Защо част от днешните български емигранти не учат децата си на български език?

През 2005 г. за първи път ходих в Гърция. Тогава снимах филма „Един народ сме“ за българите в Беломорска Македония и Беломорска Тракия и по време на пътуването си се запознах с десетки местни българи. Историите им бяха трогателни – нито един от тях не беше стъпвал в България (било им е забранявано да я посещават), били са малтретирани и унижавани заради българския си произход, но нито един от тях не се беше отрекъл от своя езика и народа си. В костурското село Шиштево (дн. Сидирохори), родно място на легендарната българска народна певица Любка Рондова, се запознах с един неин съученик, Кольо Нотев (гърците му бяха сменили името на Николаос Нотис). Неговата история беше типична за повечето местни българи – гърците са го биели заради това, че говори на български, гръцкият учител му е бодял езика с игла винаги, щом го е чуел да каже дори и само една българска думица, по време на гръцката гражданска война е затворен (макар и непълнолетен) в затвор само защото е българин, в казармата е заплашван с военен съд и разстрел заради това, че говори на български, и т.н. Нищо от това не беше пречупило бай Кольо (бог да го прости, че го споменавам, той се спомина преди няколко години), и той си беше останал един истински здрав и корав българин, до последния си дъх. Няма да забравя как пеехме на висок глас български песни на центъра на селото и как, когато гледаше долу в ниското отразяващия се във вълните на приказното Костурското езеро образ на стария български град Костур той му се заканваше шеговито – „Костур, Костур, яз те палам, яз те гаснам“. Бугарин съм се родил, бугарин ке умрам, мойто дете, на гръците халал нема да сторам – така казваше, докато ръкомахаше така, все едно водеше българска армия по полите на Вич планина, в която се беше сгушило Шиштево.

За какво разказвам всичко това? Защото докато стотици хиляди българи са страдали и са били измъчвани заради това, че искат да говорят на родния си език, в наше време много българи съвсем доброволно се отказват от това най-естествено и свидно човешко право. Вчера се сблъсках с две жени, българки, живеещи във Франция, които бяха създали семейства там, и които говореха с децата си на френски. Оказа се, че те нарочно не са ги научили на български език, защото така щяло да им бъде по-лесно да се интегрират в средата. Направих едно видео, което споделих във Фейсбук, и в което разказах накратко за тази и други подобни случки. Последваха стотици коментари, огромната част от които положителни и осъждащи поведението и нихилизма на тези наши доброволно отрекли се от произхода си сънароднички. Но наред с тях имаше и такива, които нагледно, в чист вид показваха колко тежка е болестта, от която боледува нашият народ, и колко е голяма опасността, пред която сме изправени: да загубим не само държавата си, но и носителят на българската държавност – българския народ.

Ще споделя една част от тези коментари, без да ги коментирам, като запазя и оригиналния правопис. Коментарите ще оставя на вас.

Ivan Spasov Не майката е виновна а вашата политическа класа която е съсипала държавата без Бъдеще на народа. Майката постъпва правилно дава бъдеще на детето си. в България Бъдеще няма как да му го осигури след като вие политици ежедневно го отнемате. Индустрията в България куца, Бъдещето на народа не е сигурно няма заводи и производством напълни се с койчо бойчовци които не допринасят в икономиката на държавата ни Вие политици продадохте тази майка и я накарахте да предаде родината си за да се отърве от мизерията която създадохте на Българският народ…..

Красимир Николов Срамувам се, че съм с 50 процента българско потекло. В чужбина като чуят думата българин и бягат като дявол от тамян. Бягат от нас, дискриминират ни господин Костадинов. Живял ли сте в чужбина изобщо някога? Не обвинявайте нас, че сме загърбили родината!!! Никоя родина не оставя една самотна майка с две деца без работа, с кило брашно, малко мая и 3 яйца. Дано никога да не го преживеете това господин Костадинов!!! Това което казвате за вас, че е родина за нас е мащеха. И да, заявявам, когато един ден имам деца няма да ги заведа на море в България. Егейско или Средиземно море са в пъти по-чисти, уредени. А колкото до езика първо ще научат немски а после гръцки. Не съм сигурен, че ще ги науча на български.

Maria Boomstra Еми тая родина ни е прогонила.е моите говорят развалено бг език но основния ни е холандския.(татко холандец де)

Lily Sweetness “Разни хора, разни идеали” какво толкова има да му се разбира? Да правят каквото пожелаят с децата си и възптанието им. Какви сте Вие, че да се месите?! С какво да се гордее тая майка и детето й спрямо България? Защо да го учи на Български, след като явно в нейните очи няма шанс то да се върне и да се интегрира в България(ако до тогава въобще я има като държава)?! Оставете хората да правят каквото си искат. Не се месете. Все много знаете…. Тесногръд народ ще си останете.

Йордан Йорданов Какво е дала родината на тези жени,че да учат деца родени в чужбина на бълг.език?

Anna Nedelcheva Всеки има право на личен избор мили ми Костадин. Не упреквайте , а просто споделете. Аз съм на 55 години. Отгледах прекрасни дъщери на нашата майка България. Едната избра изборът да живее и създаде семейство в друг континент. Другата си избра България. Познайте от първи път кой живее по добре. От десет години живея на два континента. Познайте от първи път къде ми предлагат възможности за добре платена работа. Поздрави !

Raya Hristova Тоя господин дето размахва пръст високо от белия си кон, дето го вее вятъра, дали е живял и един ден в чужбина?! Децата трябва да се чувстват на място там, където живеят! Особено мъничките на по 2-3-4 годинки не могат да владеят два езика, единият винаги е доминиращ. И нормално е това да е езикът на средата, в която – с която – трябва да се справя детето!

Kremena Koleva Много жалко но какво да раскажат на децата си управници които крадат пенсйонери който мизерстват майки който се борят за болни те си деца за разбите пътища за изоставени те ни къщи и близки защото сме на вън как умни деца немогат да учат защото нямат пари и как господа управниците имат вили в чужбина хотели по морето че децата им учат в колежи как ако нямаш здравни усигоровки умираш даите работа ама не за минимлна която само ток и вода не стига спрете управниците да крадат та тогава да има кво да раскажат хубаво за родната им страна беше хубава ма преди много време

Dima Vaklinova Zashto yprekvate jenata! Tq e maikata I tq reshava za deteto si!zamislete se kakvi nepriqtni/ loshi/ neshta e prejivqla jenata za da me iska da govori na deteto si na balgarski….

Ivanov Rino Хората се срамуват от държавата погледнато от тяхна гледна точка аз ги разбирам, защото българина показа и доказа, че не желае да се интегрира като истински европеец и предпочита да бъде олицетворение на Бай Ганьо.

Aneta Gugucheva Ей големи сте съдници значи .Ми може да не иска да го научи.Така е преценила ,може да не иска да се връща в България и въобще да се е отказала от нея.Всеки сам решава кое най-добро за детето си.Така е решила и така е направила.

Venera Choudhary Здравей те. Аз Имам син на 7г.също не знае български. Роден е в Индия до 3г.живеехве там , сега живеем в Германия. Той говори немски, английски , хинди.когато дойдохме в германия и ние не говорихме немски. Когото оправихме документи тука, хората все ни казваха ако не говорите немски си доведете преводач.когато сте тука трябва да научите този език казваха, но език не се учи за 2 дена. общувахме на английски докато научим малко език им. В зависимост от ситуацията хората в която се намират те обмислят живота си. Не съдете хората без да знаете съдбата им и ако не майчин език то също има и бащин език. И какво да дава България на обществото ни . Ние станахме едни туристи идваме и си отиваме за по месец.няма бъдеще за нашите деца и всеки човек е свободен да решава и да търси щастието си. приятен ден

Елина Желева Всеки има право да възпитава децата както прецени за правилно и стига все сме критикували и давали акъл че то никой от хубаво не е отишъл в чужбина и стига с Тея приказки за голям патриотизъм децата ни имат право да си търсят щастието и реализацията където пожелаят да не бъдем толкова ограничени балкански субекти животът вече е доста динамичен днес си в Европа утре в Америка няма лошо важно е да си щастлив и реализиран

Philip Woods Костадин Костадинов пречи им това, че вече са взели решение да напуснат тази страна и са създали семейства с чужденци с които не говорят на български, също така бащите на тези деца не искат децата им да не ги разбират. Тези деца никога няма да се върнат в България освен на почивка и да видят баба и дядо за две седмици така че този език не им трябва.

Александър Алекс Тодоров След време и аз мисля децата ми да не научават Български Руски и Английски ! За кво да са цял живот роби на системата ! А трябва да е обратно системата да робува за тях !

Katrin Balabanova А мислите ли, че Вие сте човека, който трябва да дава “акъл”? Защо просто не си гледате живота, а се занимавате с останалите. Родителите на тези деца решават кой език ще учат, а не Вие!
Много смешно!

Miroslav Roussenov При кого да се върнем в България. При такива тъпунгери като вас ли бе, нещастник. Аз моите ги уча единствено да псуват на български. За да могат като се върнат в БГ да ги разбират. Той българина освен псувни от друго не разбира. Цървули миризливи. Правете руски училища. Аз ако има начин и аз да забравя шибания ви език ще съм супер щастлив, ама няма как да стане вече – too late. А дано повече „българя“ да възпитават децата си на различен от българския език. И дано все повече българи напускат тая кочина тук. А на мен пък скоро не виждам да ми стане родина шибаната ви държава, в която не се чувствам ЧОВЕК. Според теб кое е по-важното: да се чувстваш човек или да си „патриот“. Защото двете неща в Републиката Българска са НЕСЪВМЕСТИМИ

Danail Todorov Веднага ти отговарям на въпроса.Кратко и ясно.България е страна без бъдеще и не е място,където някой здравомислещ ще иска да живеят децата му.Децата,а не езика са най-милото и свидното ни.Счупи този лимит.Бъди гражданин на света и не робувайте на догми.Дома е там където са хората,които те обичат и уважават.Не съм видял в Бг да има обединение,нито обществена съвест.Всички се гледат накриво и всеки прецаква другия.

Boqn Kostov По добре да не знае, че има Българска кръв да не бере срамотните на това крадливо и завистливо племе!!! Държавата ни гони, а ние ще ги учим на национализъм, и защо??? Повечето са избягали от немотия. Бих предпочел да ги уча на гражданство в тази държава в която живея.

Kalinka Bachvarova Гледайте и възпитавайте собствените си деца и не мислете за тези, които не живеят в тази лайняна държава. На запад нямат 2 години майчинство, децата почват на градина от 7-8 месечни. Не знаят български, пък и за какво ли им е, но са сто пъти по-възпитани от вашите, които знаят български. И още – научете циганите, които живеят в БГ да говорят български и ходят в БГ на училище, пък тогава коментирайте емигрантските деца!!!!!!!

Някой Там Много добре са направили майките
Защото българите не са приети много добре в обществото на държавите с висока икономика . Заради българските цигани който подронват авторитета на българските граждани всички си мислят за нас че сме некадърници , прости и безхаберни хора

Фани Бонева и защо им е български когато няма да стъпят в най бедната и корумпирана държава

Georgi Hristov Няма да загубят нищо децата да не знаят български може да блеят и ще се разбират прекрасно с българите и без да си знаят родния език !!

Mincho Ivanov Ако искат да се интегрират напълно в държавата която са емигрирали напълно правилно

Драган Емилев Борисов Децата са се родили и ще живеят във Франция.Не е задължително да знаят БГ. Родителите ми са от провинцията,аз съм от София и говоря книжовен български.Трябваше ли да уча селски диалекти?

Като цяло това е представителната извадка. Около 10% от коментарите са в този дух. Не трябва нито да се успокояваме, че все пак огромното мнозинство не мисли по този начин, нито да се тревожим заради това, че има едно тежко болни 10% от нашия народ, които доброволно са се отписали от българската народност и са се превърнали в биомаса без национално самосъзнание. Това, което трябва да правим, е да работим за процъфтяването на България и за спасяването на българската национална чест и гордост. Ако си свършим добре работата, един ден наследниците на биомасата, или поне една част от тях, сами ще се върнат към българския си корен. Особено ако ние решим да ги приобщим с редица предприети мерки. И нека не забравяме, че въпреки всичко биомасата може да не учи децата си на български, но в никакъв случай не забравя да им извади български паспорти. Защото биомасата може да е продажна, но в никакъв случай не е проста – ако има някаква полза от членството ни в Европейския съюз, то тя е в това, че българският паспорт стана един от тези, даващи възможност да пътуваш свободно в почти целия свят. А това, както е добре известно, е едно от най-важните неща за продажната биомаса.

Така че няма нужда от тежки констатации. Съдбата обича смелите, и ако ние, днешните българи, отдадем силата и душата си за преуспяването на Отечеството, това ще се случи. От нас и само от нас зависи кой ще продължи да пише българската история – ние българите, или националните ни предатели. А на последните ще припомня само едно – „О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?“

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

10 коментара на “Защо част от днешните български емигранти не учат децата си на български език?”

 1. Ивелина

  Внуците ми се родиха в Германия, тръгнаха на ясли на 11 месеца, сега говорят и немски, и български. В детската градина говорят на немски, в къщи на български. Разбира се, малки са още, на 3 години, понякога смесват двата езика, но и ние големите така правим.

  1. Костадин

   Естествено, че щом живеят в Германия, ще говорят и немски. Важното обаче е, че знаят и говорят майчиния си език. За което и ви поздравявам!

 2. Виктор Стоянов

  Учуден съм от коментарите по-горе. Много неприятно учуден… Тези хора, които казват, че се срамуват, че имат българско потекло и че България нищо не им била дала са жалки и искрено бих се радвал да се отрекат час по скоро от българската си народност и да се кръстят гърци, турци, немци, англичани или там който дава повече облаги или пари. Живота е лична отговорност, парите също. Никой не ви е длъжен, камо ли държавата. Ходете и се пишете каквито искате, но не хулете българския народ или държава! Дори да е корумпирана и бедна, българската държава е държавата на всички, които се чувстват българи. Вие като хулите обиждате мен, моят 9 месечен син, жена ми и всички, които имаме българско съзнание. В живота когато чакаш – страдаш. Когато молиш – страдаш. Когато сам постигаш всичко – въпреки всички обстоятелства – тогава си завършен човек. Българският народ винаги е имал в себе си завършени личности, ако не се чувствате такива няма проблем, но недейте да хулите. Поздрави

 3. ИВан Иванов

  Няма друго определение за по горните екземпляри освен БЕЗРОДНИЦИ! Повече не искам да кажа защото ще псувам!

 4. Сестра ми е омъжена за французин,живеят в България.Синът им (10 години) говори френски,английски (зашото родителите му разговарят по между си на английски) и български ,естествено.Да кажеш,че било “трудно“ за детето да научи майчиния си език е смешно и жалко оправдание.Миналото лято присъствах на следната сцена.Таткото французин говори със сина си за френската история,купил му книги на френски и му казва “Ти знаеш ли Наполеон кой е?Какъв велик човек е бил“ и племеника ми му отговаря : “По-велики от Ботев и Левски няма“…

 5. Линда

  Потресена съм от коментариите на българи, които отричат майчиния си език и отказват да учат децата си или да разговарят с децата си на родния си език. Ние също напуснахме България през лятото на 2000-та година. Никога не сме и помисляли дъщеря ни да разговаря на английски основно. Не се поддадохме на провокацията: Разговаряйте с детето си на английски, за да изчисти акцента си! В домът ни, българският език е задължителен. Гледаме Българска телевизия, новини, любими предавания и филми, също така и руска телевизия с различни предавания и лекции от известни геополитически анализатори. Дъщеря ни беше на 8 години, когато пристигнахме в Солт Лейк Сити, говори и пише на български език и познава добре културата, традициите и историята на Родината си, в която е родена дори казва , че ще се върне в България.

 6. Бисер Станков

  Живея във Франция от 15 години,имам двама сина на 7 и 9 години.Относно езика имам просто правило:в къщи се говори само на български,навън на френски.Гледа се и френска и българска телевизия.Ако някой си мисли,че като говори на чужд език с детето си ще му оправи „произношението“ значи нищо не разбира от езици.Как ще оправиш нещо,ако ти самият говориш с акцент?Винаги съм казвал на децата си,че една дума ако я знаят на единият език,трябва да я знаят и на другия.Това до двоен речников запас на детето,а това повишава интелигентността на самото дете.Самият аз като 11 годишен започнах самостоятелно да уча сръбски заради филмите,които даваха по тяхната телевизия.Да науча руски после ми отне 4 месеца в руско обкръжение,английски около 1,5година и френски около 2 години(все пак бях на 30!).Всичко това,защото знаейки повече езици можеш да разбереш какво ти е нужно наистина да знаеш,а и търсиш подибни думи в езика,който знаеш)-български/сръбски/руски и френски/английски.Това е от практичната страна на нещата.По отношение на другата-наскоро съседката ми французойка ми се оплака,че внуците и,живеещи в САЩ не говорят френски….така,че проблемът не е само при нас.Но всичко си зависи от родителите.Тук съм се нагледал на хора,които плюят по България,а когато Кубрат бие се снимат със знамето и се бият в гърдите.Или родители,които говорят с децата си само на френски,а когато отидат в България минават само на български и се карат на децата си,че не разбират бабите и дядовците си.И за накрая един добър пример от Корсика-всяко лято корсиканците изпращат децата си на острова,за да прекарат време с фамилията,да научат корсикански и да знаят кои са братовчедите им.И да знаят,че са корсиканци.

 7. LikaPrilika

  За съжаление е пълно с безродници навсякъде и атвтът добре ги е определил като биомаса. Имам позната, на която децата и са родени в Германия и която отказа да ги учи на български, и така и до днес децата и не знаят български. Мене ме е срам от подобни българи и българки. Независимо кой , къде е , един език е винаги от полза и отваря доста вратички. Много хора си мислят , че ако не научат децата си на български, последните ще бъдат по лесно интегрирани. Не става въпрос за интеграция, а за доброволна асимилация. И аз съм от години в Германия , но нито за миг не съм си и помисляла да забравя българския си корен. Това би било престъпление и грях. Ние като народ сме оцелели през вековете благодарение на езика , културата , традициите и обичаите си.Хубаво е човек да знае чужди езици, но не трябва да се забравя и българския език, който е много мощен, мелодичен и красив език. Мен чужденци са ме молили да им говоря на български, само защото звучал красиво и мелодично, а като си помисля че има хора, които съзнателно отказват да учат децата си на български, ми призлява.Макар и да съм в чужбина се старая поне един път седмично да слушам българска реч,или да поговоря на български.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *