Казармата – начин на употреба

10897099_786772134721482_9098366274087532073_n
Трудно се възстановява нещо почти напълно унищожено. Българската армия предаде богу дух преди години и за нейното възраждане ще са нужни усилията на цялото общество. А то, както и българският народ като цяло, бере душа…

Не знаете кога идват изборите? Чудите се кога започва предизборната кампания? Няма нищо по-лесно от това – просто огледайте заглавията на водещите медийни публикации. Пише ли за връщане на казармата, национална гвардия, строителни войски, значи сте на прав път – скоро у нас ще има избори. Разбира се, възможна е и другата хипотеза – правителството да подготвя изтеглянето на поредния милиарден заем и да му трябва „патриотична“ димка за отвличане на вниманието. Тъй като обаче наложилата се политико-криминална практика в България предполага друг тип диверсии от сорта на застрелване на някой престъпен главатар, което е още по-любопитно за затъпялата публика на българското политическо порно, най-вероятно наистина мирише на избори, както обичаше да казва баш-хидроинженерът на републиката Ахмед Доган.

Та така и сега – лято е, на хората им се почива, ходи им се на море и е доста трудно да им държиш тонуса на политическото внимание високо вдигнат. Затова какво по-хубаво от това да поговорим искрено и лично за връщане на родната казарма. Няколко депутати, твърдящи че са патриоти, внесоха проектозакон, с който предвиждат връщането на наборната военна служба. Тъй като апологетите на връщането на казармата по правило или не са служили, или са били скатавки в тихи санаториумни поделенийца, явно не са си направили труда да отбележат няколко  важни факта, които са от жизнено важно значение за начинанието им.

1. Не е ясно къде ще спят войниците. 50% от бившите казарми са или продадени, или разрушени.

2. Връщането на наборната служба автоматично увеличава големината на българската армия. Това е чудесно, но тя не разполага с необходимото въоръжение за това. Имаме едва 200 танка, нямаме подводници, корабите ни намаляха с 30%, БТР-ите и МТЛБ-тата се съкратиха с 500%, така че какво ще правят войниците в казармата? Само ще маршируват и ще стрелят с автомати? Впрочем, не съм сигурен и колко автомати са ни останали. Да не се окаже, че дори и леко стрелково въоръжение нямаме?

3. Повече от 50% от войниците няма да са българи. Аз служих през 2002 г. Тогава в наборната школа в Балчик имаше 800 души, от които 400 българи, 300 цигани и 100 турци. А това беше школа на ВВС! Правете си сметката каква е ситуацията сега. Българската армия ще заприлича на пакистанската, само че без танковете, самолетите, корабите и ядрените оръжия.

4. Някои „патриоти“ все пак са се замислили за това и вещо препоръчват да се възстановят Строителни войски, специално за неграмотните войници, разбирай, циганите. Тук обаче също стоят предните два проблема – 100% от базата на СВ, с всички казарми и строителни техники, вече е разпродадена. В романтичните представи на „патриотите“ е достатъчно на циганите да им се даде по една кирка и лопата и те ще почнат да изграждат обектите на съвременна капиталистическа България. Представихте ли си го? И аз не можах.

5. Всички тези проблеми имат своето решение, но за тях трябват много пари. Ако трябва, ще теглим заеми – в крайна сметка става дума за сигурността на страната. Никъде обаче никой не посочва колко пари точно ще трябват и за какъв срок от време ще се изпълни тази програма. Имаме само едни добри пожелания, облечени в почти заклинателна форма.

Най-лошото от всичко е, че така зададена темата предизвиква нечистоплътни коментари от страна на опонентите на наборната служба, които в крайна сметка водят само до поредното опошляване на този важен за бъдещето на България въпрос. Безспорно наборна военна служба трябва да има, по хиляди причини, но най-вече защото все още има млади българи, които искат да служат в армията, без да им се налага да работят в нея като професионални войници за поне 3 години. Слагането на всички под общо знаменател обаче в този момент е невъзможно. Нацията се е разпаднала на части и за нас, българите, ще е изключително опасно да натикаме в казармите и да въоръжим една част от населението, което е превърнало в свое хоби трепането на стари българи по селата. На второ място, заради официалната държавна пропаганда, ерозираща ценностите на българското общество, наборната служба е превърната в нещо, от което дегенериралата част от съвременната българска младеж се бои.

Насила хубост не става. Ако наборната служба обаче се възстанови като доброволна, в казармата ще влизат само мотивирани млади българи. Те, както не е трудно да се досетим, няма да са стотици хиляди, така че проблемите с вещевото осигуряване и настаняване за тях няма да са нерешими. От друга страна по този начин постепенно ще се възстанови авторитета на наборната служба и на войската въобще. Не на последно място може да се помисли и за определен вид допълнителни стимули. Ако искаш да заемаш високи изборни позиции длъжности, да бъдеш държавен служител и да управляваш държавата, редно е преди да искаш другите да ти служат, ти да си показал, че можеш да служиш на държавата. Нека се въведе условие за всички мераклии за подобни постове да са ходили в казармата. Принципно е, и морално, и разбира се точно заради това няма да се приеме.

В крайна сметка очевидното намерение на този „закон“ не е да бъде приет, а да се отхвърли. За вносителите му остават позитивите от героичната защита на българската кауза, а за реалните поръчители ползите от поредната скрита зад медийната пушилка далавера. Каква е тя ли? Не знам, но съм сигурен, че като дойде времето да плащаме ще разберем. Защото накрая винаги българският народ плаща сметката.

Сподели поста:

Свързани статии

6 коментара на “Казармата – начин на употреба”

 1. Това го коментирах преди няколко дена в една от дискусиите на столетницата:
  Ако БСП иска на балотажа ( а може и преди него) да привлече на своя страна национално патриотичните гласоподаватели, както и тези, които са евроскептично и антинатовски настроени, най-подходящата кандидатура, която може да издигне е на генерал Радев. С рапорта си за напускане, обоснован със защитата на суверенното ни въздушно пространство, той се позиционира точно в тази ниша, и би изтеглил на своя страна патриотичният, евроскептичният, проруският и антинатовският вот, без да му се налага да заявява това в предизборната си кампания. Именно той е олицетворение на независимото, суверенно българско достойнство. По тези пунктове, настоящият премиер му отстъпва. В един дебат, генерал Радев би го смазал. Имаме кандидатури съперничещи си в един и същи сегмент. Имаме двама генерали, но от пръв поглед се вижда, кой е истинският и кой е менте. Това дава възможност, всички аргументи, и опорни точки на премиера да бъдат използвани срещу него – т.е. да бъде победен на негов терен. Защото всички ще разпознаят истинският генерал, който има твърда позиция, и да го разграничат от този, който бръщолеви десет години празни приказки и си сменя позицията като фурнаджийска лопата по няколко пъти на ден – като лека жена с непостоянно поведение. Кандидатът на герб има само заявления, повечето от които откровени лъжи, докато началникът на ВВС му противопоставя дела. Имаме ясно разпознаваем човек на действието. Точно такъв е дефицитен на президентският пост още от първият мандат на Желю Желев, и точно такъв търси българският избирател. Лидерът на БСП, ако се яви като кандидат, може да стигне до балотаж, но дотам. По-нататък когато се изправят очив очи с опонента и, тя ще се яви в ролята на „менте“ поради простата причина, че качествата, с които ще се състезават за избора на гласоподавателя, са от „мъжки“ тип, каквито безспорно би могла да има и жена, но които българският избирател разпознава само в мъжкият персонаж. Госпожа Нинова би имала шанс в такава надпревара само срещу Плевнелиев, но той едв а ли ще и бъде опонент. Нинова е безспорна за БСП, и симпатизантите ще я подкрепят, но това е достатъчно само за първи тур. За вторият са нужни допълнителни ресурси, и те са именно в патриотите, националистите, евроскептиците, русофилите, привържениците на неутралитета и независимата политика, а те биха подкрепили силен и доказал се с делата си кандидат – генерал Радев. Но ако бъдат поставени пред избор, Нинова, или премиерът, по-вероятно е да останат пасивни (въпреки агитацията на Каракачанов и Симеонов, които са прогерберски настроени – за тях тези избори са само, за да си вдигнат цената спрямо премиера), и тогава герберите ще спечелят с минималната поддръжка на ДПС, и различните „сини“ маргинали.

 2. АБВ няма какво да предложи в случая. Разполага с две напълно амортизирани кандидатури – Калфин и Гоце. Никоя от тях не може да има мобилизиращ ефект на втори тур. Нещо повече – включването на един от двамата в тандема на левицата, дори като вицепрезидент, гарантира сигурния провал на изборите. Гоце е човекът, който лансира и избута към върха на властта сегашният премиер. Той му организира повищенията в двете генералски звания, нарушавайки нормативните изисквания. После, точно водената от него АБВ разцепи левицата в изборите за европарламент, и по този начин подкрепи герберите – точната дума е ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо БСП. Същото АБВ подкрепи герберското правителство, и носи част от товара на греховете му, които сега ще се прехвърлят и върху левицата. И това най-ярко ще проличи ако се подкрепи Калфин – като външен министър в кабинета на Станишев той си заработи русобско име, с подкрепата на грузинската инванзия в Южна Осетия. После затвърди това си амплоа в европарламента, а сега като вицепремиер в дискредитираното правителство на гейберите, само ще разцепи гласоподавателите на левицата. БСП не бива да допуска АБВ да му извива ръцете – провалът е гарантиран!

 3. Ако проведат правилна кампания може да вземат президентския пост и да бутнат доминото. Това е първата крачка към предсрочни избори и така дългоочакваната поредица от правителствени кризи, които да доведат до треска цялото общество и да изчистят народа ни от тежкото заболяване.

 4. Най-важната му функция, която тиквата не трябва да получава:
  (5) Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.

 5. А аз служих 2 години като войник, и 5 год. като офицер + 3 год. като военен служител. Наблюдавал съм развитието на армията ни в един по-дълъг период.
  Категорично е невъзможно да се „върне казармата“ тъй като е унищожено всичко, обучение, материално осигуряване, битово осигуряване, демографският срив е катастрофален. От мангала войник не става, то човек не става, камо ли войник.
  Наборна армия, при това добре въоръжена, осигурена и обучена, а не паплач от кол и въже) може да има само суверенна държава със здрава икономика, държавници и далновидни политици, у нас ни едното ни другото!

  Прочетете тази книжка. о.р. майор Д. Зур. Унищожаването на Българската Армия: http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Unisht_BG_armija_1_izd.pdf и преработен вариант: http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Unishtojavane_BGA_2b.pdf

  Написал я един български офицер, човекът не е оставил името си, защото у нас има свобода на словото, ама след словото… не е ясно!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *