Ампутирано правосъдие

index„За да не може силният да вреди на слабия, за да има право за сираците и вдовиците, за да може пострадалият да получи обезщетение…“ Така започва законникът на Хамурапи, съставен преди 3800 години в древна Месопотамия.

Интересно, ако сега се състави общ български законник, как ли би започвал той? Че българският закон е в полза на крадците, убийците, изнасилвачите?

Днес българският съд оправда Христо Бисеров по всички обвинения срещу него. Вчера оправда друг виден български престъпник, извинете, бизнесмен и политик. Това не трябва да ни изненадва. Българският съд би оправдал и Джак Изкормвача, стига старият британски садист да има достатъчно пари да си плати на съдията. Или да познава правилният кадровик в съдебната система.

Но да се върнем на Хамурапи. „Без закони няма държава“, казва той, и допълва – „затова законите са основата, на която се гради царството“.

Е? Ако това са ни законите и правосъдието, това нашето държава ли е?

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

1 коментар на “Ампутирано правосъдие”

  1. Българският съд има правилна преценка за опасността на деянията – оправда създателя на теория за ширпотребата и социалдемократическия икономически модел проф. Ал. Томов, който само е приложил своите теории в ЦСКА и Кремиковци без да извършва престъпление, за съжаление неговия последовател Христоско Вретенаров получи макар и минимална ефективна присъда. От друга страна кражба на 3-4-5 кокошки, кукички и т.н. се счита за опасен рецидив и се наказва доста строго. Един основен принцип на родното правосъдие е „За милион няма закон, за кокошка няма прошка“. Навремето имаше предложение предалите се доброволно талибани да бъдат съдени от български съд и ако беше възприето вероятно щеше да има много желаещи.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *