Яхтена регата в София

На 17.11.2012 в Банкя се проведе първото състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup 2012. То се проведе на 25 метров басейн в една от почивните станции в курортното градче, по правилника на Световната асоциация по свободно гмуркане. Свободното гмуркане е гмуркане със задържане на дъха, без използването на водолазни бутилки. Първоначално практикувано в морските държави с цел набавяне на прехрана, а по-късно и военни действия, свободното гмуркане се развива през последните години и като спорт. Т. нар. фридайвинг, или свободно гмуркане, става изключително атрактивен сред почитателите на екстремните спортове, които търсят контакт с морето по най-естествения възможен начин – на една глътка въздух, без тежка и обемна екипировка, която затруднява движенията и взаимодействието с морските обитатели.

Всичко това можем да прочетем в кратката анотация на състезанието, публикувана в интернет. Набиват се на очи обаче няколко доста странни неща. Първо, на всички географски карти Банкя се намира доста надалеч от морето. Да кажем, че България не е морска държава, добре, обаче на същите тези географски карти личи, че тя има широк и удобен морски излаз. В крайна сметка нека сметнем, че по някакви причин са решили да го направят на 500 км от морето, но тогава защо състезанието се провежда в 25 метрова локва, а не в класически олимпийски басейн? И не на последно място, защо една вътрешно национална надпревара се провежда под английско наименование?

Отговорът е прост и много ясен. В нашата страна нищо няма значение, ако не се проведе в София, или в краен случай в границите на софийската община. Също така, ако няма нещо англозвучащо в името си, значи въобще не заслужава внимание. Примери за това колкото щеш. Първото, и поради това най-глупавото, което може да се посочи, е кандидатурата на София за европейска столица на културата. Не е прецедент държавната столица да кандидатства за това престижно отличие, но обикновено се дава предимство на по-малки градове – с цел по-голямо икономическо и културно развитие на регионите. Например Рим никога не е бил европейска столица на културата, но Генуа е била. От което Рим не загубил нищо, но пък Италия е спечелила много. Но нека оставим културата и погледнем спорта. В България винаги се е гледало с лошо око на успехите на отборите извън София. Техните резултати като правило се отдават на купени мачове и мръсни сделки, санким столичните „грандове“ са  света вода непита. Наскоро четох един коментар за актуалния футболен шампион на страната „Лудогорец“, в който последните му неуспехи си приписваха на… липсата на дискотеки в Разград. Футболистите страдали, защото нямало къде да се забавляват в „малкия“ град. Явно за автора на статията кръчми и барове има само около жълтите плочки, но без да се задълбочавам в тълкувания колко малък може да бъде един областен център, ще приведа още един пример от Италия. Футболните сили там са в Милано, Торино, Флоренция и Неапол, а не в Рим. В другите спортове примерите са още по-драстични. Най-силен волейболен отбор на Италия и неколкократен европейски шампион е Кунео, който се намира в едноименното 40 хилядно градче до френската граница. За мащабите на Апенините – живо село. Е, сигурно има хубави дискотеки за компенсация…

За икономиката няма какво да говорим. България е държавата в ЕС с най-голяма разлика между заплатите в столицата и провинцията. На какво отгоре, не е много ясно, освен може би поради причината, че държавното ръководство методично и систематично убиваше регионите си в продължение на четвърт век. Та така. Затова не само надпревари по свободно морско гмуркане ще се правят в Банкя, но и яхтени регати очаквам скоро да организират. Май имаше някакъв гребен канал в Софийското поле? Пък и да няма, ще изкопаят, или ще отидат до язовир „Искър“, зер така е по-лесно, отколкото да се разкарват до Варна, Бургас или някое от другите 30 крайморски селища.

Сподели поста:

Свързани статии

20 коментара на “Яхтена регата в София”

 1. Един плувец

  Не са точно такива нещата, каквито ги описваш. Ако държиш да изясниш проблемите, обърни се към организаторите на състезанието.
  Иначе за някои от нещата си прав. Просто при нас в България е така.

 2. Илия Добрев

  Г-н Костадинов, защо пишете за неща, които не разбирате? Състезанието се проведе в Банкя, защото група момчета от София, ентусиасти и най-добрите гмуркачи в България, дръзнаха да го направят. За съжаление във Варна нямаме такива. В басейните тук дори не ти позволяват да плуваш с плавници и да тренираш апнеа.

  http://spearfish.org/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?63690.0

 3. Момчета, от взиране в дървото няма да видите гората. Ако има детайл, който не е коментиран правилно, посочете го.

 4. Още един плувец

  Коце, няма да се очудя, че като са си заплюли да е в Банкя,може би са се надявали и лично ББ да ги огрее 🙂

 5. Явор Иванов

  Много просто-свържи се с организаторите и дай предложение за съдействие или направо организация на състезанието във Варна и…..нямаш грижи! 😉
  Естественно че ще го направят там където намерят съдействие !
  Този хубав спорт е все още нов и тепърва предстои да се развива и да сте сигурни че в бъдеще ще има състезания навсякъде където има условия (басейн) !

 6. Уважаеми г-н Костадинов,
  позволете ми няколко коментара относно статията. Няма да влизам в дискусия относно икономическото и културно развитие на регионите, географското разпределение на елитни футболни клубове, както и яхтени регати. Като един от организаторите на въпросното събитие, което коментирате, ще направя няколко пояснения:

  1) Свободното гмуркане като спорт включва 6 състезателни дисципли: 3 се практикуват в море (за дълбочина) и 3 в басейн (за дистанция под вода и време). Басейновите дисциплини очевидно се практикуват в басейн – включително 25 метрови, на които се провеждат световни първенства, не само по гмуркане;
  2)“вътрешно националната надпревара“ всъщност е международно състезание с 40 участника от 5 държави, включително Гърция, която има едни от най-слините гмуркачи. От там идва и англоезичното име;
  3) термин „свободно морско гмуркане“ не същестува;
  4) във всеки град, в който има подходящ басейн, може да се организира сътезание. Вие като общински съветник дано можете да окажете съдействие на варненските колеги и приятели и да помогнете да направим следващото състезание там.
  5) Повече информация за събитието можете да намерите на http://www.facebook.com/SofiaFreedivingCup;
  6) повече информация за свободното гмуркане – https://www.aidainternational.org/

  Ако имате нужда от друга информация, съм насреща!

  Любомир Стефанов

 7. ……“Първо, на всички географски карти Банкя се намира доста надалеч от морето. Да кажем, че България не е морска държава, добре, обаче на същите тези географски карти личи, че тя има широк и удобен морски излаз. Приемаме, че през есента морето е студено, но за тази цел има неопренови костюми. В крайна сметка нека сметнем, че по някакви причин са решили да го направят на 500 км от морето, но тогава защо състезанието се провежда в 25 метрова локва, а не в класически олимпийски басейн? И не на последно място, защо една вътрешно национална надпревара се провежда под английско наименование?“––целия този абзац е некоректен, показва въпиющо непознаване на материята и не ти подхожда да пишеш глупости!
  Няма да ти правя разбор дано те провокирам да се потрудиш и разбереш моя добронамерен упрек.
  Гората си е гора и е видна не бива от всяко нещо да ровим политика идва ни в повече….
  Плувеца ти е посочил коректния начин да попиташ организаторите и сега щяхме да те поздравяваме за това , че си обърнал внимание на отличната инициатива на едни сърцати момчета и момичета и за твоя информация по-големи патриоти от болшинството политиканти в родината!

 8. Драги ми Блогарю,
  както са ти намекнали преждекоментиращите, си се изказал много неподготвен. Не мога да разбера, защо всеки в милата ни Татковина, драпа да коментира всичко що се случва под слънцето, ако и да е очевадно, че хал-хабер си няма от него.
  Между другото, бих простил лаическите коментари относно мероприятието, защото както личи, това е бил само един повод, да си развиеш основната теза, която няма нищо общо с повода, от който е тръгнала.
  Съвета ми е обаче, да не се напъваш да омаскаряваш първото по рода си в България подобно състезание. Защото организаторите му заслужават само адмирации и поощрения за ентусиазма и труда, който положиха. Тук се сещам за вица за българския казан в ада, но да не разводнявам и аз темата, като автора и.
  А между другото, ако си беше направил труда да разбереш за какво иде реч, щеше да видиш, че не става дума за „вътрешно национална надпревара“, а за състезание с участието на спортисти от няколко страни. Но да не те разсейвам повече от вътрешно политическите ти коментари.
  Успех! И бъди малко по-позитивен към нашите, Българските мероприятия. Така ще си заслужиш правото Българското знаме да е на челно място в блога ти!

 9. Виждам, че се е оформила добра дискусия. Към Любомир Стефанов ще отправя следната корекция – ако действително състезанието е международно, това далеч не задължава името му да бъде на английски. Какво ви пречеше да го рекламирате на български и да го преведете на английски за чуждестранните състезатели? Въпрос на самоуважение е, според мен. Що се отнася до другите детайли, съгласен съм със забележките, и ако желаете ще ви съдействам на драго сърце, и с много желание, за организацията на второ такова състезание във Варна. На последно място – първият абзац е копиран едно към едно от материал за състезанието, поместен в интернет. Стана ми интересно как почитателите на контакта с морето по „най-естествения начин“, са решили да осъществят този контакт в Банкя. И това ме провокира да пиша.
  Поздравления за инициативата и не се сърдете на критиките. Още повече защото имам усещането, че ако правите подобни състезания през лятото едва ли ще са в Банкя:) Щото и плажния волейбол, въпреки че не е проблем да се направи състезание по този спорт и в Трън, примерно, лятно време се практикува, странно защо, най-вече по плажовете:)

 10. Драги ме Преторе, преди да вадиш заключения за омаскаряване няма да е лошо да прочетеш още веднъж статията и ако видиш нещо такова, тогава да пишеш. Иначе ще излезе, че бъркаш критика и лично мнение с омаскаряване, и може да се окаже, че се изказваш неподготвен:)

 11. Александър

  Много ми мирише на национализъм тук ! Г-н Костадин, защо критикувате използването на английски език в името на организираното събитие? Дали не би трябвало и вие да коригирате заглавието на една ваша публикация в блога ви от „Where the fuck am I? “ на „Къде подяволите са намирам АЗ?
  Не бъдете толкова „дълбоки“ в размислите си, понеже не се знае от къде ще изскочи заека.
  А сега ако съм на ваше място, бих редактирал изоснови написаното по-горе. Бих се извинил на всички които са се почувствали засегнати от „измишльотината“ по-горе.

 12. „Драги ме Преторе, преди да вадиш заключения за омаскаряване няма да е лошо да прочетеш още веднъж статията и ако видиш нещо такова, тогава да пишеш. Иначе ще излезе, че бъркаш критика и лично мнение с омаскаряване, и може да се окаже, че се изказваш неподготвен:).“

  Прав си г-н Костадинов. Сега, като се зачетох още веднъж, от дистанцията на времето, и след декларираната от теб готовност за съдействие за провеждане на второто състезание във Варна, нещата изглеждат по друг начин :).
  То и без това, както посочих вече, състезанието е само трамплин за изразяване на личното ти мнение по други въпроси, поради което и за него не е писано много 😉 .
  Въпреки това в израза: „25 метрова локва“, съзирам някакво недоброжелателство към организаторите. Но може пък аз да съм прекалено мнителен.
  Толкова от мен. Желая ти успех, че както е тръгнало в Общинския съвет и във ВМРО, нищо чудно да опреш до помощта на „локваджиите“.

 13. Драги ми Преторчо, ако аз бях на мястото на организаторите, щях да направя състезанието в басейн с олимпийски размери, или поне в басейн за скокове от високо. Но така са си решили, така са направили. Пък и може би в Банкя няма по-голям, откъде да знам. За другото не бери грижа, във ВМРО, в общинските съвети и в нашето общество като цяло, е така – като имаш собствено мнение, ставаш неудобен:) Един ден, ако и ти имаш собствено мнение за нещо, ще разбереш:)

 14. Г-н Костадинов, радвам се, че изразявате готовност да помагате да направим състезание и във Варна – разчитам на Вашата дума. Моля свържете се с мен по имейл, за да ви разкажа за плановете за развитие на спорта по черноморието.

 15. Благодаря за което!
  Организаторите на ‘софийското’ състезание на драго сърце ще работят, за да се случи подобно мероприятие и във Варна. Писах Ви от каква помощ имаме нужда и как Вие като общински съветник можете да се включите.
  Много хора са стигнали до блога Ви и са видяли декларираната готовност за помощ, силно се надявам, че ще успеем да направим нещо заедно.

  Любомир Стефанов

  1. Разбира се, че ще помогна както мога, стига следващото състезание да не е на английски:) Няма да е лошо да ми пратите и телефона си.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *