За борбата с националната ни памет, беззаконието и новите проекти

Георги Любенов и Костадин Костадинов

Георги Любенов: В този час в неделното ни студио започваме разговор с лидера на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Здравейте, господин Костадинов. Добре дошли при нас.

Костадин Костадинов: Здравейте! Добре заварили.

Георги Любенов: „Възраждане“ и тази седмица бяха в центъра на опозиционния живот. Активни сте, имате много неща да кажете. Ако искате обаче да започнем с думите на Делян Пеевски, който ми се стори, от изявлението му онзи ден, на ръба на паниката. Той каза, че това, което правят „Възраждане“, е недопустимо и нередно.

За да съм акуратен, съм си го записал. „Ужасяващ пробив в националната сигурност. Абсолютна грешка е „Възраждане“ да ръководи комисията за службите. Кой знае къде заминава секретната информация? Надалече заминава секретната информация.“, казва господин Пеевски.

Каква е ролята на „Възраждане“ във временната Комисия?

Костадин Костадинов: Аз, през цялото време докато Ви слушах, се усмихвах, защото това го казва председател на парламентарна група на партия, чийто бивш председател избяга и се скри в турското посолство. Чийто по-бивш председател занесе в турското посолство списък на всички български разузнавачи в Турция. След това те бяха физически елиминирани. Чиято парламентарна група многократно е имала представители, не всички, които са отправяли директни провокации към националната сигурност и към етническия мир в Републиката. Това е, меко казано, нагло. Меко казано.

Ако има някой, който е заплаха за националната сигурност, това е ДПС, и на първо място, председателят на парламентарната група, който, нека да не забравяме, е санкциониран в списъка „Магнитски“. Това, между другото, създава много сериозни проблеми за бъдещето на тази партия, защото той, доколкото разбирам, към настоящия момент е определен от почетния председател Доган за бъдещ съпредседател на партията. Само че практиката в България е показала, че когато начело на партия стои лице, санкционирано по „Магнитски“, тази партия не получава разрешение за участие на избори.  Такъв е случаят с партия „Българско лято“, която не беше допусната на избори, заради това, че нейният председател Васил Божков е санкциониран по „Магнитски“.

Георги Любенов: Все пак минаха много избори, на които ДПС участваха. Но имате предвид,  че Делян Пеевски не е бил председател на партията тогава?

Костадин Костадинов: Именно, да. Той беше просто един редови депутат. Ако обаче стане съпредседател, не виждам как ще участват ДПС на европейските избори на 9 юни.

И така, ако говорим за пробив в националната сигурност, пробив в националната сигурност е да имаме председател на парламентарна група, санкциониран по списъка „Магнитски“, който е една от най-сериозните санкционни мерки на САЩ.

Георги Любенов: Понеже думите на господин Пеевски са „кой знае къде отива тази информация“, какъв е намекът? Че господин Дренчев директно праща информацията за службите на Москва, на Кремъл?

Костадин Костадинов: Вижте сега. Господин Пеевски очевидно е много притеснен за своето политическо бъдеще, защото, честно казано, не виждам как той ще стане съпредседател на партията си. Очевидно е, че има напрежение. Твърде вероятно е следващите няколко месеца, дори седмици, защото конгресът на ДПС ще бъде към края на февруари, да видим изненадващи обрати. И в един момент Пеевски да се превърне в господин Никой вътре в собствената си партия, дори в политиката като цяло. Така че този опит да се създаде някаква паника, да се покаже как едва ли не ДПС брани с голи мъжки гърди българския евроатлантизъм, просто е смешен.

Георги Любенов: Ама защо само ДПС, господин Костадинов? Премиерът, академик Денков, вчера направи същото изказване, в същия дух – „ценностите на „Възраждане“ са толкова близки до проруските разбирания, до проруските идеали“. Направо си ви нареча „проруска партия“, директно го каза.

Костадин Костадинов: Да, той е представител на проамериканска партия. Само че, за разлика от нас, които винаги сме защитавали пряко националните интереси и досега така и не сме получили отговор на въпроса кое точно е това, което ние казваме и е проруско, аз мога да каже какво правят те, което е изцяло проамериканско. Това са милиарди и милиарди долари и левове подарени на САЩ.

Да не говорим за това, че точното изказване на Денков беше, че той бил силно притеснен, че начело на Комисията за контрол на службите застанал представител на „Възраждане“. И ние от „Възраждане“ сме силно притеснени, че начело на правителството стои представител на ППДБ. Но не заради информацията, тъй като държавата е напълно разграден двор. Ние сме притеснени от това, че такъв човек стои начело на държавата, защото излага нашия народ.

Това е вече въпрос на имидж. И въпрос на образ, който ние сме си създали, за съжаление – лош образ. Помните ли онази снимка, от разговорите на Денков с Виктор Орбан, когато имаха среща на министър-председателите в Европейския съюз, която беше изключително показателна? На нея Орбан буквално се караше на Денков, а той беше навел глава като непослушен ученик.

Тази ситуация беше във връзка с приетата поправка в закона, с която се даваше възможност да се облага допълнително преносът на газ, на руски газ, към Унгария. Още при приемането на поправката ние предупредихме, че унгарците ще реагират. В отговор ни обясняваха как по този начин ще поставим Путин на колене. Какво се получи?

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *