За чуждестранните агенти, двойните стандарти и свободата на словото

В началото на октомври 2017 г. правителството на САЩ реши да приложи за пореден път свой закон, действащ от 1938 г., с който може да регистрира юридически и физически лица, действащи на американска територия и получаващи чуждестранно финансиране, като чужди агенти. До момента по този закон са регистрирани повече от 1700 лица и организации. Този път законът се приложи спрямо руските медии, излъчващи своя сигнал в САЩ. Първоначално те отказаха да го сторят, но пред заплахата да бъдат глобени, спрени и имуществото им конфискувано, в последния ден от срока, 13 ноември 2017 г., го направиха. Считано от този ден, те трябва да дават всекидневна справка във ФБР за съдържанието на своите предавания, както и да брандират цялата медия с текстове, обясняващи, че тя е чуждестранен агент. Оттук насетне както медията, така и всички служители в нея (включително и чистачките), подлежат на всякакви проверки, по всяко време, без обичайния съдебен контрол.

Никой – нито държава, нито медия, нито неправителствена организация в Европейския съюз не реагира на това американско решение.

В отговор на това Русия предприе светкавични контрамерки, които наложиха абсолютно огледален режим спрямо американските медии. Под ударите на руския закон попадат няколко американски телевизии, радио „Гласът на Америка“ и още много други местни медии, финансирани от САЩ. Законът влезе в сила две седмици след регистрацията на руските медии в Щатите – на 25 ноември 2017 г.

Веднага, още на следващия ден, последва серия от осъдителни реакции. В специално изявление на дипломатическата служба на Европейския съюз се посочва, че законът е в противоречие с ангажиментите на Русия да спазва правата на човека. „Това е нова заплаха за свободата и независимостта на медиите и достъпа до информация, както и пореден опит за стесняване на пространството за независимите гласове в Русия“, като в изявлението си Европейската служба за външни отношения припомня, че позицията на ЕС за руския закон за чуждестранните агенти е изразена ясно и отдавна – той „засилва ограниченията върху упражняването на фундаменталните свободи в Русия, поглъща малкия ресурс на неправителствените организации и потиска независимото гражданско общество в страната“.  В същият ден законът е остро критикуван и от неправителствените организации „Хюман райтс уоч“ и „Амнести интернешънъл“, защото задължава засегнатите от него медии да дават пред властите отчет за финансовото си състояние и да декларират в продуктите си, че са „чуждестранни агенти“ – т. е. същото, което руските медии в САЩ вече са принудени да правят.

Всичко това се случва преди дори и една медия в Русия да е регистрирана като чуждестранен агент, докато в САЩ това вече се е случило. Впрочем, руските медии не са единствените, за които е прилаган ограничителният закон. Чрез него американците от години контролират и няколко китайски медии. Разбира се и в този случай мълчанието на европейските държавни и неправителствени структури е оглушително.

Изводите са три. Първо, когато чуждите агенти са американски, те са борци за свобода, правда и демокрация, но когато са руски, те са фашисти, комунисти и нацисти едновременно. Второ, свободата на словото може да съществува само ако не противоречи на интересите на САЩ. Трето, по-жалко, безгръбначно и безсмислено геополитическо образувание от Европейския съюз досега в историята на човешката цивилизация не е имало. Към момента обаче ние българите можем само да се срамуваме, че родината ни има нещо общо с ЕС. Що се отнася до САЩ, да се надяваме, че както и при всички станали империи в историята, и на най-новата Империя на злото ще ѝ видим края. И дано да е по-скоро.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

9 коментара на “За чуждестранните агенти, двойните стандарти и свободата на словото”

 1. три уши

  Костадине, Костадине… не може да ми се биеш по гърдите, какъв голям български патриот си и в същото време да браниш Русията… няма такъв филм, патриотаре… Русия е враг на българската независимост! Ако още не си го разбрал, скъсай си дипломата по история и сменяй попрището! Същия продажен гъз си и ти, като Красимир, Валери и тн. обединена сволоч! Надявах се, че не е така… Следях ти статиите в руския парцал бултаймс… надявах се, че просто е място, което ти дава възможност, да публикуваш… но уви! Продал си си и ти душата на дявола… Загуби уважението ми! Всичките т.нар. патриоти в публичното пространство сте едни долни, гнусни продажници! „Войводи“, които мяткат руски трибагреници и се кичат с георгиевски лентички…Да горите в ада вие и вашите „братя“ от севера!

  1. Костадин

   Забавно:) Изключително „патриотичен“ коментар с ай-пи адрес от Турция:) Ефендита, като се правите на българи, поне ползвайте прокси-сървъри, глупаци с глупаците:) Айде сега гит бурда и обратно в анадолската дупка. Какво е добро и какво е лошо за нас българите ще решаваме ние, българите, ясно ли е, домуз?

 2. Живко Войников

  Истината е по средата. Прекалената „признателност“ към Русия, проявявана от българите в различни етапи от историята, изкл. пречи на установяването на нормални и прагматични отношения между Русия и България. „Три Уши“, наясно ли си, че Русия е велика сила, заинтересована от Балканите. Ако реши, ще ни окупира за 2 часа, без един изстрел, защото няма толкова прост български военнослужещ да иде да се затрива сам, в името на измислени героизми! Защото няма армия в Европа, която да може да и се противопостави! Иначе отдавна САЩ да са разпалили новата европейска война. И американските натовци няма да си мръднат малкото пръстче за нас. Така че имаме нужда от прагматични отношения, с ясно формулирани български интереси, а не това безумно мятане от русофлска идиотия към русофобска истерия!

 3. Междо другото е изключително прав човека в това което говори.Вашингтон определя кои е терорист и кои не в зависимост от това в пентагона как им изнася в конкретната ситуация. Същото е и с това решение за медията RT. За едни е по един начин за други е по друг.BBC също трябва да се маркират като такива както и France24 ама уви не е така.И това не е от вчера или от днеска а от много години последователна американска политика.

  Между другото реакцията на ЕС е изключително правилна с оглед на това кои я управлява. Щеше да е нелогично и неочаквано ако не го бяха направили. Така че за пореден път нищо неочаквано от тяхна страна.

  Правилни неща казва човека , проблема е че трябва акъл за да го разбереш.

  Така че за Русия или лишо или нищо. Те са глобална анти-гей,анти-педофилска организация която промотира христянството. Това е недопустимо в западния либерален свят.

 4. USA for the Win

  Така, относно автора без коментар… минавам на английски, че заради такива като тебе вече ме е срам да казвам от къде съм, на какъв език говоря и така… България с нейните малоумни русофили НЕ заслужава аз като българин повече да почитам родината, да пиша и говоря на езика и прочие… Enough with the bullshit. И ако и на мен ми кажеш, че ай пи-то ми е турско дано поне ти излиза, че е Американско…Haven’t you already realised that there wasn’t, isn’t and won’t be a better, greater, and more wonderful country on Earth than the United States of America? Can’t wait until the f*cking Russians and their admirers stop with the bullshit for once and for all, seriously… Bulgaria would be much better off joining the US as a 51st state (which unfortunately won’t happen) than maintaining any, even slight relations with Russia and all the retarded Slavic nations. My last hope for Eastern European countries is that they will finally realise that that phrase „West is the Best“ has more reason than all of their minds combined together.

  1. Костадин

   Все съм виждал отрепки, но като отрепката, написала този коментар, не съм виждал. Дори не знаех, че съществуват такива подчовеци.

  2. Ей заради такива много ми се иска руски, китайски, ирански, северно корейски или каквито и ще ракети да полетят към територията на господарите. Нека продължават да си мечтаят, че армията им е силна като в холивудските филми и да си мислят, че сепермен, суперуомън, железния човек, негър-пентера , тийн вълчо или друг техен национален герой ще ги спаси.

 5. Аман от ТРОЛове, ТРОЛеи и ТРОЛейбуси :))

  Достоен, недостоен Костадин прай квото може в България. Ако има по-достойни да излязат пред строя. Тоя пък от Америка абе като не ти харесва какаъв го дириш на тоя блог бе. Ако не харесваш някой кво му праиш в двора?.

 6. Иван Иванов

  Три уши, ти и четири гъза да имаше пак щеше да ги дадеш всичките на краварите от САЩ да ги айдакат.Това обаче не означава че имаш право да обиждаш всички които не споделят твоето тъпо мнение.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *