Задава ли се „Орешарски – 2“?

кабинет орешарски

Задава ли се правителство „Орешарски – 2“? Ако се потвърдят слуховете, че настоящият уж „служебен“ кабинет остава като вече редовен, с мандат на ГЕРБ и подкрепен от ДПС и други малки партии (ИТН, Двуличие, БСП), то съдбата на ГЕРБ можем отсега да я опишем.

След коалицията с ДПС през 2013 г., когато БСП беше уж старшия партньор, социалистическата партия тръгна стремглаво по нанадолнището и вече е в графата „малка партия, бореща се за влизане в парламента“. Същото нещо очаква и ГЕРБ, с тази разлика, че при нея, за разлика от БСП, няма идейно мотивиран вот и сривът и ще бъде още по-бърз и брутален. Отсега е ясно, че при такава коалиция Пеевски ще е силният човек в държавата и Борисов ще се превърне в негова безволева марионетка. Доста безславен край на една дълга, 23 годишна политическа кариера. Борисов определено не е глупак и знае много добре, че може да изяде всеки политически брокер без Пеевски, който е единственият, можещ да го маргинализира. Сривът на ГЕРБ в местната власт на изборите през октомври логично доведе и до срив на изборите за парламент през юни. Ако Борисов превърне партията си в салфетка в мазните пръсти на Пеевски, това ще е краят на неговата формация.

Решението е едно. Нови избори. На ДПС те струваха близо 100 млн лв за купуване на гласове, което ще омаломощи финансово престъпната групировка на Пеевски, ако и се наложи още веднъж, и то само за няколко месеца, да извади такъв ресурс. Другите политически брокери също няма да са особено щастливи, предвид същото обстоятелство, така че възможността да станем свидетели на правителство ГЕРБ-ДПС и малки еничари около тях става все по-вероятна.

Много скоро ще разберем.

Последвайте моя канал в Телеграм и нашия канал във Вайбър, за да сте сигурни, че получавате всички мои публикации!

Сподели поста:

Свързани статии

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *