През 2025 г. България може да не е българска държава

rekorden-spad-na-rajdaemostta-v-bylgariq-297404
Българчета – все по-изчезващ вид в България.

Отминалата 2015 година отбеляза поредния демографски антирекорд. Не само че беше отбелязано ново дъно на раждаемостта, но и темповете, с които намалява възпроизводството на нацията, се увеличиха почти двойно. Ако за 2014 г. броят на родените деца беше по-малък от този на родените през 2013 г. с около 5000, сега числото на родените деца е с почти 10 000 по-малко, в сравнение с 2014 г. Огромният спад на раждаемостта се отчита от Информационната система за ражданията на Министерство на здравеопазването. Раждаемостта през 2015 г. се е сринала до едва 58 345 новородени. За сравнение през 2014 г. родените деца са 67 585.

За да станат мащабите на катастрофата още по-разбираеми и ясни, трябва да се отбележи, че вече втора година раждаемостта на българите отбелязва нива, каквито не е имала никога за целия период на Третата българска държава. При първото преброяване на населението в Княжество България през 1881 г. са отбелязани 70 000 раждания през предходната 1880 г. За сравнение – тогава в княжеството живеят малко повече от 2 млн души. Пак за сравнение – през 2014 г. 6,9 млн души, живеещи в България, са родили 67 000 деца, а година по-късно родените деца са едва 58 000. Вторият, още по-важен проблем е, че броят на българчетата не надвишава 47% от общият брой на новородените деца у нас. От 2007 г. ние българите сме малцинство при новородените, като процесът на намаляване на делът ни от общия брой на бебетата е бавен, но постоянен. Третият проблем е, че за миналата година са се пенсионирали 120 000 души, а на пазара на труда са излезли едва 70 000 човека (навършилите 18 г.).

Какви са изводите? Нацията намалява, населението се циганизира, работната ръка изчезва. Констатации, които едва ли изненадват някого. Мерки обаче, които да се предприемат за преодоляване на изчезването на нашата народност, няма.

Нека пресметнем. Ако от 2007 г. сме малцинство при новородените, това означава, че през 2025 г., след само 9 години, повече от половината осемнадесетгодишни у нас няма да говорят български като майчин език. Колко от тях ще могат да четат и пишат, и дали въобще ще говорят български език, въобще не е ясно. Ясно е обаче, че над нашето бъдеще виси дамоклевият меч на демографската катастрофа. Тук не говорим за прогнози и теории, а за неща, които вече са се случили. Вече сме малцинство, и то бързо намаляващо.

За да не влезем в историята като първият народ, който без война, мор или природен катаклизъм се е самоубил демографски в собствената си държава, следва да се предприемат няколко радикални стъпки за преодоляване на катастрофата:

1. Поощряване на раждаемостта – мерките за това обаче трябва да се обвържат с редица изисквания, които да премахнат възможността правенето на деца да бъде бизнес, както е сега сред циганите. Нещо повече – трябва да се реформира социалната система по такъв начин, че всички социални и други плащания на хора, които се самоизключват от обществото, да бъдат спрени.

2. Връщане на емигрантите – първата мярка ще има бавен ефект, затова е нужно нещо, което поне на първо време да оттласне прираста нагоре. Емигрантите са напуснали страната по икономически причини и ако въобще се върнат някой ден, ще се върнат заради същото. България трябва да им предостави специални стимули и облекчения, което няма да е честно спрямо българите тук, но ако искаме да оцелеем като народ, трябва да сме готови на такива компромиси. С цената на такива стимули и компромиси Гърция успя да върне повече от 1 млн емигранти обратно в родината им между 1990 г. и 2000 г.

3. Връщане на част от традиционната диаспора – в допълнение на т. 2, но с уговорката, че става дума за потомци на изселници, напуснали земите ни преди столетия. И не, тук не става дума за българите в Бесарабия, а за тези наши общности, които живеят в бившите централноазиатски съветски републики, както и тези в Руската федерация, чийто брой според официалните статистики надхвърля 150 000, но на практика са повече от 300 000. Те живеят пръснати на огромни пространства, в напреднала процес на асимилация са и ако не ги приберем у нас, в рамките на следващите едно-две поколения ще бъдат загубени за българската народност.

На последно място, за да се случи всичко това, е нужно да се създаде министерство, което да се занимава с демографското планиране. За изпълнението му ще е нужен огромен финансов ресурс, който обаче не е непостижим. Видя се, че само за една година правителството изтегли 26 млрд заеми, които биха били предостатъчно за постигането на всички заложени цели.

Разбира се, най-вероятно е нищо от написаното по-горе да не се случи. Причината е проста – демографската катастрофа не е случайно явление, а процес, който е внимателно обгрижван от всички управляващи България от 1989 г. насам. В това отношение особена заслуга имат сегашните – от 2009 г., от когато са на власт, досега, раждаемостта е спаднала от 82 000 деца на 58 000. И продължава да намалява! Така че е трудно да си представим как те и тям подобните им изведнъж ще се плеснат по челото и ще почнат да спасяват България.

Но ако не стане, перспективата е ясна. Ако не се започнат действия по демографската програма, през 2025 година България вече няма да е българска държава. Това са двете алтернативи пред нас.

Сподели поста:

Свързани статии

14 коментара на “През 2025 г. България може да не е българска държава”

 1. И в САЩ от няколко години децата от латино/негри/смесени родители са над 50%. Усилието е за заличаване на бялата раса, не само в България.

  А демографската катастрофа е заложена още от комунистите с ткзс-тата, местенето в градовете, което е началото към затриването на селата (вече приключило). А затриването на селата е изключително важно, тъй като благодарение на обработката на лична земя и добитък сме отцелели при всички катастрофи. Коренът е почти отсечен. И ми са забавни хората, които казват ‘досега сме отцелели, пак ще се оправим’, без да отчитат отсеченият корен.

 2. Десислав

  Не е за първи път, може би за втори.
  Първият е във Влашко,където губим демографски от романско чергарско племе.

 3. Корена е отсечен, ное друг – вярта и моралните устои на обществото.
  Особено в София средната възраст на първо раждане е 30 г … какво повече да кажа. Тъжно е , но общество, което само не иска да се продължи,няма сила да го направи. Масово разводи и разбира се семейни двойки , които се развалят от днес за утре. Аз познавам поне 10 семейства с 3 и повече деца(от български произход) и всички те за изключително стабилни по една или друга прична. А начина ни на живот , на нашето общество по никой начин не помага за стабилно и силно семейство … Много хора предпочитат, кариера, любовници, пари или просто мързел пред децата, това е…

 4. А българите в Румъния, които са около 500 000 някъде защо никой не говори за тях. те трябва да бъдат час по скоро преселени в България, в повечето села там с българи асимилацията е силно напреднала. България нищо не прави за тях. България трябва да пресели и бесарабските българи, те също са пред изчезване. Голяма част от тях са вече по градовете и се мешат с украинци и руснаци, децата от тези бракове не знаят български език в мнозинството си. Говорил съм с такива хора. Децата им не знаеха български и казваха, че са руснаци. Лично аз не вярвам и 150 000 българи да има в бившите съветски републики. Камо ли пък 300 000. Та то по официални данни без гагаузите българите в Украйна и Молдова са под 300 000. Реално колко са? Според мен в Украйна има около 300 000 българи и 40 000 гагаузи, а в Молдова българите са около 95 000 , а гагаузите са между 155 и 160 000. Да не забравяме, че една четвърт от българите в Бесарабия умират по време на глада през 40-те години на XX в. няма от къде са повече. Но в Румъния има не малко, а за тях нищо не се прави. Изключая фонадацията на Ивайло Ангелов, но една птичка пролет не прави.
  Що се отнася до емигрантите, аз лично не вярвам голяма част от тях да се върнат. Това са предатели, родоостъпници и безродници, които не искат децата им да са българи. Стига с това икономически емигранти. Повечето оттях са има добър поминък в България, не са икономически емигранти, а антибългари, които не искат да живеят в собствената си държава. У повечето българи има някаква мания за емиграция ако ще да вземат 5 000 лева. Ами старата емиграция, която никак не е малобройна, нейните потомци кой ще ги върне в България и Македония? Само в Австралия има 200 000 македонски българи. Аз лично от нихилисти и доказани майкопродавци нищо не очаквам. Не ми се иска България да е обречена, все още има минимален шанс да бъде спасена, но с изроди като тези, които живеят в България как да стане?

 5. Днес се заговорих с една непозната на моята възраст от Карнобат и тя ми каза, че имала гръцка жилка, защото баба й се казвала Асима , била дошла от Гърция и повечето от нейната рода били с гръцки имена. То бива бива да си прост, ама чак пък толкова. След 1926 г. в България почти не остават гърци, камо ли да идват след тази година. Но това малоумниците, които си измислят гръцки произход не го отчитат. Както и това, че цяла Северна Гърция е бивша българска територия. И че именно от там са дошли в България техните предци уж „гърци“. Та каква България ще се спасява, то с такива индивиди, които се смятат за мелези и имат симпатия към най – антибългарската държава в света Гърция, как ще се възроди българизма? Гърцизмът е като бацил. Трябва да се изкорени. не е нормално всеки трети простак в тази държава да твърди, че имал гръцка, сръбска или румънска жилка, а де факто да няма такава. Това какво говори? Че е налице тотална липса на българска идентичност у тези хора и липса на каквото и да е било българско самосъзнание. някои ще вземе ли мерски по въпроса? Вие очаквате от тия хора да раждат бългачета, които ще възпитават, че са с гръцки произход?

 6. Костадине,

  Статията ти има елементи като при жълтите медии, които сравняват ябълки с круши и вадят бомбастични изводи.

  Системата на МЗ показва в момента следното:

  2013 г – 62 216 раждания
  2014 г – 63 848 раждания
  2015 г – 60 271 раждания

  Данните на МЗ са различни от тези на НСИ, които, доколкото знам, се базират на заявките за българско гражданство и включват и децата родени в чужбина. НСИ показва за 2014 около 68 000 раждания, които ти неправилно сравняваш с данните на МЗ за 2015 и оттам вадиш разлика от 10 000 човека. Освен това тези данни явно се обработват и въвеждат доста време след края на годината, така че вероятно тези за 2015 ще се променят още. Оттам идва и втората неточност в статията ти – вадил си неокончателни данни на МЗ за 2015. В момента те са с около 2000 човека отгоре.

  Вероятно наистина има спад през 2015, което обаче е съвсем нормално, като се има предвид политичестата и икономическа криза, която се случи по времето на Орешарски, точно когато са забременявали родилките от 2015 г. Както показват данните от средата на 90-те и тези от 2011-2012, раждаемостта се влияе много сериозно от текущата икономическа ситуация. Хората лесно се плашат и отлагат родителството, защото са достатъно умни и загрижени за бъдещото си поколение. След това придобиват смелост бавно и само при липса на резки икономически флуктуации.

  Иначе за мерките си напълно прав, но много важно е да има стабилен поминък за хората, без политически и икономически трусове.

 7. Драганов

  За съжаление няма абсолютно никакъв шанс България да бъде спасена. Корабът потъва по-бързо и от Титаник. От 2007г. сме малцинство при новородените. Какво означава това? Означава, че вече близо 10 години 1 милион циганина раждат повече деца от 5 милиона българи. С две думи, ако го кажем образно: един циганин бие пет българина… дето се пееше в една песен: „Бай Мангал, егати пауъра!“.
  Селата (изключвам планинските, където няма хора) са циганизирани. ДПС турцизира България и има компактно турско (или мюсюлманско население) в няколко области, а не само на едно място. Ако беше турското и мюсюлманско население само да речем в Родопите дето се вика: „Халал да са им Родопите“ ще ампутираме една от най-красивите ни земи в името на оцеляването ни и ще спрем гангрената. Но проблемът е, че не са само Родопите… тях ги пишете бегали, но нима ситуацията в Лудогорието е по-розова? Какво да кажем за областите Шумен, Разград, Силистра, Търговище. В Бургаско също има цели общини, които са почти изцяло турцизирани. Или ако погледнем на северозапад и ще видим тотално циганизираните Монтана, Враца или селата покрай Дунава. Май не остана българска земя в тази държава…освен разбира се, големите ни градове София, Пловдив, Варна, Бургас… така наречените стожери на българщината, последните крепости, българските острови в цигано-турското море. Бъдещето на България е именно това: циганизирано-турска държава с отделни български анклави, затворени в големите градове. Управниците ни пет пари не дават дали България ще си смени населението. Те са недосегаеми за небългарите. Децата им учат в елитни училища, където цигани няма. Синовете им ще се оженят за красиви, руси и синеоки моми от Запада, предимно наследнички на богати западни родове и управляващи фамилии. Циганите винаги ще им слугуват и ще работят за тях за жълти стотинки. Пука им, че българи няма да има. Цигани в именията им няма да има, освен когато ще влизат да почистят след поредния им аристократичен бал. Турците ще им се кланят и ще ги поздравяват с думите: „Булгар ефенди“. Помаците ще продължат да нижат тютюн и да се молят за един комат хляб.
  Оправия няма, надеждата сме я погребали отдавна. Няма как да се обърне процеса на дебългаризация в тази територия. Ако дойдат волжки българи ще стане дори по-зле. Те са тюркоезични мюсюлмани и повярвайте ми ще се съюзят с турското население, защото то им е много по-близко по култура и бит. Бесарабските, македонските, банатските и каквито и други българи да докараме ще са просто една капка в морето. Като дойдат тук ще станат като другите българи… няма да раждат деца, ще емигрират и просто ще забавят смъртта на държавата с най-много десетина години.
  Какво може да се направи?
  България не е територия. Тя е повече от територия или парче земя. България си е сменяла местонахождението редица пъти в историята. Имало е няколко Българии и точно тук се корени силата на българския дух. Спасението на България е в основаването на нова България на ново място (по-всичко изглежда назапад)! Подкрепянето на българските общности в чужбина и не връщането им тук и присаждането им на гангренясалото тяло, а мотивирането им да останат в чужбина и да градят българщина там, асимилирайки тамошните народи е по-перспективна идея. Подкрепа за българите в Молдова да градят български анклав там, украинските българи да правят България в Украйна. Банатските българи да работят за сепаратизма си от Румъния. Българите в Чикаго да се сплотят и да пазят родните традиции. Така ще я има България, макар и пръсната на хиляди малки парчета. Тази земя за съжаление я загубихме. единствената ми утеха като на удавник, който повлича и други е, че Турция ще се разпадне и бъдещето на турците е мрачно като нашето. Пустите кюрди пречупиха турския ятаган и Турция може да оцелее само назапад като пръснатата на малки части България, защото Анадола е обречена. Гърците, които са ни изконен враг също няма да ги бъде, но албанците (а сега и хилядите бежанци) ще сломят гордия им дух (впрочем гърците са народ, който е борбен и достоен да оцелее, но дори те ще склонят глава пред силата на албанската утроба). Може би в бъдеще ще ни се отдаде нов шанс за официална държава, на друго място, но с българско население. Да бъде! Амин!

  1. Весела

   Драганов – много, ама много си прав за катастрофалната ситуация. Но не съм съгласна, че България не е територия. Напротив! Народът е там, където е земята му. Не казвам, че българите в чужбина са по-малко българи като самосъзнание. Но отчаяната ти идея да се мотивират да останат в чужбина и да градят българщина там, асимилирайки тамошните народи е кауза пердута. Защото ако в емигриралите ни сънародници има останало съзнание и ценност за българщината, то в техните деца, които са родени там, израсли в друга страна и говорещи друг език това българско самосъзнание (не по вина на децата разбира се) е на почти нулева степен и България е една детска приказка, която им разказват родителите. А техните бащи и майки са принудени да се социализират към специфичните условия на страната, в която са емигрирали и това е безапелационно изискване, за да оцелеят там. Как си представяш българи да асимилират народите, при които са отишли за къшея хляб ? Точно обратното. Нашите емигранти се съгласяват, самите те и децата им да бъдат асимилирани от чуждата култура. Иначе са аут. Това е истината за съжаление…

   1. Румен

    Емигрантите ако искат ще се запазят като българи, както и техните поколения. На запад има много народи, които имат големи диаспори в Сащ, Канада, Австралия и т..н. Има милиони китайци, ирландци, които не са все още асимилирани. А българите? Жалки безродници и майкопродавци. Голяма част от емигрантите са емигрирали не защото са нямали поминък в България, а за да не бъдат децата им българчета. истината е, че голяма част от българските емигранти са българомразци и допринасят за изчезването на българският народ. С такива боклуци България няма бъдеще. Но никой не го казва това. Емигрантите на запад се представят за герои и страдалци, а не се разкрива антибългарската им същност.

 8. Костадин

  Борисе, в което точно държавно ведомство работиш? И кога точно те назначиха на работа ГЕРБ? Щом Орешарски е виновен за кризата с раждаемостта, работата е ясна. За базата данни на МЗ не си прав, нищо че си държавен служител. Защото, ако беше умен и можеше да четеш, определено нямаше да си държавен служител, така че разговорът е безпредметен. Все пак ще отбележа, че един ден на всички вас, които убивахте и продължавате да убивате нашия народ, ще ви потърсим сметка. И всички до един ще си платите.

 9. Костадине,

  ти май чуждо мнение не признаваш. Не съм държавен служител и нямам нищо общо с ГЕРБ, нито с коя да е партия.

  1. Костадин

   Разбирам. И мен би ме било срам да съм гербаджия. Така че е нормално да отричаш.

 10. Весела

  Причината за демографската криза в България има икономически корени, главно. икономически интереси. Външни и вътрешни икономически интереси.
  Всичко останало, вкл. политики на външни и вътрешни фактори е само следствие. Темата е толкова обширна, че само в един коментар е невъзможно да се обхванат всички аспекти от причинно-следственитета връзки и то на различни нива.
  Доста коментарии по-горе засягат предимно следствията и са посочени необорими факти, но не се засягат икономическите причини. Нямам претенцията тук дори да изброя 10 икономически причини.Ще посоча само една за коренните българи, които раждат все по-малко и по-малко (в брак и съжителство).
  Ако говорим за възпроизводство на работната сила, както бяха писали класиците на политикономията (нали ги знаета?), то бива просто и разширено. Заплащането на труда следва да осигури не само възстановяването на самата работна сила (просто възпроизводство), но и да осигури възпроизвеждане на потомство
  разширено – деца). Как да има повече деца, които няма как да се отгледат, лекуват, нахранят, облекат, образоват с минимална работна заплата от 420 лв? Примери много. Но най-драстичният от тях е този на бащата, който продава кръв, за да спаси децата си от глад …
  И затова сега двойките се ограничават с едно, максимум две деца. На опонентите, че в мизерия дедите ни са имали по 5-10 деца и пак са ги отгледали, ще кажа, че сега условията на живот, ценностите и цялостната обществена среда са други. Пък и в миналото според народопсихологията на повечето деца се е гледало като на повече работна сила в семейството.
  Вярно е, че сега има и семейства, при които няма финансов дефицит и въпреки това броят на децата е малък. Но там има други причини,.
  Икономическият интерес е в основата и на нарастващата циганска раждаемост, тъй като помощите дават възможност за препитание на мързеливи и неграмотни фамилии без полагане на труд. И се стига до социални парадокси деца да раждат деца. Раждането на деца при този етнос се е превърнало в производство на конвейр, в бизнес и което дете оцелее, оцелее, за друго въобще не се мисли.
  За да започне стопиране на демографския срив следва да се изгради отговорна национална концепция, която да се развие в конкретна програма и тя да се следва стриктно, като се декомпозира на срокове, отговорни институции, финансово обезпечение, обществен отчет на 6 месеца и т.н. Но затова трябва държавническо, а не политическо желание, много добри специалисти и приоритетна отговорност.
  Не дай Боже да ни „подобряват“ генофонда т-нар. „мигранти“ или цигански етнос., както безотговорно ни съветват някои самозабравили се …
  Мога да си пиша до утре, но едва ли ще има полза, защото тези, от които зависи решаването на проблема няма да го прочетат, пък и дори да го прочетат няма да го разберат и няма да искат да го разберат.
  Но напрежение в обществото се е натрупала в огромни количества и е на критична точка.

 11. ВЪЗРОЖДЕНЕЦА

  Скоро гледах по уж „партиотичнчата“ национална телевизия СКАТ в предаването “ Облаче ле бяло“ интервюто на „шефа“на Агенцията за българите в чужбина, Борис Вангелов. Горкият Борис, толкова много работел за каузата на задграничните българи и тплкова безсъни усилия е положил че чак ме накара да заспя през цялото му интервю. Предаващата Райна Манджукова спомена че и тя е била част от българите от близката чужбина и била „шефка“ на същата агенция, но не спомена защо така тъжно бе отстранена от този пост.
  Много пъти съм го казвал че тази анти българска „служба“ бе създадена още по времето на омразния комунистически режим с оглед да премахне всякаква проява за придобиване на елементарни чобешки права на многоистрадалите българи от близката чужбина.
  Имам един мой познат който е „роден в въздуха“ също както Народната певица Любка Рондов в Северна Гърция. Документите за самоличност на моя причтел са умишлено унищожени от гръцките власти, но нашите изкуфели бюрократи от „патриотичната агенция“ за Бллгароте в чужбина го съветват да ходи в гръцкото посолство и да си полуяи „ново копие“и проблема ще
  се реши „по бързата процедура“
  Ако ние сме държава на място, по примера на Унгария, Румъния, Чехия и Словакия, не би трябвало да имаме корумпирана и анти българска агенция, тя работи против жизнените интереси на самата българска държава, вижте на какво състояние е демогравското състояние в момента, каква е раждаемоста на българското население, и единствения начин да си оправим държарата е да наложим следните стъпки: Първо да закрием омразната анти българска и корумпирана Агенцияза българите в чужбина, и второ Президенството и Правителството да гласуват закон за придобиване на българско гражданство на всички поданици от близката чужбина, който се декларират за българи без да доказват никакви документи , понеже какива не съществуват и са били нарочно унищожени от нашите съседни държави, и това да стане безплатно.
  Имам два простички въпроса към „шефа“на Агенцият за Българите в чужбина Гн. Борис Вангелов:
  Първо, по повод прожекцията на филма „Родена в въздуха“ Агенцията ви нищо не продума, и е като трън в очите ви.
  Второ, защо не защитавате българина Гн.Стоянов (Стоидис) и защо никаква подкрепа от вас към българо-македонското здружение „Нова зора“ и по този бесотговорен начин ги тласкате в лоното на македонизма.
  България над всичко и над всички!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *