Избирателен патриотизъм

Пребитият от украински националисти Василий Кащи, зам.-председател на Асоциацията на българите в Украйна

На 18 май в гр. Белгород-Днестровски (Украйна) един от общинските съветници, Василий Кащи, е нападнат от група активисти на Народния фронт – една от управляващите партии в Украйна. Кащи е извлечен от залата на съвета, пребит, залят със зелена боя и хвърлен в кофа за боклук – все традиционни действия от репертоара на украинските националисти. Причината за нападението е, че съветникът гласува срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризнатата от никого (освен от също непризнатата от никого Македонска архиепископия) Украинска патриаршия. Освен общински съветник в Белгород обаче, Василий Кащи е и заместник-председател на Асоциацията на българите в Украйна. Именно поради това местните българи очакват реакция от страна на българското посолство, или поне на консулството ни в Одеса. Такава обаче не последва. След няколко дни, на 22 май, председателят на асоциацията и депутат в украинския парламент, Антон Киссе, дава пресконференция, на която иска извинение от украинските националисти и заплашва в противен случай да се обърне към европейските институции. Както се вижда, украинските българи вече не очакват защита от София, а от Брюксел, макар че на самата пресконференция става ясно, че Кащи е бил обиждан на етническа основа именно като българин.

Това далеч не е първият подобен случай на посегателство над българското малцинство в Украйна. Последната подобна проява беше на 3 март, когато грандиозният паметник на българските опълченци в Болград осъмна осквернен, залян с боя и надписи „Чемодан, вокзал, София“ (Куфар, жп гара, София – намек за изселване на българите от Украйна). Нито тогава, нито сега, официалните български власти не реагираха. Редно е да се припомни също, че първото решение на новите антируски и проамерикански власти в Киев след падането на Виктор Янукович беше да премахнат Закона за регионалните езици, с който българския език беше лишен от официалния си статут в някои от районите на Украйна. Тогава българската реакция дойде едва след като Унгария и Румъния излязоха с остри декларации в подкрепа на совите малцинства. Налага се също да се припомни, че във всичките тези случаи единствената българска политическа организация, която реагира и настояваше за намеса, беше Движение Възраждане.

Мълчанието на българските власти 8 дни след побоя над Василий Кащи е още по-позорно и срамно на фона на изумителната активност, която то разви след изказването на руския президент Путин при посещението му в Македония, че „кирилицата пристигнала в Русия от македонските земи“. Руският посланик беше привикан за обяснения, външният министър и министър-председателят излязоха с официални изявления, телевизионни предавания обсъждаха почти денонощно казуса, а платените грантаджии намериха повод да посъживят умиращите си кариери – и всичко това под благородната маска на българския патриотизъм. Странен е обаче този избирателен патриотизъм, който не забелязва издевателствата над българите в чужбина, не забеляза огромният концерт на Червения площад в Москва, когато на 24 май прозвуча на български „Върви народе възродени“, но забелязва една реплика на Путин.

А кога ще бъде привикан украинският посланик Никола Балтаджиев (Микола Балтажи), който между другото също е българин? Кога ще поискаме сметка за мобилизацията на украинските българи, хвърлени като пушечно месо в украинската гражданска война? Кога? Впрочем, отговорът на тези въпроси беше даден още в началото на украинския конфликт, когато на въпрос дали България ще се намеси по някакъв начин, за да защити своите сънародници там, министър-председателят Борисов отговори така – „Те са си техни граждани, ние не можем да се месим“. Отново странно – всеки може да ни се меси в нашите вътрешни работи, всеки може да се меси и във вътрешните работи на Украйна (дори нашата съседка Румъния), само ние не можем – нито да се защитим у нас, нито да предпазим интересите си навън. Ние можем само едно – да се зъбим на руснаците, защото така са ни казали нашите господари американците. Е, кой нормален човек, какъвто и да е по произход, ще уважава подобна държава и подобeн народ?

Запис от побоя над Кащи може да гледате тук.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *