Напънала се общината и родила зелена зона

Синята зона е като Бермудски триъгълник в центъра на София - влизат много пари, не излиза нищо, а къде се губят - никой не знае.

След като управленците на столицата решиха всички проблеми на града се захванаха и с паркирането. Явно притеснени от прогресиращите работи по втория лъч на софийското метро, което заплашва да опразни улиците на София откъм автомобили след завършването си, те решиха да завишат цената за паркиране в центъра на града. Вместо по 1 лев да се плаща по 1,50 или 2 лева. Така де, като предстои да намалява броя на караните и съответно паркираните коли очевидно предстои и намаляване на приходите в общинската хазна. Все пак трябва да се отбележи, че от кметството са се отказали да увеличават размера на синята зона, а увеличението на цената ще засегне само централната  и част, а останалата периферия ще се обособи в нова зона – зелена. Би било хубаво ако творческата фантазия на общинарите се беше развихрила в посока към обособяване на нови зелени площи, а не на зелени зони, но както и да е. По-важното е да видим с какви аргументи наистина подопечните на Фандъкова оправдават увеличението. Такива странно защо няма. Принципа е прост – дай пари. Почти като по филмите – парите или… в случая колата. На всичкото отгоре, за да ни стане съвсем хубаво, се удължава и времето за платено паркиране – вместо от 8.30 до 18.30 ч. както беше до сега, ще стане от 8.00 до 20.00 ч. Тук вече се аргументират с това, че напливът за паркиране се е изместил като часови диапазон заради промененото работно време на различни фирми, организации и институции. Така поне твърди зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Само че ако това е новина за изглеждащият като млад комсомолец зам.-кмет почвам да се чудя какво ли ще стане когато узнае, че много фирми и организации работят и в събота, пък някои дори и в неделя? Платено паркиране и в почивните дни? Оранжева зона в събота и небесно-кафява в неделя?

И понеже явно от общината все пак мислят и в друга зелена посока няма как да не се зарадвам от предложението електромобилите и мотоциклетите да паркират безплатно. Едно на всеки 100 места щяло да е за мотори. Колко ще са местата за електромобили или как точно ще ги различават контрольорите от Центъра за градска мобилност не е ясно, но то като се замисли човек освен тролейбуси други ел. мобили по улиците на София много много не се забелязват. Не съм забелязал и паркирани електрокари. Важното обаче е, че в Столична голяма община мислят в перспектива. Паркингите, дето ги няма, могат още да почакат. Само едно нещо продължава да не ми става ясно. Докога хората в София ще търпят да им бъркат в джоба по най-мутренски начин, без да предприемат мерки?

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

5 коментара на “Напънала се общината и родила зелена зона”

 1. Моторист

  Eдно на сто места за мотори??! ами че разстоянието между всеки две улици никога не е кратно на дължината на N места за паркиране и винаги има места и за мотори, много повече от 1%.

  Тук пропуснах нещо: ако има места за мотори, значи ли че и моторите вече ще бъдат заскобявани и вдигани от паяци?

 2. Моторист, трябва да питаш корифеите от общината. Обаче си е рисковано. Току виж открили колко много мотори има в столицата и решили да им наложат допълнителна такса за паркиране.

 3. Ж.Димитров

  В публичното пространство съществува огромно неразбиране какви функции изпълнява в София т.нар. „синя зона”: Сигурно ще се намерят и „фенове” на този режим, които справедливо ще кажат вероятно, че това премахна колите от тротоарите и централните улиците станаха по-проходими. По-заинтересованите служители от общината обикновено сърцераздирателно разказват историята за благодарните жители на отделни столични райони, които с въвеждането на „синята зона” ежедневно им благодарят за постигнатото еко-равновесие или нещо такова…
  Живеещите в центъра наивно задават въпроса защо трябва да плащат, за да си паркират колите пред дома си, за което обикновено от общината ги успокояват, че тази несправедливост ще бъде премахната в най-скоро време, като постепенно се разшири „зоната” в целия град. На въпросите на живеещите в кварталите на София как да се придвижват в града при толкова нередовен, нечист и неориентиран градски транспорт (обслужващ интересите на маршрутките), обикновено им се отговаря да ползват метрото. Ама това, че метрото обслужва една сравнително малка част от жителите не е страшно, защото някога ще бъде пуснат и нов, почти успореден (?!) лъч на метрото, който едва ли ще повиши съществено ползвателите му.
  Когато се говори за „синята зона“ в София обаче трябва Столична община да отговори преди това на следните въпроси:
  1. Какви приходи от дейността ОТЧИТА т.нар. синя зона”? В годишния финансов отчет на дружеството „Център за градска мобилност” ЕООД е посочено, че за цялата 2009 г. са реализирани „Приходи синя зона” в размер на 5 893 000 лв. Не е трудно да пресметне, че за работните 253 дни през 2009 г, това прави по около 23 230 лв. на ден. При официално 10 хил. места за паркиране в „синята зона”, това означава, че от всяко едно парко-място е било заето следно по 2 часа на ден?!! Да напомним, че „синята зона” работи неуморно по около 10 часа всеки работен ден.
  2. Колко приходи ОТЧИТАТ т.нар „паяци”? Пак на същото място е посочен годишен приход от 135 000 лв., които прави по 533 лв. на ден от всички работещи в София „паяци”. От дружеството твърдят, че в момента се събират по 20 лева от нарушител, което означава, че през 2009 г. в София всички паяци са „репатрирали” общо по 27 автомобила на ден, което се пада по около 3 автомобила на всеки от 10-те „паяк”-а?! Не ви ли се струва малко неизгодно за работа при 8 часов работен ден?
  3. Къде отиват приходите от тази дейност? Прави впечатление, че разходите за външни услуги нарастват доста по-бързо (2.6 пъти) в сравнение с нарастването на приходите на дружеството (2.2 пъти) за периода 2009/2008 г. В дружеството „Център за градска мобилност” ЕООД бяха обединени през 2009 г. няколко дейности – обществен градски транспорт, реклама, ремонти, управление, паркинги, синя зона и други. Всичко това означава, че с голяма част от реализираните приходи от синята зона вместо да се инвестира в създаването на паркинги, на практика се субсидират губещи дейности на общината, в т.ч и транспортна дейност..
  4. Какви заплати се разпределят в дружеството? Разходите за заплати и осигуровки на персонала през 2009 г. са нараснали двойно в сравнение с 2008 г. и достигат малко повече от 15 млн. лв. , което за заетите 971 души означава едно достойно средномесечно възнаграждение в размер на 1309 лв. Обявената средна брутна месечна работна заплата е в размер на 855 лв. Разбира се, че при средните числа човек не трябва да остава с погрешно впечатление, че това е възнаграждението и на онези неуморни служители на дружеството, които събират по средно 2 такси на ден от всяко парко-място в синята зона.
  5. Колко са месечните цени за паркиране в другите столици по света? Според класация на консултантската агенция Colliers International по ДОСЕГАШНАТА месечна цена за паркинг София заема 13-о място в Европа по месечни цени за паркиране и е в топ 50 в света, преди столиците на Испания и Германия и се нарежда след Прага, Атина и Будапеща. Вероятно, ако при тази класация се отчетат и съпоставят цените за паркиране според доходите на населението, със сигурност София ще скочи гордо в 10-ката на света! А след предстоящото двойно скачане на таксата – вероятно ще се борим за тройката, и то в света!

  Всичко това задължава и кмета на София, и нейните заместници, и общинските съветници, когато предлагат двойно увеличение на таксите за паркиране в синята зона на София, да намерят приемлив отговор и на следните въпроси:
  – заплащат ли тези господа такса за паркиране в „синята зона” когато ходят на работа в общината или си имат „служебен паркинг” и „служебни карти”?
  – колко парко-места бяха създадени в центъра и/или широкия център от събраните пари от „синята зона”, в които на една справедлива пазарна цена да можеш да оставиш колата си, когато се опитваш да живееш, посетиш, работиш или инвестираш в икономиката на този град?
  – в годината на голямата икономическа криза ли трябва да се вдигат двойно таксите за паркиране в София?
  Защото 2011 г. е година на местни избори и всеки гражданин на София, преди да направи своя избор за кого да гласува, ще иска отговор и на тези въпроси. И ако и след това гласува за същия кмет и за същите тези общински съветници, нека да се сърди на себе си за това в какъв град живее, какъв транспорт има в София, съответно и какви цени плаща за паркиране.

 4. Човече, освен едно голямо браво, друго не мога да ти кажа!!! Дано да има повече софиянци като теб.

 5. Революция!

  Тази статия заслужава да се направи на плакати и да се разлепи из центъра на София. Барем се вдигне простия ни народ и се опълчи срещу този грабеж!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *