Война на символи

Българското и турското знаме едно срещу друго при устието на р. Резовска. На върха на турското знаме има полумесец и звезда, които са двоен символ за Турция – и герб, и символ на религията им. На върха на българското знаме има малко въртящо се ветропоказателче.

Много често ми се налага, обяснявайки състоянието, до което е доведена някогашната българска държава, да използвам думите колония или територия. На пръв поглед понятията са ясни и нямат нужда от допълнително пояснение. Има едно място в България обаче, което съвсем нагледно и без думи показва разликата между държавата и колонията.

Това място всъщност не е съвсем в България. Село Резово е най-югоизточното населено място на нашата страна. Точно на мястото, където е устието на р. Резовска, едно срещу друго са издигнати две големи знамена – българско и турско. И тук, на това място, човек много лесно може да види какво точно представлява държавата и какво представлява колонията.

 1. Да почнем от това, че дълги години турското знаме, което макар и разположено на по-ниско място, се извисяваше над българския бряг, защото е високо почти 20 метра. Едва преди няколко години нашата страна реши, при това след натиск от страна на гражданите, да сложи наше знаме, адекватно по височина и размери на турското. Разлика №1 – за държавата националното знаме има огромно значение, за колонията е без значение.
 1. На върха на турското знаме има полумесец и звезда, които са двоен символ за Турция – и герб, и символ на религията им. На върха на българското знаме има малко въртящо се ветропоказателче. Разлика №2 – за държавата националния герб и традиционната религия на страната имат огромно значение, за колонията е без значение.
 1. Под турското знаме има два надписа с думите Република Турция – на турски и на английски, за туристи и чужденци. Турският, разбира се, е отгоре, както подобава на официален език на суверенна държава. Под българското знаме има малка мраморна пирамидка, на която пише, че това е най-крайната точка на Европейския съюз. Забележете – не на България, а на Европейския съюз! За компенсация обаче на хълма над знамето има направена грозна винкелна конструкция, на която, внимание, отгоре на английски е написано името на България, по средата е сложен символът на Европейския съюз, а най-отдолу пише на български името на държавата. Български герб, разбира се, не е сложен никъде. Над цялата тази композиция са сложени три знамена – в центъра, като първо по важност, е сложено знамето на Европейския съюз, вляво от него е българското, а вдясно, забележете, е знамето на община Царево! Чудно как не са сложили знамето на с. Резово, на местната ловно-рибарска дружинка и на селската кооперация. Вероятно причината да ги няма е, че просто не съществуват, иначе и тях щяха да ги курдисат там. Разлика №3 – за държавата националния език има огромно значение, за колонията е без значение. Важен е езика на метрополията – в нашия случай, бидейки американска колония, английският език.

Като форма на невербална комуникация символите заемат изключително важно място в историята на човешките цивилизации. Те показват нагледно най-важните неща за всяко едно общество. В този случай от тази своеобразна „война на символи“ на българо-турската граница ясно и отчетливо се вижда какво представляват държавните и какво представляват колониалните символи. И разбира се няма смисъл да казвам кой печели тази война…

4 Коментара

 1. Митко's Gravatar Митко
  01.01.2020    

  Помните ли когато имаше държава БЪЛТАРИЯ? Може би има все още останал в колонията някой който да помни? Но останала ли е на помнещите малко смелост да разказват за това? За да не се забрави съвсем че е Имало някога ДЪРЖАВА норечена БЪЛГАРИЯ! За сега има само неколцина които не желаят да са колониални роби. Другите са се скрили сред овцете и блеят за да не ги открият четниците. Забележете : Те не се страхуват от властите, страхуват се от тези които са заложили живота си за свободата им. Но народецът български не иска освобождение! На него и така му е добре. Защо трябва да рискува, стига му и малкия къшей който му подхвърлят господарите.

 2. колева's Gravatar колева
  15.01.2020    

  Здравейте Следя изявите Ви и почти съм Ви привърженик , но какви са Ви взаимоотношенията с г-жа В.Томова-сайта Афера. От известно време мног остро и безкомпромисно снейня си остър език Ви напада на сайта си.Днес има две остри публикации , а преди това непонятно и за менреагира на снимките на яз;Цонево и яз.Камчия.Моля, изяснете тези нападки.

  • Костадин's Gravatar Костадин
   15.01.2020    

   Нормално. Получава пари от ГЕРБ и плюе всеки, който и нареди. Целта на ГЕРБ е да омаскари всеки, който ги напада и критикува, за да създаде впечатление в хората, че всичси са еднакви. Иначе казано, че всички са маскари. Така че колкото повече клевети има по мой адрес, толкова повече ги е страх от мен. И има за какво да ги е страх. Никой престъпник няма да бъде забравен и всеки ще получи наказание за престъплението си. Включително и Вазелина.

 3. Даниел Димов's Gravatar Даниел Димов
  04.07.2020    

  Какво се учудваме изобщо ? Ние сме единствената държава в света, която издигна паметник на американските летци, които са бомбардирали България и са избили хиляди цивилни сред които жени и деца. Издигнахме и паметник на мръсните турчаляри, които взривяват вагон с майки с деца по време на Възродителният процес. Няма по-кухо и продажно племе от българското, съжалявам, че го пиша, но това е самата истина. Онзи ден гледах „История БГ“ по БНТ, където професорката Евелина Келбечева твърдеше, че Борис е изпращал българските евреи в концлагери, за да ги спаси от сигурна смърт. Лошото не е, че този платен антикомунистически ибрик – травестит плещи глупости. Лошото е, че всички, които бяха в студиото бяха съгласни, барабар с водещият, който клатеше главата одобрително. Това ни е съдбата ! Много ми е чудно, един ден, когато мангаляците се вдигнат на бунт (а това ще се случи при всички положения), кой ще ни брани тогава… Когато придойде реката и златото потъва, отгоре излиза боклука… Нещо подобно се случи с нашата велика демокрация. Бог да пази България !

  П.С.
  Един съвет към Костадин Костадинов.
  Харесвам възгледите ти, но бъди по-културен в отговорите си. Винаги може да се води дискусия като се спазва някакъв нормален такт. Визирам темата за славянството и „История славянобългарска“. Дори и да бъдеш изнервен от глупави съждения, може да отговориш по по-нормален начин, а не с епитети.
  Поздрави от Толбухин !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив