За едно престъпление и изнудване от страна на местната власт

престъпление в девня

Костадин Костадинов: Уважаеми сънародници, намираме се в Девня. Всъщност намираме се в центъра на Девня. За да стане още по-ясно къде сме, погледнете там, където са многото коли, е Община Девня. Тук, от другата страна, е един от стоте национални туристически обекта – Музеят на мозайките. Препоръчвам на всеки един от вас, който не е идвал в Девня и има възможност, да дойде и специално да посети музея.

А това, което виждате зад мен, е една къща. Както виждате, тя се намира в центъра. Тази къща е станала сцена на извършване на престъпление в петък вечерта. Обади ми се мой познат от Девня – Петър Петров. Той ми съобщи, че къщата, която е зад мен, е станала обект на влизане с взлом от банда цигани, които са се самонастанили. Т.е. не просто са влезли с взлом вътре, но и се самонастанили да живеят.

Петър Петров не е собственик на имота. Собственик на имота и на къщата е възрастна българка, която живее в Германия и която от години е там. Но Петър Петров има договор за наем и съответно ползва тази къща. Идвайки тук в петък вечерта установява, че има хора, които не познава и те са се самонастанили. Когато ги пита какво правят там, те му казват: „Кметът ни каза да влезем и да се настаним.“

Думи на кмета от ГЕРБ – Свилен Шитов. Така твърдят тези, които са се самонастанили вътре.

След което той отива в полицията, както би постъпил всеки в тази ситуация.

В полицията какво ти казват?

Петър Петров: От полицията дойдоха да проверят и поискаха от самонастанилите се някакъв документ. Те казаха, повториха 10 пъти, че кметът им е казал да трошат и да влизат. Полицаят пак попита за документ, нищо че кметът им е казал, защото е редно да има нещо черно на бяло.

В крайна сметка полицаят нищо не можа да направи. Вдигна рамене и толкова.

Костадин Костадинов: В петък вечерта господин Петров звънна на мен. Аз не можах да повярвам на това, което чух! Как е възможно полицаят да не може да изгони хора, които са влезли с взлом?! Това е абсурдно!

Посъветвах Петър на другия ден да отиде в полицията и да поиска втори път да се намесят, макар че ще е събота. Тъй като аз щях да тръгна от София за Варна, му казах, че в два часа ще бъда там.

Та, посъветвах го: „Отиваш в полицията, искаш веднага да се намесят и ако ти кажат, че няма възможност да се свърши каквото и да било от тяхна страна, спомени им, че ще дойда аз.“

Оттам насетне, съвсем излишно е да казвам, че в момента, в който разбират, че Петър Петров може да звънне на Костадин Костадинов, като по чудо нещата почват да се случват – началникът на местната полиция идва, изведнъж циганите си тръгват.

По-интересното е друго. Когато дойдох, тези, които са се били самонастанили, ги нямаше, бяха изгонени. Обаче това, което видях, беше как тук дойде и паркира един камион. И започнаха да изнасят отвътре мебели. Аз се зачудих какво правят с този камион. И какво се оказа?

Петър Петров: Изнесоха два камиона с вещи, които предната вечер, петък, са донесли – мебели, посуда, чинии, пералня.

Костадин Костадинов: Така, на въпроса, който зададох тогава към началника на полицията тук, в Девня, как е възможно нещо подобно да се случи и дали така биха се държали, така ли биха реагирали, ако циганите влязат в тяхната къща – не получих отговор. Всъщност имаше: „Да, стават грешки, в случая е станала грешка“.

Уважаеми сънародници, представяте ли си за какво става въпрос? Нека да ви обясня съвсем директно. Има кмет, който покровителства една групичка от хора, които явно гласуват за него. Те са му като клиенти. Както в древния Рим. Те са му клиенти, които той реално погледнато ползва за изборите и да му вършат услуги. В този конкретен случай, той им е свършил услуга като им е казал, че няма никакъв проблем. Така поне твърдят те. Аз не знам дали е така. И за това днес реших да отида да разговарям с кмета.

Обаче се оказа, че кметътн на Девня от ГЕРБ – Свилен Шитов, е, според думите на неговата секретарка, в командировка в Индия. Нали така са казали и на тебе?

Петър Петров: Казаха ми, че е в чужбина.

Костадин Костадинов: На мене ми казаха, че е в командировка в Индия.

Най-интересното е, че първият работен ден, в който той ще може да се срещне с мен и евентуално да отговаря на въпроси, е 12 февруари. Днес е 29 януари. Петък се пада 26 януари. Т.е. приемаме, че още към тази дата, защото Петър го е търсил на 26-ти, кметът не е бил в България.

Вие чували ли сте друг път за командировка на кмет на едно малко градче (Девня все пак е една от най-малките общини в България) на другия край на света, в Индия, която е близо двуседмична. Ако приемем, че на 26-ти януари не е бил в България, ако приемем, че 12 февруари е следващият му работен ден, това са 17 дни поне, както грубо ги изчислявам в момента.

Истината е, че подобни престъпления стават навсякъде в цяла България. Обаче не навсякъде хората, които са обект на тези престъпления, които се жертви, имат възможност да звъннат на народен представител или, както е в моя случай, на председател на парламентарна група.

Ако Петър Петров по случайност не ме познаваше, отиде в полицията и му казват, че нищо не може да се направи. Отива втори път, пак му казват, че нищо не може да се направи. Кметът казва: „Няма проблеми, влизайте“. Какво следва тогава?

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *