Само между СДС и ДСБ ли са предварителните избори?

Утре в България ще се състоят четвъртите предварителни избори в нашата история. Първите бяха през 1996 г. за излъчване на общ кандидат-президент на ОДС и бяха отчетени като изключително успешни. Вторите бяха през 1997 г. за избиране на кандидати за депутати и бяха частично анулирани там, където спечелиха неудобни на Иван Костов лица. Третите бяха през 1999 г. за избиране на кандидати за кметове и бяха отчетени като пълен провал след серия от скандали между съперниците от уж вече единната и обща партия СДС. След което всички резултати бяха анулирани. След пауза от 12 години експериментът отново ще бъде проведен. И по всичко личи, че резултатите имат потенциала да надминат по скандалност дори и тези от 1999 г. Тогава обвиненията бяха направо невинни – тук някой кандидат раздавал брашно и олио на циганите, за да гласуват за него, там пък леви обувки, а десните след вота (за правилния кандидат) и така. Впрочем това с обувките се превърна в сериозен хит на изборните кампании у нас. Но днес сблъсъкът между Светослав Малинов и Румен Христов от една страна, и Прошко Прошков и Владимир Кисьов отдавна вече е надхвърлил битовите измерения на брашното, олиото и обувките. Румен Христов, ако помните, беше обявен за кандидата на ДПС на изборите за председател на СДС през 2008 г. Кисьов пък разви топли отношения с Бойко Борисов по времето, когато беше шеф на столичния общински съвет. Което неслучайно доведе до гласно обявената подкрепа от страна на министър-председателя към кандидатите на СДС. От друга страна дори и левият кандидат за кмет на София Георги Кадиев обяви, че ще гласува на „сините“ избори, и макар да не обяви кого ще подкрепи, създаде изключителен прецедент в най-новата ни политическа история. Междувременно срещу кандидатите на ДСБ започна мощна медийна кампания, съпроводена с активна такава в подкрепа на СДС. Костовистите отдавна са свикнали да работят на принципа на бащата-основател на партията си „сами срещу всички“, обаче даже и те изразиха, макар и неофициално, опасения от контролиран вот в неделя. Като под контролиран разбирайте не от тях, разбира се, понеже ако на свой ред имаха възможности едва ли биха имали скрупули да ги използват.

Без да коментирам финансовия и медиен потенциал на двете партии е ясно, че на СДС се дава сериозно рамо отвън. Отговорът на въпроса само между СДС и ДСБ ли са изборите, се налага от само себе си – всеки политически играч с удоволствие в такава ситуация би инвестирал в по-удобния опонент. Не съм привърженик на нито една от двете страни в Синята коалиция, и както добре знаят познаващите ме хора, с удоволствие бих вкарал в затвора Иван Костов, когото смятам за един от главните рушители на съвременна България. Но кампанията срещу кандидатите на ДСБ е нечестна и непочтена. Винаги съм разбирал политиката като съревнование на идеи, а не на клиентели и портфейли. И винаги съм приемал като предизвикателство равностойния двубой. Такъв в момента могат да осигурят Малинов и Прошков, като Прошко ми направи особено добро впечатление с младостта си, хъса си и последователния и нетрадиционен за типичния български политик изказ. Все неща, заради които с удоволствие бих гласувал за него. Силно се надявам в неделя, в името на доброто състезание, да победят по-добрите кандидати. Ако ги оставят да се състезават сами, естествено.

Сподели поста:

Свързани статии

Ибрахим Реиси

Кои са следващите?

Когато миналата седмица беше извършен опит за убийство срещу словашкия мин.-председател Роберт Фицо, зададох следните два въпроса – кой има

Прочети повече

9 коментара на “Само между СДС и ДСБ ли са предварителните избори?”

 1. andrey358@abv.bg

  „…бих вкарал в затвора Иван Костов, когото смятам за един от главните рушители на съвременна България.“

  Ха-ха това трябва да е някаква шега нали? Предполагам, че има два типа хора, които биха направили подобно изказване: или такива които са крайно заблудени от платената с руски пари пропаганда или такива които са част от тази пропаганда. Нямам друго обяснение да се напише подобна невероятна глупост.

 2. Глупост? Затварянето на хиляди предприятия, политическата корупция, РМД-тата, клиентелизма, блюдолизничеството пред новите ни господари от запад е глупост?!? Естествено че е за затвора, друг е въпроса, че все още имам много хора, а някои от тях и доста свестни при това, които му вярват. Е, има и такива, които бълнуват някакви руски пропаганди, тях не знам къде да ги причисля:)

 3. Хайде добре, за другото няма да споря щото темата ще стане безкрайна, ама ми кажи за предприятията какво точно си против? Все пак имаш претенцията да си политик, би трябвало да имаш елементарни познания по икономика и да ти е ясно като бял ден, че това което направи тогавашното правителство беше единственото правилно решение. Ако говорим за престъпна загуба на ползи, то е на предишните правителства, които трябваше много по-рано да започнат да реформират икономиката. Тогава щеше да имаме много повече спасени предприятия. В случая Костов и компания нямаше наистина какво друго да направят с тези предприятия освен да ги затворят.

 4. Опа, чакай малко. Костов направи нещо изключително мръснишко с предприятията. Те бяха затворени, след като бяха продадени за жълти стотинки, а преди това бяха източени, не без съдействието на Костовото правителство. Ако Костов, който е икономист, следваше елементарната икономическа логика, беше пуснал тези заводи на търг, а не на РМД-тата, повечето, да не кажа почти всички, още щяха да си работят, а държавата щеше да е прибрала огромни суми от приватизация. Само че не стана така. Не ме карай да ти давам примери, сигурен съм че знаеш доста. Това беше най-голямото престъпление на бащата на разбойническо-мениджърската приватизация. И накрая да питам. Колко работници все още имат акции нв тези РМД-та, а? Проверявал съм, почти навсякъде са изхвърлени от играта.

 5. Feldmarschall

  По времето на Костов с вътрешен министър Богомил Бонев започна най-голямото гонение на националисти. Няма нужда да коментирам и изказването му в парламента „Как погребал българския национализъм“.
  Иначе по-конкретно по темата, обръщам се към автора… Намерете начин от ВМРО да връзумите Искрен Веселинов, които иска да се коалира с горепосочените за местните избори есента. Иначе се получава голяма колизия между позицията на партията ви изразена в медиите и това, което правят някои хора по места.

 6. Няма колизия. В ДСБ има и качествени хора, с които може да се работи по места. Искрен не прави коалиция с Костов все пак, а освен това създава и сериозна коалиция срещу сегашното червено статукво в Русе.

 7. tova si go zaslujavat zabravihase che jiveqt v BULGARIQ.umruznalo mi e da hranq i izdurjam ciganski semeistva koito si lejut po grub

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *