Как да мислим за Одрин и Лозенград по различен начин от този за Варна и Пловдив?

bulgaria_vmro_by_vaipabg-d2p2zbe
Това е моята България. В нея влиза и Одрин, и Лозенград, и Бунархисар, и Мидия и още много български градове и села в Източна Тракия, която Турция държи под окупация от 1913 г.

„Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали?… Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях… Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им… Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“ Това заяви за пореден път турският президент Ердоган в своя реч на 23 октомври в Бурса, и добави „Длъжен съм да кажа, че не сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни.“

Абсолютно съм съгласен с Ердоган. Няма как да мислим по различен начин за Одрин, Солун и Кърджали, както няма начин да мислим по различен начин за Варна, Скопие и Констанца, за Видин, Ниш и Лозенград. Все български градове, някои от които не са в границите на нашата държава. Но границите на нашите сърца, както казва турският президент, са широки и обхващат и тях.

И аз съм длъжен да кажа, че не сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни. Моят род идва от с. Крушево, в днес окупираната от турците Източна Тракия, но ако е рекъл Господ, някой ден може и да се върнем в земята на нашите предци, за която загинаха десетки хиляди български войници. Днес нашата страна е долнопробна колония, но само преди сто години нашите войници бяха пред стените на Цариград. Историята е колело е не спира да се върти. От нас зависи дали ще караме колелото, или ще го оставим да мине през нас и да ни прегази.

п. п. съдейки обаче по официалната реакция на българското външно министерство, по-вероятно е колелото да ни прегази. Вчера, по време на посещението си в Лондон външният министър Митов е споменал, че българското външно министерство е направило много детайлно проучване дума по дума на казаното от президента Ердоган, но по никакъв начин не е намерило повод за официални реакции. „Имената на българските градове Варна и Кърджали не присъстват в речта на турския президент Ердоган“, заявява Митов, цитиран от БНТ.

Очевидно дори и турска войска да нахлуе в България, Митов пак няма да намери повод за официална реакция.

Сподели поста:

Свързани статии

3 коментара на “Как да мислим за Одрин и Лозенград по различен начин от този за Варна и Пловдив?”

  1. Ангел

    Ако почнем да изброяваме всички наши градове, останали извън пределите на днешната ни държава, сигурно ще го правим до следващото скандално изказване на Ердоган. Веднага се сещам за Неготин, в който по думите на сърби, с които съм говорил, 1/3 от населението са българи. И това след около два века целенасочена асимилация от сръбската държава!

  2. Лорд Бaйрон

    Ердогaн ще се рaзочaровa, aко рaзбере колко мaлко държaви сa приели доброволно днешните си грaници. Може би Швейцaрия е единственaтa стрaнa, която сaмa е нaчертaлa пределите нa териториятa си. Геополитикaтa не е концерт по желaние.

  3. В.Масларов

    Ами ум царува,ум робува,ум патки пасе.Поговорка от която ганьовците не са си взели поука.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *