Аспарухово – една година по-късно

2110180535

Една година след трагедията община Варна спонсорира серия от весели концерти по случая.

„Със серия от прояви ще бъде отбелязана една година от потопа във варненския квартал „Аспарухово“. Така започва статия във варненската страница www.chernomore.bg. От нея научаваме още, че „Организатор на събитията е Народното читалище „Просвета 1927“, a се финансират от фонд „Култура“ към община Варна. Ще има фотоизложба, поредица от концерти под надслов „Благодарим Ви, доброволци“, ще свири и Духовият оркестър на ВМС. Предвидена е и официална част. След водосвета и поздравленията, специално за аспаруховци ще пее Силвия Кацарова. За завършек на празничната програма е организиран конкурс „Мини Мис и Мини Мистър Аспарухово 2015“. За децата е предвидена и творческа работилница „Рисувам до теб“.

Въпреки, че звучи като груба шега или провокация, новината си е съвсем истинска. Не е ясно кои точно ще са официалните лица, които ще отправят своите поздравления към аспаруховци, както е записано в програмата. Не е ясно също и с какво точно ще ги поздравят. С това, че жертвите бяха само 13? С това, че оцеляха въпреки престъпната небрежност на общинските и държавните институции? С това, че една година по-късно няма нов потоп? С какво по-точно наистина ще ги поздравят видните гости?

Нека припомним – преди една година, на 19 юни 2014, варненският квартал беше застигнат от невиждано бедствие. Жертвите като по-чудо бяха само 13, десетки къщи бяха разрушени, материалните щети бяха за милиони левове. По мое настояване след наводнението беше създадена група в общинския съвет, която да анализира причините за катастрофата и да предложи мерки за недопускането на нови трагедии. Докладът от близо 200 страници посочи причините за бедствието, като предписа 3 конкретни мерки – да се спре незаконната сеч, да се премахнат незаконните постройки и да се разчистят и канализират деретата. Отделно от това се надявахме, че ще има и предприети наказателни мерки срещу виновниците.

Докладът обаче не предизвика никакви последици. Не бяха предприети каквито и да е действия по нито една от трите точки. Нещо повече – една година по-късно единствената наказателна мярка е срещу мен, защото си позволих да напиша в една статия, че циганите, които мародерстваха в Аспарухово и грабеха помощи след потопа, са цигани-мародери. А междувременно всеки по-сериозен дъжд кара местните хора да изтръпват…

Та така. На 20 и 21 юни, с песни, танци, кебапчета и захарен памук ще отбележим годишнината от трагедията. Липсва само конкурс за „Мис Потоп“. Във Варна е така – за разчистване на деретата и за събаряне на незаконните къщи пари няма, но за културата и бахура общината дава мило и драго. Не знам колко пари са дадени от фонд „Култура“ и вече няма значение. Но едва ли има по-голяма гавра с паметта на жертвите, а и с труда на доброволците, от тази да организираш концерти по случай потопа.

8 Коментара

 1. Даниел Савчев's Gravatar Даниел Савчев
  17.06.2015    

  Поне Мис“Кална фланелка“ ще има ли?

  • Костадин's Gravatar Костадин
   18.06.2015    

   Нищо чудно. Като ги гледам колко им е акъла на гербаджиите в общината, като нищо ще спретнат един подобен конкурс.

 2. 18.06.2015    

  Жалко е, че една година по-късно нищо не се променя, няма съборени катуни, няма съборени незаконни постройки 🙁

 3. Даниел Савчев's Gravatar Даниел Савчев
  18.06.2015    

  Високи,сиви планини,
  реки преляли в празни равнини,
  небето веч не е коприна
  -дали това е моята Родина.

  Обичах те земя голяма,
  тъй,както някога обичах мама.
  Продадох те за сребърни парици,
  трева не никне,гаргата е птица.

  Намразих българските думи
  от политиците разтягащи локуми.
  Забравих хубавите песни,
  по митинги крещя ту с леви,ту със десни.

  Като гледам голи планините,
  като слушам как бучат реките,
  под свлачищата в Рила и Пирина,
  загубих своята Родина.

 4. Даниел Савчев's Gravatar Даниел Савчев
  18.06.2015    

  Поздрав от С.Кацарова:“Големият кораб минава,спомен за потопа в душите остава!“

 5. Даниел Савчев's Gravatar Даниел Савчев
  18.06.2015    

  „Топъл дъжд,чакан дъжд,плиснал в миг и отшумял.Как така изведнъж,превърна се в потоп от кал?“

 6. Boris's Gravatar Boris
  22.06.2015    

  Според мен тази статия точно описва ситуация и казва жалката истина за това докъде я докарахме
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/48347-bitkata-s-romite-priklyuchva-tziganiziraha-balgariya.html

 7. 12.12.2015    

  За една година какво се е променило?! Незаконната сеч си продължава, незаконните къщи в дерето, и те са си там и се множат! Кое се е променило питам аз! При една буря отново ще се случи, а кмета Портних заедно с кмета на район Аспарухово продължават нищо да не правят по въпроса и да са преки съучастници на това безумие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив

Скорошни коментари