Моята реч на конференцията „Новите лидери на Европа“

конференция на възраждане

Имам изключително неблагодарната роля да говоря последен, което означава, че всичко, което бях предвидил да кажа, вече беше казано. Това му е хубавото, когато си в една зала, пълна със съмишленици – това, което мислиш ти, го мислят и те. На български език това означава думата съмишленик – човек, който има еднакви мисли с другия до него.

Когато тръгнахме да правим тази конференция, имаше въпрос от страна на журналисти в България защо точно „Новите лидери на Европа“. Защо не на Европейския съюз? И защо новите лидери?

Това, което ние казахме и което ще продължаваме да казваме, е:

  • Европа и Европейският съюз са две различни неща. Европа е нещо много голямо – континент, цивилизация, в която всички ние, европейци, европейски държави, европейски народи, имаме еднакво и равно участие. Няма големи и малки европейски държави, има просто европейски държави.
  • А защо новите лидери? Ами, защото не сме старите. Защото старите лидери са тези, които ни докараха всъщност днес тук в тази зала. И можем много да благодарим. Можем да благодарим на всички, които се сетите, през последните повече от три десетилетия, които изградиха Европейския съюз такъв, какъвто ние не го искаме и не го харесваме. Европейският съюз като заплаха за европейската цивилизация.

Но! Ние можем и да им благодарим. Защото, ако не бяха те, нямаше да ни има нас днес тук. Защото, ако не бяха те, ние нямаше да се съберем сега тук. Защото, ако те не бяха създали това действие, насочено срещу свободата, независимостта, демокрацията, националните държави, суверенното право на всеки един народ сам да решава кое е добро и кое е лошо за него, нямаше да има и обратното по посока и равното по сила противодействие, което се създава, според един от законите във физиката. Затова ние сме днес тук, за да кажем, че повече така не може да продължава. Не само в България, но и в Европейския съюз.

Ето защо искам да благодаря на Урсула фон дер Лайен. Задължен съм ѝ… Плюс това тя започна да говори на български език заради „Възраждане“.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

Миналия месец, когато беше конференцията на ЕНП, незнайно как номинираха Урсула за пореден мандат. В крайна сметка ние си говорим с наши приятели и съмишленици в други политически партии, които са част от споменатото голямо европейско семейство и всички те бяха изключително изненадени. Всъщност, кой точно предложи Урсула фон дер Лайен за председател на Европейска комисия от квотата на ЕНП? Както ми споделиха те, там демократична процедура не е имало. Това, което им казах – демокрацията и ЕНП са две различни неща. Те нямат нищо общо, отдавна са се разделили. И едното е станало заплаха за другото.

Като заговорихме за заплаха, точно Урсула фон дер Лайен беше тази, която говореше за заплаха от трибуната в Букурещ. Помните какво каза тя. Има партии, които са заплаха за нашата мирна и обединена Европа. Спомена три. Едната от тях беше „Възраждане“. Или както тя каза – „Васращане“. Което е нормално все пак, защото българският не ѝ е майчин език, но очевидно се опитва да го проговори.

За какво точно сме заплаха ние? Тя каза „мирна и обединена“ Европа. Европа не е мирна, за съжаление. Европа, както вече беше казано, е сцена на най-големия военен конфликт в света в момента. Класически военен конфликт, който е кървяща язва в тялото на нашата европейска цивилизация.

Днес имаше едно много хубаво изказване от страна на господин Януш Аргелан от Унгария, от нашите унгарски приятели, който каза: „Има живот извън Европейския съюз, има и държави извън Европейския съюз и те не са по-малко европейски“. Тук има представители на три държави, които не са част от Европейския съюз, но те са толкова европейски, колкото и всички останали. Нима Швейцария, Молдова, Сърбия, (нашата съседка и приятелка), нима тези държави не са част от Европа?! Те са точно толкова европейци, точно толкова европейски, колкото и ние. Само че пропагандата започна да ни обяснява преди повече от 30 години, че извън Европейския съюз няма живот. Това обаче не е така.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

В интерес на истината, в Европа има и друг Европейски съюз, от който Швейцария е част – Европейската асоцията за свободна търговия. Тя объединява най-богатите държави в Европа – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Държави, които са обединени на първоначалния принцип, който трябваше да функционира и до преди 30 години функционираше в Европейския съюз. Съюз, основан на базата на взаимно партньорство, равноправна търговия, зачитане на суверенитета и минимална намеса във вътрешните работи на която и да било от другите държави. Затова и те са толкова проспериращи. Там няма Еврокомисия, там няма еврозона. Там има просто взаимно изгодно партньорство и сътрудничество. Нещо, което искаме да направим и в Европейския съюз и нещо, което ще направим. Защото…

Защото ние сме новите лидери. И е крайно време да почнем да си го казваме все по-високо. И на все по-висок глас. Защото ние, освен заплаха, сме и надежда. Да, ние сме заплаха за тази уж мирна, уж обединена Европа, която нито е мирна, нито е обединена. Една част от европейските държави не са в ЕС, което не ги прави по-малко европейски. И всъщност в момента ЕС, за нас, които бяхме някога част от съветската система, все повече започва да ни прилича на Съветския съюз. С тази разлика, че цветът му е син, а не червен. Но съдържанието започва да си прилича изключително много. Ние не искаме това да продължава повече така. И затова още веднъж казваме повече така не може. И ние ще спрем тази заплаха. Ще я спрем с цената на всичко, както казаха и преждеговорищите от нашите приятели от европейските държави.

Но ние не сме заплаха само за мирна и обединена според Урсула фон дер Лайен Европа. Ние сме заплаха и за нашия, тук на наша българска почва, национален елит.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

1 коментар на “Моята реч на конференцията „Новите лидери на Европа“”

  1. Венета Владимирова

    Изключително доволна и обнадеждена съм от действията и размаха на Костадин Костадинов и неговата партия Възраждане която расте и се развива във всички възможни посоки. Огромна работа е това ,която аз в друг лидер и друга партия не съм виждала. Нашата надежда е във Възраждане и затова е нужно всички да допринасяме възможно най- много за успехът й ! Разбира се очаквам огромен успех на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни . Дай боже сензационен успех!
    Да живее Възраждане!
    Да живее България!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *