Молдова – антибългарско правосъдие по европейски стандарти

301f22f3-8ee8-4dde-891f-53c09a3a7117На 4 април 2016 г. Апелативният съд в Кагул, Молдова, излезе с решение по делото срещу Сергей Филипов, кмет на един от големите български градове в бившата съветска република – Тараклия. С решението на съда на втора инстанция кметът е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 328, ал. 3 от Наказателния кодекс за „злоупотреба с власт или служебни пълномощия“. Въпреки, че решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния съд в Кишинев, Филипов е освободен от заеманата длъжност на Република Молдова. Освен това е глобен с 8000 леи за съдебни разходи, още 164 000 леи (около 15 000 лв) за възстановяване на щетите, които е причинил на държавата със своите действия. Финалната част от присъдата постановява забрана за заемане на всякакви държавни или общински постове в продължение на 2 години.

Предисторията на конфликта датира от края на 2014 г. Тогава срещу бившият военен лекар, който постепенно се превръща в най-сериозният водач на българите в Молдова за целият постсъветски период, започва съдебно преследване заради това, че в началото на ремонта на градския парк е разпоредил отрязването на 6 изсъхнали бора. Първоначално никой не приема „новината“ на сериозно, но молдовската прокуратура не се шегува. Започва следствен процес, изписват се стотици страници с експертни заключения, които „доказват“, че отсичането на шестте изсъхнали бора е най-голямата злоупотреба с власт в Молдова откакто тя съществува като независима държава.

С напредването на процеса в Тараклия започват да се провеждат масови митинги в подкрепа на Филипов, които се провеждат под надслова „Аз съм Филипов“. Първите изслушвания са още през декември 2014 г., но присъдата на първа инстанция в Тараклийския районен съд е прочетена чак на 16 април. Кметът печели делото, но прокуратурата не се отказва и обжалва пред Апелативния съд в Кагул.

Обявяване на мотивите за решението е насрочено за 5 май 2016 г., но междувременно кметът е отстранен от длъжност и трябва да плати глоба, която за стандартите на Молдова е изключително висока. Впрочем по които и да е стандарти глобата е огромна – всяко едно борче е оценено от апелативните съдии на стойност от 2 500 лв!

Междувременно страната се тресе от огромен корупционен и политически скандал. Издирват се няколко милиарда долара, буквално откраднати и изнесени от управляващите „проевропейски“ политици. Там не само че няма съдебни решения, но дори няма и дела. Както много точно заяви Михаил Формузал, бивш президент на Гагаузия (автономна българска република в състава на Молдова), „Молдова е невероятна страна – никой активен и адекватен местен лидер не може да се размине без наказателно дело, докато в сърцето на държавата крадат милиарди и си празнуват спокойно след това!“ Само че единственият осъден е българинът от Тараклия.

Какво е причината за този очевидно скалъпен политически и съдебен фарс? Както вече беше казано, за първи път от 1991 г. българите в Молдова имат водач, който без скандали и шум, работейки тихо и упорито, успя да се наложи като безспорен предводител на българската общност. В негово лице не само българите, но и всички местни жители на Молдовския юг виждат умен, загрижен и способен управленец, който само за няколко години, макар и работейки в изключително трудни условия (Молдова е най-бедната държава в Европа, а Тараклийския район е най-бедната част на Молдова) успя да преобрази Тараклия и околните села. Неслучайно когато започна процесът, стотици хора са организираха в спонтанни митинги в защита на Сергей Филипов. Отделно от това, въпреки съдебния тормоз, кметът спечели безапелационно втори мандат на изборите миналата година, успявайки да победи опонентите си още на първи тур с резултат от 70%.

Но не консолидацията на българите около техния ръководител е най-важното. Филипов, заедно с Ирина Влах, президентка на съседната Гагаузия, и още няколко емблематични за Молдова регионални политици се превърнаха в авторитетни и признати бранители на молдовския суверенитет и защитата му от опитите на прорумънските управляващи да го унищожат, включвайки страната в състава на Румъния, Европейския съюз и НАТО. Точно поради това срещу тях заваляха най-различни обвинения и заплахи, като най-абсурдното от всички е в сепаратизъм!

Българите в Молдова много добре разбират, че за тях има само един път в момента – запазване на молдовската държавност в сегашната и форма, като те получат още по-широки административни и политически правомощия, а защо не и автономия. За съжаление в този път т. нар. „българска“ държава не е с тях, нещо повече, България пречи на бесарабските българи, като подпомага всички други, само не и тях. В тази ситуация политици като Сергей Филипов се превръщат в обединителна фигура за всички българи.

И именно заради това Филипов беше ударен.

Вместо финал – първият реагирал на осъдителната присъда на тараклийския кмет беше официалният представител на Европейската комисия в Кишинев. Българския посланик реагира ден по-късно. Реагира вяло, беззъбо и скопено.

Затова, братя от Тараклия, Молдова и цяла Бесарабия, не допускайте да ви огънат. Това, през което минавате сега, ние вече сме го преживели. Следва разруха… Първо премахват родолюбците, после идват платените медии и продажните политици. Те разпродават всичко и неусетно падате в лапите на  чужди компании и организации. Идват фондации и чужди посолства, които почват да подменят историята, традициите и идеалите ви. Накрая се превръщате в това, което сме ние днес – душевно скопен, унизен, победен и почти убит народ. Вижте българския посланик в Молдова и най-добре ща разберете в какво ни превърнаха.

Затова не се предавайте, бийте се и се борете за вашите предводители. Направете го заради вас, заради децата си, заради нашия народ. Бъдете единни и не се предавайте.

Вие, като гнездо на вековните български дух и култура сте надежда и за нас, българите, борещи се за нашата свобода и независимост от чуждото робство, което бавно ни задушава и убива вече 26 години!

Сподели поста:

Свързани статии

7 коментара на “Молдова – антибългарско правосъдие по европейски стандарти”

 1. Добре, че са тези българи в Молдова, че на тях ни остана надеждата да населят отново България с българи. Те са се съхранили много повече отколкото ние тука. Очаквам деня в който ще можем да бъдем отново заедно на българска земя.

 2. Румен

  Това е някакъв мит, че българите в Молдова и Украйна са много съхранени. Отиват в големите градове като Кишинев, Киев и Москва и се женят/омъжват за рускини и украинки. Нищо няма да остане след тях както е тръгнало до 50 години, поне гагаузите са по-единни и не се мешат толкова, а и не намаляват толкова много, но те нямат българско самосъзнание. Просто бесарабските българи е трябвало да бъдат преселени преди 1944 г. в България, когато все още бяха запазени, както и тези от Таврия, Николаевка, от Олшански район и т.н. А и самите те не искат да се върнат в България. Безродничеството е характерна българска черта, където и да се намира българинът. Това е истината.

   1. Знаеш кого визирам. Българите като цяло. И най-вече българите в България. То такова безродничество не знам другаде по света дали има. Никакво желание за самосъхранение и колективност, никакво родолюбие и българско самосъзнание. Аз ако бях безродник отдавна да съм офейкал оттук, но не съм като някои мамини синчета синове и дъшери на червени другари, разни глезльовци, които малко като ги удари кризата и вече почнаха да подават за зелени карти и да говорят за емиграция. Не е нормално всеки втори да иска да емигрира от България при положение, че много хора у нас имат не лош поминък, а в Сащ и Западна Европа са готови да работят за някакви подаяния на фона на техните стандарти по 12 часа в 6 или дори 7 дена в седмицата. Какво значи това „ако си българин“? Нещо се съмняваш, че съм българин ли? Ами такъв съм и имам такова самосъзнание за разлика от много „българи“, които ги е срам, че са с българска кръв и искат децата им да не са българчета. Те и затова емигрират, за да не бъдат децата им българчета, не че толкова им е зле в България. Налице е истински етноцид упражняван от емигрантите спрямо българската народност. Аз не съм написал, че всички българи са безродници, а че безрдоничеството е характерна българска черта, което е известно на всеки, който познава нашия народ. Няма по-големи нихилисти от и майкопродавци от повечето българи. Те искат българският народ да изчезне и правят всичко възможно това да стане факт. А това, че Костадин Костадинов иска да ме засегне и да ме изкара небългарин, няма да го коментирам въобще.

    1. Костадин

     Сигурен бях, че ще получа такъв отговор. „Българите са безродници, аз обаче, въпреки че съм българин, не съм такъв“. Разлика между еничарите, отричащи се от собствения си народ, и тези, които го плюят аристократично отгоре, смятайки се за нещо по-висшо от другите българи, няма. Еднакви са. Вместо да обругаваш народа, от който си произлязъл, направи нещо полезно за него.

 3. Димитър Димитров

  Имам честта да се запозная лично с него на 4 април тази година. Не заслужава тази гавра.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *