Отговарям на вашите въпроси

Костадин Костадинов youtube

Продължаваме с въпросите и отговорите. Въпросите от вас, отговорите от мен, в моя канал в YouTube. До момента има 46 зададени въпроса. Честно казано, няма да ми стигне времето да отговоря на всички тях. За да отговоря на повече, започвам бързичко.

Въпрос от Цветелина Вадимирова: Здравейте, благодаря за възможността да Ви задам въпрос. Въпросът ми ще е свързан с бъдещето, след като вече управлявате и сте отметнали най-наболелите и наложителни точки, водещи към контрола и просперитета на държавата ни. Та, въпросът. Как ще урбанизираме вече съсипаната ни градска среда, как ще се преобразят тези загрозени от презастрояването квартали? Успех, „Възраждане“!

Костадин Костадинов: Много сложен въпрос. Защото, ако говорим само за загрозяване по отношение на външния вид на сградите – има решение. За първи път ходих в Албания през 2004 година и тогава попаднах в Тирана. Честно казвано, един ужасно, наистина ужасно грозен град, който може да си представите в какво е бил превърнат по време на албанския комунизъм. Там имаше блокове, в които видях апартаменти без прозорци. Както искате го разбирайте. Просто, за да се пести място, апартаментите бяха без прозорци. Отвратителни сгради. Обаче няколко години по-късно, за кмет на столицата беше избран Еди Рама. (Той по-късно стана и една от водещите политически фигури в Албания, към момента е министър-председател на държавата.) Еди Рама е художник. Направи една програма, с която санираха, в началото дори само пребоядисваха сградите, заради липса на пари за саниране, и на тях рисуваха най-различни картини. Там, където нямаше възможност да се рисува, просто ги боядисваха с най-различни свежи цветове. Тирана беше преобразена дори само от това.

Първата фаза на едно преустрояване на градската среда е свързана най-вече с премахнането на всички загрозяващи външни елементи – графити, драсканици, олющени фасади, ронещите се мазилки и т.н. Това може да стане чрез стимулиране за пребоядисване на сградите, по-късно, разбира се, и саниране. (Между другото, вие знаете, че програмата за саниране в България почти напълно се отменя. Т.е. тя ще продължи, но няма да е със 100% държавно финансиране.)

Но това е първото, най-малкото – пребоядисване и почистване на сградите. Второ, задължително вече саниране. Трето, по отношение на самото презастрояване, няма как да събориш вече изградени постройки. Това може да стане, ако собственикът реши. Ама една такава жилищна постройка, в която живеят 20-30 семейства поне, пък те са и по повече, няма как да бъде премахната. За съжаление, тези язви ще останат за дълго време напред. Решението в перспектива, но тук вече говорим за десетилетия напред, е тотално преустрояване на начина на живот на българския народ. Защото всички ние се „нахакахме“ да живеем, с извинение за грозния и груб израз, в големи градове, които се презаселиха. Всъщност, големият град е най-вече един – София.

Аз съм от Варна и живея във Варна. Моят град обаче, който също страда от тези проблеми, понеже не е чак толкова голям, дава много лесна възможност в рамките на 10 минути да избягаш от него. Докато в София не е така. Самата градска среда е съвсем различна. За съжаление, големите ни градове бяха превърнати от управниците след 1989 г. в едни умиращи, рахитични гета. И това е действително много сериозен проблем. Начинът, по който можем да решим този проблем, е свързан на първо място с изнасянето на активната част от населението в крайградски предградия. Така, както е във всички останали големи европейски и северноамерикански държави – в Щатите и в Канада, например. Съответно в един момент част от презастроения градски терен, постепенно оставайки без кой знае какво голямо население, просто ще започне да бъде премахвана. Но това ще се случи в рамките на следващите 20-30 години. Няма бързи решения. Затова презастрояването и унищожаването на градската среда с грозни бетонни конструкции, в които на практика липсват въздух и светлина за живущите, е един от най-големите, исках да кажа грехове, но всъщност едно от най-големите престъпления, които бяха извършени последните години спрямо нас.

И в тази връзка, като казах престъпления, престъпление е, уважаеми сънародници, да не се абонирате за моя канал и ще ви кажа защо.

Защото има много силен натиск срещу нас от „Възраждане“, срещу мен персонално. Самият канал, както знаете, е подложен на тежък шадоубан. Непрекъснато слушам оплаквания от хората, от вас самите, как въпреки че съм пуснал ново видео, до вас не стига известие, защото YouTube не ви предупреждава. И трябва да влезете изрично вътре, за да видите. Тоест, борбата срещу нас от „Възраждане“ продължава и тя се води на всички фронтове. Оръжието, на което ние разчитаме, сте вие. Поканете ваши приятели да се абонират за този канал. Ако вие самите още не сте го направили, направете го.

Да преминем към следващите въпроси.

Въпрос: Бихте ли инициирали кръгла маса, където всички политически организации в България да подпишат национално споразумение по отношение на демография, образование, медицина, военен неутралитет?

Костадин Костадинов: Ехеее… Да, бихме! И да ви кажа ли кой ще дойде? Освен нас, може би, ще дойдат няколко граждански организации. Нито една от политическите партии в парламента няма да дойде. А ако започнем да говорим за военен неутралитет … Хора, ние казахме, че искаме провеждане на референдум за напускане на НАТО от България. Изкараха ни едва ли не платени агенти на Кремъл. Вие представяте ли си за какво говорим?

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *