А държава докога ще имаме?

Като че ли не остана унижение, на което България да не е била подложена през последните години.

„Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то поне да поиска от Европейската комисия (ЕК) компенсации за пропуснатите финансови ползи”. С тези думи руският президент Владимир Путин приключи своята пресконференция в Турция, на която обяви официално краят на проекта „Южен поток“. Веднага последва светкавичен отговор – но не от България, а от ЕК. Европейската комисия заяви, че няма правно основание България да бъде компенсирана при спиране на „Южен поток“. Говорителката по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен обясни, цитирана от БНР: „От правна гледна точка няма законово основание за компенсации нито за този, нито за който и да било друг проект, който е бил спрян„. Така едновременно се отговори на два въпроса – дали България е суверенна държава и дали ще получи компенсации. И на двата отговорът е не.

Междувременно американският президент Обама честитил победата на Европа в битката с Русия. Така още нещо стана ясно. Че американците и европейците са готови да се борят с Русия до последния… българин.

Не че не сме свикнали на унижения, но като че ли доста зачестиха напоследък. Докато днес наблюдавахме като неми свидетели как Русия и ЕК говорят за България без въобще нашата страна да се обади, само преди седмица командващият сухопътните сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис обясни как американците смятат да разположат танкове в нашата страна за „неопределено време“ и забележете – за да ни пазели от Русия. Интересното беше, че неговото изказване стана без някой в България да е предупреден за „съюзническите“ (разбирай господарските) намерения, което предизвика доста неловки ситуации в правителството на уж суверенната ни територия, т. е. държава. Министрите на отбраната и външните работи видимо не знаеха как да реагират на репортерските питания, очевидно оставени без опорни точки от страна на американското посолство. Краят на агонията им настъпи с откровението на началника на Генералния щаб вицеадмирал Румен Николов. „Ако от американска страна поискат от нас да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е „не“. От тук насетне остава да броим след колко дни Николов ще бъде пратен в пенсия. Защото от ембасито подобни волности не се прощават.

България днес е толкова безлична, деградирала и пропаднала държава, че когато някой чужд президент си позволи да каже тази истина публично, се налага някой от нашите господари да го оборва, защото у нас няма управляващ политик, който да излезе с остра реакция. С което факта, че България не е суверенна държава, става не очевиден, а очеваден, да не кажа очеизваден. България е толкова безволева прислужница  на своите сюзерени, че дори и „съюзниците“ ни вече не смятат за необходимо да ни питат за каквото и да е, а вземат решенията без нас и вместо нас. С което поставиха на дневен ред простия въпрос – за какво по дяволите са ни министри на отбраната и външните работи, след като и за двете се грижат господарите ни от САЩ?

Не че и преди не сме били васална държава. Не че до преди 25 години не бяхме сателит на СССР. Не че тогавашните ни управляващи не се опитаха на два пъти да ни превърнат в 16-та съветска република. И тогава нямахме суверенитет, но имахме огромна за мащабите на страната ни военна мощ, респектираща всичките ни съседи (и приятели, и врагове) и икономика, достигнала през 1981 г. 27 място в света по брутен вътрешен продукт. Днес освен че нямаме суверенитет, нямаме армия и икономика, а народът ни изчезва с безпрецедентни за световната история темпове. Остава само един последен въпрос. А държава докога ще имаме?

Сподели поста:

Свързани статии

1 коментар на “А държава докога ще имаме?”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *