За кого са детските надбавки?

Детските надбавки да се увеличат с 10 лв. от 1 юли т.г. и от 35 лв. на дете сега да станат 45 лв., е едно от новите предложения в социалния пакет за ръст на доходите. През тази година е предвидено месечни помощи да получават 878 хил. деца., като бюджетът е осигурил за това 350,26 млн. лв. Ако детските се увеличат с 10 лв., допълнителната сума, която трябва да бъде осигурена от бюджета, е 52,680 млн. лв. Има две особено тревожни неща в наглед разумното предложение. От къде ще дойдат парите и къде ще отидат? Според КНСБ, инициатор на предложението, финансовия ресурс може да бъде осигурен от продажба на остатъчни миноритарни дялове от българската промишленост, както и от събиране на дължими пари за осигуровки. Това обаче са еднократни мерки, след които хазната ще се опразни, а пари все така ще трябват. От друга страна без каквото и да е съмнение можем да бъдем сигурни, че увеличените надбавки вместо да стимулират българската раждаемост ще доведат до нов цигански демографски взрив.

За всички у нас е ясно, че циганската общност е превърнала правенето на деца в бизнес. Този срамен бизнес трябва да бъде прекратен, но за да се случи това, е нужна изцяло нова философия на социалния модел у нас. Пари на ръка просто не трябва да се дават – нека предвидените детски добавки да отиват като директни персонални субсидии в детските кухни, ясли и градини, както и в училищата (за учебници). Ако детето посещава детско заведение, разходите ще се поемат от държавата. Така или иначе към момента детските са почти равни на месечните такси в градините и яслите. Ако не посещава, държавата не плаща нищо. Като че ли забравихме, че тези пари се дават за детето, а не на родителя. Що се отнася до размера на детските, нека не забравяме, че самотните майки ги получават в двоен размер, въпреки че е честа практика те да живеят с бащите на децата си без брак. Социалните служби обаче очевадно не си вършат работата в този сектор и позволяват източването на милиони от хазната.

Детски се полагат при месечен доход на член от семейството под 350 лв. Трудно е да се каже колко точно от получаващите ги у нас са българи и колко цигани, но е ясно, че циганите са повече. Без цялостна преоценка на социалния ни модел всяка нова социална придобивка всъщност ще пълни джобовете на циганите с пари, излезли от джоба на българите. Не знам за другите, но на мен ми писна да храня циганите. Както и да отглеждам децата им.

Предложенията ще бъдат гледани през тази седмица от комисиите в тристранния съвет, а през идната ще се обсъждат от всички социални партньори.

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

20 коментара на “За кого са детските надбавки?”

 1. Илия Илиев

  Нямам представа , коя от институциите се грижи за това да се следи как се отглеждат децата в гетата, но тя явно не работи. Моето мнение е , че децата трябва да се отнемат и да се настаняват в домове , в които да живеят през седмицата, като се прибират при родителите само за събота и неделя. Трябва да се създадът домове в обезлюдените села може да се ползват изоставените училища. Там дълече от средата на гетото по-големите деца могат да се ангажират със земеделска работа. Ако от малки се научат на труд ,едва ли ще ползват многодетния бизнес занапред.
  Помощите и детските ще отиват в домовете. Сигурно това ще навлече големи проблеми на някоя институция , която се е превърнала в гише даващо надбавки без контрол, но………….затова им плащаме.
  Ницше казва :
  “ Проклет да е този , който полива пустинята !“

 2. Питам вас, защото аз немога да преценя: какво може да се купи на дете за 35лв. ??? Преди време взимах детски надбавки. Оставях ги да се трупат и ги теглех септември, за да си подготвя ученика ( банкомата на по-голяма сума взима луда такса……но пак са някаква помощ). Започнах работа ……. взех 13 -та заплата …….за Великден се отпусна работодателя……. чудесно ще си кажете. Да, ама не! Заради това ми спряха детските! Спряха и бонусите ако мога така да ги нарека. Занесох им Анекс към трудовият договор за намаляне на основната заплата с 10%, но тъй като се взима дохода за 1г. вече, не съм ставала. А на опашката, циганка до циганка. СРАМОТА!
  За кого са детските надбавки?
  Подкрепям мнението на Илия Илиев. Толкова земи пустеят в провинцията. Да се хваща мотиката! Здрав контрол и квота на вноса на храни! Не може внос да е по-евтин от българското производство – това е смешно. Има ли храна – има и деца.
  Знаете ли защо, във време на ик. криза се навъдиха в БГ толкова чужестранни хипермаркети – при условие че на българина е по-ниска заплатата и едвам свързва двата края? Защото българина плаща по-скъпо за тези стоки от колкото навън ще дадат. Пак смешно.
  Мога да продължа да пиша и влизам от тема в тема. Но спирам да се оплаквам. Вече и новини не гледам – в тях най-демонстративно ни казват „вижте как ви лъжем“. Доволна съм, че имам работа – а не че парите не стигат за нищо.

 3. elenaivanova441

  vsi4ko e vqrno i e bezobrazie v semeystvoto na ziganina -detskite da sa za rakiq i zigari -tova e bezobrazie -i zqloto semeystvo da se hrani i poi ot tezi pari -dali 6te imat tolkova deza ,ako znaqt 4e nqma da im dadat i lev -ne znam ,no pone nqma da har4at parite na dezata si

 4. Докога ние ще храним циганите,а нашите деца кой ще храни???????????
  Защо взимат брутната заплата да не би да ги получаваме ние тези пари???
  За всяко едно дете триабва да има пари!!!

 5. Илия Илиев

  Банкомата (на ЦКБ в случая) взема два лева на проверка на сметка, когато искаш да провериш дали най-после са ти привели 35 лева. Темата за хипермаркетите е същата , като за банките. Примера с лихвите в Германия и България е подтискащ – 10.97 % тук и 5.5 в Германия 4.57 в Австрия. Как да има растеж при тези условия ? И другото е жесток данък за пустееща земя !
  Неможе земята ни да буренясва, а хората да чакат да дойдат англичани да я купят за много пари .

 6. Стоян Ангелов

  Е аман де пак ли! То не бяха поклони на циганорите не бе чудо. Детско надбавки – не на никого. Да на децата в училище или детска градина закуска, учебници и други такива.

 7. Tук съм съгласен с тебе. Ако изобщо има детски надбавки, те наиситна трябва да се отпускат по съвсем различна схема, а не с пари в брой. Камо ли пък да се увеличават.

 8. Милена Витанова

  Аз съм българка,многодетна майка и имам четири деца.Взимам за тях 140 лева,които направо са нищо.Нямам нищо против парите за децата да отиват
  направо в училищата и детските градини,макар че съм сигурна,че пак няма да се усвояват от децата и отново ще потъват неизвестно къде и в кой дълбок
  джоб…

 9. andrey 358 ne sam saglasna s teb, kak taka ne tryabva da ima uvelicenie, kakvo sa 35lv. -polovin paket panpers.Nareklisa go DECKI NADBAVKI za da moje da se podpomogne na vsyako dete,za da poluci tova dete nesto ot koeto ima nujda,bilo to ucebnici,drehi i t.n. Saglasnasim ce moje po druga shema da se polucat NO NE I DA NYAMA UVELICENIE

 10. Наталия

  Аз пък мисля, че надбавки трябва да получава всяко дете, което е гражданин на РБългария. Бяло, черно, шарено, какво значение има??? То си е дете на тази страна! А проблема с всичко гореописано може да се реши, като се спре поощряването на раждания в невръстна възраст и се поставят само две условия за тяхното получаване: родителите да имат поне основно образование и да са навършили 16 години. А децата, родени от родители, които нямат навършени 16 години и нямат и основно образование, просто да им бъдат отнемани и настанявани в домове. В края на краищата едно дете как може да възпитава и да се грижи за друго дете?

 11. кокетка

  от новата година се закриват всички социални домове. Децата трябва да са настанени в приемни семейства. Как ви се струва?

 12. Някой може ли да ми каже дали детските надбавки могат да се вземат със стара дата,понеже на сина не сме ги взимали от около 7години

  1. Според мен няма как да ги вземете, за съжаление. Но се консултирайте с някой експерт в НОИ.

 13. За жалост като че ли наистина забравихме, че тези пари се дават за детето, а не на родителя. Що се отнася до размера на детските, нека не забравяме, че самотните майки ги получават в двоен размер, въпреки че е честа практика те да живеят с бащите на децата си без брак. Социалните служби обаче очевадно не си вършат работата в този сектор и позволяват източването на милиони от хазната.Пък и дори да получават двойни те са толкова малко като сума, че не виждам как едно семейство може да се справя. След това искаме и се питаме защо раждаемостта намалява все повее и ако в едно семейство има деца то те не с повече от едно,което е жалко.Статията е много хубава и е за един доста важен проблем, който трябва да се разреши в най скоро време.

 14. Едва ли ще се разреши. Статията е от преди 2 години. От тогава нищо не се е променило. Нямам основания да мисля, че ще се промени и за в бъдеще.

 15. shte buda kratka i qsna! dokato ima tupi i zavislivi parcheta kato vas sus zli ezici,tazi durjava ,vse 6te e v kalta.Za6to ste se vtora4ili v tezi sme6ni 35lv.tezi koito ni ograbvat ne sa cigani i grabqt milqrdi i pak sa za smetka na vsi4ki nas v tazi durjava.

 16. Костадин

  Първо, пишете на български език и на кирилица. Трудно разбирам маймуницата, на която пишете. Второ, когато все пак прочетох написаното от вас, пак не разбрах какво искате да кажете? Нещо по същество, или просто така си дращите в интернет?

 17. stiga sme se delili na balgari i cigani vsi4ki sme grajdani na tazi strana malkite de4ica ne sa vinovni za ni6to .No nemoje da se nadame samo na detskite nadbavki
  .

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *