Кратък анализ на изборните резултати

изборните резултати

Продължаваме с анализите на изборите и то точно в деня за размисъл. Резултатите в областните градове показват следното – ГЕРБ губи 112 общински съветници, ПП-ДБ печели 82, ДПС печели 8. Като цяло партиите на управляващата тройна коалиция имат лек спад от 22 общински съветници. БСП губи половината от гласовете си в областните общински съвети (96 съветници), „Възраждане“ ги увеличава 8 пъти, а на хоризонта се появява и ИТН с 45 съветници. В сравнение с предишните избори парламентарната опозиция е увеличила присъствието си грубо с около 34 мандата.

Тук, разбира се, не са отбелязани многото нароили се бизнес-листи и откровени бандитски формации, които вкараха свои представители в съветите. Тепърва продължаваме с анализа на изборите, вече за останалите общински центрове. Но изводите са налице:

1. Партиите от правителството леко загубиха съветници и кметове (за второто ще трябва да изчакаме и втория тур).

2. Партиите от опозицията леко увеличиха присъствието си – най-осезаемо Възраждане.

3. Все по-силни на местна почна стават локални феодали и откровени престъпници, независещи от нито една национална партия.

4. За разлика от всички останали, резултатите на „Възраждане“ са възможно най-чисти по отношение на партийно представяне – от 247 общини, в които участва на изборите, „Възраждане“ участва самостоятелно в 245 общини.

5. Общият брой на съветниците на Възраждане е 201 човека в 86 общини. За кметовете ще трябва да изчакаме утрешния балотаж, за да видим какви ще са резултатите.

Такива са фактите и числата. Другата седмица във вторник ще направим официална пресконференция, на която ще обявим своя пълен анализ на миналите избори.

Последвайте ме в Телеграм, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации.

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *