda,bilo to ucebnici,drehi i t.n. Saglasnasim ce moje po druga shema da se polucat NO NE I DA NYAMA UVELICENIE

 11. Наталия's Gravatar Наталия
  02.10.2011    

  Аз пък мисля, че надбавки трябва да получава всяко дете, което е гражданин на РБългария. Бяло, черно, шарено, какво значение има??? То си е дете на тази страна! А проблема с всичко гореописано може да се реши, като се спре поощряването на раждания в невръстна възраст и се поставят само две условия за тяхното получаване: родителите да имат поне основно образование и да са навършили 16 години. А децата, родени от родители, които нямат навършени 16 години и нямат и основно образование, просто да им бъдат отнемани и настанявани в домове. В края на краищата едно дете как може да възпитава и да се грижи за друго дете?

 12. кокетка's Gravatar кокетка
  08.10.2011    

  от новата година се закриват всички социални домове. Децата трябва да са настанени в приемни семейства. Как ви се струва?

  • kostadin's Gravatar kostadin
   11.10.2011    

   Нямаме толкова приемни семейства обаче…

 13. dashkole's Gravatar dashkole
  14.02.2012    

  Някой може ли да ми каже дали детските надбавки могат да се вземат със стара дата,понеже на сина не сме ги взимали от около 7години

  • kostadin's Gravatar kostadin
   16.02.2012    

   Според мен няма как да ги вземете, за съжаление. Но се консултирайте с някой експерт в НОИ.

 14. 16.09.2013    

  За жалост като че ли наистина забравихме, че тези пари се дават за детето, а не на родителя. Що се отнася до размера на детските, нека не забравяме, че самотните майки ги получават в двоен размер, въпреки че е честа практика те да живеят с бащите на децата си без брак. Социалните служби обаче очевадно не си вършат работата в този сектор и позволяват източването на милиони от хазната.Пък и дори да получават двойни те са толкова малко като сума, че не виждам как едно семейство може да се справя. След това искаме и се питаме защо раждаемостта намалява все повее и ако в едно семейство има деца то те не с повече от едно,което е жалко.Статията е много хубава и е за един доста важен проблем, който трябва да се разреши в най скоро време.

 15. kostadin's Gravatar kostadin
  16.09.2013    

  Едва ли ще се разреши. Статията е от преди 2 години. От тогава нищо не се е променило. Нямам основания да мисля, че ще се промени и за в бъдеще.

 16. SOFIA's Gravatar SOFIA
  13.09.2014    

  shte buda kratka i qsna! dokato ima tupi i zavislivi parcheta kato vas sus zli ezici,tazi durjava ,vse 6te e v kalta.Za6to ste se vtora4ili v tezi sme6ni 35lv.tezi koito ni ograbvat ne sa cigani i grabqt milqrdi i pak sa za smetka na vsi4ki nas v tazi durjava.

 17. Костадин's Gravatar Костадин
  14.09.2014    

  Първо, пишете на български език и на кирилица. Трудно разбирам маймуницата, на която пишете. Второ, когато все пак прочетох написаното от вас, пак не разбрах какво искате да кажете? Нещо по същество, или просто така си дращите в интернет?

 18. ROSA's Gravatar ROSA
  03.02.2015    

  stiga sme se delili na balgari i cigani vsi4ki sme grajdani na tazi strana malkite de4ica ne sa vinovni za ni6to .No nemoje da se nadame samo na detskite nadbavki
  .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив

Скорошни коментари