Правителството е на път да изостави българите в Молдова и Украйна

От началото на август 2014 г. напрежението сред българските общности в Тараклийския район, Гагаузката автономна област и т. нар. Приднестровска република в състава на Република Молдова заплашително нараства. Наближаващите през есента парламентарни избори и влошената стопанска конюнктура, в следствие на ограниченията наложени от Русия за изнасяната селскостопанска продукция, ескалираха в прорумънски национализъм. Провокативното отношение, на което са подложени нашите сънародници от определени радикални кръгове в Молдова, допълнително допринася за ескалиране на ситуацията. Въведените от централното правителство жандармерийски части в Комрат причиниха на 3 август 2014 г. сблъсъци, довели до подпалването на полицейски автомобили и арести на местни жители. Обезпокоителни са опитите за дестабилизация на вътрешния ред в Гагаузката автономия и натискът, упражняван върху културната и образователната автономия на българите в Тараклийския район. При тези всички тревожни прояви, буди недоумение смяната на началника на управлението за Гагаузката автономия на Службата за информация и безопасност на Република Молдова, Михаил Железоглу, както и прекратяването на сигнала на местната радио-телевизионна станция.

На фона на активната дейност на румънската и турската дипломация в Молдова буди недоумение пълната пасивност на посолството ни в Кишинев. Обезпокоителни са и тенденциите в съседната на Република Молдова, Одеска област на Република Украйна. Нараства концентрацията на въоръжени сили в района на Болград и Измаил, където също живее компактна българска общност. В Украйна е обявена обща мобилизация. Буди тревога съдбата на българите в Одеска област и Таврия, които са военнозадължени. В източните райони на Украйна продължава въоръженият конфликт, чиято ескалация засилва опасенията сред световната общественост. Официалната позиция на властите в Киев е, че в тази зона се провежда антитерористична операция, която е в прерогативите на украинското вътрешно министерство и Службата за безопасност на Украйна. Тъй като, според украинската конституция, използването на армията е възможно само след обявяването на извънредно или военно положение, а такова все още не е обявено, използването на военнозадължените българи от Одеска област и Таврия, в зоната на антитерористичната операция, се оказва незаконно според украинското законодателство. И тук буди недоумение пълната пасивност на българската дипломация, и по-специално – на консулството ни в Одеса.

Апатията на българската дипломация е една от причините, значителна част от българите в Болградския район на Одеска област, вместо националния ни трикольор, да носят георгиевските лентички на проруското движение в Украйна. Належаща е спешната намеса на българското външно министерство. Тъй като българските дипломатически представители очевидно не изпълняват ангажиментите си спрямо нашите сънародници в Молдова и Украйна, необходимо е изпращането на съгласувана с местните власти извънредна комисия, с постоянни наблюдатели, в районите с компактно българско население, за да се установи:

1. Дали сред задържаните и заплашвани жители на Гагаузката автономия има хора с българско гражданство;

2. Има ли български граждани мобилизирани в редовете на въоръжените сили на непризнатата Приднестровска република;

3. Мобилизирани ли са български граждани в армията на Украйна, и ако да – колко;

4. Има ли загинали български граждани по време на провежданата антитерористична операция в източните области на Украйна;

Комисията следва да осигури на място необходимата, дипломатическа, юридическа и финансова помощ на нуждаещите се български граждани, както и на тези, които все още нямат български паспорти. На базата на информацията събрана от нашите наблюдатели, в Тараклийския район, Гагаузката автономия, Приднестровския анклав, Одеска област и Таврия, следва да се постави въпросът за правата и положението на българските общности в Молдова и Украйна пред Европейската комисия. В краен случай, ако се прецени че е нужно, да се опрости и ускори процедурата за издаване на български паспорти от посолството ни в Кишинев и генералното консулство в Одеса.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

2 коментара на “Правителството е на път да изостави българите в Молдова и Украйна”

 1. Иван Тодоров

  1. Българите в Молдова част от тези в Украйна (Одеската област – само западно от река Днестър), в румънската от 1856 до 1878 територия на Южна Бесарабия (Бесарабия = независима Молдова без приднестровските територии източно от река Днестър) са имали широка автономия (включително териториална ли?) в състава на Обединените Княжества (след 1862 – Румъния). Това се е случило благодарение на Богориди (рум. Вогориде) и за да се преотврати руското влияние сред тях, за да станат лоялни румънски граждани. Понастоящем има в Румъния голям спор между етинчески унгарци и рум. правителство относно териториално-етническа автономия на унгарците: властите не искат да им я дадат въпреки че е имало такава на българи но и на самите унгарци през част от комунистическо време, значи има 2 прецедента.
  2. Провокират се гагаузите за да имат причина за отменяне автономията им (поради обвиненията за про-русизма и предателство), така че, когато Румъния ще се обедини с Молдова (това е много вероятно да стане, дори в средносрочно бъдеще), да няма никаква териториално-етническа автономия в новата, по-голяма Румъния която да може да служи за прецедент за унгарците.

 2. Иван Тодоров

  Как да им се отговаря подходящо на македонистите:

  1. тези в ФИРОМ са предатели, не спрямо българите (!) а спрямо „македонците“ в Албания; само ги интересува „македонците“ в България и Гърция, тези в Албания изцяло не (малко са а и страхът от албанците в БЮРМ е огромен)
  2. БГ им дава безплатно танкове, първа ги признава за независима страна (и като Македония а не като БЮРМ) и те ни отговарят със сепаратистите от ОМО Илинден (повечето от които власи)
  3. В книгата „Народне песме македонских бугара“ на сръбския националист Веркович те сами се самоопределят като „бугари“, има песни за надпревара между бугарка, гръкиня и влахиня, няма „македонка“, няма и сръбкиня (може би торлаците все още не са сърбизирани по онова време или има толкова малко от тях че не заслужават споменаване).
  Това означава че през 1860-те години нямаше македонци етнически => днешните такива са (само)македонизирани българи => когато „македонец“ обижда българско той всъщност обижда предците си.
  4. бугари-татари като обида => расизъм спрямо жълтата, монголоидна порода (включително китайци, японци). Трябва популяризиране на расизма им по целия свят от страна на българи, гърци и албанци.
  5. Че предците им са били комунисти сепаратисти в Гърция през 1946-9

  Question of Macedonia name
  http://www.slavorum.com/forum/index.php?topic=5518.0

  Bulgaria and Kosovo independence
  http://www.slavorum.com/forum/index.php?topic=5581.0

  Slavs=Slaves=Serbs=Serv(ant)s?
  http://www.slavorum.com/forum/index.php?topic=5541.0

  Todorow_wantshce on Linguistics
  http://www.slavorum.com/forum/index.php?topic=6646.0

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *