Дянкофф

Вчера гледах по телевизията финансовият министър. Обясняваше за АЕЦ „Белене“. Според него не било сигурно дали проекта бил рентабилен, дали щял да произвежда евтин ток и дали въобще ще може да изнася ток. Пак според него нищо не било сигурно за бъдещето на централата, това че имало подписано споразумение нищо не означавало. Щели да изчакат международна оценка на проекта и тогава щели да преценят окончателно. Да си призная, аз не съм финансов министър, обаче нещо ми убягва. Кой идиот първо подписва за строеж и после прави проучване дали има нужда от него? Това медицински феномен ли е, или Дянков стреля в тил на колегите си и най-вече на шефа си Бойко? Въпреки че физиономията му навежда на определени съмнения по посока на първото предложение все пак следва да приемем втория вариант за по-правдоподобен. Министърът, който иначе досега не се е изявявал в енергийната сфера, навлезе в сериозна конкретика и именно там си пролича неподготвеността му. Един от вариантите за заместване на бъдещите мощности на „Белене“ бил развиване на технологии за спестяване на енергия. Не стана ясно обаче дали Дянков знае, че сегашните ни мощности работят на предела на експлоатационните си ресурси. ТЕЦ „Бобовдол“ трябва да спре да работи напълно след 2 години, ТЕЦ „Варна“ след 4 години,  АЕЦ „Козлодуй“ след 7 години. Само тези три централи осигуряват 59% от енергийния баланс на страната. Някак си не си представям да компенсираме мощностите им с енергоспестяващи крушки.

Дянков, като български финансов министър, би трябвало да мисли не само за настоящето, но и за бъдещето на българската финансова, а в по-широк смисъл и на българската икономическа система. Ние все още не сме достигнали нивото на стопанско развитие от 1989 г., а какво да говорим за нивото от 1981 г., която е най-силната година в най-новата история на българската икономика. За сметка на това закрихме четири от шестте блока на АЕЦ „Козлодуй“. Ако един ден българската икономика достигне тези си нива на развитие, на нея ще и трябва енергия. Откъде ще дойде тя? И мисли ли за това българският министър на финансите? Очевидно не. Впрочем доколко този министър е български е спорно. Както е известно той говори с децата си на английски, а те самите не знаят и дума български. Що за човек не би научил децата си на майчиния си език? И сега да се запитаме би ли се вълнувал такъв човек от съдбата на сънародниците и страната си като цяло? Защото аз вече се чудя как точно се казваше. Симеон Дянков? Или Simon Dyankoff. Преди време се беше понесъл слуха, че Дянкофф имал американско гражданство, което с оглед на цялостното му поведение в личен и обществен план май може и да се окаже вярно. Не че е нещо ново, последните ни двама министър-председатели бяха с испански и руски паспорти, преди да придобият българско гражданство, но някак си взе да ми писва по върховете на държавата ни да се оказват все или чужденци, или продажни мекерета.

Сподели поста:

Свързани статии

7 коментара на “Дянкофф”

  1. Бе според мен нема нужда от коментар. Аиде да съберем некой лев и тоя недоносеник дс си хване самолета за щатите и да не се връща ама никога, ако може и с кака Цветелина дето го доведе. Аман вече…..

  2. Това е мръсна подлога,мръсен педал,само като му видя физиономията на тоя ми идва до го гръмна.От тоя ще има файда за България само ако ни чисти обувките с вакса.Този клепар ако знае да използва някоя дума освен криза е-няма пари,аз ще бъда жестоко изненадан.Хубаво,даже е препоръчително и направо задължително този помияр да изчезне от България.Да си върви в Америка където и без това си изплаща къщата,но не да го прави с нашите пари от данъци.В същото време да разправя че няма пари в държавата и ги прибира в банковата си сметка.Да лови самолета за Америка но при условие че бъде съден и ако е виновен да поизлежи някоя друга годинка тук.След тода да се маха педала му с педал.

  3. Румен Иванов

    Костадине на децата на Симеон Дянков долкото знам майчиният им език не е българския. Жена му е американка, което обеснява всичко. Иначе много си написал какво представлява този боклук. Тъпото е, че в България има хора, които му се възхищават. Аз имам един приятел, който твърди, че този путьо бил най-умния човек, който бил виждал. И го защитава пламенно, нищо, че няма 5 лева в джоба и почти е докаран до просешка тояга. Но нали е криза, Дянков винаги може да се опрадава. Като човек получил образованието си в Икономически университет мога да кажа, че това което той говори са абсолютни лъжи, пари винаги има и ще се намерят, но нашата
    държава в момента е колония и парите, които се акумулират в нея почти всички изтичат навън.

  4. На децата на Дянкофф майчиният им език е английския, но баща им не ги е научил на собствения си майчин. Все пак е мъж и глава на семейство, дявол да го вземе, ако имаше желание щеше да го направи! Явно и той мисли като нашите еврочиновници в Брюксел, че българският език няма да им е нужен. Абсолютно съм съгласен с всичко останало.

  5. Колкото и АЕЦ-а да се направят тук това нищо няма да огрее обикновенния Българин по простата причина че се краде и точи на поразия.Електричество и сега имаме в изобилие но не достига за бита защото изнасяме на по ниски цени за няколко държави и храним чужди фирми.От 200лв сметка за ток имам за пренос и още куп глупости 80 и няколко лева , ей оттук идват големите кражби , с тия такси и преноси.Дано ги пренесат тиа гадове , някаде дaлече от тук.

  6. А днес излезе и информация, че още искат де се вдига цената на тока. Прав си за таксите в крайната цена, но не и за изобилието от ток. Енергийната система е на ръба. На нова година потреблението на ток скочи рязко и почти достигна критичната граница на претоварване. И това само от новогодишните тържества. Ако живот и здраве икономиката започне да се възражда и започнат да се изграждат нови мощности, те ще имат нужда от ток. Разбира се можем да спрем да изнасяме, но това не е полезно. Веднъж загубени едни пазари много трудно се възстановяват след това.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *