Напоследък в българския енергиен отрасъл се случва нещо нечувано и невиждано. Стана вече три месеца как трите компании-собственици на ЕРП дружествата у нас се мъчат да получат от държавата одобрение за поредно увеличение на цената на тока, а тя се дърпа и не казва нищо. Точно като свенлива мома – хем и се иска да даде, хем пък какво ще си помислят хората тогаз? Колебанието разбира се не е породено от стремеж да се запази интереса на българските граждани и потребители, а от ясно изразената воля на тези граждани при вдигане на цената на тока да се вдигнат и те. На 18 март, 25 март и 13 април ВМРО поведе хиляди българи на протест срещу ЧЕЗ, ДКЕВР и ЕОН. Организацията показа, че може да мобилизира хора в защита на социалния им интерес, като при това изиска ясно да се обясни кои точно са причините за ново поскъпване на тока в условията на световна икономическа криза. И като се започна едно мънкане, едно гузно озъртане, че в енергетиката се злоупотребявало (разбирай крадяло), че цената на тока не било ясно как се определя, че не било ясно какви инвестиции имало направени, и че май цената на тока можело даже да падне. В едно свое фундаментално интервю по БНТ от 7 април министър-председателят Бойко Борисов обобщава всичко това това по следния начин:

– Казват, че са инвестирали, аз искам и ще ходя лично на всяко място, на което ми посочат, че са инвестирали – далекопроводи, стълбове, където ме заведат там ще ходя лично и ще ги смятам, щото по сметки за тия 5 години над 1 милиард трябва да са дивидентите.

Другият абсурд, необясним за Борисов е как така НЕК е купувала ток от Козлодуй за 66 лева за мегаватчас, а в същото време е купувала от чужди държави ток на двойни и дори по-високи цени.

– Не виждам никаква логика в това да купувам ток на 127 или 134 лева, когато Козлодуй ми го дава на 66 лева и с 66 лева, забележете ток, ние почваме да го продаваме на трети страни. На българските граждани го продаваме на 146, а на 68 го даваш примерно на Сърбия, Гърция, Турция или където и да е. Къде има такова нещо, къде е икономическата, финансова или каквато и да е логика.

Всички, които са участвали в тази далавера и получаването на комисионни, ще бъдат уволнени или ще им бъде търсена отговорност, закани се още вчера министър-председателят. Тези разкрития обаче може да зарадват българите с по-ниски цени на тока или поне без покачване на сегашните.

– Те от първи юли няма, със сигурност, предполагам, не знам, щото те пък са независима организация – няма да са такива цените, така си мисля поне или се надявам.

Това последното е много трудно за разбиране. Може би точно заради това само в рамките на следващите две седмици Борисов заяви че ще национализира ЕРП-тата, ако собствениците им не си преосмислят политиката, а пък зам.-министърът на икономиката и енергетиката Евгени Ангелов каза, че ще продадем и остатъчните си дялове на ЕРП-тата. Очевидно или Ангелов не е разбрал какво говори неговият началник, или знае, че той просто така си лъже. Но да беше само той, ами! Разнобоя продължава. Шефката на Българския енергиен холдинг Мая Христова каза, че тока ще скача, а шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза, че ще падне. После Семерджиев размисли и рано сутринта на 1 юни каза, че ще скочи. Но през деня отново размисли и следобед сподели, че всъщност няма да скочи.

Въобще цялата ситуация заприлича на класическата казармена схема „падни-стани“. Безспорно е само едно – в енергетиката има огромни интереси и право пропорционални на тях далавери. Цената на тока в България е най-висока в ЕС (спряма стандарта на живот у нас) и всяко следващо увеличение на цената на ток поне през слеващите 18 месеца ще бъде абсолютна спекула. Пазарът ни е затворен и макар и формално да се либерализира от 1 юли, цените ще продължат да се диктуват от картела на частните монополисти. Благодарение на ВМРО всички тези неща влязоха в полезрението на хората и се оказа, че вече не е толкова лесно да се аргументира вдигането на цените. Като следствие от това ДКЕВР се бави втори месец да обяви решението си за цената на тока, което е безпрецедентно в десетгодишната история на регулатора. Последното засега заседание на комисията е насрочено за 8 юни, а крайния срок за решението е 30 юни. Ако цената на тока остане същата, това ще е една много сериозна победа за гражданското общество в България. Ако цената обаче се вдигне, ще се вдигнем и ние. Защото на мен ми писна. Защото на нас ни писна. Пък каквото сабя покаже.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *