Интригуваща повторяемост в скопските медии

При предстоящото си посещение в Македония министърът на външните работи Николай Младенов щял да се сблъска с условия от страна на македонското правителство. Условия относно все още неподписания договор за добросъседство между България и Р Македония. Това четем в скопските медии.

Както услужливо ни припомнят…

…македонските „независими” медии, българските гранични власти задържали и не допуснали влизането в България на групи, организирани от Световния македонски конгрес. На 25 април те се опитали да отидат на Рожен на гроба на Яне Сандански. Но заради липса на лични документи и здравни застраховки били спрени на границата.

Прави впечатление забележителната повторяемост на подобни сюжети в навечерието на важни визити от страна на високопоставени български  представители. Напрежението се нагнетява от медиите, а този „инцидент” става основа за „твърд” тон от страна на македонските представители към техните български колеги.

Отново според средствата за масова информация, Р Македония не трябвало да се съгласява с исканията на София за прекратяване на езика на омразата и за общо честване на моменти от общата ни история. Било „непристойно”.

Надяваме се, че…

…поне в македонското МВнР четат подписваните от тях документи. Защото всичко, което дразни пресата край Вардара, до голяма степен вече е залегнало в Съвместната декларация, подписана от Иван Костов и Любчо Георгиевски през 1999 г. и препотвърдена в София преди две години. Редно е, ако някой е забравил това, Николай Младенов да му го припомни.

Също така е редно…

да се припомни, че двете държави подписват договор за добросъседство, а не мирен договор. Ако някоя от двете страни не желае да го подпише, нищо трагично няма да се случи за световния мир. Но всяка ще си носи последствията от това. А в конкретния случай точно Македония трябва да внимава много по пътя към своето еврочленство.

Сподели поста:

Свързани статии

Разпад на ППДБ

Разпад на ППДБ

Слушам по новините как партия „Средна европейска класа“ напуснала коалиция ППДБ. Това е втората напуснала партия след „Зелено течение“, която

Прочети повече

2 коментара на “Интригуваща повторяемост в скопските медии”

  1. Що за нагло поведение имат Скопските управници ? Това че са Белградски марионетки не им дава нито юридическо, нито политическо, а още по-малко морално основание за подобни претенции. Какви „отстъпки” повече искат те от България ? Да се откажем от заложените принципи на добросъседски отношения във вече подписана между София и Скопие официална Декларация ? Всички нормално мислещи хора, да не говорим за политиците, търсят допирни точки и интереси със съседите си, а ние, които имаме общо културно-историческо наследство с толкова много поводи за общи празници, да търсим не какво ни сближава, а какво ни раздалечава ??? Да приемаме за консумация в собствената ни страна наложените през 1945 госдина от Тито в рамките на Комунистическа Югославия Коминтерновски постулати на „македонизма” ???? Но дори да пренебрегнем културно-историческата истина и моралната страна на въпроса, в края на краищата, кой е по-заинтересован от добросъседството ? България с 1300 годишната й история, която е член на ЕС и НАТО или новоизлюпената преди 19 години държавица БЮРМ, която тепърва се бори да получи от ООН официално и кандадатства за покана и приемане в НАТО и в ЕС ? Аз мисля, че министър Николай Младенов трябва да даде категоричен отговор на това поведение с необходимия за случая хладен тон.

    1. А аз мисля, че министър Младенов трябва да бъде настъпателен и категоричен. В Скопие са показали, че се впечатляват само от твърдо и последователно отношение към тях. Ние досега, за съжаление, не сме били нито твърди, още по-малко пък последователни. А кучето, както е добре известно, скача според тоягата…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *