Борбата за бъдещето на нашите деца продължава

Вчера в министерството на образованието бе проведена среща, на която от едната страна на кръглата маса присъствахме граждански организации, действащи учители и училищни настоятелства, а от другата зам.-министърката Ваня Кастрева, директори на дирекции и експерти.  Дискутираха се проблемите с учебниците, учебното съдържание, учебните програми и учебния процес. Присъстващите изразиха недоволството си по всички направления – от манипулативното съдържание на учебниците, неадекватността на учебните програми, академичния стил на учебниците, до тежестта на ученическите раници, обездвижването и затормозяването на учениците.
Гражданските организации призоваха чиновниците от министерството да не застават срещу хората, а да използват акумулиращата се обществената енергия за градивни промени, свързани с повишаване на статуса и заплащането на учителите и диференцирано задоволяване на нуждите на обществото от различни образователни резултати.
В хода на дискусията стана ясно, че в министерството няма воля да се извършат каквито и да било промени. Процедурите по редактиране на учебниците щели да отнемат над година, като не може да започнат веднага, а евентуално няколко месеца след още няколкото  месеца, необходими за приемането на новия закон, и едва след като се изготвят новите държавни образователни стандарти и новите учебни програми.
Защо за рутинна дейност като издаване на учебници трябва да се чака нов закон и с какво новите закон, програми и стандарти ще бъдат по-добри от старите не стана ясно, въпреки че питахме. Все пак от МОН си оставиха вратичка, като заявиха че ще искат втора среща, вече в присъствието на самия министър и евентуално председателката на комисията по образование в Народното събрание – Милена Дамянова.
На този етап обаче, след разговора, преминал на различни езици, не ми остава друга възможност, освен да призова всички родители самостоятелно да се погрижат за възпитанието на децата си и за тяхното физическо, емоционално и интелектуално израстване. Да не очакват съществени промени, инициирани от Министерството в близко или среднодалечно бъдеще. Да следят отблизо преподаваното в училищата и ценностите, в които се възпитават децата им. Да не се доверяват наивно на процедурите в образователния процес. Да поддържат и поощряват учителите, които пречупват спуснатото им съдържание през собствената си морално-етична система.
И най-важното – нека не забравяме, че все още тази страна е наша и решенията ги вземаме ние, свободните български граждани. Ще се погрижа до 15 септември 2015 г. всички българи да разберат, ако още не са разбрали, какво съдържат „българските“ учебници. И ако дотогава тези учебници все още са в употреба, нашите деца няма да отидат на училище.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

7 коментара на “Борбата за бъдещето на нашите деца продължава”

 1. Георги

  За съжаление и качествените учители и директори не смеят да надигнат глас, защото ще ги наритат на момента. Лично на мен ми се оплака много уважаван преподавател, че тая тъпотия като учебника ЧО за 4ти клас, не е виждала.
  Този учебник, не е написан така случайно. Но номерът им няма да мине…
  За Баташкото клане ще помним и разказваме и на внуците си, колкото и да се опитват да го позаметат!

 2. Коце не знам дали си разбрал, но скритата бомба която ще взриви образованието не е чак толкова на политическа основа, колкото на социална. Става въпрос за интеграцията на децата със СОП, които са фитила за новата образователна стратегия. Тенденцията за присъствието на този контингент в общообразователните училища е като ускоряваща се възходяща линия. Тя разбива методологическата концепция на базовата основа. Останалата малка част от фитила е това, за което ти пишеш.

 3. Атанасов

  Новите образователни програми са изработени. Неизвестно защо „отлежават“ и не ги приемат.

  Към Олег Георгиев – Бекярски: колега, за изразите „като ускоряваща се възходяща линия“ и „методологическата концепция на базовата основа“ едно голямо българско евалла!

 4. RENI VELEVA

  Вярно е, че учебниците НЕ СТАВАТ, но те са такива от 11 години. Чак сега ли разбрахме, че не стават? Не. Просто сега е удобно да се вдига врява и този проблем да се използва, за да върви приемането на новия Закон. Тези, които не пускат децата си на училище ЗАРАДИ УЧЕБНИЦИТЕ обслужват интересите на ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА НОВИЯ ЗАКОН. А тях съвсем не ги интересуват учебниците. Интересува ги ФИНАНСИРАНЕТО НА ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА.
  А пък за НОВИ учебници пак ще се изхарчат ЕДНИ ПАРИ и те просто ще бъдат нови, а не по-добри, защото ще ги напишат пак „свои хора“.
  И ТАКА…..

  1. Костадин

   Да, чак сега разбрах, защото чак сега големият ми син започна да учи по тях. Ако нямах деца, сигурно още нямаше да съм наясно. И това е съвсем нормално – все пак не чета учебници за началния курс от образование в свободното си време. Не търсете винаги и навсякъде конспирация. Но и аз да питам – а вие като знаехте защо си мълчахте и нищо не направихте?

 5. Българче ли съм – не зная
  що за майка ме‘й родила
  кадъна, циганка, еврейка?!
  Идея нямам, нямам мило.

  Ходя по земя, която
  безкрайно чужда е за мене
  за мене няма нищо свято
  след учебните промени.

  Учиха ни нас за роми
  турци, гърци и евреи
  за българи дори не помня
  да са писали тез корифеи.

  Някъв Левски, някъв Ботев
  понявга виждам на стените
  малко чувствам се омотан
  кви са тия – нямам спомен.

  Чувал съм за ръченица,
  че била хоро прекрасно,
  ала всички хубавици
  друсат се ориенталски.

  Дядо, знам, е бил на фронта,
  ала със кого се‘й биел?!
  И туй за мен е непонятно.
  От мене някой нещо крие…

  http://literat-img.orgfree.com/liter/poetry/literature_47.php

 6. Деница Манолова

  Аз също не чета учебници в свободното си време. И да, за много от безумията в учебниците разбрах наскоро. Участвам в група във ФБ „Да защитим българските деца от промените в образователната система“https://www.facebook.com/groups/653657421339403/834663129905497/?ref=notif&notif_t=group_comment_reply
  Сега мина първо четене на закона за образованието. Не съм специалист, но и без да съм, виждам смущаващи неща в този не кратък закон. Не ми се мисли какви ще са последващите наредби. И както мина само на първо четене, така разбирам, че вече има промени и в Други закони, за реализирането на новите неща в закона за училищното образование. …
  От МОН, не знам дали знаете, но пускат Анкетни карти, като обратна връзка с обществеността. За анкетната карта за проектозакона за образованието, аз лично, разбрах когато вече бе минала. Анкетираните са 9000. А дали тези анкетни карти изобщо се взимат предвид, и дали някой ги чете …?
  Аз нямам деца, но имам не малко близки – ученици. В различни класове. Какъв пример им даваме на децата, днес?!?
  „това чудовище как се бори?“ – са думите на една бивша учителка.
  Бори се с Хора.
  Аз живея в София. Бих искала да помогна, с каквото мога.
  За едно добро българско образование.
  За да не ме е срам да гледам децата в очите …

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *