Управляващите искат да откраднат 1 млрд. лв.

Актуализацията в бюджета с 1 млрд. лева е ненужна и опасна за бъдещето на страната. В момента няма макроикономически показатели, които да са се променили толкова сериозно, че да се налага подобен ход. Единствените извънредни събития в страната са сформирането на новото коалиционно правителство, което търси варианти да се разплати със спонсорите си.

Публична тайна е, че правителството на ГЕРБ тероризираше бизнеса по мутренски начин и със сила си набавяше допълнителни финансови средства. По традиция пък социалистите обичат да грабят от държавния сектор и за това тази актуализация е концентрирана основно към помощ на компании от този сектор. За мен няма съмнение, че бюджетната актуализация цели тези пари да бъдат откраднати от управляващите.

Ако държавата трябва да тегли какъвто и да е заем в момента, той трябва да бъде целево насочен към два основни проблема. Подпомагане на реалната икономика и борба с демографската катастрофа. Всичко друго е второстепенно и няма да доведе до подобрение на живота на хората в дългосрочен план. Раздаването на социални помощи или намаляването на цената на тока с 3-4% са прах в очите на най-бедните българи.

Тъй като не е редно държавата да субсидира пряко частните фирми, най-добрия начин да се подпомогне дейността им е като се намалят данъците за определен тип работодатели в някои стопански сектори. Да се насърчи реалното конкурентоспособно производство. Кои и колко точно да бъдат тези фирми трябва да се реши след внимателен анализ. Спестените разходи от данъци и такси ще се върнат обратно в икономиката чрез потреблението.

Демографската катастрофа е видна от всички статистики и изследвания през последните 2 десетилетия. Каквито и мерки за насърчаване на заетостта да се предприемат, вече има населени места, където просто няма кого да назначиш. Хората са най-важният ресурс на българската икономика и за това смятаме, че работата по разрешаването на тази криза заслужава риска на нов държавен заем. Разбира се комбиниран с рационални политики и превръщане на темата в национален приоритет.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

2 коментара на “Управляващите искат да откраднат 1 млрд. лв.”

  1. Илия Илиев

    Поздравления за това ! Много правилно виждане за ролята на държавата . Дано е на цялата партия и да се приема от хората които ви подкрепиха на изборите . Бих допълнил и намаляване на данъците на хората с повече от едно дете, вместо раздаване на детски на всички .

  2. Има още много какво да се допълни, но в кратък текст като този няма как. Важното е, че мислим еднакво по основните проблеми.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *