Мълчанието на еколозите

Едно мълчание проглуши България тези дни. Мълчанието на еколозите. И то конкретно по една изключително важна тема – тази за шистовия газ. Мълчанието им беше още по-оглушително на фона на вдигнатата от тях гюрултия по повод мераците за  узаконяване на незаконни писти в Банско. Сал един Петко Ковачев (Институт за зелена политика) ги отсрами, ма толкоз тихо и срамежливо, че никой не разбра какво всъщност иска да каже. Сега, аз понеже не съм еколог, си задавам елементарния въпрос – кое е по-важно, борчетата по пиринските склонове или водата на Североизточна България, барабар с целокупното население на Лудогорието и Добруджа? Щото простата логика сочи, че ако еколозите ни вдигат олелия до бога за борчетата, за шистовия газ би трябвало направо гражданска война да започнат. Обаче тъй като такива индикации, поне засега, няма, най-вероятно нещо ги спира. На всичкото отгоре, почти веднага след като се появи първата сериозна реакция срещу проучването и добива на шистов газ у нас, Геологическия институт на БАН мълниеносно (и изключително нетипично за обичайното поведение на нашите академици) се включи с пресконференция по темата, обяснявайки как няма нищо страшно в добива. Случайно или не това стана само два дни след като Франция официално забрани всякакви проучвания и добив на газ от шистови скали на своята територия. Какви глупави французи, божке, ако бяха изчакали академиците ни, сега щяха да знаят, че няма нищо страшно в това да взривяваш подземни масиви и да инжектираш хиляди тонове химикали около и във водоносни слоеве.

Странно, нали? Горчивата ни практика през последните 20 уж свободни години от развитието на нашата държава е показала, че когато нещо изглежда по подобен начин значи работи сериозен интерес. Интерес, който може да опитоми кресливите еколози, способни да блокират Орлов мост заради застрашените хабитати на водните змии в Иракли, и да накара академично-феодалните старци (цит. С. Дянков) дисциплинирано и стегнато да рецитират глупости почти като пионерчетата от младите си години. Не, това не е държавен интерес. Ние отдавна нямаме държава, а територия, управлявана от колониална администрация. Следователно натиска идва отвън, и без много да се замислям, мога да посоча Шеврон. Фирмата, която има годишен оборот горе-долу колкото държавния бюджет, и която благосклонно ни „подари“ 30 млн евро за проучванията си у нас. Пиша с изключително вълнение тези редове – представяте ли си, подариха ни 30 млн евро? Как да не си замълчат еколозите, как да не скочат академиците шистовия газ да бранят?

Тъжно, нали? Тъжно и жалко, но какво да се прави, не е луд този, дето яде баницата. Аз лично се надявам на две неща. Надявам се на нас българите, да се пробудим и да се защитим. И, в случай че не успеем, второто на което се надявам, е в баницата да няма газ.

п. п.

за всички жертви на фило-фобията у нас следва уточнение: нямам нищо против добива на газ от американци, както например Петреко добиваха газ на Галата. Стига газът да е конвенционален, а не шистов. Впрочем Петреко са каращисана британско-американска компания, но на мен всички англосаксонци са ми еднакви така или иначе.

Сподели поста:

Свързани статии

БПЦ

БПЦ е под заплаха!

Преди няколко дни в Цариград трима български владици осъществиха общо служение с украински разколници. Службата беше осъществена със съдействие на

Прочети повече

14 коментара на “Мълчанието на еколозите”

 1. Мартин

  Наскоро гледах едно предаване по нова телевизия,където се говореше точно за добива на шистов газ.Една жена уж специалистка ако не се лъжа говореше как добивът на шистов газ не е толкова опасно и как във Франция добивът е само временно спрян,а екологът пък твърдеше,че може да се стигне до сериозни последици.

 2. Милен

  Вчера българските евродепутати-социалисти са подписали декларация за налагане на мораториум върху добива на шистов газ в Европа. Това е единствената „официална“ реакция по въпроса от страна на български държавници…

 3. По принцип еколозите по света са и против строежа на АЕЦ-и, но не те виждам да упрекваш нашите, че не протестират срещу стоежа на АЕЦ Белене. Как сега да не те нарека русофил?

 4. Напротив, нашите си протестират, явно не си в час за пореден път:) И какво общо има аец-а с русофилството, ако можеш да ми обадиш на ухо? Май не си чел послеписа, мой англосаксонски читателю:)))

 5. Да бе, протестират си 😀 С лупа трябва да ги търсиш явно. Хората, които най-много се застъпват против строежа на АЕЦ-а не са еколозите. Това са хората които предпочитат техните данъци да не отиват за личния проект на В. Путин. Ти приятелю ПАТРИОТЕ явно, както знаем и от други наши срещи си с две ръце ЗА този проект, но си против шистовия, газ който би могъл да ни даде енергийна независимост (от кого ли?).

 6. Уау, както казвате вие англосаксите:) И как точно ще ни донесе енергийна независимост? Примерно като вместо да купуваме от руснаците купуваме от американците? Нали и в двата случая купуваме от други хора? Разбирам да си добиваме сами газ, и то не шистов, но това няма да стане. Та значи, за теб е зависимост, когато купуваме от руснаците, и независимост, когато купуваме от американците?!? И на всичкото отгоре си отравяме бъдещето за десетилетия напред. Плитко, много плитко, мой англосаксонски читателю.
  За еколозите бъркаш тотално. Хората даже цяла коалиция си направиха, „БелеНЕ“. Не одобрявам действията им разбира се, но поне са принципни в действията си. Докато за шистовия газ си затраяха, поне в началото. И като как точно централата ще е личен проект на Путин, след като е замислена преди 30 години, когато тожй все още е бил лейтенант в ГДР? Плитко, много плитко, мой англосаксонски читателю. За втори път.

 7. И явно трябва да е още по плитко. Като аритметика от първи клас. Значи приятелю патриоте 1 + 0 =1. Т.е. ако купуваме газ само от Русия и никой друг (че не стига друго ами си обвържем и енергетиката с техния АЕЦ) имаме точно една (1) държава от която сме тотално зависими за енергия. Като патриот и националист за какъвто се представяш, това трябва да е за теб най-черния сценарии. За сметка на това 1 + 1 = 2. Т.е. ако внасяме газ от Русия, но добиваме и газ от собствени източници (било то с помощта на Американци или др.) се спасяваме от това да бъдем изнудвани. 2>1. Не става дума за Русофилия и Американофилия, а за елементарни сметки кое е по-изгодно за страната ни. Ако един ден, дай Боже се реализира и проекта „Набуко“, тогава ще бъде 1+1+1=3. Писал съм го и преди, ще го напиша пак при сегашната обстановка, осигуряването на относителна енергийна независимост на България трябва да бъде приоритет №1 за всеки, който твърди, че мисли доброто на тази страна.

 8. Белене няма да е българска централа? Защото ще я строят руснаци? Ба, ми то и Козлодуй не е наша тогава, Ендрю:) Това англосаконците сте тотално сбъркани:))) За добива ще повторя – ние няма да добиваме, Шеврон ще добива, а ние ще го купуваме от компанията. И, предвид на цените на шистовия газ у вас в щатите, едва ли ще ни го продава евтино. Но със сигурност ще е демократично:))) Много плитко, Ендрю, излагаш американския пагон, ще ти се карат от посолството:))))
  Пък дай боже един ден Набуко да се случи. И ние ще имаме полза от това, ма гледам, че нещо май не се случва.

 9. Илия Илиев

  Аз не съм еколог , но си искам борчетата, а не лифтовете, искам си водата , а не шистов газ, искам си независима България, а не руска провинция, управлявана от хора на ДС и КГБ, искам България, а не Чернобил, искам данъците ми да се харчат за българските деца, а не за неизгодни проекти на Росатом , искам младите ни политици да не ме разочароват като г-н Костадинов ,а да са националисти като Захари Стоянов,като Драган Цанков – да се отказват от меда защото идва с жилото, било то руско или американско. А и когато човек е последователен в разсъжденията си , няма как да защитава Белене без да защитава шистовия газ и обратно.
  Аз не съм еколог . Просто обичам България, защото съм част от тази земя, тук почиват дедите ми и тук растът децата ми въпреки всички разочарования !

 10. Белене не е проект на Росатом, а на нашата държава от 1984 г. Второ, като не искате Чернобил, давайте да затваряме и Козлодуй и да почваме внос на ток от Турция и Румъния, да ставаме турска провинция и белким мирясате. Фило-фобията ви побърква момчета, консултирайте се с личните си лекари:)

 11. Заглавието е тъпо, а статията е плюнка.
  Елементарна проверка с google щеше да ти покаже, че написаното от теб изобщо не е вярно.
  Точно еколозите първи вдигнаха шум за това, но такива „байрактари“, като теб, точно тогава са били в кръчмата и са плюли по активните граждани на общо основание за нещо друго.

 12. Владимир

  А ти, Костадинов, като не си специалист, откъде извади тая „проста логика“, която ти говори еди как си? Или ти беше много важно да изхрачиш?

 13. Специално за последните двама смело „храчещи“, ако въобще можем да говорим за двама, не е лошо да погледнете именно цитирания от вас Гугъл. Когато ВМРО постави въпроса в Шумен на 21 юни никой друг не коментираше нищо. За съжаление. Когато предизвикахме извънредната сесия на Общинския съвет в Нови пазар само БСП ни подкрепи. За съжаление. Въобще, тъпо, неграмотно и хейтърско включване от ваша страна, момчета. Сетихте се след 2 месеца да се включите…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *