БПЦ

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на вселенския патриарх Вартоломей. Това, както е добре известно, представлява канонично престъпление.

Днес тези хора, престъпили църковните закони, избраха нов митрополит на Сливен, който е протеже на един от тях. С този избор заплахата, която тегне над българската църква, става огромна. Не е тайна, че нашата патриаршия е под силен американски натиск, като ролята на основно оръдие в този натиск изпълнява Вартоломей. В последните няколко десетилетия в нашата църква се заформи силно гъркоманско крило, което нескрито съжалява, че ние българите се откъснахме от вселенската патриаршия през 1870 г. Гъркоманите, вещо направлявани от фанариотите от Цариград, стават все по-силни, и днешният избор поставя под въпрос бъдещето на самостоятелната българска православна църква. Защото изборът на нов патриарх е в края на следващия месец и по всичко личи, че сме на път да получим гъркоман начело на Българската патриаршия, който ще бъде просто фигурант, изпълняващ нарежданията на Вартоломей, който все повече се изживява като православен папа.

Припомням, че гъркоманското лоби настоя фанариотът да бъде поканен на погребението на патриарх Неофит, кжито той брутално и безцеремонно поруга, вкарвайки в храма непоканени от никого в България украински разколници. Същото лоби сега отново е поканило Вартоломей, този път за да присъства на избора на нов български патриарх.

Българската патриаршия е създадена през 870 г. с решение на Вселенски събор и е шестата автокефална църковна организация в християнския свят след първите пет патриаршии на Йерусалим, Рим, Александрия, Антиохия и Константинопол. За съжаление днес съдбата на на тази хилядолетна българска духовна опора е поставена на карта заради продажничеството на няколко църковни еничари. За съжаление, тъй като църквата е отделена от държавата, нищо не можем да сторим. Остава ни само да се молим българите в нашата църква да надделеят над гъркоманите – така, както го сторихме за последно през 1870 г.
А на еничарите в раса ще припомня стиховете на великия българин Григор Пърличев от неговото стихотворение, посветено на унищожаването на Охридската българска архиепископия от фанариотите:
„Ке прати владици гърци,
лицем светци, сърце вълци…“

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *