Кому са нужни новините на турски език?

Прецедентът на България също се включи в темата за новините на турски език. Щял да ги гледа, ако знаел турски. С оглед на внезапния плам, с който прецедентът на България се втурна да брани хаберлера, трябва да сме сигурни, че вече взема уроци по турски. За да може да ги гледа.

Новините на турски за пореден път предизвикаха буря в чаша вода. Само споменаването на бъдещото им спиране или преместване в регионалните телевизионни центрове на БНТ предизвика буря от реакции. Атака и т. нар. Патриотичен фронт влязоха в тежък словесен диспут кой първи е предложил премахването. ДПС видя в това сериозна заплаха за етническия мир в България. Безбройните соросоидни организации видяха в това сериозна възможност да кешират нови финансови постъпления в замяна на поредната си безрезервна подкрепа на всичко антибългарско у нас.

Междувременно извън обсега на разговора, както винаги, останаха два много важни факта. Всъщност, основните факти. Първо, според проучванията за гледаемостта на тези новини, те се гледат средно от 30 000 до 50 000 зрители. Което на фона на достъпността на БНТ 1 до 7 млн зрители е показателно за интереса към тях. Също така, на фона на официално отчетените 588 000 тюркоезични българи у нас (според преброяването през 2011 г.), тази аудитория варира между 5% и 8,5% от потенциалните си зрители – което е още по-интересно и важно. Второ, в новините на турски език по българската обществена държавна телевизия не би имало нищо лошо, стига да имаше новини на български по турската обществена държавна телевизия. А такива няма. Редно е да припомним, че в Турция живеят над 300 000 души с българско гражданство, и между 250 000 и 500 000 българи-мохамедани, заселени там между 1878 г. и 1923 г. Ако за първите разполагаме с официални данни, за вторите е по-трудно да се каже, защото Турция официално отрича наличието на българи с мюсюлманско вероизповедание на своята територия и не им предоставя никакви, дори и основни малцинствени права. Въпреки това при всички положения говорим за едно българоезично население от порядъка на 550 000 – 800 000 души, което е доста повече от броя на тюркоезичните българи у нас. Само че, уви, за тях новини на български в Турция няма. А е редно да има, след като нашата държава е дала такива за т. нар. български турци.

Тази кратка фактология няма да бъде срещната никъде в официалния новинарски поток. Причините за това са много. Но по-важното е, че става ясно колко са безсмислени както новините на турски, така и споровете за това да ги има или да ги няма. Те се появиха на екран през 1999 г., когато тогавашният министър-председател Иван Костов беше в апогея си, когаго офанзивата му срещу ДПС беше също в апогея си, когато в резултат на това Ахмед Доган не смееше да се появи в центъра на София и когато имаше силна контра-ДПС партия в лицето на НДПС и нейният лидер Гюнер Тахир. Днес нищо от това не е налице, а основната причина за пускането на новините – надеждата, че така ще се преодолее влиянието на ДПС и ще се разбие турския електорат, се оказа неоправдана.

Е? Кому са нужни тогава новините на турски?

Много по-лошо обаче се оказа нещо друго. Независимо от временната политическа конюнктура преди 15 години, заради която те влязоха в националния ефир, днес свалянето им е невъзможно. И то не само заради ДПС. А заради Турция, която оказва брутален натиск с повод и без повод върху васалната си българска територия, т. е. държава. Поради това дори и никой в България да не гледа тези новини, те ще си стоят. Защото, подобно на стотиците построени джамии след 1989 г., които макар и да стоят заключени и празни, маркират територия, те също слагат своя отпечатък върху нашето общество. И лека полека обществото от наше става тяхно. Същото важи и за държавата. Доколкото въобще имаме държава.

Сподели поста:

Свързани статии

10 коментара на “Кому са нужни новините на турски език?”

 1. Иво Иванов

  Г-н Костадинов, от доста години следя изявите Ви, и наистина смятам, че сте един истински, достоен Българин. Вашите възгледи ги споделям абсолютно и мога да Ви уверя, че се препокриват с моите на 100 %. Относно тази тема няма какво да добавя или коментирам, просто това е предното попадение в целта. Въпросът, който ме вълнува е относно т.нар. Патриотични партии в България. Вярвам Ви безрезервно, и мога само да гадая какви са причините да напуснете ВМРО, партия с историческа отговорност към Родината, и след това да сторите същото и с НФСБ. Имам себе си за родолюбец. На последните избори гласувах за т.нар. патриоти, но за да се махнете от там, явно е имало защо. Страхувам се, че съм останал измамен, както и десетки хиляди българи, но не знам точно как. Имам огромна молба – разкрийте, ако е възможно, нещо от задкулисието на тези ,,патриоти“ или поне какво те не са били съгласни с Вас. Разбирам, че не е възможно да кажете всичко, но се чувствам измамен и употребен за пореден път. Благодаря предварително!

  1. Костадин

   Няма нищо, което да не съм казвал или споделял. През 2009 г., когато ВМРО-БНД се разцепи, Красимир Каракачанов обяви официално, че ще подаде оставка след две години. Две години минаха, той поиска още една. През 2012 г. на конгреса той се кандидатира за пореден път, с което излъга за пореден път подкрепилите го членове. Тогава заявих, че щом председателят на една партия лъже собствените си членове, въобще не трябва да се съмняваме как ще се отнася към всички останали. По-лошото обаче беше, че мнозинството го подкрепи. Видях хора, които иначе не можеха да го понасят, да гласуват за него – заради пари, заради мижаво обществено положение, отделно че имаше и много фалшиви делегати. Партията оскверни името на ВМРО и нямаше как да остана в нея. Когато те излъжат веднъж и продължиш да стоиш с лъжеца, или си глупак, или обичаш да те лъжат. Аз не съм нито едно от двете. Що се отнася до НФСБ, след като напуснах частната фирма, в която се превърна партията на Каракачанов, бях поканен да подкрепя новата формация. Само две седмици след изборите обаче се оказа, че в нея ще влезе Слави Бинев. Заявих, че няма как да съм в една партия с него и без да се караме напуснах.
   Не смятам да се задълбавам повече. За мен борбата продължава въпреки професионалните патриоти. Тръгнах по пътя на създававането на нова организация, наречена „Възраждане“. Няма да е лесно, вероятно няма да ни регистрират, защото има сериозен страх от нас (въпреки че не разполагаме нито с пари, нито с медии, нито с клубове и т. н.), но въпреки това вървим напред. Защото зад нас е България и нямаме право да отстъпваме.

 2. Георги

  Трябва да вървим към обединение, не към разделение, въпреки личностните различия. Това е пътя към победата. Нямаме много време ..

  1. Костадин

   Георги, би ли обединил с Лютви Местан? Не, нали? Разлика между много от представящите се за „патриоти“ лидери няма – те не са с нищо по-различни от него. Всъщност те са по-лоши. Защото докато Местанов е ясен враг, тези са прикрити. И като такива са много по-опасни и вредни за България.

 3. Всъщност, въпреки дълбокото ми уважение към вас, не мога да се съглася с тази позиция, г-н Костадинов. Тъжната истина е, че тези 30-50000 човека едва ли говорят български. И тези новини, които така или иначе ги има и се гледат от някого, е много по-логично да се ползват като пропаганден инструмент от българската държава за оказване на влияние върху гледащите ги турскоговорящи. Да се показват и да се набляга как от ДПС ги лъжат и крадат, новини за афери на неформалните им лидери и т.н. вмъкнати между другите новини. Въобще, идеи много могат да бъдат предложени. Защото гледащите 50000 (примерно) имат семейства, роднини, ще седнат на кафе с тях, ще споделят. Малък, но полезен ефект може все пак да бъде постигнат.

  1. Костадин

   Иване, личи ви че не гледате новините на турски:) Аз обаче съм ги гледал, и то именно за да видя дали има разлики. Най-много една или две новини да са различни. Всичко друго е същото. Така че доводът ви за тяхното потенциално анти-ДПС влияние отпада. Още повече че от дистанцията на 15 години излъчване е абсолютно опроверган. Това първо. Второ – ако в България има хора, които не говорят български, такива има сред циганите. Тюркоезичните ни сънародници са много добре интегрирани в обещството и незнанието на български език сред тях е рядко изключение.

 4. Браво, така е ! Но не просто Турция е много силна

  Още през 1989 г. се чу, че „печатарите“ ( юдео-хазарските банкстери от Уолстрийт, начело с Рот-Шилдови ) са обещали целия Балкански полуостров на Турция. И първа жертва сме ние

 5. Mitre Turunjoff

  Четейки по горните коментари относно “ така наречения ПФ“искам да спомена част от писаното от нашия велик революционер Г, Делчев до Гн.Малашевски, „Расцепленията да не ни плашат“ и тъй нататак, тоест расцепления винаги е имало в българското национал-освободителното движение в нашата история, от времето на Г. Раковски до В. Михайлов. Това расцепление е влияно от различни фактори, и положителни и разбирасе отрицателни, това също авлениесе се касае и към останалите различни политико-националистически формаци в Европа: Френската Революция, Парижката комуна, Италянския и Германския национализъм Болшевишката революция в Русия и тъй нататък. Важното е че тряба да се започне едно начало, и това начало е „така наречено патриотично движение“, независимо че то не е усъвършенствано до възгледите на съвършените наши национални идеолози.
  Въпреки това в заченката си ПФ спечели доверието на голяма част от българското население, и стана фактор в НС, който трябва да бъдат окуражавани, насърчавани да бранят нашите национални добродетели. Никак да не забравяме че всички ние сме един продукт на един нечовешки комунистически режим, и сме наследили съзнателни и несъзнзтелно много ортицателин негови разбирания и свойства, и това не никак лесно да се преоделеят.
  В момента държавата ни е все още е управлявана от родоствпник пезидент и олигархично правителство на ГЕРБ, който са като скачени съдове в подкепата на всичко анти бългаско, и винаги с тройни стандарти, от една стпана мразят комунизма, а са много толерантхи и крепители към омразните паметници на комунизма, осеяни по цялата ни родина, също така са за ценостите на Европейския Съюз а подкрепят ислямизираната Турция и крайно националистична Сърбия за членки на Евросъюза .Гн Президентът Плевнелиев, усърдно подкрепя излъчването на турки език по ефира на Б.Н.Т. и радио, а мълчи като риба за правата на опресираните българи в близката „чужбина“на който той е пряк наследник.
  в

  1. Костадин

   Разлика между проституиращия фронт и другите врагове на България няма. Ако утре Доган създаде партия, която се казва БРЦК, сложи портрета на Левски най-отпред и се провъзгласи за патриот, ще го последваш ли? Нали знаеш какво пише в Библията – „По делата ще ги познаете“. На тези делата са по-гнусни и от думите.

 6. Харесва ми и съм много доволна от факта, че намирам хора, с които мисля еднакво! Трябва да се обединим! Точно ние. Други няма да ни помогнат! Само ние можем да изметем страната ни от подобни елементи и да я направим по чисто място за живеене. Както казва Георги – „Нямаме много време!“

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *