Еничарознание

От учебника за трети клас ще научите, че "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало". Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно.

От учебника за трети клас ще научите, че "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало". Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно.

Представете си, че сте в трети клас и искате да разберете какви хора живеят в България, какви обичаи имат българите, или каква е историята им, и за това разчитате на учебниците по „Човекът и обществото“ и „Читанка“. Е, нямате шанс да научите нищо. Защо ли?

Четейки учебника по учебния предмет „Човекът и обществото“ (бивше „Родинознание“), ще научите, че България „от древни времена е била добро място за живеене на различни хора и че днес също в нея живеят различни хора, които живеят и се трудят заедно“ (стр. 3). Търсейки все пак информация за това какви точно са тези най-различни хора, които живеят в нашата родина, стигате до урока на стр. 10-11, наречен „Моята родина – република България“. И там не пише нищо по въпроса. Ако не сте се отказали да търсите и продължите да ровите в учебника, в крайна сметка ще попаднете на някакви българи чак на стр. 42. Да, каква изненада, нали? В България сред най-различните хора има и българи. За славяните пък са отделени точно 7 изречения на стр. 44, като първото от тях е, че „славяните живеели във Византия“. Ако търсите обаче каквато и да е информация за това, че България е славянска държава, няма да намерите. По-нататък от урока за Симеон Велики ще научите, че „Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало“ (стр. 48). Защо в такъв случай са го наричали Симеон Велики не става ясно. След това хронологията върви така – цар Петър, цар Самуил, цар Калоян, цар Иван Асен II, Османска империя. Второто българско царство е сбито в два урока на 3 страници – от 54 до 57. Искате да научите как след Иван Асен II е дошла Османската империя? Няма да научите. Не и от този учебник. Нито ред за турските зверства, а името на трагичния и героичен български цар Иван Шишман въобще не се споменава.

За Османската империя ще научите, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“ (стр. 60). Въобще идилия, мед и мляко текат по улиците, а доволната рая пее радостни песни за султана. Ако пък искате да разберете защо българите са искали своя църква, също няма как да стане. Пише, че „през 1870 г. султана признал автономна българска църква“ (стр. 64), но защо и от кого се отделила – нито ред. Борбата с гръцките фанариоти е напълно изтрита от учебника. Особено покъртително са описани животът и делото на Левски – „той създал комитети за подготовка на общо въстание… но полицията заловила апостола, съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“ (стр. 66). Срещу кого се подготвяло въстанието, коя полиция го заловила – не е ясно. Ако обаче детето е малко по-будно, като нищо ще остане с впечатлението за един рутинен и справедлив процес. А за обесването на Левски – забравете… На същата страница за Априлското въстание пише, че било жестоко потушено. От кого – не е ясно.

Особено е трогателен урокът за Освобождението на България (стр. 68). „Хората в Западна Европа, Съединените щати и Русия протестирали срещу султанската власт“ – честно, като прочетох за протестите на хората в Съединените щати, и ми се прииска да си скъсам дипломата по балканистика. Както и да е… Незнайно защо обаче след масовите протести в Западна Европа и САЩ избухва… Руско-турска война. Впрочем още по-странно е защо тя се води с турци, след като досега навсякъде се говори за Османска империя, а турци въобще не се споменават. В урока за войната ще научим, че „в боевете за Стара Загора и Шипка опълченците се сражавали редом с руснаци и румънци“. Като прочетох за румънци вече не исках да си късам дипломата. А да я подпаля… След това не очаквайте нищо повече – нито ще видите за борбите на българите в Македония и Тракия, нито за Балканската война. Те са напълно изтрити от историята.

Почти в края на учебника, на стр. 86, е урокът за празниците на България. От него ще научите за празниците на „евреите, арменците, турците и всички мюсюлмани, ромите“, но не и за празниците на българите. Така Курбан Байрам, Ханука и т. нар. Василица са подробно обяснени, но Коледа, Великден и Заговезни са подминати. На всичкото отгоре урокът завършва със заклинанието „всички общности могат свободно да празнуват своите празници“. Явно под всички се има предвид и българската общност, макар че много-много не и се обръща внимание.

Погромът върху българската история и култура обаче продължава и в „Читанка“, където на стр. 59 има урок, наречен Василица. Няма да го преразказвам, защото ме е гнус, само ще ви кажа, че всичко, което знаете за българския празник Васильовден и за сурвакарите, тук е представено като циганско, или както пише в текста, „ромско“.

По тези учебници се учи от 2004 г. Вече десета година тази отрова се излива в главите на нашите дечица, без нищо неподозиращите родители да знаят какво се случва. Учителското съсловие, убито и унизено, си мълчи. Обществото, вторачено в икономическото си оцеляване, мазохистично се самонаказва с разделение на всички нива. Ако тук-там някой се пробуди и извика, викът му бързо се заглушава от поредния роден миризлив политически скандал. А дечицата ни израстват като еничари под благата опека  на българската държава и всичките и културни и образователни институции. Защото тези учебници създават от българчетата в най-добрия случай една аморфна маса без национално самосъзнание.

Нямало заговор срещу България ли? Ако няма, значи сме най-малоумният и продажен народ във Вселената. А ние, дълбоко и искрено го вярвам, не сме. Затова на борба, български народе! На борба за чест, свобода и мила рода! На борба за бъдещето на нашите деца!

55 Коментара

 1. NOK's Gravatar NOK
  14.03.2014    

  най обективната , искрена и крайно закъсняла за съжаление статия.

 2. kujiro's Gravatar kujiro
  14.03.2014    

  Румънци са участвали в Руско-турската освободителна война само, че не в Стара Загора и Шипка.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   14.03.2014    

   Именно. В учебника обаче не пише това, а цитираната от мен лъжа.

 3. Иван Гайдаров's Gravatar Иван Гайдаров
  14.03.2014    

  Интересното е, че ти също дезинформираш макар и с 2 реда.

  Кое е героичното на иван шишман, който се поставя васал на турците още при навлизането им, давайки сестра си? Кое е героичното в неговото бягство от Търново и оставянето да брани столицата Патриарх Евтимий?
  Боклука иван шишман е еврейн, по майчина линия и не е изобщо герой а мръсен предател, но това идва по кръв от баща му иван александър който напуска българската си жена Теодора и се жени за дъщерята на венециански търговец и банкер Сара, която го учи да раздели държавата на 3.

 4. Prednik's Gravatar Prednik
  14.03.2014    

  istoriqta na Bulgaria ne swurshwa s u4ebnika za 3 klas ako nqkoi iska deteto mu da znae moje da mu 4ete knigi ili da mu kupuwa takiwa i to ako proqwqwa interes da se nau4i da gi pro4ete. Ako 4akate edinstweno i samo na u4ilishteto da prosweshtawa horata to togawa wsi4ko e zagubeno

 5. ...'s Gravatar ...
  14.03.2014    

  НЕ ГИ Е СРАМ! КАК МОЖЕ!!! ПОТРЕСЕНА СЪМ!

 6. Стоян М's Gravatar Стоян М
  14.03.2014    

  Много добра статия. Само за едно не си прав. Симеон е наречен „Велики“ не заради войните си със Византия, а заради културния разцвет по негово време. Но пък тогава идва въпросът защо за него не се споменава нищо във въпросния учебник?

 7. 14.03.2014    

  Великолепен анализ на нашето начално образование, но колко родители ще го прочетат, а и колко от тях ще го разберат. Разберете – основите на грамотността и на българщината днес се полагат единствено в семейството, от родителите, учебните програми са напълно абдикирали от формирането на българското самосъзнание.

 8. Иван Тодоров's Gravatar Иван Тодоров
  14.03.2014    

  Когато румънците обвиняват българи, унгарци, украинци за неспазване правата на румънското малцинство (това би важило особено за Унгария и Украйна защото в България, както в Франция и Гърция, няма национални малцинства) трябва да се отговори че Румъния не признава аромунското малцинство, въпреки че има препоръчение на Съвета на Европа от 1997 за защита на аромунската култура и език (точно така, не диалект!). Освен това, Румъния не и дава териториално-етническа автономия на почти напълно унгарския район съставен от окръзите Ковасна, Харгита и част от Муреш, въпреки че има такива автономии в Италия, Испания, Великобритания и т.н. (освен това, тази област е и анклавизирана в средата на Румъния, няма опасност за сепаратизъм).

 9. Ива Н.'s Gravatar Ива Н.
  14.03.2014    

  Аз съм начален учител и гордея се да кажа – патриот! Не съм убедена обаче, че възрастта на децата позволява претъпкване на съзнанието им с много информация. Това е предмет, който поставя основите, учи се за първа година и смесва две части в себе си – географска и историческа. Нито времето, нито броя часове дават възможност за разширени знания. Ние, учителите, даваме тази допълнителна информация и според капацитета на випуска, съобразяваме учебния материал. Ако има нещо, за което да се сърдите, това е по-скоро недостатъчния брой часове годишно – окол 40 часа реални годишно. А и са прави хората в коментарите си – защо всички чакат училището да свърши всичко?

 10. Юлия's Gravatar Юлия
  14.03.2014    

  Така е май с всички учебници на децата ни в началното училище, а то е ковачницата на бъдещето им. После нещата наистина загрубяват. В горния курс виждам деца, които не се интересуват от българската история, от литературата ни. Преди 20-30 години в пети клас изучавахме българските народни приказки, в шести пък говорехме за песните на българския народ, в седми клас четяхме български автори и т.н. сега децата ни са принудени още в началното училище да учат за евреите, циганите, турците. Да пеят „Джалем, джалем“ и какви ли не още простотии. Нямам против чуждия фолклор, обаче дайте да се разберем – кой народ толкова много се е предал както нашия? Къде учат чуждите неща вместо родните. И нека тука не си говорим за толерантност, че вече ни хващат лудите само при споменаването ѝ. За каква толерантност става дума, когато децата ни утре ще станат безродници? Това ли искаме, или към това ни бутат разни като Муккадес Налбант, Сорос и всякакви подобни. В България сме и трябва да държим на българското. Жалко е само, че българският учител е поставен на колене и не може да се чуе неговият глас. Не защото не вика с всички сили вече, а защото никой не му обръща внимание.

 11. Георги Хаджитинев's Gravatar Георги Хаджитинев
  14.03.2014    

  Кои са авторите на учебника?

 12. Искра's Gravatar Искра
  14.03.2014    

  Бихте ли споделил на кое издателство са тези учебници?

 13. Бисер Китан's Gravatar Бисер Китан
  14.03.2014    

  Иван Гайдаров
  Не стига че си предубеден,ами си и неграмотен- „евреИн“ се пише с „И“,а не с „Й“!Това е популярна грешка сред подрастващите- да не би случайно да си учил по същите учебници?Въпросът за Иван Шишман няма еднозначен отговор,както и за поробването на България-чети Вера Мутафчиева,един от най-изтъкнатите ни учени-османисти!Помага!
  Ма не,забравих,ти си предубеден.
  „Пази Боже сляпо да прогледа!“казва народът…

 14. Монах's Gravatar Монах
  14.03.2014    

  Образователната ни система от Възраждането до днес и по-точно образованието ни по история, в опита си да изгради националната идеология, стъпва целенасочено на дълбоко погрешни схващани и като ги издига до степен на митове, смята че така е свършило по най-добрия начин своята „съзидателна” задача. А ето кои са тези митове:
  .Мит №1 – османското завоевание е зло, защото спуска мрака на полумесеца над „поробените” земи!
  Дълго време се чудех, защо нашите и други балкански учебници по история изпускат момента, че когато султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол, официално признава автономията на гръко-православнато и армено-грегорианскато вероизповедание. Ама той превърнал Св.София в джамия! Ами да, все пак през 15 в. нещата са стояли така (днес се нарича присъединяване и членство). Това е част от близкоизточните държавнически традиции – в завладените земи да се създаде мюсюлмански храм и да се постави военен гарнизон. Това са белезите на османската политическа власт. Освен това, нашите историци удобно премълчават пътеписите на ценените от вас европейски автори от онова време, в които се казва, че новата власт на османците по тези земи консолидира социално и икономически завладените народи, които са били пред изчезване в топлата християнска прегръдка на Византия! И нека не забравяме, че Цар Иван Шишман моли султан Баязид I (българин по майка) за помощ срещу настъпващите войски на Иван Срацимир и участва с българска войска в инвазиите на султан Мурад I срещу балканските владетели.
  Мит №2 – османците насилствено помюсюлманчвали завладените народи!
  Това просто не е вярно и документите на османските архиви и в София, и в Истанбул го доказват. Освен това има 2 главни пречки това да се е случвало – който е поне малко запознат с основите на ислямската религия знае, че насилственото посвещаване в ислямската вяра според Корана е невалидно. На второ място османците не са имали чисто икономическа изгода цялото завладяно население да станат мюсюлмани, защото като такива те биха плащали по-малко данъци. Друг е въпросът, че голяма част от българите доброволно са приемали исляма, за да се издигнат в османската йерархия или поне да запазят имотите си и да плащат по-малко данъци. Красноречив пример от най-високо ниво е първородния син на Иван Шишман – Александър, който доброволно приема исляма под името Искендер и за това е награден с титлата санджакбей на Самсун в Анадола.
  Мит №3 – османците са поробители, а всички българи християни са рая!
  Това е най-силния мит в нашата история. Да, в Османската империя е имало роби, които са притежавани като оръдия на труда от други хора. Но един цял народ не може да бъде целокупно роб. Чуждата икономическа и политическа власт е господство, владичество и каквото още искате, но не и робство в същинския смисъл на думата. Робството като масов социален феномен е присъщо за античността, но не и за средновековието. Напротив, османската държава в много отношения е провеждала целенасочена политика на верска и икономическа толерантност, на което именно дължи половинхилядолетното си господство над балканските народи. А думата „рая” няма верски, а икономически смисъл. Рая са всички с най-нисш социален статус, вкл. и мюсюлманите, които плащали най-тежкия данък поголовен десятък (хараджие). Да, данъка девширме (кръвният данък) поради естеството си няма как да бъде наложен на мюсюлманите. Но и относно него има огромни спекулации (с прословутия „Време разделно”, което защо ли е подложено на унищожителна критика от европейските автори). Огромна част от българите, които така или иначе изгубвали децата си от болести, предпочитали да ги дадат в елитния еничарски корпус, а в замяна да получат привилегии.
  Има и други митове, но тези мисля, че стигат!!! Митът „турско робство” е една пропагандна хиперболизация на националните идеолози, които правят огромна грешка, чийто плодове берем днес. Вярно е, че всеки народ има 2 наклонности – към героика и към трагика, но при нас и др. балкански народи много се преувеличава. Да не говорим, че 500 години клане със сигурност би довело до унищожаването на един народ, който е можело да бъде ликвидиран и от една по сериозна грипна епидемия. Прословутото българско Възраждане стъпва на отчайващо грешен модел за конструиране на националната идеология – на модела за врага поробител. Разбира се, не би могло да се представи в положителна светлина тази чужда власт именно, защото е чужда. Но покрай концентрирането върху негативизма се забравя да се работи върху положителните черти на българската нация. Тази идеологема днес важи с пълна сила, ние нямаше да имаме Възраждане без турско робство, нямаше да имаме национално обединение без съседите ни душмани, нямаше да имаме зрял социализъм без монархо-фашистите (абсурдно историческо понятие), и днес нямаме демокрация без враг – политици, роми, турци, външни конспиратори и колонизатори. Харесва ли Ви този модел, чийто проводник е образователната ни система. На мен не!

 15. Alex's Gravatar Alex
  15.03.2014    

  И като сме го прочели и разбрали какво?Ще променим ли нещо?На родителските срещи учителите казват“учебниците са ужасни,но няма по-добри“ и това е.Малцина от нас могат да си позволят да обучават детето си самостоятелно и да се явяват като частни ученици.В същото време децата в училище ги натоварват с толкова излишни глупости,че вкъщи става мисия невъзможна да го накараш да прочете още нещо.Понякога успявам,но тогава се оказва,че е в противоречие с наученото в час и детето се обърква още повече

 16. SUKRI's Gravatar SUKRI
  15.03.2014    

  TOVA E KAPITALISTICESKA GLOBALNA SISTEMA-IZPOVYADVANIYATA IDVAT OT GLOBALNI REDSTAVITELI-NYAMA SMISIL DA SE SPORIME POMEJDU SI I DA SE OBVINIME

 17. Костадин's Gravatar Костадин
  15.03.2014    

  Прочетох коментара на Монах с голям интерес, защото той показва на практика какво се цели с подмяната на съдържанието на учебниците. Нищо, което е написал, не е вярно, а и е пълно с граматически грешки. Но благодаря – антибългарската пропаганда е в пълен ход и този анонимен коментар го доказва.
  Що се отнася до съдържанието – аз съм учител по история по професия (макар и да не практикувам) и съм наясно с това какво и колко трябва да е съдържанието. Никой не е казал да се пише още и да се тъпчат учебниците – въпросът е да не се пишат неверни неща и лъжи, а истини. Не е трудно за разбиране според мен.
  За учебниците – и двата са на издателство „Просвета“. На „Човекът и обществото“ автори са Мария Радева, Мария Манева и Милка Русинчовска-Мандова.

 18. Зара's Gravatar Зара
  15.03.2014    

  Като чета статията се чувствам доволна, че съм учила заедно с децата си уроците им. Особено по история беше сложно – учеха всъщност два урока, единият от учебника, а другият – от книги, които аз бях подбрала.
  Но и учителите винаги могат да съкращават нещо от даденото в учебника и да добавят други знания.
  Е, ако усетят, че нещо трябва да се пропусне, а друго непременно трябва да се каже на децата, макар да го няма в учебника!

 19. ФитМан's Gravatar ФитМан
  15.03.2014    

  Българите не са славяни, аз не се чувствам такъв ! Това, че сме били завладяни и били част от османската империя, единствено ни е забавило менталното и бизнес развитие. Докато в останалия свят по това време са се създавали големите компании, в бг са се опитвали да вдигат въстания, вместо да оползотворят знанията на училите в европа българи. …Та така и до днес. българите учили в европа и извън българия, не са добре приети, за да приложат знанията си на практика и да подобрят живота ви…..

 20. Зара's Gravatar Зара
  15.03.2014    

  Прочетох коментара на Монах.

  Хубаво размесени полуистини и откровени лъжи, та да е трудно да се отдели кое какво е.
  Кое ме кара да не приемам твърденията му:
  1. „Образователната ни система от Възраждането до днес и по-точно образованието ни по история…стъпва целенасочено на дълбоко погрешни схващания“ – ДА, АМА КАКВО БИ КАЗАЛ за народните песни и предания на българската диаспора в Банат и в Бесарабия, които са напуснали България преди Възраждането? ЧЕ и не са имали български училища, нито учебници по история? Откъде идват в народните песни на тези изселници синджирите с роби и русите робинки или младата робиня, която турчина кара да си хвърли малкото си дете, да не ѝ пречи да ходи?
  2. „Да, в Османската империя е имало роби“ – не само че е имало, но и доста е имало, докато Османската империя е завоювала нови земи. Съществували са в различни части на империята градове с известни РОБСКИ ТЪРЖИЩА. По-късно (края на XVI или средата на XVII в. продажбата и броя на роби намалява по простата причина, че част от източниците на роби секват и остава само тези на североизток.
  3. А това твърдение е направо смешно:“през 15 в. нещата са стояли така (днес се нарича присъединяване и членство)“ И това „членство“ е включвало разграбване, избиване или заробване на голяма част от населението на градовете, както е станало и при превземането на Константинопол!
  4. „Робството като масов социален феномен е присъщо за античността, но не и за средновековието“ – робството е социален феномен в двете Америки до 1865-1880 г.
  Може да се изброяват още факти за опровергаване, но мисля че няма смисъл.
  Явни опити за манипулиране

 21. Бачев's Gravatar Бачев
  15.03.2014    

  Статията ми хареса. Като изключим някои неточности разбира се…
  По-важното е, че с два реда от последния абзац се казва почти всичко…
  Цитирам:
  „Нямало заговор срещу България ли? Ако няма, значи сме най-малоумният и продажен народ във Вселената.“
  И заговор има, но той вътрешен нашенски си, и сме най-малоумния и продажен народ във Вселената!
  Каквото сам си направиш, цяло село не мож ти го направи!

 22. Монах's Gravatar Монах
  15.03.2014    

  Г-н Костадинов, реакцията Ви е обяснима, понеже като учител по история сте завършен продукт на опорочената ни образователна система. А що се отнася до вашите аргументи – положението е още по-отчайващо. Когато няма какво да се каже по същество или противниковото мнение се обявява за нечия чужда пропаганда или просто се изказва едно нищо незначещо твърдение – не е вярно. А забележката за моята писмовна грамотност, дори и да е удачна, издава пак аргументативна безпомощност – защото това е забележка ad hominem (за човека, т.е. за мен), а не по същността на поставения въпрос.

 23. Крисия's Gravatar Крисия
  15.03.2014    

  В момента съм на този учебник- потърсете и ще прочетете от речника как е обяснена думата култура- “ Всичко, съзадено от човека“. Е, останах без думи!
  Всичко останало е така! Мъка,мъка… Да им се чудиш на акъла на тези автори… Разбира се, че обясняваме по друг начин събитията,разбира се, че за децата някои факти са доста необясними! Тук без учител на място нещата няма да станат!

 24. Манилов's Gravatar Манилов
  15.03.2014    

  Преподавах няколко месеца история и се нагледах на още по-големи небивалици в горните класове, записвам си ги в тефтер и ще ти ги изпратя за следващата ти статия 🙂 И нещо, което не касае статията, а коментарите (скоро четох някъде, в уебкафето или някъде там, че троловете, които коментират и съзират ционистки заговор навсякъде, обикновено пишат евреи в мн.ч. по следният начин „еврей“. Та сега го съзрях в един от коментарите и нямаше как да не се обадя :)))

 25. Martin's Gravatar Martin
  16.03.2014    

  От тая статия единствено мисленето на Монах ми хареса.

 26. Koychev's Gravatar Koychev
  16.03.2014    

  Авторите на този учебник трябва да се подведат под отговорност за престъпления против Републиката. За съжаление в България неграмотността е издигната в стил. Много жалко, но все пак има надежда, докато има хора като автора на статията.

 27. Костадин's Gravatar Костадин
  17.03.2014    

  Г-н Бачев, твърдите че сме най-малоумния и продаже народ. Вие малоумен и продажен ли сте?
  Що се отнася до плахите възражения на анонимния профил „Монах“, една читателка му е отговорила отчасти, но все пак ще отбележа само две фрапиращи лъжи, дело на съвременната турска пропаганда:
  „Цар Иван Шишман моли султан Баязид I (българин по майка) за помощ срещу настъпващите войски на Иван Срацимир и участва с българска войска в инвазиите на султан Мурад I срещу балканските владетели.“ Няма такова нещо, в никакви извори не е засвидетелствано, никъде. Категорично. В историята има принцип – когато се твърди нещо, то се подкрепя с цитат от автентичен исторически извор. В този случай такъв няма. Няма и как да има.
  В другата лъжа, за едва ли не доброволното приемане на исляма по нашите земи, аз щи приведа такъв пример, за да се види ясно откровената турска лъжа – Петър Петров, „Време на насилие“, т. I и т. II. Книгата представлява свод от над 3000 турски документа от времето между 15 и 19 век, покзаващи процесите на насилствената ислямизация. Разбирам, че вие турците имате ваша версия за историята, не все пак трябва да четете и собствените си документи и извори, „Монах“ ефенди.

 28. Swetla Malchewa's Gravatar Swetla Malchewa
  17.03.2014    

  А на какъв стил са написани учебниците? На нас възрастните ни е трудно да разберем за какво става въпрос. Уроците не се коментират в час, не се дискутира по тях който разбрал ,разбрал, който не следващата година. Всички изпитвания и контролни са тестови закръгляме и готово. Образователната ни система както всичко друго е отвратителна. Всички излизат с образование ,но образовани почти няма.

 29. Ralica's Gravatar Ralica
  18.03.2014    

  Моето дете няма да учи историята на света от тези учебници! Канцеларистите от министерство на образованието са позор за България…както и всички останали, водещи българите към пропастта на чуждопоклоничество, овчедушие и душепоробване чрез т. нар. еничарознание. Все повече ме погнусявате…

 30. Валентина's Gravatar Валентина
  18.03.2014    

  Господин Костадинов,

  Благодаря, че с доводи и примери разкривате изопачените представи за рода и историята ни, които учебниците насаждат в невинните детски главици. Ужасът е пълен. Научната несъстоятелност си играе на прескочи-кобила с родоотстъпничеството, обобщения без данни се редуват с откровени лъжи.
  Същото изместване на българщината присъства в учебниците по български език и литература и по сходните хуманитарни предмети. В началните класове четатпоучителна циганска приказка, в прогимназията изучават обредите на турци и други народности, а в гимназията се преподава исландския „Епос за Гисли“, но дори не се споменават имената на известни с родолюбието си класици като Фани Попова-Мутафова, порязани са даже „неудобните“ произведения на дядо Вазов.
  Въпреки че авторките на въпросния учебник са се окаляли до ушите и трябва да си понесат отговорността, то не бива да забравяме, че си има комисия, която го е одобрила за преподаване в българските училища, има си министерство, има си и министър. Имената на тези хора също трябва да бъдат изнесени. Тяхната отговорност е далеч по-голяма.
  Процедурата по разработката, оценката и одобряването на учебници е прелюбопитна и съпътствана от съветите на неправителствени организации като Отворено общество, чудновати институции като Комисията за защита от дискриминация и други подобни, с които,кой знае защо, трябва да бъде съобразено българското образование.
  Цялата работа вони, че се не трае. Не бива да я допускаме.

  Валентина Дончева

 31. Валентина's Gravatar Валентина
  18.03.2014    

  Moнах е направо миличък, когато ни обяснява, че нищо особено не е кръвният данък (Наистина, какво толкова само ти вземат детето хората), че превръщането на църквите в джамии е съвсем естествено и не пречи на вероизповядването на православието, което е позволено официално от султана и т.н. Много е поучително да се запознаеш с възгледите му.
  Той говори от позицията на знаещ, който ще ни разясни историческата истина, така че най-накрая и на нас да ни просветне. Вярно, бърка данъка харадж с данъка юшур (десятък) и ни поставя в чуденка, дали го прави от незнание, или умишлено заблуждава, защото хараджът(харач, джизие) изразява подчинение и се плаща само от немюсюлмани, като обосновката му сура от Корана, а юшурът е 10% данък общ доход, ако си служим със съвременна терминология.
  Но той има и удивително точни попадения, като откровението, че това, което днес наричаме „присъединяване и членство“, се родее със завладяването и асимилационните явления от минали векове:
  „Ама той превърнал Св.София в джамия! Ами да, все пак през 15 в. нещата са стояли така (днес се нарича присъединяване и членство). Това е част от близкоизточните държавнически традиции – в завладените земи да се създаде мюсюлмански храм и да се постави военен гарнизон. Това са белезите на османската политическа власт.“(Монах)
  Най-любопитната му хрумка е псевдонимът Монах, който внушава, че духовник християнин изповядва доблестните убеждения, изложени в коментарите му. Машаллах!

 32. vlady's Gravatar vlady
  20.03.2014    

  Османската Империя е била прогресивна за времето си примитивна социалистическа държава – в ранния период на практика не е имало частна собственост всичко е било на султана, християните са освобождавани от военна служба като се е заменяла с алтернативна такава (ангария), имало е и програма за повишаване на образователното ниво на младите християни и включването им в армията и администрацията (девширме/еничари) както относителна религиозна толерантност. Не е имало събития като Вартоломеевата нощ, потурчванията са били ограничени особено от втората половина на 17 век и българите са можели да изповядват религията си с някои ограничения като височината на църквите. В Украйна има повече униати и католици отколкото мюсюлмани в България. Прочетете книгата на Веранов „Краткосмешна история на България“.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   21.03.2014    

   Влади, добре си изучил еничарознанието. Станал си много добър еничарин, машалла.

 33. vlady's Gravatar vlady
  21.03.2014    

  Българската история следва да се изучава по книгата на Веранов „Краткосмешна история на България“. В нея са описани реалните исторически събития

 34. Смели, Храбри's Gravatar Смели, Храбри
  22.03.2014    

  Доколкото си спомням и аз съм учила по тези учебници. Сега, когато чета тези извадки, чудя се кой изобщо ги е писал тези глупости. Имена трябват, че да се засрамят, а може и някоя друга история на България да им подарят, която да е по-правдоподобна от тия врели-некипели. А като се замисля … сборник със БЪЛГАРСКИТЕ празници също няма да им е излишен.

 35. Милен's Gravatar Милен
  23.03.2014    

  Може ли някой да ми каже, кои са авторите на този учебник??? Които и да са направо ми идва да ги залича от историята и картата на света :@

  • Костадин's Gravatar Костадин
   23.03.2014    

   Мария Радева и колектив от още две жени.

 36. Дилян Колев's Gravatar Дилян Колев
  26.03.2014    

  Направо съм потресен! Не съм учител по история, ама тука има некакви тотални дебили дето искат да ме убдеят , че едва ли не трябва да съжаляваме , че вече не сме част от Османската империя! Хора осъзнайте се , тия български герои за какво са умрели? Децата един ден да учат в учебниците цигански и турски песни ли?

 37. Дилян Колев's Gravatar Дилян Колев
  26.03.2014    

  И като сте големи разбирачи и историци , заставайте с имената си под написаното от вас!

 38. Светлозар's Gravatar Светлозар
  27.03.2014    

  Един типичен пример на изтриване не само на паметта за миналото ни, но и на идентичността – „кои сме“ и „какви трябва да бъдем“. В такъв случай „авторите“ на това учебно съдържание по-добре да пишат, че „от край време по тези земи живеят европейци…“ Така няма да има нужда изобщо да се разказва за историзмът, който е създавал и отстоявал един народ – българският, въпреки опитите да бъде асимилиран и дебългаризиран! „Пази, Боже, сляпо да прогледа!“
  Поздравяваме автора на блога Костадин Костадинов – нека като историк да не спира да отстоява призванието на науката „да не бъде сляпа пред истината“.

 39. Сашка's Gravatar Сашка
  05.04.2014    

  ЕДИНСТВЕНОТО спасение от това, децата ни да останат исторически (и не само) неграмотни, особено по отношение на родната ни история, е да ги насърчаваме да четат книгите на известните български автори – Иван Вазов, Любен Каравелов, Димитър Талев, Димитър Димов, Петър Бобев, Антон Дончев, Захари Стоянов ….. Очеизваждащо е, че нито на училищно, нито на министерско, нито на държавно ниво децата ни ще получават обективна и пълна информация за собственото ни минало. Така че, ще се наложи, точно както в древни времена, културните и исторически ценности да се препредават в семейството, след като на образователната и училищна институция вече НЕ МОЖЕ да се разчита … за съжаление. Така че, оставете за малко сапунките и мачовете – те не са толкова важни – и обърнете повече внимание на децата си! Друго решение, поне засега, НЯМА!!!

 40. Таня's Gravatar Таня
  06.04.2014    

  Потресена съм, от това колко безочливо се е прокарала тая политика в българското школо (дори, не съм сигурна, че вече трябва да се нарича българско…). Кой, за Бога, е одобрил такава гавра с нашата история и защо всички „учители“ (будители) си мълчат?! Толкова се радвам, че съм от последните, учили по „старите“ учебници, защото новите са пълен фарс. Не може така свободно да промиват умовете на нашето бъдеще. Да, вярно е, че едно дете не се учи само от училище, а и от семейството…само дето, родителите вярват, че са пратили децата си на сигурно място. Толкова често се страхуват децата им да не попаднат, както те го наричат, в „секта“, а истинската е под носа им.

 41. boneva's Gravatar boneva
  15.04.2014    

  Изумена съм колко много коментари.всички са недоволни от историците, учителите, политиците, евреите..разбира се турците…и какъв е смисъла като няма значение..кой как преиначава историята..къде свършва лъжата и започва истината..и сега като няма турско робство от доста време кой ни е виновен а в турция икономиката процъфтява и всички искат да отидат по техните морета..

 42. Мария's Gravatar Мария
  16.04.2014    

  Много ми е болно от това неглижиране на историята ни. Така се започва със заличаването на самосъзнанието. И без друго сме озлобени от последните 20-тина години „преход“ и безкрайно дребнави в борбата си за оцеляване. Бавно и полека продажните ни политици ни утвърждават като заден двор и слугинаж на Европа.
  Аз не си спомням моя учебник по история, но дядо ми, който беше фронтовак от втората световна, ми е разказвал не само своя живот, а и живота, за който знае от баба си – турското… Страшно е било. Никой учебник по история не може да измие това от родовата памет на един народ.

 43. Мокренеца's Gravatar Мокренеца
  01.05.2014    

  Много ме впечатли „Монаха“. По всичко се вижда, че псевдонимът е превод от „Дервиша“. Ако се четат турските архиви, ще се види едно безкрайно благоденствие под сянката на падишаха. Тогава е естествен въпросът:Защо всички поробени от турците народи на империята им не са спрели да въстават? Не само християните. Истината е една- това монголоидно племе носи в душата си азиатската зверщина. Всички гьозбааджалъци на апологетите на турската тирания имат само една цел-ерозията на нашата национална ненавист към Поробителя. Та и този „дервиш“ напразно се пъха тук. Вярно е, че предатели, дьонмета има навсякъде, но те винаги са по-малко от нормалните люде. А ние ви помним и няма да ви забравим! Колкото и да си боядисвате козината, европейци такива азиатски!

 44. Благодаря ви за тази татия.Радвам се че ни пишете.Имате добра гледна точка и за повечто неща съм съгласна с вас.Не може дето беше от моето време когато бях ученичка а от тогава до сега може да се добавят някои нови факти с които децата да се запознаят а не само какво е било преди няколко стотин години.Много често по даден въпрос когато няма какво да се каже по същество или противниковото мнение се обявява за нечия чужда пропаганда или просто се изказва , че не е вярно.А не бива так аима факти и информация с която трябва да се изясни преди да се предполага.

 45. Ладо's Gravatar Ладо
  25.05.2014    

  Лъжите в историографията ни тръгват от „хановете“, това – че сме тюрки, Тангра, минават през „славяните“, ИРИ – наричана Византия, гръкоправославието, та до наши дни…на гнили темели всяка постойка е обречена. Няма място за оптимизъм, авторе.

 46. CCCC's Gravatar CCCC
  26.05.2014    

  25 000 Bılgari pod komanvuvaneto pak na edin Bılgarski General vzimat uçastiye pri prevzemaneto na Konstantinopl – 1453 gd.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   26.05.2014    

   Това в коя турска история го прочетохте? Защото ако говорите за Сюлейман Балтоглу, той не е генерал, а адмирал, и освен него други българи в турската армия няма. Нито един. Или по-скоро само един:)

 47. Георги Иванов's Gravatar Георги Иванов
  04.06.2014    

  Учебникът е лош. Но какво правят учителите? Не разказват ли допълнителни неща? Не дават ли на децата допълнителни книги? Че аз знаех повече неща за българската история от допълнителните книги, които четях като бях още в пети клас. Изобщо какво е станало с българското училище? Наскоро срещнах една иначе добра женица, родом от Разградско. Идвайки в Плевенско на 20 години тя не е знаела български, въпреки че е ходила в българско общинско училище!!!!

 48. Мокренеца's Gravatar Мокренеца
  06.06.2014    

  Рибата се вмирисва от към главата. Народът-от към интелигенцията. Тя носи морала на нацията. Тя е водачът и лицето на народа. Заради тях бягат младите на запад. Повече от отвращение и по-малко от страх.

 49. непатриот's Gravatar непатриот
  24.06.2014    

  Виновни ли сме, че хан Аспарух е избрал това място от Европа за заселване? Само за това ли само са му стигнали силите? Разходете се по света, за да видите какви други природни красоти има.

  Как сме допуснали 482г. турско робство, без никакъв шанс за успех в борбата за освобождаване? Има ли подобен пример в световната история?

  Защо хората реват, че само депутатите са им виновни, а в същото време същите тези, които се оплакват, масово крадат от държавата – фалшиви решения по болест от ТЕЛК-овете, укриване на данъци от продавача на зарзават на сергията, не плащат сметките си, но продължават да консумират и мн. други лично видяни от мен случки в ежедневието. На това ни научи социализЪма – нашето да си го вземем /краднем/, а държавата да му мисли.

  Иначе, големи „патриоти“ има, но калта е в душата им и не им пука. Ако им го кажеш, гледат те като пребозали.
  Ако се бях родил в нормална държава, щях да изпитвам и нормалното чувство „патриотизъм“, но при това положение – някакси не се получава.

 50. Мартин's Gravatar Мартин
  25.08.2014    

  Гнус ме е от националистчета като тебе! Скъсай си дипломите и ги изяж, защото написаното е максимално обективно! Или може би искаш децата ти да се възпитават в омраза и ненавист? Събуди се от псевдо-патриотичния си сън и осъзнай, че живееш в космополитен свят.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   26.08.2014    

   Няма по-голямо доказателство за това колко са вредни учебниците в този си вид от последния коментар. Дори и само това е достатъчно да разберем колко е напреднал процеса на унищожаване на националното ни самосъзнание, видно от изблиците на анонимния еничарин, продал рода и отечеството си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив