АЕЦ „Белене“ срещу мекеретата

Тези дни покрай опустошителното земетресение в Япония темата за безопасността на ядрената енергия отново стана изключително актуална. Полуразрушената АЕЦ „Фукушима“, която от две седмици аха-аха да гръмне, предизвика спорове по цял свят за бъдещето на т. нар. „мирен атом“. България разбира се не остана встрани от темата. Ако обаче в другите страни има някакъв обективен спор, то у нас отново всичко си влезе в добре познатото русло на родното слагачество и национално предателство. Може би думите ми са силни, обаче малко нагорно ми дойде резкия екологичен подем у организации като СДС, ДСБ, ИПИ (Институт за пазарна икономика). Стари и известни, както и млади и не чак толкова известни американски мекерета се юрнаха да ни убеждават как АЕЦ „Белене“ била вредна, била скъпа, ненужна, абе с две думи как трябва да се откажем да я строим. За да не съм голословен ще покажа официалните мотиви на самоназовалият се „синьо-зелен протест“ (организиран от Синята коалиция и еколози) срещу строежа на новата АЕЦ:

– Този проект е върху опасна, силно сеизмична област;
– Във формирането на цената за него не са влезли много важни и скъпи компоненти като хранилище за ядрените отпадъци и неговата поддръжка за стотици години напред (животът на реакторите е 50-60 год., а на отработилото ядрено гориво – над 100 000 години!!)
– Този проект, дори да не се оскъпи с нито лев повече, ще струва по 4200 евро, или – 8 400 лева на всяко домакинство, като изплащането ще става с начисления в сметките за тока;
– токът ще поскъпне минимум 50% с построяването на АЕЦ-а;
– построяването на АЕЦ „Белене“ обрича другите енергийни перспективи на България, създавайки условия за енергиен монопол на една АЕЦ.
– първите 20-30 г. АЕЦ „Белене“ би работила за изплащане на инвестициите – с други думи – за Русия.

Нека добавим и анализа на ИПИ: „Белене“ вече взел жертви (3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“), България нямала нужда от нови мощности до 2025 г., като направим „Белене“ ще трябва да затворим ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица-изток 3“ и ТЕЦ „Русе“, през целия експлоатационен срок от 50 г. централата щяла да работи на загуба и накрая – „Белене“ щяла да стане руска централа на българска територия, защото България щяла да заложи своя дял от 51% на Русия.

Аз обаче като ги чета тези „мотиви“ и „анализи“ се чудя само едно. Хората, които стоят зад тези становища определено не са глупаци, следователно лъжат съвсем съзнателно. Въпросът не е и защо, то е ясно, написах го малко по-горе. Не ми ясно само дали вземат хонорар за тая работа или го правят ей така, за идеята. Защото нека не се заблуждаваме – подобни отчайващо неверни и пределно лъжливи твърдения, зад които застават хора с име и авторитет, се изказват или срещу сериозен хонорар, или заради фанатична преданост към някаква идея. Така като разсъждавам обаче – Иван Костов, Красен Станчев и компания някак си не ми пасват в образа на крайни идеалисти.

Както и да е, нека видим как стоят нещата всъщност. Ако АЕЦ „Белене“ е в сеизмична зона, какво да кажем за АЕЦ „Козлодуй“, която е на 40 км оттам? Еми единственото нещо, което можем да кажем е – идиоти, гледайте картата на България и не приказвайте глупости. Във формирането на цената не било влязло изграждането на депо за ядрени отпадъци – ами естествено, щото в договора е записано, че руснаците ще си го прибират и отработват. Както впрочем правят от 40 г. с АЕЦ „Козлодуй“. Токът щял да поскъпне с 50% – интересно като как, след като токът от АЕЦ е най-евтин в световен мащаб? Само ВЕЦ-овете го конкурират, но у нас всяка възможна  река е хваната вече, и ако не броим Горна Арда, освен да прихващаме вадите за напояване на село и на тях да строим централи, друго не ни остава. Построяването на „Белене“ означавало енергиен монопол на една АЕЦ – ми то и сега си имаме една, що не съм видял някой ТЕЦ или ВЕЦ да протестира срещу енергийния му монопол? По отношение на изплащането на инвестициите има леко разминаване – според синьо-зелената мъгла ще трябват 20-30 г., а според ИПИ никога няма да се изплатят. Еййй, на тези последните направо им завидях за въображението – световната икономика не познава досега случай на губеща АЕЦ, но явно от ИПИ са решили да надскочат синьо-зелените си конкуренти, които все пак са проявили частица здрав разум. Какво ли не правят добрите хонорари, господи… Но да вървим нататък – отварянето на „Белене“ ще означава затваряне на ТЕЦ-ове. Мда, няма нищо по-гадно от полуистината. Споменатите централи наистина ще трябва да се затворят, но не заради АЕЦ-а, а защото им изтичат експлоатационните срокове и защото не отговарят на европейските екологични норми. И не строежа на „Белене“ предизвиква затваряне на ТЕЦ-ове, а точно обратното – затварянето им предизвиква строежа. „Бобов дол“ например на практика вече не работи, освен като заместваща мощност, а на другите централи сроковете им на живот приключват най-късно през 2018 г. И не само това. През 2017 г. и 2019 г. приключва живота и на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. И сега нека видим общия енергиен баланс на страната ни – 40 % от него се формира от остатъчните блокове на „Козлодуй“, 20% от предвидените за затваряне топлоцентрали. На фона на това от ИПИ твърдят как до 2025 г. България нямала нужда от нови мощности, макар че още през 2019 г. ще останем едва с 40% от сегашния си енергиен потенциал. Обаче пък от друга страна какво се притесняваме – ето, турците строят АЕЦ, румънците разширяват реакторите на своята централа, ще има от кого да внасяме, комшиите няма да ни оставят на улицата я.

В нашата родина отцеругателството и националното предателство винаги са били изключително модерни. Но когато точно слугинажа пред чужди държави се представя като защита на българския интерес се преминават граници, отвъд които вече не можем да говорим за просто предателство. А за вредителство, шпионство, саботаж и прочие състави на Наказателния кодекс. Кой ли обаче ги чете? Освен студенти по право преди изпит…

Сподели поста:

Свързани статии

14 коментара на “АЕЦ „Белене“ срещу мекеретата”

 1. Много добра статия. Да не говорим, че румънската АЕЦ в Черна вода е все едно в България – дори да не строим „Белене“ и да закрием „Козлодуй“ – при земетресение ще е все едно е в българия румънския АЕЦ. Та той е просто от другата страна на Дунава и на няколко десетки километра от Вранча ако не греша.

  Тази статия задължително я поместете в следващия брой на вестника!

 2. АЕЦ „Черна вода“ дори не е от другата страна на Дунав. На десния бряг на реката е, в Северна Добруджа, само на 70 км от Силистра.

 3. Статията е превъзходна. Дано все пак пострим АЕЦ ,,БЕЛЕНЕ“. Само злов-редо политическо лобиране спира строежа й. Това кланяне на запад и юго- изток не носи разтеж и благоденствие на Родината ни. Извода ми е, че кол- кото по бързо я построим, толкова повече гарантираме не само енергийната си независимост, но и националната си сигурност.

 4. Недялко

  Те турците били много глупави хора значи – цели 3 строят. Веднъж да ги надхитрим и ние значи. Добре, че е Костов да ни обади.

 5. Илия Илиев - Варна

  Това днешните българи сме страшен народ. Мислим мащабно и глобално. Незнаем как работи един реактор , но знаем дали е сигурен. Не сме управлявали бюджет на едно семейство, но боравим с милиарди. Не сме засадили едно дърво през живота си , но строим ски курорти. Мързелив продукт на комунизма е днешния българин. Българската земя е била райска градина дори и по времето на робството, а сега е пустош населена от цигани. Живеем в панелки и мислим „модерно“ а училищата и читалищата по селата ни строени от нашите дядовци се рушат.
  Турците щели да ни бият по атомни централи ! Ужас !!! Защо не се замислите , че отдавна ни биха на нашата игра ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ОВОЩАРСТВОТО , ГРАДИНАРСТВОТО ?!? Ядем турски ябълки, турски краставици, гръцки домати, китайски чесън………………..и разбираме от атомна енергия !

 6. Илия Илиев - Варна

  Относно „идиоти гледайте картата“- направете справка за земетресението в Стражица от 07. 12. 1986. Града беше сринат. Търново е на 38 км по път , не по права линия, а поне аз незнам да е имало сериозни разрушения там. Нека не бъдем по-знаещи за земетресенията от сеизмолозите на БАН.
  Турция строи три централи, защото изпитва недостиг на електроенергия заради бурното развитие на промишлеността. Ние искаме да сложим каруцата пред коня. Не ни остана промишлено производство което да харчи ток, но вместо да създаваме такова искаме да създаваме излишъци от мегавати, които няма на кого да продаваме. Марица изток има наши български лигнитни въглища до 2060 година и срока и на живот зависи само от това и от нищо друго. Относно хранилището за отпадъци, руснаците вземат само една част от тях останалото в Козлодуй се съхранява в хранилище с Лицензия за експлоатация: Серия “Е”, № 01032/24.06.2004 г., със срок на валидност до 24.06.2014 г. в Белене няма да е по-различно. и т.н. и т.н.
  Това днешните българи наистина сме страшна работа !!!

 7. Останалато, което се съхранява, се съхранява временно – докато го вземат руснаците. Най-много досега се е съхранявало една година. Срока на живот на Марица не зависи от лигнитните въглища, а от ресурса на мощностите там. По твоята логика Козлодуй може да работи вечно, защото ядреното гориво е неизчерпаемо като ресурс засега. И как разбра, че няма на кого да продаваме? При условие, че и сега продаваме? И какво общо има атомната енергия с доматите и краставиците? Не ти хванах логиката, освен че потвърждаваш написаното от мен за противниците на Белене. С такива българи на нашата държава не и трябват външни пеприятели…

 8. Илия Илиев

  На атомните централи се изчерпва ресурса на реакторите а ТЕЦ няма реактор.Там има котел в който се изгарят въглища за да се получи пара , която върти турбина. Всички тези неща не са вечни но им се правят планови ремонти. Ресурса на реактора се изчерпва от съображения за сигурност иначе и те имат по-дълъг живот. Продаваме сега на съседните държави. Те затова си строят централи , за да не купуват и в бъдеще от нас. Общото с доматите е народа. Виж си филма за пустеещите села тях няма да ги съживи Белене. Ние българите можем да ги съживим , но не го правим. Надявам се не ме разпознаваш като вътрешен неприятел на България само защото съм на друго мнение по някой въпроси тук и съм критичен към българския народ с който искам да се гордея както се гордея с предците си.

 9. Надявам се, че освен че си критичен към народа си, даваш и личен пример, както си написал на друго място в блога. Иначе няма нищо лошо в различното мнение:)

 10. И от кого се потвърждава? Американският източник написал, че бил чул, че Путин казал на ухо на Борисов нещо в Гданск?!?!? Един разбрал, че друг чул, че трети видял! Андрей, обиждаш интелекта си така. Вярното в грамата всеки го знае – че енергийният сектор у нас е непрозрачен и корумпиран. Както и всичко друго в нашата държава впрочем. Но грамата не отговаря на главния въпрос – откъде ще идва тока в контакта след 2020 г., примерно? А не отговаря, защото на американците не им дреме. Както и на мен например не ми дреме за американския енергиен баланс. С тази разлика обаче, че аз не им се меся в плановете дали да строят нова централа или да купуват ток от Мексико, примерно. Та това ме дразни, Андрей, и не разбирам възторга ти.

 11. Д. Мелев

  Вижте г-н Илиев, логиката Ви е повече от съмнителна.
  Според Вас днешните българи понеже не знаем как работи един реактор, не можело да знаем и дали е сигурен – ами тогава защо същите тези „незнаещи“ българи трябва да се съгласят с тези от Вас, които ни убеждавате, че атомният реактор не е сигурен. Излиза, че самото възприемане на Вашата позиция изведнъж ще ме превърне в експерт по реактори.
  Другата Ви абсурдна теза – съседите ни нямало да купуват ток от нас защото вече щели да си строят свои АЕЦ и за това нашата е излишна.
  Излиза, че Вие призовавате ние да не строим АЕЦ, че дори и да затваряме съществуващите, защото съседите ни ще строят такива и ние просто ще купуваме ток от тях – щото сме много богати вероятно. Т.е. – Вие ни предлагате от износител на електричество да станем вносител – Еми г-н Илиев, Кр. Станчев, ИПИ, Отворено общество и пр. – защо се мъчите с тоя Народ – ми пробвайте с ДДТ, а ако не стане – направо с напалм…

 12. Благодаря за статията, колега. Радвам се, че има мислещи хора в България. Бих добавил, че цената на тока от АЕЦ Белене е около 4 ст/кВч по настоящи цени. Поради инфлационните процеси тя естествено ще се индексира във времето. Споменатите от Вас мекерета използват бъдещата индексирана цена, за да лъжат, че цената на тока от АЕЦ Белене е по-висока от настоящата цена на тока на АЕЦ Козлодуй. Други резултати: АЕЦ Белене ще се изплати само за 11-12 години, като при това са включени в изплащането далекопроводите, жилищата, детските градини, пътищата, ЖП линия и т.н. На практика далекопроводите не е нужно да изплащат от цената на тока, а от преносните такси. Така че това ще бъде отделен проект, който ще се изплаща от таксите. Жилищата също ще се изплащат от наемите, и т.н. Следователно, отчитайки тези факти АЕЦ Белене ще се изплати напълно за 8-9 години.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *