Акултурация

Според МОН и Анелия Клисарова тези деца изпълняват традиционен цигански ритуал

Знаете ли какво е акултурация? Това е процес, при който една общност, етнографска или етническа, постепенно загубва своята изконна култура и приема, по доброволен или насилствен път, културата на друга, по-експанзивна и асимилираща.  Така пише в учебниците по етнология. България обаче е на път да преобърне тази културоложка теорема.

На 14 януари деца от СОУ „Цанко Церковски” – с. Никола Козлево, и ОУ „Христо Ботев” – с. Каспичан, област Шумен посетиха министерството на образованието и сурвакаха министърката Анелия Клисарова. Всичко това е отразено на сайта на министерството, като е придружено от няколко снимки, показващи деца в български народни носии, носещи сурвакници, като на една от снимките самата министърка се е хванала на хоро с тях. Дотук – нищо необичайно. Необичайното е в заглавието – „УЧЕНИЦИ ОТ ШУМЕНСКО СУРВАКАХА МИНИСТЪР КЛИСАРОВА ЗА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА“.

Сега е нужно да направя няколко пояснения. Допреди няколко десетилетия старият църковен стил все още доминира в народната култура, а дори и днес някои от празниците се празнуват от народа по стария юлиански, а не по новия григориански календар. Баща ми, роден през 1956 г., ми е разказвал как са ходели да сурвакат на 14 януари, а не на 1 януари. Аз самият, като малък, когато ходех да сурвакам роднини и съседи на село, някои от по-старите се шегуваха – „Много си подранил, май искаш и на 14 да дойдеш, два пъти да ни сурвакаш“. Самото сурвакане пък е прастар български обичай, който принадлежи на най-първичните пластове в традиционната ни култура. Всичко това обаче е представено като небългарско, като циганско!

Какъв е случаят? Циганите-християни, постепенно усядайки в българските села и градове, започват да приемат българската култура. Някои от тях довеждат този процес до край, като приемат българския език майчин и напълно се асимилират в българския етнос. Други запазват своята идентичност и език, най-вече поради нежеланието на българите да ги приемат в своята народност, но загубват напълно всичко останали черти от своята култура. Днес обаче наблюдаваме уникално явление – заради напредващата глобализация и унищожаването на традиционната битова култура на българите някои стари наши обичаи, запазени сред циганите-християни, но вече позагубили се сред нас, се представят като цигански! При това със съдействието на българското правителство, медии и всякакви формални и неформални организации. Но най-вече с упорита последователност – аз поне от години не мога да си спомня да съм гледал сурвакарчета по телевизията на 1 януари, но за сметка на това на 14 януари няма телевизия, в която Банго Васил да не е водеща новина.

Общо взето, това е положението. Според образователното ведомство сурвакането е традиционен цигански обичай, а Васильовден е циганската Нова година. Да се готвят коледарите, лазарките, нестинарите, Гергьовден, Димитровден и така до края на списъка.

В началото написах, че при акултурацията се загубва специфичното, губи се културната идентичност. Това става за сметка на друга, по-културна и по-експанзивна общност, налагаща своите традиции и обичаи. Е, кой е по-силният, съдейки от всичко написано до тук?

9 Коментара

 1. Стоян's Gravatar Стоян
  21.01.2014    

  Никой никъде не е писал, че сурвакането е цигански обичай! Стига с тия истерии! Когато има факти ОК, но това са пълни безсмислици…

 2. kostadin's Gravatar kostadin
  21.01.2014    

  Вие прочетохте ли новината на сайта на министерството? Явно не сте.

 3. Александър's Gravatar Александър
  22.01.2014    

  Интересен е фактът, че повечето цигани се учат на ромска култура именно от националните медии. Явно някой печели от тях като група цигани, а не като група граждани, но със сигурност смея да твърдя, че този Някой не е Държавата!

 4. Nikolov's Gravatar Nikolov
  22.01.2014    

  Май циганите останаха да запазват българските традиции и обичаи.На циганските свадби всичко както е било на времето.Или получава се че българите са се откази от традициите си гадно е но е факт.
  Ако не вярвате питайте българските младежите колко народни песни знаят или предсвадбени обичаи и т.н отговора е -ужас.

 5. 22.01.2014    
 6. kostadin's Gravatar kostadin
  22.01.2014    

  Г-н Николов, не правете изводи за българите по себе си. Ако вие сте забравил българските традиции и обичаи, по-голямата част от българите не сме. Що се отнася до циганските сватби, констатацията ви е дълбоко невярна и грешна.

 7. Nikolov's Gravatar Nikolov
  23.01.2014    

  Вие господин Костадинов на колко цигански свадби сте били и къде ?Ще ми кажете примерно за Максуда да ,но там повечето са мюсулмани аз говоря като цяло в България.Или говоря за циганите християни, които също така отбелязват и Георгъов ден и Тодоров ден и Голяма Богородица и т.н. А дали съм ходил на свадби аз съм музикант и на български съм свирил и на цигански и др.Така че не се ядосваите че циганите пазят българските обичаи , а се радваите.

 8. IBAN's Gravatar IBAN
  24.01.2014    

  http://vbox7.com/play:881c95e8

  http://www.youtube.com/watch?v=PICxhkwQ1EI

  приятно гледане …. незнам за какви обичаи говорите ……но това е МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ

 9. kostadin's Gravatar kostadin
  25.01.2014    

  Да, така е, за съжаление… А на вас, г-н Николов, какво повече да ви кажа – ако вие се радвате, че българският народ се асимилира от други, при това с активната помощ и съдействие на българското правителство, аз не се радвам. Няма как, все пак аз съм българин и ме боли. За вас не знам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив