Защо високата избирателна активност е отговорът?

избирателна активност

Вчера имаше частични местни избори в Хасково и Борован. В Хасково Възраждане запази резултатите си от миналите избори и отново ще има 2 общински съветници. Лошата новина тук е, че ГЕРБ увеличава мандатите си с 3 съветника, а ДПС – с 2. Като цяло опозицията, като изключим Възраждане, претърпя съкрушителен крах и загуби общо 5 общински съветника. Излишно е да казвам, че избирателната активност беше 35% (на фона на 47% през октомври) и че ГЕРБ-ДПС купуваха гласове не на килограм, а на тон – под благосклонния поглед на престъпно безучастната българска полиция.

На другия полюс са резултатите в Борован, където Възраждане спечели един съветник допълнително, но той е достатъчен за пълното мнозинство в местния общински съвет – ние имаме 7 от общо 13 общински съветници. Добрата новина тук е, че ГЕРБ нямат нито един общински съветник, а ДПС загубиха един мандат. В Борован обаче изборната активност беше 62%, което не позволи на купения вот на ГЕРБ-ДПС да надделее.

Рецептата за изход от кризата е ясна – висока избирателна активност. Резултатите са налице и са достатъчно показателни. Ако има висока активност, ГЕРБ-ДПС се превръща в маргинална коалиция. Ако има ниска активност, ГЕРБ-ДПС тотално доминира политическия пейзаж. Хайде сега се замислете за кого в действителност работят всички проповедници на негласуването. Отговорът не е очевиден, а очеизваден.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *