Долу ръцете от цар Самуил

20150602_a3c65c2974270fd093ee8a9bf8ae7d0b_25328Едва ли има по-трагичен цар в нашата история от Самуил. Преживял възходи и падения, семейни драми, предателства, поражения, удари, водил половинвековна война с най-мощната европейска държава по това време Византия, неговата драма продължава и хилядолетие след смъртта му. Костите на великия български цар са заключени в мазетата на солунския музей, името и историята му са буквално откраднати от македонските „историци“ (според които той е освободил македонците от България), но най-трагичното е, че в навечерието на откриването на паметника му в центъра на София срещу него започна неистова кампания от… българи.

Цяло стадо от охранени породисти соросоидни нерези се нахвърлиха върху монумента. Един от тях дори го нарече „монументален изрод в центъра на София“. Няма да им казвам имената, за да не им правя реклама, но се надявам днес на откриването да мога да ги видя. Силно се надявам. Както и да е, те не спряха дотук – Самуил бил символ на поражението на България, не бил герой, бил грозен, бил с наведена глава, такъв бил, онакъв бил. Най-гнусната храчка дойде обаче от човек с фамилия, чието име не запомних, но беше нещо подобно на Глистев. Та същият този ментален параолимпиец твърди, че с издигането на паметника България щяла да предизвика скандал с Македония! Ами да вземем да се откажем от историята си, а, Глистев, та да няма скандали, а? Отделно тук и там се прокраднаха наукоподобни критики относно дрехите, короната, скиптъра, оръжието на царя, които не били реални, уж. Някакъв пигмей пък изплака, че царят приживе бил около 1,60 м висок, а пък сега изглеждал прекалено величав. Ама представяте ли си какъв скандал – някакъв си български цар изглеждал прекалено величав?!?

Няма какво повече да коментирам излиянията на хуманоидните отрепки. Срам ме е, че има такива същества в нашата страна, срам ме е, че се наричат българи, срам ме е, че на всички тях се дава трибуна за изява. Що за българска държава е тази, в която героите от собствената и история се оплюват по най-брутален и циничен начин, и то не от чужденци, забележете, а от самите българи? Май за пореден път стана болезнено видно, че държавата ни е българска по име, но на българите в нея не се дава много поле за изява.

Накрая да припомня следното много важно нещо. Хилядолетието от смъртта на Самуил мина почти незабелязано. Имаше една изложба, посветена на него, в Националния археологически музей, и толкоз. Един от най-големите наши съвременници обаче, д-р Милен Врабевски, реши, че със свои собствени средства ще отбележи подобаващо тази годишнина. Един българин, не българската държава! Българин за пример не с думите, а с делата си, той предприе тази инициатива и днес тя ще бъде завършена, въпреки българомразците. За което му дължим само едно – поклон!

Сподели поста:

Свързани статии

23 коментара на “Долу ръцете от цар Самуил”

 1. Първата трибуна на изродите им поднесе всекидневникът, който се издава с парите на „Америка за България“ – негласен филиал на ЦРУ. Олигархът Прокопиев, който редовно позволява публикуването и разгласяването на подобни кампании /подобно на Дойче Веле/ в ежденевниците си показва на кого служи. Мероприятието се разгирава от псевдоинтелектуалци, деца на номенклатурчици, живели цял живот на хранилка, които, „интересно“, също са свързани с подобни сродни фондации. Всеки един Българин трябва да знае, че това не е спор между експерти в областта, а активно мероприятие на чужда държава, която се опитва да направи нашата на мултикултурна кочина.

 2. Цар Самуил си е наш цар и мястото му е тук в България!Тук където е живял,в земята за която се е борил и страдал!Друг е въпроса дали зи заслужава за такива държавници като сегашните…

 3. Дафинка Джарова

  Браво,г-н Костадинов!Страхотна публикация!Дано да е достъпна до повече хора!Радвам се,че едно младо момче мисли така!Много добре ги нарекохте-„хуманоидни отрепки“!Това е огромна завист!Аз не съм виждала по-красив паметник!

 4. благодаря

  Око, НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ,ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН!
  ?!????!!

 5. Росен Спиров

  Грандиозен паметник! Чудесен монумент – Цар Самуил – царят на българите! Какво излъчване, великолепие, мощ! Прекрасна символика – очите са душата на човека, тези очи са очите на България! Нека бъдем горди – всички българи го заслужаваме! Историята ни възроди и строши веригите на страшното 5 вековно робство, днес отново ни вдига главите да прогледнем и да превъзмогнем страданието. Ето го величието на българския народ и нашите горди владетели! Прекрасна и могъща е фигурата на Цар Калоян на кон в центъра на Варна, а днес величието на Цар Самуил ще ни радва и гордее в столицата. Прекрасна идея, прекрасна изработка, едно голямо дело! Долу ръцете на злите езици! Гордейте се БЪЛГАРИ! Бог да благослови всички!

 6. откаде на каде македонски цар нали преди него трябва да имат и други царе а те нямат така 4е дола от нашата история те и ние сме българи 4е те го утри4ат това е тяхно теса заблудени до костите на мозакаси фанатици 4е самоил е тяхен но нема как тои е един наш владетел нека македонците кажат друг тяхен цар па 4е видим тогас те са измислен народ сякои народ от християните имат църква а македонците в света гора нямат църква като ги питаш казват 4е ние българите смея уткраднали има много история но македония трябва дая види и усазнаи коя е тяхна и коя е на българия

  1. Моля те, въздържай се от писмени словоизлияния, защото си толкова неграмотна, че чак мен ме хваща срам. А ако не разбираш колко си неграмотна, значи си и адски тъпа.

  2. Андреева

   Абе, човек, научи се да пишеш. Тръпки ме побиха докато ти изчета коментара. Няма препинателни знаци, грешките са повече от думите…

  3. ivanka, с тази демонстрация на неграмотност как въобще сте тръгнали да давате мнение за паметника на Самуил.

 7. „‘….Той ги гледаше с широко разтворени очи, дигнал високо глава да ги види още по-добре, да ги види всичките, до най-последния между тях, най-нещастния между тях. И дълго стоя мълчалив и неподвижен, само вятърът подухваше дългите му бели коси. Сетне колената му започнаха негли сами да се присвиват, той се приведе и двете му колена отеднаж тупнаха върху влажния пясък. Поклони се царят ниско, на колена пред ослепените войници, и промълви най-добрите думи, които можеше да им каже:
  — Деца мои, синове мои… Войници мои добри, войници мои храбри, народе мой…
  Не каза нищо повече. Нямаше повече и по-ясни думи за неговата мъка…““

 8. lusi trifonova

  ПОЗОР ЗА ТАКИВА БЪЛГАРИ ОТРЕКЛИ СЕ ОТ ИСТОРИЯТА СИ!!!!!!!!!ПОКЛОН И НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПОДВИЗИТЕ НА ОЩЕ ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРИН-ЦАР САМУИЛ

 9. Атанас Василев

  Костадин е казал всичко, нема нужда от коментар. Наистина са жалки критикарите.

 10. Лилия Велкова

  Очарована и възхитена съм и от идеята за паметника, и от авторовото изпълнение. Творецът е вложил всичко от себе си – най-вече душа. Критиките са жалки и неоснователни. Именно приведеният поглед и светещите очи са символично съпреживяване на историята и почит към българското. Светоусещането на твореца е различно от посредственото мислене на масата. Паметникът е прекрасен – благодаря на общината за съдействието и на твореца за изпълнението!

 11. Аз ще кажа само че,не цигани ни турци още пък по малко американци са ни виновни!Виновни сме си самите ние!Ние си го направихме това(да сме в такава мизерия и без исходица).Дано тези велики хора като Христо Ботев,Васил Левски,Хановите ни и Царете ни които са дали всичко от себе си за да можем ние като нация да съществуваме,да не ни гледат на какво положение сме ся!

 12. Георги Лъджев

  Браво г-н Костадинов! Изказвате мислите на повечето българи. Ние би трябвало да се гордеем с всеки паметник на велик българин.Ужасно е, че всяко добро начинание е съпроводено с коментари и спорове и авторът и поръчителят трябва да се обясняват на разни разбиращи и неразбиращи …..Ама защо точно там… защо точно сега…..защо този цар, а не друг…..ама не бил модерен….. Скоро може да подхванат паметниците на Апостола в Ловеч или на Ботев във Враца или ….Срамота!!!

 13. Само не разбрах, какво общо има Сорос, та го намесваш?! Колкото до охранените нерези и стадото съм съгласен.Но след толкова време комунизъм и посткомунизъм стадата от свини са нещо нормално!!!

 14. Митре Турунджов

  Многая Века! на родолюбеца Гн. Милен Врабевски!
  А колкото за споменатия в статията соросойд Глистев, изглежда глистите са му изяли от главата мозъка, та сега говори с дупето си.
  Позор „Господине“ Глистев! и на другите подобни на теб!

 15. Митре Турунджов

  Уважаеми ОГИ и АНДРЕЕВА, по добре коментари като на Иванка, судържяюи патриотизъм и подолюбие, макар и с малко грешна граматика. отколкото изтенчените“лъскави“ статии с антибългарски хули и клевтническо съдържание.
  България над всичко!

 16. Възрожденеца

  Фактът че българския цар Самуил е пожелал да бъде погребан в любимата му Преспа, показва че Преспа е изконна и свещена българска земя. Днешните гърци са завладели тези български земи едва след Букурешкия „мирен“ договор 1913 година, и са извършили заедно с сърбите нечуван геноцид над българското местно население. Нима някой Истично Римски импрератор бил пожелал да бъде погребан в българска земя?!, отговорът е ясен, н и к о г а!. Имайки предвид че днешните гърци не са никак преки наследници на Истчно-Римската имерия, тяхната модерна държав Гърция е отсътвала повече от 1500 години от Европейското пространство, и е била „възродена“ от Великите Сили през началото на 18 век. Те нямат право да се разпореждат безотговорно над тези свещени за нас българите земи.
  А колкото за днешните сопосоидни пигмей, нека свевишият определи продажната им съдба!
  България над всичко!

 17. Възрожденеца

  Наскоро имах възможноста да се наслаждавам на „интервюто“на соросоидната кокошка/патица Фандъкова, избраница на доживотна служба като кметица на столицатани София .Горката кокошка или по точно патица много се беше натъжила, поради критиките от нейните сорасоидни ментори, че не е успяла да спре издигането на величествения паметник на великия наш Цар Самуил Български. Жалката кокошка/патица, толкова многое била разтревожена, че изглеждаше на смачкан картоф. Сигурно нейнитв соросоидни ментори, няма да и простят за тази „необмислама постъпка“ и топлото и гнезденце ще бъде съборено, и жалката кокошка/патица, ще трябва да си подготви ново гнезденце с помоща на нови ухажвачи, с надежда да снесе „златно“ яйце. А колкото до яйцето не се знае какво ще ще се излюпи от него, понеже Фандъкова е хибридна кокошка /патица.
  Питам се накрая, до кога ще ни управляват продажни соросоиди и кокошки/патици?

  1. Митре Турунджов

   От сърце поздравлявам талантливия скулптор Александър Хайтов, неговата творба е великолепна, отлично отразява гнева си за варварското византийско престъпление срещу неговите войници, точно това е отразил твореца с светещите и широко отворени очи. Тези светещи и широко отворени очи, Цар Самуил ще търси сега и вбъдеще родостъпници, соросойдни пигмеи, който за жълти стотинки ще продадат и майчиното им мляко.
   Срам и позор за соросоидните пигмей, България над всичко!

 18. илиян петров

  Костадине,сегашната де факто управляваща идеология в България и почти целият ни континент е мултикултуризмът,а той във всяка страна,за да оправдае унищожението на хилядолетни в някой случай традиции ТРЯБВА ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ ПРЕДИ ВСИЧКО НА ТИТУЛНИЯТ ЕТНОС в съответната държава,което значи,че тази идеология е разрушителна!Чел съм в различни чуждестранни сайтове,че либералите във всяка една държава се отнасят къде с по-прикрита,къде с по-видима омраза към собствените си страна и народ,като най-зле е това в Германия-една депутатка в Бундестага там предложила подялба на страната между Полша и Франция по река Елба по време на парламентарно заседание,а лозунги от типа „Никога повече Германия“ са нещо обичайно за крайните левичари там!Те демонстрират пълно неуважение на общественото мнение-спомни си само каква позиция поддържа Хелзинският Комитет относно съдбата на евреите в Новите земи вече четвърта година !Организацията попадна под безпрецедентна за целият период на съществуването си обществена критика и дори част от грантаджиите се разграничиха от позицията им,бяха и представени доказателства за грешката,но въпреки това те продължават да я пропагандират по всевъзможни начини,те бяха може би единствената обществена организация извън Македония,подкрепила филмът „Трето Полувреме“!Либералите са по-враждебно настроени към народите си от много чужденци-мнозинството представители на малцинствата у нас,като изключим представителите на политическите противобългарски „нации“,циганите и отчасти турците казват,че правата им се спазват!Обаче почти всички обвинения в дискриминация,изсипани срещу нацията ни през последният четвърт век идват от БЪЛГАРИ С ЛЕВИ ВЪЗГЛЕДИ,които ни внушават вина дори към приятелски малцинства,като арменското!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *