Какво не стана ясно по темата за бежанците във Варна?

Постарах се да прочета репортажите на варненските медии след днешната извънредна сесия на Общинския съвет. Всички споменават за моето изказване относно бежанците и приемането на част от тях във Варна като емоционално, националистическо или на висок тон.  Вероятно то отговаря и на трите определения, но все пак искам да уточня какво точно казах и защо подкрепих декларацията срещу тяхното настаняване в морската столица.

Фото: РадиоВарна
Фото: РадиоВарна

На първо място поздравих управляващото мнозинство, че този път се сети да реагира адекватно. За съжаление го правят твърде рядко. Когато обсъждахме смяната на турските имена на местности край Варна, не искаха да се месят, защото това било „държавна политика“. Когато обсъждахме разчистването на Максуда, тогава не искаха да се месят в „националната и европейската политика“. Сега обаче явно нещо ги стресна и реагираха. Бежанците се оказаха нещо повече от държавна или международна политика.

Най-много ме подразни лицемерието на представителите на БСП, ГЕРБ и ДПС, които в парламента преди седмица гласуваха против затваряне на границите ни. Значи хем искат бежанци в България, хем да не са във Варна точно. Варна все още е част от България. Кога сте честни, колеги? Когато ги пускате в България или когато не ги искате до домовете си?

За мен така наречената криза с бежанците е просто параван зад който управляващите се опитват да прикрият реалните ни проблеми. Няма как 5-10 хиляди бежанци да ни навредят, при положение че издържаме и търпим над милион цигани. Все повече са населените места и регионите, където българите сме малцинство в собствената си държава. Има градове и села, където българите вече са като бежанци в България. Държавата е парцелирана!

Ще споделя и няколко реплики на общински съветници, които ме принудиха да повиша тон в края на изказването си:

Един каза, че не искал да има забрадки по улиците и центъра на Варна. Добре. А Максуда, джебчийките, каруците в центъра на града не са ли проблем? Реално и сега си имаме 4 бежански лагера в четирите края на Варна. Но явно дотолкова сме свикнали с тях и циганията, че не ни правят впечатление.

Другата впечатляваща забележка – да не се изказвам от името на хората и да не политизирам темата? Къде, ако не в градския парламент да политизираме? На улицата ли? В кръчмите ли? Ако не е ясно – това ни е работата. И да – говоря от името на хората, защото са гласували за мен и са ме упълномощили да ги представлявам в този дебат. Имам отговорността и уважението към всеки мой избирател да защитавам интереса му в този спор. Надявам се и Вие, които не искате да се изказвате от името на хората, а само от името на партиите си.

За финал стигам до едно подмятане на Янко Станев – нямало нужда от градски референдум по темата, защото варненци не били узрели да вземат такова важно решение! Значи да гласуват на изборите са узрели, но да решават неща, които пряко ги касаят – не са? Учудвам се, че медиите пропуснаха тази забележка.

Или пък няма нищо чудно 🙂

Да, аз подкрепих декларацията, защото съм съгласен, че общинските власти не бива да бъдат поставяни пред свършен факт. Да, аз съм против във Варна да се настанят сирийски бежанци, освен ако не са християни. И да, в момента държавата не се справя адекватно с този проблем.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

5 коментара на “Какво не стана ясно по темата за бежанците във Варна?”

 1. Случаен Преминаващ

  Не знам пич ,к’ва декларация си подкрепил ,ама звучиш все-едно се оправдаваш .
  Като второ ,много ДЪРЖА ,да не се злоупотребява с българския език ,ерго НАСТОЯВАМ тези приходимци да се наричат ИМИГРАНТИ ,защото това е най-високия статут ,който изобщо могат да имат .
  По закон ,те са нарушители на границата на независима и суверенна държава и в нашия Наказателен Кодекс има член по въпроса .
  Държа ,както ти ,така и пишещтите ти бра’н’т’и’я да ги наричат с истинските им имена-нарушители .
  Ако искаш истинска кауза ,накарай медиите да ги наричат с истинско име-защото то има сила .Не е измислено нито от Гьобелс /макар той да го прилага за първи път с такъв тотален ефект/ ,нито от римляните /че те много са го използвали-вж. „Картаген трябва да бъде унищожен“/ ,нито дори от смешния стар грък с „Филипиките“ .Това е ВАЖНО-да наричаш нещата с истинските им имена .
  Тогава хората ще знаят ,какво говориш ,ще могат да разграничат лъжата от истината и това се нарича журналистически морал /не ,че е много по-различен от морала на разгонена котка/ .
  Сега ,за кръчмите – ами то днешния българин трудно може вече да си ги позволи ,а-пък то и без туй забраниха да се пуши там .Странно ,навремето най-революционните идеи се обсъждали там /нали няма да отричаме Ботев и Левски?/ .
  Хайде ,че взе да ми омръзва .
  Добра сполука !

 2. Пич, ти правиш ли разлика между бежанец, имигрант, емигрант и нелегален имигрант? Да си чел случайно хартата на ООН за бежанците? Да си наясно, че тези хора не влизат в страната ни по еднакъв начин? Искаш да наричаш нещата с истинските имена? Чудесно, и аз искам същото като теб и точно това съм направил.

 3. Илия Илиев

  Предлагам , да правим бартер на бежанци за наши боклуци !
  За един Янко Станев пратен в Сирия, бих приел да дойдат 10 000 сирийски бежанци .
  Ако от това възникне вреда, то тя ще е определено и за Башар и за бунтовниците , но не и за Варна

 4. Илиев, недей така! Какво ти е направил Башар Асад, че да му причиниш такова нещо:)

 5. Има много неща,които не са били ясни на никой,както и когато вече бежанците дойдоха у нас.Имаше страшно много въпроси къде ще стоя и с какво ще се хранят да не говорим и санитарните им нужди, но уви никой не го интересуваше това и хората живяха в една голяма мизерия доста седмици.Други се ориентираха към хотелите и използвайки доста пари се уредиха с документи.Благодаря ви за тази статия.Уви големият брой бежанци се оказаха нещо повече от държавна или международна политика, за която отново ние гражданите бяхме потърпевши.Добре поне че сега нещата малко отихнаха и дано да няма нова бежанска вълна.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *