За фаровете и депутатите

От 7 август карането на фарове през деня стана задължително през цялата година. Не за първи път българските депутати показват рядка некомпетентност, но този път нашите уж народни представители надминаха себе си. Не че решението, което взеха, е вредно. То просто е безсмислено, и като всяко безсмислено нещо у нас, беше прокарано с тъпа упоритост и волска настоятелност. Един основен аргумент беше изтъкнат в подкрепа на нововъведението и той бе нуждата от засилването на безопасността по пътищата. Как точно обаче запалените фарове на автомобилите ще повишат тази безопасност не стана ясно. Вместо това почнаха да ни дават примери – в скандинавските страни било така, на други места било така, в Англия карали така и т. н. Хубаво, само че в скандинавските страни лятото трае 3 дни, а през зимата в северните им области денят продължава едва няколко часа. Логиката на движението по пътищата оттатък полярния кръг трудно би се приложила у нас, където през лятото денят почва в 5.20 и свършва около 21.00 ч. В смисъл – запалените през деня фарове да предотвратяват инциденти.

Това далеч не е всичко. Освен че са некомпетентни, депутатите явно са и лоши шофьори. Всеки редовно каращ колата си през лятото шофоьор знае, че на палещото слънце светнатите фарове невинаги се виждат, а ако се забелязват, приличат на габаритни светлини. То цветните светлини на светофарите се виждат трудно понякога през деня лятно време, та какво остава за фаровете на колите. Като не знаят тези неща, поне да бяха питали водачите на служебните коли, които ползват, но нейсе. Притеснителното е друго. Малоумните идиоти, както са я подкарали, като нищо ще ни наложат някоя друга „обезопасяваща“ мярка. Примерно, ако се окаже, че в Англия заради карането с десен волан катастрофите са по-малко, да наложат каране отляво. Щом е в Англия, няма как… Или задължително слагане на каски по време на шофиране. Хорската простотия край няма, еле пък тая на депутатите.

Не е сигурно, даже направо е съмнително, че новите промени в Закона за движение по пътищата ще доведат до по-голяма сигурност по шосетата. Сигурно е обаче, даже направо доказано, че само министърът на финансите е доволен от новонастъпилата тотална „безопасност“. Докато се усетят за новите правила бая шофьори ще станат жертви на катаджиите и така ще понапълнят вечно зиналата за още и още приходи държавна хазна.

А покрай тъпнята с фаровете, някак между другото, покрай летните отпуски, жегата и олимпиадата, цените на бензина и нафтата подгониха 3 лв. за литър, и съвсем категорично дадоха заявка за трайно справяне с проблемите на пътната безопасност и движението по пътищата. Като принудят хората да не се движат по пътищата.

Сподели поста:

Свързани статии

5 коментара на “За фаровете и депутатите”

 1. Георги Хаджитинев

  Напълно съм съгласен,трябва да ги изметем на изборите.

 2. Така е по-лесно – „ето затегнахме положението“ казват законотворците, извинете – ГЕРБ-отворците.
  Предлагам във Варна да има булеварди и улици, по които да е разрешено да се движим с 90 км. в час – например „Езерния път“, бул. Левски от ХЕИ до пазара на Левски, над „Чайка“… Превишената скорост в останалите участъци да се третира като предумишлено убийство и да се отнема колата, книжката и първия път глоба от 5 000 лв., следващия път 1 месец затвор и глоба 10 000 лв. Фаровете са само лигав аксесоар…

 3. Е, за това вече не си прав. От години си карам целогодишно на фарове и лятото е особено полезно. Изглежда не си се срещал със сива кола на сивия асфалт (или тъмна на черен асфалт), която трудно се забелязва отдалече – много дървета край пътя, тя е в сянката под дърветата, слънцето пече, теренът е пресечен.
  Няколко пъти съм виждал такива тапири в последния момент преди да предприема изпреварвания – просто се сливат с пътя, докато ако са на фарове се виждат много по-лесно и по-отдалеч.

 4. Като направя една приблизителна сметка, сигурно до момента съм минал над 500 000 км зад волана. Ако за теб е удобство, за мен е безсмислена глупост, дори не забелязвам светнатите фарове в жегата. Знаеш ли, притеснявам се, че следващото ще е да ни карат да караме с надути клаксони, за да ни чуват отдалеч и така да не стават катастрофи, после ще ни накарат да сложим каски вътре в колите, после да шофираме със специални костюми, как мислиш??? Всичко това спасява човешки животи, не е ли така? А дали накрая няма да забранят и шофирането, а? Тогава съвсем няма да има катастрофи.

 5. БаткоВладко

  Само да те поправя – в Англия няма задължение да се кара на фарове.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *