Божидар Димитров да прочете собствените си книги

Българите били малцинство в Македония

Едно от най-големите научни открития успя да сътвори през изминалата седмица министърът без портфейл (отговарящ за българите в чужбина) Божидар Димитров. В свое интервю за агенция „Фокус” той твърди, че българите били второто по големина малцинство в Македония след албанците. Съветва ги да отварят свои неделни училища, да търсят финансиране от България и т.н.

Министър Димитров твърди също, че българското малцинство в Молдова било 90 хиляди души. Не можем да не си зададем въпроса дали уважаваният от нас Божидар Димитров скоро е препрочитал десетките книги, които е написал по Македонския въпрос.

Да твърдиш, че българите в Македония са малцинство – дори не най-голямото, а второто по големина – е меко казано израз на пълно политическо и национално безхаберие. Още повече в устата на един български министър. Най-вече той би трябвало да прави разлика между български граждани и българи. В Македония може да има 50 хил. български граждани, но има милион и половина българи.

Подобно изказване ще даде козове…

в ръцете на македонистите в Македония, които те няма да се поколебаят да използват. Що се отнася до българите в Молдова, забелязваме, че министърът с лека ръка е отхвърлил 150 хиляди гагаузи от общия брой на българската народност в Молдова. Означава ли това, че министър Димитров не признава и гагаузите в България за българи?

Крайно време е Божидар Димитров да осъзнае, че е вече министър, а не директор на Националния исторически музей. Подобни, меко казано неадекватни и непрофесионални изказвания не му правят чест на фона на досегашната му кариера.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *