VIP бацилите на българското здравеопазване

От няколко дни посещавам редовно родилното отделение на Окръжната болница във Варна. Жена ми роди на 31 август и от тогава поне по 3 пъти на ден се отбивам да я видя. Възникна един проблем обаче. Нея мога да я видя по всяко време, но дъщеричката си не мога. Режима е строг, освен това детето минава профилактичен курс по фотолечение заради бебешката жълтеница, а и на всичкото отгоре на вратата на родилното стои внушителен надпис „Влизането строго забранено“. Аз съм възпитаван да уважавам реда, още повече пък в една болница със съответните хигиенни изисквания, така че въобще не коментирах тези правила до момента, в който видях как един „колега татко“ влиза през вратата със забранителната табела, обува найлонови калцуни и съвсем спокойно тръгва по коридора навътре. Край него минаха няколко акушерки, които не му обърнаха никакво внимание.

Какво се оказа? На етажа на родилното има две VIP стаи, които са единични и са по-луксозни от останалите. За това удоволствие всяка родилка плаща по 46 лв на ден. Освен правото да бъде сама в стая с по-добра обстановка от останалите, майката има право и да бъде посещавана от своя мъж, вътре, в иначе забраненото за външни лица болнично отделение. Само срещу 46 лв на ден. Излиза, че или плащането на тези пари по чудодеен начин убива бацилите у посетителите, или това си е своего рода входен билет за едно от най-стерилните отделения в болницата. Понеже не бях сигурен кое от двете е вярното се обърнах към Конституцията на България.

Чл. 52.
(1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

Дотук добре. За мен безплатно, за другия – платено, всеки си решава сам. Обаче сме в една болница и то на един етаж – нещо не се връзва. Затова се обърнах към Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване. И там никъде не попаднах на текстове, регламентиращи подобен сегрегиран подход към пациентите на база на платен достъп в иначе безплатното държавно здравно заведение. За да си спестя по-нататъшното ровене се обърнах директно към персонала. Отговорите варираха от вдигане на рамене до неразбираемо мънкане. Личеше си, че и на акушерките им беше гузно, когато гонеха от вратата осмелилите се да надникнат през нея татковци. В крайна сметка явно срещу 46 лв на ден се сдобиваш с правото да вкарваш необезпокоявано всякакви бацили в родилното. Е, не какви да е бацили, а VIP бацили. Аз съм фундаменталист по отношение на социалното и здравното осигуряване – смятам, че всички трябва да ползваме това, за което сме си платили, което ни се полага и при равни условия с останалите като нас. В един момент обаче се оказва, че някой на финалната права от осигурителния процес е по-равен от останалите – стига да си плати допълнително. Няма значение, че не е регламентирано от закона. Същия този закон, който дава възможност да се избира между частно и държавно здравеопазване, но ни задължава всички солидарно да плащаме здравните си осигуровки.

Аз не разбирам от здравеопазване. Може и да не съм прочел внимателно законите. Но разбирам от морал и етика – а те явно в нашата здравна система отдавна липсват. Щом срещу само 46 лв на ден може да си купиш правото да влизаш там, където влизането (по хигиенни норми) е строго забранено…

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

13 коментара на “VIP бацилите на българското здравеопазване”

 1. Би трябвало да е забранено за всички. Не само заради бацилите, ами и заради сигурността.

 2. Ако сметнеш колко излиза 1 ден в болницата, тия 40 лева са капка в океана. Почти убеден съм, че ВИП услугите са на загуба.

 3. Не знам колко излиза един ден в болницата – за това ми удържат здравни осигуровки. А ако бяха на загуба щяха ли да ги практикуват? И всъщност нека ги сметнем – две стаи, по 46 лв на ден са 92 лв. Те са пълни винаги – 30 дни по 92 лв са 2 760 лв на месец или 33 120 лв на година. Не е зле за две стаи, нали? А на всичкото отгоре си прав, това е само капка в морето на фона на далаверите в здравеопазването като цяло.

 4. Има разлика в порядъка. Гледах клинични пътеки в Инфекциозна – 1 леглоден излиза към 500 лв по НЗОК и с малко усилие сметнах 400 лева разходи без изобщо да включа лекарствата. Вероятно събират тези пари, защото са недофинансирани, а чаршафите се късат, прозорците се чупят и т.н.

  Далаверите са съвсем отделен разговор.

 5. Илия Илиев

  Честито ! Много здраве и щастие на малката !

  Болниците са недофинансирани от години и това е начин да запълнят дупките в бюджета си донякъде.
  В същото време държавата прехвърля пари от резерва на здравната каса към фискалния резерв който драстично намаля кой знае защо !
  Аз се чудя как може здравната каса да има резерв въобще , ако той е за някъкво бедствено положение , то бедствието в болниците е реалност от години. Държавата трябва да плаща за здравеопазване на деца, държавни служители и пенсионери, но не го е правила също от години.
  Та ние работещите плащаме осигуровки, за да компенсираме неплащането на държавата и за да осигурим фискалния резерв , НО НЕ И ЗА ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ ПРИ НУЖДА !

 6. Преди година и половина племенницата ми роди момченце в Швейцария. Току-що роденото бебе на мига бе положено върху гърдите на баща си. В буквалния смисъл на думата баща му вдишваше заедно с него първите глътки въздух, докато сърцата им биеха заедно. Марсел сподели, че това е най-невероятното му преживяване. Перфектен баща е!

  Честито и най-светли благопожелания за малката госпожица и за цялата Ви фамилия. Преборете се за „швейцарско“ качество на живот. Ние, родителите Ви, не Ви оставяме завидно наследство, не се гордея с това!

 7. Дидофра

  Честито, Коста.
  Българската здравно-осигурителна система в велика и ще бъде изучавана векове наред. Когато на обществата от 28ми век, примерно, им е нужно да намерят пари за нова галактическа база могат просто да си пуснат пра-пра-пра наследника на VBOX7 където със скита камера доктор Х иска пари У от пациент Z.
  Tази сума умножата по броя на пациентите, после по 365( защото родилки име всеки ден) и получаваме сутоветана сума( жизнено неоходима, а неналично към суответната дата)

 8. Росица Станчева

  Бих искала да чуя коментар от бившата РИОКОЗ (сега Агенция по храните). До колкото знам, те контролират всички обекти, които предлагат освен храни и услуги на населението. Как наистина след плащане изчезват всякакви възможности за зарази?

 9. ЗА VIP ПЕРСОНИ НЕ ЗНАМ, НО АЗ ВИДЯХ КАК ЦИГАНИ ВЛИЗАХА В РОДИЛНОТО НА СВИЖДАНЕ И СЯКАШ НЕ ЧУВАХА ЗАБЕЛЕЖКИТЕ, И ВЪЗМУЩЕНИЕТО НА СЕСТРИТЕ И МАЙКИТЕ ПО КОРИДОРА. ИЛИ НЕ РАЗБИРАХА ЕЗИКА….И НЕ СЕ НАМЕРИ КОЙ ДА СПРЕ НАХАЛНИЦИТЕ.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *