Колко струва държавата

Преди по-малко от 20 години румънците носеха галоши от изрязани стари гуми, ядяха пастата за зъби (защото я мислеха за сладкиш) и на знамето си нямаха герб, а дупка.

Между 3 и 5 хиляди лева. Някъде там. Такива са сумите определени за гаранция на двама румънски граждани, нападнали преди няколко дни гардове от НСО и редови полицаи в Арбанаси. Наглите румънци нападнаха охранители на председателя на българския парламент, както и притекли им се на помощ полицаи от Велико Търново. Единият от тях се оказа доста дебела клечка – представител на Ромпетрол за България, докато другия, както личи от снимките, е просто дебел и доста охранен влах, който най-вероятно е бодигард на петролния бос. Какво се случва? Влашорята чули, че във „Винпалас“ има празненство и решили да се присъединят. Служителите от НСО им обясняват (на английски), че заведението е резервирано за частно тържество, на което присъства и председателят на Народното събрание. Това ни най-малко не смущава отвъддунавските наглеци, които нападат двамата гардове, въпреки, че те се легитимират преди това, и продължавата да вилнеят, докато не са озаптени от полицейското подкрепление. Не стига това, ами наглите типове от „Ромпетрол“ излязоха със специална декларация след инцидента, че едва ли не охранителите и полицаите  провокирали румънците, и изразиха възмущението си от случая.

Я сега да си представим какво ще се случи на някой наш сънародник, ако реши така дръзко да посегне на румънските колеги на нашите служители? Или в която и да е друга чужда държава? Примерно Гърция? Или Турция? Или САЩ? Да не продължавам. Представихте ли си? Няма нужда, то примери за съжаление вече има, даже няколко, макар и не точно от този тип. Лежат си нашенците по арестите, съдят ги, осъждат ги и си лежат по затворите като стой, та гледай. А какво да кажем за редките случаи, в които родното правосъдие все пак наказва провинили се у нас чужденци? Помните ли Майкъл Шийлдс, който едва не уби един българин на Златни пясъци преди години? Първо го осъдиха на 15 години, после намалиха присъдата на 10 години, после го изпратихме да си доизлежи наказанието при почти курортни условия в родната си Англия и накрая го амнистираха. Ние обаче сме ларж. На единия герой определиха гаранция от 3 000 лв, на другия от 5 000 лв, и ги пуснаха да си ходят по живо по здраво. Чудя се, че въобще ги задържаха. Даже ми е странно, че МВР и Цецка Цачева още не са се извинили на румънците, че и на Румъния като цяло.

От друга страна пък преди дни при друг подобен инцидент, при който пияна компания посяга на полицаи, се заговори за строги мерки, за присъди до 3 години и т. н. Какво излиза? За богатите чужденци – пускане под гаранция, а за редовите български закононарушители – цялата строгост на закона.

И това не е най-трагичното. Ужасното е, че тези двамата от доста време живеят постоянно в България, като единия даже има български документи за продължително пребиваване. Очевидно е, че агресивната им наглост не е следствие от безумна храброст (нещо изключително нетипично за власите), а от най-обикновено познание на българската действителност. У нас не е проблем да посегнеш на полицай. Тях редовно си ги бие кой където свари. И накрая ги обвиняват за полицейско насилие над задържаните побойници. Пък ако случайно обвинят когото трябва, не е казано, че ще го осъдят. Ако въобще го съдят. Та и румънците така. Просто това са гледали по телевизията, това са чули и разбрали от българите. А тъй като полицията е един от символите на държавността, и тъй като този път е индиректно посегнато на третия човек в държавата – председателя на парламента (абстрахираме се от конкретната личност в момента), можем смело да кажем, че знаем колко струва посегателството над нашата държава. И колко струва самата държава. Между 3 и 5 хиляди лева. Или средно 4 хиляди лева.

За близо 1 400 години история, самоуважение и гордост – толкова…

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *