Знаете ли какво е общото между отец Силвестър Янакиев, Пламен Пасков, Рени Григорова, Юри Ленев, Петя Георгиева, Александър Ресиловски, Йонка Иванова, Стефан Бъчваров, Донка Колчева, Владимир Барбутев, Стоян Тодоров, Валентин Георгиев, Венци Мицов, Самуил Парчев, Мирослав Паскалев – Зорец, Михаил Чехларов (Сийминен) и още много други личности? Първо, всички те са с ярко изразени позиции във фейсбук, които са в разрез с официалната държавно-медийна пропаганда. Второ, те имат голямо одобрение сред десетки хиляди българи. Трето, всички те бяха блокирани във фейсбук през миналата седмица – кой за ден, кой за седмица, кой за месец, а на някои дори профилите им бяха изтрити.

Аз също бях блокиран за три дни, като причината за това е, че съм нарушил „стандартите на общността“ в своя публикация от преди 3 години. В нея бях написал следното – „Наложи ми се да заведа дъщеря си в спешното отделение. Почуствах се като в чужда държава – имаше десетки врещящи, крещящи и пияни цигани, които буйстваха на входа на болницата и настояваха да влязат веднага за преглед. Нали знаете кой плаща за техните безплатни прегледи и лекуване в спешното – всички ние. Нали знаете кой го отнася след това – лекарите. Нали знаете кой е виновен за тази ситуация – ние, защото я търпим“. Според фейсбук това нарушава неговите стандарти, каквито и по дяволите да са те. Но има и по-драстични случаи – един от блокираните, Александър Ресиловски, е блокиран за половин месец само заради това, че е споделил снимка на един плод. Плодът обаче е манго, което явно също е нарушение на фейсбуковите стандарти.

Интересното е, че блокажите стават почти по едно и също време, и че в повечето случаи са на базата на публикации от преди години. Причината за това е много проста – съществува група от платени доносници, наричащи себе си „бойци за социална справедливост“, които систематично наблюдават определени личности във фейсбук и се опитват да ликвидират профилите им. Това става с координирани постоянни доклади за щяло и нещяло, като след всеки одобрен доклад и блокаж на даден профил, той става все по-лесен за събаряне. Нещо повече – доносниците систематично разчепкват профила назад във времето до самото му създаване, търсейки повод за докладване на каквото и да е.

Интересното е, че атаката не е насочена към хора, обвързани с т. нар. Обединени патриоти. Там редовно се леят псувни и заплахи към всеки и всичко, нападат се цигани, турци, евреи и т. н., обаче блокирани патриотични активисти няма. Явно проблеми на борците за социална справедливост създават само противопоставящите се на официалната пропагандна линия в България хора.

Фейсбук беше свободна медия, която даваше възможност за споделяне на всякакви мисли и мнения. Това вече не е възможно – ако вашите мисли и мнения противоречат на „стандартите на общността“, вие няма да можете да ги споделяте. Нещо повече, след първия блокаж вие ще си налагате автоцензура, за да не би случайно да станете жертва на виртуално убийство от страна на администраторите на социалната мрежа. Макар че пак няма гаранция. Венци Мицов беше блокиран заради споделена от него снимка на хомосексуален активист от неустановен пол, на чиято тениска пише „Белите хора са терористи“.

Очевидно е, че срещу нас, нормалните и неконтролирани от никого българи (доколкото сме останали такива) се води война. Очевидно е, че фейсбук се е превърнал в оръжие, използвано срещу нас в тази война. Очевидно е, че ние няма как да спечелим тази война, ако използваме средствата на нашия враг. Фейсбук вече е фейкбук – не социална мрежа, а планетарна машина за промиване на мозъци, създаваща и налагаща модели на мислене и поведение, съответстващи на неолибералните (неототалитарните) политики за установяване на пълен контрол над обществото.

Решението е едно. Трябва да се създаде алтернатива на фейкбук, и то не една, а много. Такива вече има, но трябва да стават все повече и повече. В крайна сметка в това е демокрацията, нали – правото да можеш да избираш? Ако някой пък създаде българска социална мрежа, още на следващия ден ще забравя за съществуването на американския батак и ще се включа към нея. Да се надяваме, че ще стане скоро. А докато това се случи, не се учудвайте, ако ваши приятели внезапно ви изпратят покана за приятелство от нов профил. Вече ще знаете защо.

Сподели поста:

Свързани статии

17 коментара на “Fakebook”

 1. Елена

  Събудете се, хора! Какви легенди са наблъскали в главите ви, ако ви е нужна причина или повод, за да признаете правото на някого да изрази позиция – особено пък когато това са няколко милиона души? Наистина ли сте затрили чувствителността си към свободата, това което сте – а сте свободни хора, когато не са ви нужни причини и правила, за да изразите волята си. Правилата са за да ви гарантират това право, а не за да ви го отнемат. Правилата идват после – първо е свободната воля!

  Това е цитат от статия на Йовко Ламбрев (https://bultimes.com/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/), написана за Каталуния и това, което не знаем за нея, но мисля, че се отнася за всички хора, които по някаква причина са се отказали от мислене и от правото си да бъдат свободни. Защото безропотното приемане на правилата, наложени в страната ни и в света, е именно отказ да си притежател и носител на свобода. Това ли е демокрацията с всичките й прилежащи права и свободи – демокрация, при която уж ти е гарантирано правото да имаш мнение и да можеш да го заявиш във всякаква форма?! Не е ли по-добре да се откажем от нея и да започнем да мислим, за да спасим навреме България и българите от затриване и от обезличаване?!
  И да ви споделя, аз отдавна приемам Facebook-а за всичко друго, но не и за свободна платформа за изразяване на становище. Дори се съмнявам, че това е бил истинският замисъл на създателите му (ако това изобщо са истинските хора), но това си е мое мнение.

 2. „„Наложи ми се да заведа дъщеря си в спешното отделение. Почуствах се като в чужда държава – имаше десетки врещящи, крещящи и пияни цигани, които буйстваха на входа на болницата и настояваха да влязат веднага за преглед. Нали знаете кой плаща за техните безплатни прегледи и лекуване в спешното – всички ние. Нали знаете кой го отнася след това – лекарите. Нали знаете кой е виновен за тази ситуация – ние, защото я търпим“.

  Чиста проба расизъм и дискриминация …

  1. Костадин

   Откога спазването на законите, елементарно обществено приличие, ред и дисциплина се нарича расизъм и дискриминация? Обществото не толерира и никога не е толерирало антисоциални поведения.

 3. „Знаете ли какво е общото между отец Силвестър Янакиев, Пламен Пасков, Рени Григорова, Юри Ленев, Петя Георгиева, Александър Ресиловски, Йонка Иванова, Стефан Бъчваров, Донка Колчева, Владимир Барбутев, Стоян Тодоров, Валентин Георгиев, Венци Мицов, Самуил Парчев, Мирослав Паскалев – Зорец, Михаил Чехларов (Сийминен) и още много други личности? “

  Да , разбирам общото между вас – расизъм и дискриминация…

  1. Костадин

   А общото между всички вас, мислещи по този начин, е че пишете или от Турция, или от Германия. Поне сте научили добре български език:)

 4. „Наложи ми се да заведа дъщеря си в спешното отделение. Почуствах се като в чужда държава – имаше десетки врещящи, крещящи и пияни цигани, които буйстваха на входа на болницата и настояваха да влязат веднага за преглед. Нали знаете кой плаща за техните безплатни прегледи и лекуване в спешното – всички ние. Нали знаете кой го отнася след това – лекарите. Нали знаете кой е виновен за тази ситуация – ние, защото я търпим“.

  Не ! Виновни сте защото я създадохте ! ! Виновни сте защото ВИЕ самите я създадохте ! !!!Защото цялата структура в страната е в пълен хаос ! Защото обществото в България е пълно с дилетанти , които не разбират нищо , ама нищичко от това за което отговарят и правят ! Нито лекаря от „хуманна“ медицина , нито учителя от педагогика , нито политиците от политика , нито ветеринаря от животните , нито свещеникът от теология !Във филма “ И балът продължава” една млада жена , инженер по образование (!?) прави социологичско проучване по улиците на София ! Защо ? Нима няма обучен персонал , който да прави това ? Oбразователната система в България от 1989 година насам достигна катастрофално ниско ниво- дипломата за висше образование не се придобива с учене и труд а с пари . От висшите учебни заведения излизат хора с диплома в джоба ,c огромно самочувствие( зловреден нарцисизъм бих казала аз) но за съжаление с нула знания. Значимостта на образованието е сведена до минимум , но точно то е първото и най-важно условие за интеграция в обществото, то движи света и цивилизацията. Погледнете в Интернет какви изказвания , становища и писания идват от хора работещи в образователната система – учители, педагози, възпитатели в детски градини , директори на училища и други учебни заведения. Езика на който много от тях говорят няма нищо общо с “ елементарно обществено приличие “ за което вие говорите, а случаите дори на физическо насилие към децата станаха пословични . Арогантност , цинизъм , расизъм и дискриминация, вулгарност и омраза цари и в техните редици. Учителите, педагозите са хората , които учат на нещо другите чрез своята по-висока компетентност в определени области. Те са тези които предават по-нататък знания, умения, начин на живот, образование, но в България тази професионална група отдавна е загубила съзнанието и отговорността , която тя трябва да носи в обществото.Тази отговорност се изразява и в морален аспект и една от характеристиките на този аспект e положителния пример на поведение в обществото. България , българската култура, образование и идентичност е в процес на разлагане Г-н Костадинов и за това не малцинствените групи носят вината. И аз разбирам един факт много добре – тези малцинствени групи не могат и не искат да се интегрират в омразата сред която са обградени ! С Поздрав

  1. Костадин

   Според мен вие първо трябва да поживеете малко в нашата страна и тогава да правите такива обобщения. Най-добре ще е да се заселите в някой квартал на голям град, примерно Столипиново в Пловдив и Факултето в София. Тогава вече ще имате съвсем обективен поглед върху обстановката.

   1. Г-н Костадинов, поглед върху обстановката имам вече отдавна – това ми е работата. Адресната регистрация в един квартал като Столипиново или други такива не е “ заселването“ , което води до „обективния поглед върху обстановката“ или дефицитите , които безспорно ще установя . Аз съм се „заселила “ (ако мога да се изразя така ) в проблемите на цели, големи групи от хора , които се намират в неравностойно положение в обществото. В едната си част, това са хора от малцинствените групи ( като пример можем спокойно да вземем Столипиново ) , в другата си част са хората , които принадлежат на „мнозинството “ , но по различни причини са отхвърлени, разграничени от социалния баланс на това общество (в тази група и за огромно съжаление се причисляват много голям процент от българските граждани ) , и в една друга част са хората търсещи убежище. Моята работа е да разбера причините , да ги анализирам , да намеря правилните решения и да съдействам на тези хора да се интегрират в околния свят в който живеят. Отговори и правилни решения има Г-н Костадинов , уверявам ви ! Това , което в България липсва на първо място е волята да реши тези проблеми !

    1. Костадин

     Разбирам. Вие не желаете да имате нищо общо със субектите, които изследвате с толкова голям филантропски плам. Защо, обаче, това не разбирам? Не са достойни за вас ли, що ли?

 5. Иронията Ви по отношение на владеенето ми на българския език ще оставя без коментар.

 6. Г-н Костадинов , причините за състоянието на България , която се намира в постоянна криза от 1989 година насам имат дълбоки корени. Демократизирането не е стока за износ , тя е един продължителен , труден и сложен процес , който първо трябва да намери място в съзнанието на гражданите , да се преработи , осъзнае и чак тогава, с прохождащи стъпки да се приложи . И в този процес голяма роля играе историческото наследство , народопсихологията , ценностната система, волята за положителна промяна … При всички тези понятия мога да поставя много други „подпонятия“ и да обясня … За съжаление времето е най-големия ми дефицит … С Поздрав

 7. Aз бях блокиран цели 10 месеца, защото някой е докладвал 3 мои снимки за порнографски – на едната бях аз със сина ми, на другите 2 – диви животни. Попитаха ме дали съм съгласен да бъдат изтрити и аз – какво да кажа, съгласих се че от туй по-брутално порно няма. Някой ми е направил мръсно, обаче те изобщо не са погледнали дали е лъжа или не. И вместо да накажат него, наказват мен, нямам думи. И как да наричаме циганите? „роми“ е измислено, защо няма „роми“ в другите комшийски държави? Фейса наистина налага грозна цензура и алтернативна свободна социална мрежа трябва да има!

 8. Даниел Савчев

  От три години нямам фейсбук и не желая да имам.Какво всъщност е „Фейсбук“?Това е една голяма измама!Хората смятат,че общуват,но това съвсем не е така.Когато искам да общувам с някого-обаждам му се и се срещаме някъде на по кафе или на по чаша бира.Разговаряйки със събеседника си отсреща мога да гледам изражението на лицето му,да чувам гласа му и да чувствам интонацията на неговия тембър.Ето това е истинско общуване.Много си намират „вратичка“ за измъкване:Аз съм в София,а човекът отсреща е във Варна.Ами срещнете се ,сега всеки има личен автомобил и при желание ще се срещнете.ПРИ ЖЕЛАНИЕ.Какъв е смисълът от една виртуална реалност?Но целта е постигната-хората трябва да забравят да общуват истински.А и защо трябва да бъда следен допълнително? „Фейс-бук“-лице-книга.Чрез него се следят вашите публикации,вашите мнения,кореспонденция и ви се изготвя „профил“.Изтрийте тези фейс-мейсбуци и започнете да общувате истински,по човешки.Добре,че вашите родители преди години не са правили секс чрез фейсбук,защото и вас нямаше да ви има…или все пак щяхте да съществувате,но виртуално.

 9. Антония Димитрова

  Напълно съм съгласна, че Ф. е машина за промиване на мозъци и инструмент за пропаганда.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *