"Йени тв"
"Йени тв"

Битът на помашката общност в Турция от вчера до днес. Репортаж с такова заглавие беше излъчен вчера вечерта по „Нова тв” (http://www.novatv.bg/news/view/2011/07/07/18325/%D0%91%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B2-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81/). Краткият, но съдържателен материал беше изпълнен с амбицията да покаже една общност, за която, както каза автора Нахит Догу, има въпроси каква е и откъде произлиза, но за които писаната история няма точен отговор. Защото, както Догу твърди в самото начало на репортажа, този народ бил изгубил корените си в десетки исторически справки. По нататък автора ни води в с. Азатлъ, Одринско, където първият интервюиран му заявява, че не е турчин, а помак, но всъщност е турчин. Странно, но това беше заявено на чист български език, който навсякъде в репортажа беше наричан помашки.

Всичко това би било съвсем нормално да се излъчи по която и да е турска или гръцка телевизия. Защото турците отдавна твърдят, че помаците са чисти турци, които са славянизирани насилствено от българите, а гърците, че те са гърци-мюсюлмани, говорещи „помашки” език. Впрочем, по една от местните гръцки телевизии в Ксанти от две години вървят новини на помашки, или „Хабереве по помацки”. Но да се види и чуе нещо подобно по българска телевизия, и то национална при това, е чиста проба национално предателство. Защото какво всъщност ми каза репортажа на мен, ако съм помак и живея в България, примерно в Златоград? Каза ми, че принадлежа на народ, който си е изгубил корените и не е ясно откъде произлиза, че помак всъщност е турчин, че говоря на помашки език и че имам роднини, пръснати по целия Балкански полуостров. Това, че аз нося българско име, майчиният ми език е български и имам българско самосъзнание, в случая няма никакво значение. „Нова тв” ми каза, че аз съм помак, а не българин, и толкоз.

Няма да цитирам хиляди документи, които незнайно откъде появилия се кореспондент Нахит Догу явно не е чел, за да обяснявам защо помаците са българи като всички останали членове на българската етническа общност. Може би ако ги беше чел, репортажа щеше да бъде за българското малцинство в Турция, каквото всъщност представляват тези наши сънародници. Смятам, че който позволява излъчването на подобен репортаж по „Нова тв” е или крайно неграмотен, или просто изпълнява договор с поръчител. Предвид доброто общо равнище на новините на телевизията очевидно става дума за второто, но защо тогава нямаше лента с надпис „платен репортаж” и защо тогава, като е тръгнало така, телевизията все още се казва „Нова тв”, а не „Йени тв” (пак нова, но на турски)?

„Вихърът на историята отдавна е затрил ясния спомен за миналото на тези хора. Полската работа, грижата за поминъка и децата днес са заличили всички предразсъдъци, етнически и верски спорове през годините.“ Така завършва репортажа, макар че всичко в него всъщност създава сериозни предпоставки именно за възраждане на етническите и верските спорове. Ето защо настоявам за публично извинение от страна на ръководството на българската национална телевизия „Нова тв” към българския народ. Ако е българска, разбира се. Ако е „Йени тв” няма нужда от извинение, може само да кажа – аmman yeni bir TV (писна ми от „Нова тв“).

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

1 коментар на “Amman yeni bir TV”

  1. Мартин

    Телевизии като Nova и BTV отдавна са доказали, че не работят за интереса на българите.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *